Κυβερνοπόλεμος και εξοπλισμοί

Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία – 7 Νοε. 2020.

Όταν αναφερόμαστε στην εθνική άμυνα και στους εξοπλισμούς, συνήθως μας διαφεύγει ένας σημαντικός παράγων που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Νομίζουμε πως η αιχμή της τεχνολογίας είναι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAS στην επίσημη ορολογία, drones στην ομιλουμένη) και η δικτυακή σύνδεσις και έλεγχος των πάσης φύσεως οπλικών συστημάτων. Υπάρχει όμως και ο κυβερνοπόλεμος. Αυτός που διεξάγεται στις σκοτεινές ατραπούς του διαδικτύου από επιστήμονες, όχι απλώς εξειδικευμένους, αλλά πραγματικά ταλαντούχους. Επιστήμονες που μέσα από δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όχι μόνον μπορούν να αποδιοργανώσουν τα δίκτυα επικοινωνίας και ελέγχου/διοικήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά να πλήξουν ακόμη και κρίσιμες υποδομές.

Δυνατότητες

Το ολιγώτερο που μπορεί να επιτύχουν είναι να αδρανοποιήσουν την κινητή τηλεφωνία. Ας μην υποτιμούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μπορούμε να φαντασθούμε την επίδραση που θα έχει στον πληθυσμό και κυρίως στους νέους, να διαπιστώσουν ξαφνικά ότι δεν λειτουργεί το smartphone τους και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά που πλέον θεωρούν δεδομένα της καθημερινότητος.

Αυτομάτως δημιουργείται μια αίσθησις κενότητος με καταλυτική επίδραση στο ηθικό του γενικού πληθυσμού. Όποιος το επιτύχει αυτό έχει ήδη καταγάγει την μισή νίκη. Πλέον όμως η ύδρευσις και η ηλεκτροδότησις ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι συνεπώς ευπρόσβλητα σε μια κυβερνοεπίθεση. Ένας, η μια ομάς ταλαντούχων επιστημόνων μπορεί να αφήσει μια χώρα χωρίς νερό και ηλεκτρισμό για ώρες. Αυτό με συμβατικά μέσα, απαιτεί αλλεπάλληλες εξόδους αεροσκαφών, τόνους βομβών που πάλι την ακρίβεια των ιδιοτύπων πολεμιστών του διαδικτύου δεν πρόκειται να την φθάσουν. Αρκεί να αναφέρουμε εδώ, ότι το πρόγραμμα αναπτύξεως πυρηνικών όπλων του Ιράν, δεν το σταμάτησαν ούτε καταδρομείς ούτε αεροπορία. Ένας ιός (ο Styxnet) που «φυτεύθηκε» στο δίκτυο διαχειρίσεως των ιρανικών πυρηνικών εργοστασίων αποδείχθηκε αρκετός για να τους πάει τόσο πίσω που ακόμη πυρηνική κεφαλή δεν έχουν κατασκευάσει. Τις υπόγειες προστατευμένες εγκαταστάσεις τους, δεν θα μπορούσε να τις πλήξει κανένα συμβατικό οπλικό σύστημα. Παρεισέφρησε όμως ο απαρατληρητος ιός. Το πυρομαχικό του κυβερνοπολέμου.

Εξαγγελίες

Αναφερόμεθα σε όλα αυτά, διότι προ διμήνου, στην Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το πρόγραμμα εξοπλισμού της πατρίδος μας, ανεφέρθη και στον κρίσιμο αυτό παράγοντα, την ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου. Είναι ακριβέστερο να πούμε στην «περαιτέρω ανάπτυξη» διότι πάνω σε τέτοιες δυνατότητες, οι Ένοπλες Δυνάμεις εργάζονται ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Είναι όμως μια διαδικασία συνεχώς εξελισσόμενη που βασίζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό, στο είδος εκείνο των διακεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι δεν βλέπουν προοπτικές στην πατρίδα μας και αναζητούν την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε άλλες χώρες.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού στον κυβερνοπόλεμο, αφορά ακριβώς στην αξιοποίηση των Ελλήνων που μπορούν να κάνουν θαύματα αν τους εμπιστευθούμε και τους τον αναθέσουμε. Και είναι πολλοί αυτοί.

Κατά τα λοιπά και, σε αντίθεση με όλες τις άλλες παραμέτρους της αναπτύξεως αμυντικού συστήματος, που απαιτούν την διάθεση τεραστίων κονδυλίων, εδώ οι απαιτήσεις είναι μικρές. Μικροί λειτουργικοί προϋπολογισμοί, που θα περάσουν απαρατήρητοι αρκούν για να χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό που απαιτεί ο κυβερνοπόλεμος. Είναι αυτός ένας λόγος για τον οποίο, τα «αρπακτικά» που παρεπιδημούν στις διαδικασίες των κρατικών προμηθειών δεν ασχολούνται μαζί τους. Ούτε «μίζες» υπάρχουν, ούτε «έξοδα παραστάσεως» συμβούλων και «διαβιβαστών αλληλογραφίας» (όρος που χρησιμοποιήθηκε για μεσάζοντες που λυμαίνονται τις προμήθειες από το απυρόβλητο).

Δύο μήνες μετά τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, γράφονται και ακούγονται διάφορα για μαχητικά αεροσκάφη, φρεγάτες, πυρομαχικά ακριβείας και φυσικά για προϋπολογισμούς. Θα θεωρήσουμε ιδιαιτέρως θετικό ότι δεν γίνεται λόγος για μέσα και δυνατότητες κυβερνοπολέμου. Η σιγή δείχνει σοβαρότητα στον χειρισμό του ζητήματος. Στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι ούτε σε διακριτικότητα ούτε σε σοβαρότητα. Και το οξύμωρο είναι ότι η επικρατούσα πολυφωνία, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην διαφάνεια των συναλλαγών, φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό και δικαστές και εισαγγελείς δυσκολεύονται πολύ να βγάλουν άκρη με τέτοιες υποθέσεις. Ακούγονται τόσα πολλά που εν τέλει η σύγχυσις δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η αλήθεια είναι βεβαίως πως μια χώρα που παραμένει πρωτόγονη όπως η Τουρκία, έχει πολύ λιγώτερες τρωτότητες στον κυβερνοπόλεμο. Αυτό από την άλλη πλευρά επιτρέπει σε εμάς να είμαστε περισσότερο εστιασμένοι στις πραγματικά κρίσιμες υποδομές, η διάλυσις των οποίων θα τους αποδιοργανώσει.

Ας μην αρκούμεθα λοιπόν σε πλοία, αεροπλάνα και άρματα (που και αυτά τα χρειαζόμαστε, ας είναι δαπανηρά). Το μέλλον του πολέμου, του νικηφόρου πολέμου, ευρίσκεται στο διαδίκτυο. Ας μην υποτιμάται. Και ταυτοχρόνως ας μην υποτιμώνται οι διαδικασίες κυβερνοαμύνης, προστασίας δηλαδή των δικών μας υποδομών και πληροφορίων από τον αντίπαλο. Ο οποίος ούτε στον τομέα αυτό αδρανεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.