«Κυρίαρχοι των Αιθέρων»: Η Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε 1.496 τουρκικά αεροσκάφη από τις αρχές του χρόνου

f16-Block 50
Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. (ΓΕΑ)

«Κυρίαρχοι των Αιθέρων» είναι το μήνυμα της Πολεμικής Αεροπορίας, που έδωσε στη δημοσιότητα τηλεοπτικό σποτ, με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού του προστάτη του Όπλου, Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Κατά τη διάρκεια του φετινού 4ήμερου εορτασμού, από 7 έως 10 Νοεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων:

-Στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις αεροσκαφών και μέσων σε όλες τις μονάδες

-Εκδηλώσεις αεραθλητικών σωματείων σε αεροπορικές βάσεις

-Πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικές περιοχές και εκπαιδευτικές επισκέψεις από μαθητές λυκείων σε μονάδες της ΠΑ.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Open για την αντίδραση των ελληνικών «γερακιών» στις τουρκικές παραβιάσεις

Στις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την οποία θα βραβευθούν οι βετεράνοι αεροπόροι της 335ης και 336ης μοίρας, που έλαβαν μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα τιμηθούν οι συγκεκριμένες μοίρες για την προσφορά τους στον πόλεμο.

Ο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, με δοξολογία στην αεροπορική βάση Δεκελείας, στο Τατόι.

Στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις των μαθητών/μαθητριών της Γ’ Λυκείου, με ελικοφόρα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου στην αεροπορική βάση Δεκελείας στο Τατόι, με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων έχουν προγραμματισθεί πτήσεις των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς και T -6A TEXAN II Δαίδαλος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

Το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο αεροπορική επίδειξη της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους T-6A TEXAN II Δαίδαλος.

Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, αεροπορική επίδειξη των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς και T -6A TEXAN II Δαίδαλος, και στη Λάρισα, αεροπορική επίδειξη της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς.

Τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, στην παραλία Ηρακλείου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί αεροπορική επίδειξη της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 Ζευς.

Κάθε ημέρα, οι επιδείξεις θα ξεκινούν στις 13:30.

Οι αεροπορικές βάσεις θα είναι επισκέψιμες για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:

Από την Πέμπτη, 7 έως και την Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, από 09:00 έως 17:00.

Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, από 13:00 έως 17:00.

Την ίδια ώρα, η πολυδιάστατη προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας προς το κοινωνικό σύνολο αναδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

-2018 μεταφέρθηκαν 1.298 ασθενείς σε νοσοκομεία αστικών κέντρων και στο εξωτερικό, στη διάρκεια 803 αποστολών, κατά τις οποίες τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας συμπλήρωσαν 2.005,9 ώρες πτήσης.

-Το 2019 και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου έχουν μεταφερθεί 1.069 ασθενείς σε νοσοκομεία αστικών κέντρων και στο εξωτερικό, στη διάρκεια 748 αποστολών με τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουν συμπληρώσει μέχρι στιγμής 1.825,9 ώρες πτήσης.

Στον τομέα της αεροπυρόσβεσης:

Το 2018 τα πυροσβεστικά αεροσκάφη εκτέλεσαν 747 εξόδους συμπληρώνοντας 1.600,9 ώρες πτήσης.

Το 2019 τα πυροσβεστικά αεροσκάφη εκτέλεσαν 1.197 εξόδους συμπληρώνοντας 2.560,2 ώρες πτήσης.

Τέλος, στον τομέα της έρευνας και διάσωσης:

-Το 2018 τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσαν 122 αποστολές συμπληρώνοντας 183,7 ώρες πτήσης. Στη διάρκεια των αποστολών διασώθηκαν 19 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, ιδιωτικά πλοία κλπ, διασώθηκαν 209 άτομα, συνολικά.

Το 2019 και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκτελέσει 89 αποστολές, συμπληρώνοντας 148,5 ώρες πτήσης. Στη διάρκεια των αποστολών διασώθηκαν 17 άτομα από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, ιδιωτικά πλοία κλπ, έχουν διασωθεί, μέχρι στιγμής, 196 άτομα.

Εν τω μεταξύ, την εξέλιξη της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Όπως έγινε γνωστό:

– Το 2018, 1.775 τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 1.401 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 3.705 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, σε διάφορες περιοχές του Αρχιπελάγους. Καταγράφηκαν 47 πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 128 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη ανήλθαν σε 196.

Το 2019 και μέχρι τον Σεπτέμβριο, 1.496 τουρκικά αεροσκάφη έχουν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Έχουν καταγραφεί 1.260 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 3.520 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Έχουν καταγραφεί 50 πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 267 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν ανέλθει στα 248.

 

Πηγή: protothema.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Η συχνότητα των εξόδων(απογείωσεων) μαχητικών με φούλ μετάκαυση αφού πρόκειται για περιπτώσεις συναγερμού(είτε για παραβιάσεις ΕΕΧ είτε για «Renegade»), θα έπρεπε να ενδιαφέρει τους υπεύθυνους στα επιτελεία και τους πολιτικούς προϊσταμένους, η εύρεση λύσης να μειωθούν τα έξοδα που προκύπτουν απο την υψηλή κατανάλωση, αφού ο αριθμός περιστατικών παραμένει σταθερά υψηλός, ανεβάζοντας συνεχόμενα τα έξοδα.

  Η USAF που «έχουμε» συχνά για πρότυπο(παρά που έχει σημαντικά μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους), νοιάζεται προφανώς περισσότερο για την μείωση(η έστω την μη αύξηση) εξόδων για καύσιμα αεροσκαφών, ενώ στην Ελλάδα παρατηρώ ακόμα μια συμπεριφορά σεΐχηδων, θαρρείς και έχουμε άφθονους πόρους η πετρελαιοπηγές με ατελείωτα αποθέματα «μύρου χρυσού», ώστε να μην μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα. Εφόσον εξακολουθούμε να μην ασχολούμαστε (η να την αποφεύγουμε συνειδητά και με πείσμα) με μια σκέψη για αγορά (η έστω συμμετοχή σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα) μέσων εναέριου ανεφοδιασμού, ώστε να μπορούν να παραμένουν τα αεροσκάφη περισσότερο στον αέρα, αποφεύγοντας έτσι και ένα μέρος της κατανάλωσης για την διαδρομή προς τον στόχο (που δεν θα μας κάνει την χάρη να εμφανίζεται σε σημεία που μας συμφέρει περισσότερο οικονομικά) η στην περιοχή που εμφανίζεται ξαφνικά(ενώ οι γείτονες έχουν την πολυτέλεια να ανεφοδιάζονται στον αέρα και να ξεκινούν το παιχνίδι απο την αρχή, με συνέπεια να απογειώνεται το επόμενο ζευγάρι μαχητικών για αναχαίτηση(αφού το προηγούμενο πάει αναγκαστικά για προσγείωση για ανεφοδιασμό), πάλι με μετάκαυση και κατανάλωση καυσίμου μέχρι να φτάσει στην περιοχή που θα είναι ο στόχος, αν δεν θα έχει φύγει ήδη μέχρι την άφιξη των ελληνικών μαχητικών. Αυτό το παιχνίδι που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι σήμερα θα πρέπει να μας έχει στοιχίσει όσο 2-3 αεροσκάφη ανεφοδιασμού(αν δεν είναι περισσότερα).

  Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την καταπόνηση του πτητικού υλικού απο το συχνό ανέβα-κατέβα(εξαιτίας της συχνότητας των παραβιάσεων). Ειδικά τα αμερικάνικα μαχητικά που είναι δομικά πιο ευαίσθητα απο τα γαλλικά, ανεβάζοντας το ετήσιο «μπουγιουρντί» στον προϋπολογισμό των ΕΕΔ αφού αποτελούν την απόλυτη αριθμητική πλειοψηφία στον στόλο μαχητικών της ΠΑ(που σημαίνει 2 φορές έξοδα).

  Οι μεμέτηδες όσο παράξενο και να φαίνεται σε μερικούς, δεν είναι χαζοί που απόφασισαν πρίν απο χρόνια να επενδύσουν σε μέσα εναέριου ανεφοδιασμού.

  How the Air Force got smarter about its aviation fuel use in 2018

  https://www.af.mil/News/Article-Display/Article/1711969/how-the-air-force-got-smarter-about-its-aviation-fuel-use-in-2018/

 2. Συμπληρωματικά, μερικές σχετικές (σύντομες) αναφορές περί εξόδων για καύσιμα ανά ώρα πτήσης για το συγκεκριμένο μοντέλο μαχητικού(προσοχή στο σημείο που λέει ότι τα έξοδα καυσίμων στην Ευρώπη είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τα έξοδα στις ΗΠΑ).

  How much does it cost (dollars) on fuel for a fighter jet (F-16) to fly for an hour in the air?

  https://www.quora.com/How-much-does-it-cost-dollars-on-fuel-for-a-fighter-jet-F-16-to-fly-for-an-hour-in-the-air

  Σύμφωνα με το παρακάτω, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού (μοντέλο 707) πρίν 20 χρόνια στοίχιζε (στρογγυλοποιημένα) 40.000.000$ η μονάδα.

  https://www.af.mil/About-Us/Fact-Sheets/Display/Article/1529736/kc-135-stratotanker/

 3. Παρακάτω ένα παλιότερο σχετικό άρθρο με το θέμα, για έχουμε μια μικρή ιδέα για αυτά που πληρώνουμε σε αυτό το ατελείωτο παιχνίδι με τους γείτονες επάνω απο το Αιγαίο.
  Σήμερα τα έξοδα θα είναι μάλλον αρκετά υψηλότερα αφού δεν μετράμε πλέον σε δραχμές αλλά σε ευρώ.

  «Η αερομαχία του Αιγαίου
  Η αερομαχία του Αιγαίου Διακόσιες έξοδοι πολεμικών αεροσκαφών, 90 εικονικές αερομαχίες και 500 δισ. δρχ. είναι ο απολογισμός της στρατιωτικής άσκησης «Νικηφόρος» Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Ηταν ίσως από τις λίγες φορές που ο ουρανός του Αιγαίου γέμισε με τόσο πολλά αεροπλάνα, οπλισμένα όλα με πυραύλους αέρος – αέρος, χωρίς να σημειωθούν πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Παραβάσεις των κανόνων εναέριας

  Ν ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
  24 Νοεμβρίου 2008, 22:31 Ενημερώθηκε: 19 Οκτωβρίου 1997, 00:00
  Ηταν ίσως από τις λίγες φορές που ο ουρανός του Αιγαίου γέμισε με τόσο πολλά αεροπλάνα, οπλισμένα όλα με πυραύλους αέρος – αέρος, χωρίς να σημειωθούν πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας έγιναν, και μάλιστα σοβαρές, αλλά παραβιάσεις ελάχιστες, αφού τα τουρκικά αεροσκάφη επιχειρούσαν κυρίως στα «σύνορα» των FIR Αθηνών – Λευκωσίας ή μόνο στο FIR Λευκωσίας. Και ήταν επίσης από τις σπάνιες φορές που υπήρχε τέτοια ένταση στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο, με τόσο πολλές εικονικές αερομαχίες, προκλήσεις και αλληλεκτόξευση σοβαρών κατηγοριών, και δεν σημειώθηκε κανένα απολύτως ατύχημα ή (το χειρότερο) θερμό επεισόδιο.

  Ο απολογισμός μιας συνηθισμένης, μεσαίας κλίμακας στρατιωτικής ασκήσεως, όπως είναι ο «Νικηφόρος» στην Κύπρο, είναι εντυπωσιακός: 200 και πλέον εξόδους πραγματοποίησαν τα ελληνικά μαχητικά, 190 εξόδους τα τουρκικά και καταγράφηκαν συνολικά περισσότερες από 90 εικονικές αερομαχίες. Ωσάν να επρόκειτο για πραγματική μάχη και προσπάθεια για κατάληψη εδαφών. Ο οικονομικός απολογισμός των δεκάδων πρόσφατων αερομαχιών είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός. Περίπου μισό δισ. δρχ. στοίχισαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, μόνον οι πτήσεις των ελληνικών μαχητικών από και προς την Κύπρο και άλλα τόσα θα στοίχισαν και στους Τούρκους. Ισως να είχε υπόψη του ο κ. Χόλμπρουκ όταν, επισκεπτόμενος πριν από λίγες ημέρες την Αγκυρα, χαρακτήρισε την ένταση στο Αιγαίο «σπατάλη χρημάτων».

  Ο αντικειμενικός στόχος της άσκησης, που ήταν η παρουσία ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, επετεύχθη απόλυτα, παρά το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε να απογειώσει δεκάδες αεροσκάφη της για να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτά που θα πήγαιναν στην Κύπρο. Ολα τα αεροσκάφη πέρασαν, άλλα με σχετική ευκολία και άλλα όχι, το περίφημο «τρίγωνο» μεταξύ Κρήτης, Ρόδου και Κύπρου, πήραν μέρος στον «Νικηφόρο», προσγειώθηκαν και ανεφοδιάστηκαν για πρώτη φορά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κύπρο, διανυκτέρευσαν εκεί και συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση. Μέσα όμως σε όλη αυτή την «εναέρια αναταραχή» οι Τούρκοι επιχείρησαν μετά μανίας να εξουδετερώσουν τη στρατηγική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, να διαπιστώσουν τις αντιδράσεις των ελλήνων πιλότων και εκτός του FIR Αθηνών και να υπενθυμίσουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην Κύπρο και κυρίως ότι είναι έτοιμοι να επέμβουν, ό,τι και αν συμβεί στο νησί. Αυτός ήταν και ο στόχος τους. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.

  Τουρκικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και δύο από αυτά (Φάντομ) φωτογράφισαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, ενώ άλλα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εμποδίσουν τα ελληνικά να επιχειρήσουν ή να παρελάσουν στην Κύπρο. Οι Τούρκοι φάνηκαν ότι τους «ενδιαφέρει» η κάθε αεροπορική κίνηση στο νησί, αφού παρενόχλησαν ακόμη και το C-130 που μετέφερε τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο προς και από την Κύπρο και ενώ το μεταγωγικό πετούσε σε αεροδιάδρομο που συνήθως πετούν τα πολιτικά αεροσκάφη, φθάνοντας με αυτόν τον τρόπο στο ύστατο σημείο των προκλήσεων.

  Εκείνο όμως που προκάλεσε την εντύπωση των επιτελών δεν ήταν οι πολλές έξοδοι των τουρκικών αεροσκαφών, τις οποίες άλλωστε ανέμεναν στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά η χρησιμοποίηση για πρώτη φορά από την τουρκική αεροπορία των ιπταμένων τάνκερ (για ανεφοδιασμό των αεροσκαφών τους εν πτήσει). Τα τάνκερ αυτά οι Τούρκοι τα έχουν δανειστεί από τους Αμερικανούς, με τη σαφή υπόσχεση στο συμβόλαιο ενοικιάσεως ότι δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν στο Αιγαίο και κυρίως εναντίον άλλης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ. Εστι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναγκάστηκε να προβεί σε διάβημα προς τους Αμερικανούς.

  Η Πολεμική Αεροπορία φάνηκε για άλλη μία φορά καλά προετοιμασμένη. Την περασμένη Κυριακή, όταν άρχισε η άσκηση «Νικηφόρος», πραγματοποίησε μόνο σε μερικές ώρες 60 εξόδους μαχητικών για να προστατέψει τα αεροσκάφη της που πήγαιναν στην Κύπρο και για να υπερασπισθεί τον εθνικό εναέριο χώρο. Πρώτη φορά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο «σηκώθηκαν» τόσο πολλά αεροσκάφη.»

  https://www.tovima.gr/2008/11/24/politics/i-aeromaxia-toy-aigaioy/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.