Leonardo, παραγγελία-μαμούθ για 28 ελικόπτερα στο Κατάρ

Μια σημαντική παραγγελία ελικοπτέρων ήρθε για τον όμιλο Leonardo από το Κατάρ. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και τώρα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την πώληση στη Ντόχα 28 ευρωπαϊκών στρατιωτικών ελικοπτέρων NΗ 90. Το συμβόλαιο – σύμφωνα με έγκυρες πηγές – ανέρχεται σε περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μερίδιο που αναλογεί στην πρώην Finmeccanica υπολογίζεται στο περίπου 40% της αξίας, δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο και 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Η αναμενόμενη προσφορά στο Κατάρ είναι 28 ελικόπτερα, 16 για χερσαίες δυνάμεις, 12 ναυτικού τύπου. Τα νέα αυτά αναμένονταν από τις 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με την εφημερίδα Sole 24 Ore.

Η ανακοίνωση από τη Ντόχα

Η υπογραφή της σύμβασης ανακοινώθηκε από τον όμιλο Leonardo λίγο πριν τις 13:00. Η ομάδα επιβεβαίωσε ότι η τιμή είναι «πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ» για το σύνολο της κοινοπραξίας NH Industries, χωρίς να αναφέρει το μερίδιό της. «Είμαστε υπερήφανοι για την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Η Leonardo αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ένας αξιόπιστος συνεργάτης για το Κατάρ στο οποίο παρέχει ένα ευρύ φάσμα των τεχνολογιών αιχμής και εξατομικευμένες λύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας» , δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του πρώην Finmeccanica, Alessandro Profumo, που πέταξε στη Ντόχα για να υπογράψει τη σύμβαση κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης DIMDEX. «Η σύμβαση» – δήλωσε ο Profumo – «αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε έναν από τους βασικούς τομείς της εταιρεία».

Αεροπλάνα που παράγονται από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία

Οι παραδόσεις των αεροσκαφών θα αρχίσουν «πριν από τον Ιούνιο του 2022 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2025», δήλωσε η Leonardo. Το ποσό της σύμβασης στο σύνολό της θα πρέπει να κατανέμεται μεταξύ των συμμετεχουσών βιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία που κατασκευάζει το ελικόπτερο, το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ενενήντα, σε αντίθεση με το Αμερικανικό αεροσκάφος, συγκεκριμένα το Black Hawk της Sikorsky. Το ακρωνύμιο “NΗ” σημαίνει «ελικόπτερο», ένα μεσαίου-βαρέως τύπου αεροσκάφος σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η διεύθυνση ελικοπτέρων της Leonardo (πρώην AgustaWestland) κατέχει το 32% της κοινοπραξίας NH Industries, αλλά και για την εμπορική καμπάνια στο Κατάρ είναι ο ηγέτης, ο «κύριος ανάδοχος,» κι έχει το δικαίωμα σε μια υψηλότερη τιμή για την συμμετοχή της στην κοινοπραξία, ακριβώς το 40% των όσων αναφέραμε. Οι άλλοι συμμετέχοντες στην κοινοπραξία είναι ο γαλλο-γερμανικός όμιλος Airbus (με 62,5%) και η πρώην ένδοξη ολλανδική βιομηχανία Fokker (5,5%), με πολύ μειωμένο ποσοστό.

Τα ελικόπτερα επλήγησαν από τη μείωση των παραγγελιών

Όπως και πριν από δύο χρόνια που η μεγα-παραγγελία του Eurofighter από το Κουβέιτ έσωσε τους λογαριασμούς του Λεονάρντο-Finmeccanica, τώρα μια νέα υπερ-σύμβαση στη Μέση Ανατολή, στο Κατάρ, θα μπορούσε να δώσει ανάσα στον κατάλογο παραγγελιών του ομίλου αεροδιαστημικής και κρατικής άμυνας . Η σύμβαση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αναστροφή των τάσεων στην μείωση των παραγγελιών που υπέστη στο διάστημα των τελευταίων 3-4 ετών, ο τομέας που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα ελικόπτερα, που παρόλα αυτά παραμένουν ο πιο κερδοφόρος τομέας, αν και τα λειτουργικά περιθώρια έχουν στενέψει . Η σύμβαση πώλησης 28 EF-2000 στο Κουβέιτ το 2016 αποτελεί εξαίρεση από την πτώση των συμβάσεων, ένα έκτακτο γεγονός, αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας που ξεκίνησε το 2010.

Ο καταμερισμός της εργασίας μεταξύ της Venezia-Tessera και της Marignane

H Leonardo διευκρίνισε ότι «θα ενεργεί ως κύριος ανάδοχος για τη διαχείριση του συνόλου του προγράμματος στον πελάτη». Η ιταλική εταιρεία θα είναι επίσης υπεύθυνη για την τελική συναρμολόγηση και την παράδοση των 12 NH 90 NFH ναυτικής έκδοσης από το εργοστάσιό της Marco Polo, σε συνδυασμό με την παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών υποστήριξης και εκπαίδευσης για τα πληρώματα και τους τεχνικούς για χρονικό διάστημα οκτώ ετών. Η Airbus θα είναι υπεύθυνη για την τελική συναρμολόγηση και παράδοση των 16 NΗ 90 TΤΗ τακτικών μεταφορών για επιτόπιες εργασίες από το εργοστάσιο Marignane στη Γαλλία.

Η διαμάχη με τους Γάλλους

Σύμφωνα με έγκυρες βιομηχανικές πηγές, ο ρόλος του “κύριου εργολάβου” στη σύμβαση αμφισβητήθηκε από τους εταίρους – αλλά και τους αντιπάλους – Γάλλους, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, η εντατική δράση του Profumo και της ομάδας του μετατόπισε τις ισορροπίες υπέρ του ιταλικού ομίλου. Από τα τέλη του 2017 μέχρι σήμερα, ο Profumo ήταν τρεις φορές στο Κατάρ. Η διεύθυνση ελικοπτέρων του ομίλου από τον Οκτώβριο του 2017 είχε επικεφαλής τον Gian Piero Cutillo, ενώ την ευθύνη της εμπορικής τμήματος από τον Μάρτιο του 2017 ανέλαβε ο Carlo Gualdaroni. Στον πρώην επικεφαλής του τμήματος, Daniele Romiti, ανατέθηκαν από τον Profumo “Ειδικά Έργα”, αλλά άφησε τον όμιλο πριν από λίγες εβδομάδες και υπέβαλε μήνυση στην Leonardo.

Ο ισολογισμός στο σημερινό συμβούλιο

Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Leonardo θα συναντηθεί για να εγκρίνει τα σχέδια οικονομικών καταστάσεων του ομίλου για το 2017. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει δύο φορές, στις 10 Νοεμβρίου και στις 30 Ιανουαρίου, μια αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τους λογαριασμούς, την “οδηγία”. Οι παραγγελίες που αναμένονταν το 2017 μειώθηκαν σε 11,3-11,7 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με τα 12 δισεκατομμύρια που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο. Έχουν επίσης παρουσιαστεί έσοδα «προς το τέλος της οδηγίας» (μεταξύ 11,5 και 12 δισεκατομμύρια), το λειτουργικό περιθώριο Ebita (μεταξύ 1,05 και 1,1 δις) και οι λειτουργικές ταμειακές ροές FOCF (500-600 ευρώ), οι οποίες θα μειωθούν σε 100 εκατομμύρια το 2018. Ο Profumo θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο να επιβεβαιώσει το μέρισμα, «σύμφωνα» με εκείνο που διανεμήθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν ο όμιλος οδηγείτο σε αυτό.

Συμφωνία για 1.100 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες συμφωνία με τα συνδικάτα για περικοπές προσωπικού. Υπεγράφη «ένα μνημόνιο προθέσεων σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση» που «θα περιλαμβάνει 1.100 εργαζόμενους» στην διετία 2018-2019 για μείωση του κόστους κατ’εφαρμογή του βιομηχανικού σχεδίου του 2018-2022. «Η συμφωνία θα περιλαμβάνει 1.100 εργαζόμενους οι οποίοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, – δήλωσε η Leonardo – με μέγιστο χρονικό όριο τα 4 έτη μετά τις εξόδους που είναι προγραμματισμένη στη διετία 2018-2019 . Παρόμοιος πίνακας θα περιλάβει για την επέκταση του μέτρου στους διευθυντές ».

από τον Gianni Dragoni
14 Μαρτίου 2018
Πηγή: http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2018-03-14/leonardo-super-commessa-28-elicotteri-qatar-080908.shtml?uuid=AE73IbGE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.