Leopard 2: Η Πολωνία θέλει κι άλλα, Γερμανία και Τουρκία ψάχνουν για αναβαθμίσεις

To Leopard 2PL είναι ένα αναβαθμισμένο Leopard 2A4 με θωράκιση AMAP, νέα οπτικά, ηλεκτρονικά και APU.

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]ύμφωνα με δελτίο ειδήσεων του Defence24.com, ο Πολωνικός Στρατός ενδιαφέρεται να προμηθευτεί κι άλλα άρματα μάχης Leopard 2. Αρχικά η Πολωνία είχε παραλάβει 128 Leopard 2A4 σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, μια απόφαση που λήφθηκε στην Γερμανία με σκοπό να οικοδομηθούν καλύτερες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παλιότερα λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και προηγούμενων συγκρούσεων ήταν τραγικές. Ένα ακόμα πακέτο 119 Leopard 2 (συμπεριλαμβανομένων 105 σχετικά σύγχρονων Leopard 2A5) παραγγελθήκαν το 2013, αφότου η Γερμανία (εσφαλμένα) αποφάσισε να μειώσει την αρματική δύναμη της. Τα μεταχειρισμένα άρματα μάχης ήταν επίσης εξαιρετικά φτηνά, κοστίζοντας μόνο 180 εκατομμύρια ευρώ (€).

Έχοντάς υπόψιν αυτή την ιστορία, φαίνεται πολύ πιθανό ότι η Πολωνία πρόκειται να παραγγείλει νέας κατασκευής άρματα μάχης, τα οποία πρόκειται να κοστίσουν μεταξύ 5 με 11 εκατ. € ανά όχημα, ανάλογα με την έκδοση και τα υπόλοιπα εξαρτήματα και υπηρεσίες που θα ειναι μέρος της αξίας της σύμβασης. Αγοράζοντας νέα άρματα μάχης μπορεί επίσης να καθυστερήσουν να εισέλθουν σε υπηρεσία κατά κάποια έτη, ωστόσο τα άρματα μπορεί να ειναι πιο ικανά από ότι ειναι εφικτό με τα σημερινά αναβαθμισμένα παλιότερα οχήματα – με σκοπό να διατηρηθεί χαμηλό το κόστος των αναβαθμίσεων, περισσότεροι χρήστες αρμάτων μάχης Leopard 2 προσπαθούν να περιορίσουν το βάρος μιας τροποποιημένης έκδοσης στους 60 τόνους (πάνω από αυτό το όριο οι αντιστρεπτικοί δοκοί πρέπει να αντικατασταθούν, το οποίο απαιτεί κάποιες συγκολλήσεις στο σκάφος).

Συνεπώς η Πολωνία πολύ πιθανόν να επιθυμούσε την αγορά μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 λόγω της χαμηλότερης τιμής αγοράς -πριν η Ρωσία προσαρτήσει την χερσόνησο της Κριμαίας, τα μεταχειρισμένα άρματα Leopard 2Α4 μερικές φορές πουλιούνταν για λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ ανά άρμα.

Αν η Πολωνία προμηθευτεί άρματα Leopard 2A4, τότε αυτά τα άρματα μάχης θα πρέπει να αναβαθμιστούν στο σύγχρονο πρότυπο του Leopard 2PL, το οποίο διαθέτει αυξημένη επιβίωση, ισχύ πυρός και ελαφρώς βελτιωμένη κινητικότητα. Ενα παχύ δομοστοιχείο συνθετικής θωράκισης στο μπροστινό μέρος του πύργου ενισχύει την προστασία του μετωπικού τόξου σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό το Leopard 2A7, ενώ τα οπτικά και οι τροποποιήσεις στο πυροβόλο, το βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και η μονάδα υπολογιστή που μπορεί να επεξεργαστεί τα βλητικά στοιχεία του βλήματος υψηλής εκρηκτικότητας-διασποράς (HE) DM-11 των 120 χιλιοστών ενισχύουν τη φονικότητα του άρματος.

Leopard 2A5 του Πολωνικού Στρατού
Leopard 2A5 του Πολωνικού Στρατού

Μια πιθανή πηγή για αυτά τα μεταχειρισμένα άρματα μάχης ίσως να ειναι η Νορβηγία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η Νορβηγία εγκαταλείπει την μικρή δύναμη αρμάτων μάχης (αρχικά είχε παραγγείλει 52 Leopard 2A4, 46 έμειναν επιχειρησιακά) για χάρη ενός δόγματος με περισσότερο μηχανοκίνητου πεζικού. Οι μικρές μονάδες θα εξουδετερώνουν τα εχθρικά άρματα μάχης χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους και άλλα όπλα. Αυτη ειναι ωστόσο μόνο μια από τις τρεις επιλογές που εξετάζει ο Νορβηγικός Στρατός, στο τέλος τα άρματα ίσως παραμείνουν σε υπηρεσία.Η Φινλανδία επίσης ίσως μπορεί να πουλήσει κάτι λιγότερο από εκατό άρματα Leopard 2A4, αφότου το 2014 απέκτησε 100 πρώην Ολλανδικά Leopard 2A6. Περίπου 139 Leopard 2A4 που είχαν αρχικά αποκτηθεί από την Φινλανδία έχουν υποβιβαστεί στις μονάδες εφεδρείας, ενώ άλλα μετατράπηκαν σε γεφυροφόρα, οχήματα υποστήριξης ή δέχθηκαν κανιβαλισμό για ανταλλακτικά.

Η τρίτη επιλογή για την απόκτηση Leopard 2A4 σε χαμηλή τιμή ίσως να ειναι η Ισπανία. Αρχικώς η Ισπανία νοίκιασε 108 Leopard 2A4 από την Γερμανία, τα οποία αργότερα αγοράστηκαν από τον Ejército de Tierra (Ισπανικό Στρατό), αφότου η Γερμανία μείωσε σημαντικά τον στρατό της και δεν είχε ανάγκη για περισσότερα άρματα μάχης. Η Ισπανία είχε προσφέρει τα άρματα αυτά στην Τσεχική Δημοκρατία και το Περού, ωστόσο απορρίφθηκαν επειδή ήταν σε άσχημη κατάσταση και συνεπώς απαιτούσαν τη δαπανηρή συντήρηση σε επίπεδο εργοστασίου.

Είναι προς το παρόν άγνωστο τι θα σημαίνει η αγορά περισσότερων αρμάτων Leopard 2 για την τυχη του άρματος PT-16 που αναπτύσσεται από την πολωνική βιομηχανία. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα κανένα από τα PT-16 να μην αποκτηθεί από τον Πολωνικό Στρατό, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει την δραματική αύξηση του μεγέθους του στρατού (μαζί με τον προϋπολογισμό της), το οποίο ίσως να επιτρέψει κάποια από τα παλιά άρματα T-72 και PT-91 να αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση PT-16.

Λόγω της πολιτικής της Ρωσίας προς την Ανατολική Ευρώπη (κατά κύριο λόγο με την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των ανταρτών στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας) να θεωρείται ως μια επιθετικότητα και ως εκ τούτο απαράδεκτη, το NATO επικεντρώθηκε περισσότερο στον συμβατικό πόλεμο, φεύγοντας μακρυά από τις διεθνείς επιχειρήσεις διατήρησης ειρήνης, δημιουργίας ειρήνης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Για να αντιδράσει ταχύτερα και καλύτερα στην περίπτωση μιας ρωσικής επιθετικότητας, ο Πολωνικός Στρατός μετακίνησε κάποια από τα πιο σύγχρονα άρματα του -τα Leopard 2A5- εγγύτερα στα ανατολικά σύνορα του. Τα άρματα που αρχικά ανήκουν στην 34η Ταξιαρχία Ιππικού-Τεθωρακισμένων που εδρεύει στην Ζαγκάν (μια πόλη κοντά στα γερμανικά σύνορα) μετακινήθηκαν στην 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, η οποία σταθμεύει στην Βεσόλα, μια τοποθεσία κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, Βαρσοβία. Ομοίως με το PT-91, μια ενισχυμένη, εγχώρια έκδοση του T-72 που διαθέτει θωράκιση ERAWA και βελτιωμένα ηλεκτρονικά, θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει κάποια άλλα άρματα μάχης στην 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων. Νωρίτερα η μονάδα ήταν εξοπλισμένα με τα παρωχημένα άρματα T-72M1.

Το σύστημα ADS χρησιμοποιεί ραντάρ προειδοποίησης, οπτρονικούς αισθητήρες και εγκιβωτισμένους αισθητήρες.

Εν τω μεταξύ η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ADS Protection, μια γερμανικών συμφερόντων βιομηχανία που ανήκει στην Rheinmetall Defence και τον εταίρο της IBD Deisenroth Engineering, πρότεινε στον Γερμανικό Στρατό να υιοθετήσει το δικό της Σύστημα Ενεργητικής Προστασίας (ADS), ένα εγκιβωτισμένο σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) που μπορεί να εξουδετερώσει (αναλόγως στην έκδοση) αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) -συμπεριλαμβανομένων βλημάτων κατακόρυφης προσβολής, RPG, EPS, όπως επίσης και βλήματα HE(AT) και APFSDS που εκτοξεύονται από άρματα μάχης. Μια έκθεση που ακολούθησε μετά την ερευνά πάνω στο σύστημα, παρουσιάστηκε στην Γερμανική Επιτροπή Άμυνας στο τέλος Μαρτίου. Δεδομένου ότι η επιτροπή συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, δεν ειναι γνωστό ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης. Σύμφωνα με μια προγενέστερη έκθεση ενός ειδησεογραφικού περιοδικού, το σύστημα μπορεί να εισέλθει σε υπηρεσία μέσα στο 2018 ή 2019, όταν είχε παραγγελθεί το 2017. Το σύστημα καταφέρνει να υπερβεί τις απαιτήσεις της συμφωνίας τυποποίησης STANAG 4686 του NATO για τα συστήματα ενεργητικής προστασίας (αναχαιτίζοντας πάνω απο 85 τοις εκατό των εισερχόμενων πυρομαχικών με μείωση της διατρητικής ικανότητας κατά 50%), εξουδετερώνοντας πάνω από το 95% των εισερχόμενων απειλών κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Την 26η Απριλίου 2017, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά τη σύμβαση για την αγορά και αναβάθμιση 103 αρμάτων μάχης Leopard 2A4, τα οποία επι του παρόντος ανήκουν στην γερμανική αμυντική βιομηχανία. Νωρίτερα η σύμβαση είχε καθυστερήσει λόγων των διεκδικήσεων μεταξύ των δυο βιομηχανιών Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall, οι οποίες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο πως πρέπει να διαχωριστεί μεταξύ τους η τιμή της σύμβασης. Περισσότερα από τα άρματα θα αναβαθμιστούν στη νέα διαμόρφωση του Leopard 2A7V, μια αναβαθμισμένη έκδοση του Leopard 2A7, ενώ τα υπόλοιπα άρματα θα μετατραπούν σε οχήματα υποστήριξης ή θα χρησιμοποιηθούν με άλλο τρόπο. Το Leopard 2A7V θα διαθέτει μια ισχυρότερη βοηθητική μονάδα ισχύος (APU) των 20kW, αυξημένη θωράκιση, ανώτερα οπτικά και βελτιωμένα συστήματα επικοινωνίας. Ίσως να διαθέτει επίσης το βελτιωμένο πυροβόλο άρματος L/55A1, το οποίο επιτρέπει τη χρήση με μεγαλύτερες πιέσεις. Μαζί με το νέο βλήμα, φημολογείται ότι θα έχει βελτιωμένη απόδοση/διάτρηση κατά 20% εν συγκρίσει με το σημερινό πυροβόλο.

Τα πρώτης παραγωγής Leopard 2 κατασκευάστηκαν με την παλιά θωράκιση και μπορούν να αναγνωριστούν από την συγκολλημένη θυρίδα πυρομαχικών (κόκκινο βέλος).

Μετά την απώλεια αρκετών αρμάτων Leopard 2A4 στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών, η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει την προστασία των αρμάτων της. Ανάλογα με το πακέτο παραγωγής, η έκδοση 2A4 του άρματος ειναι εφοδιασμένη με ένα πακέτο θωράκισης πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Τουλάχιστον κάποια τουρκικά άρματα Leopard 2A4 ειναι πολύ πιθανόν εφοδιασμένα με την παλιότερη και ασθενέστερη επιλογή θωράκισης, επειδή ανήκουν στα πακέτα αρμάτων πρώιμης παραγωγής. Αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από την θυρίδα πυρομαχικών που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πύργου, σφραγίστηκε (με τη συγκόλληση ατσαλιού από πάνω της) όταν τα άρματα αναβαθμίστηκαν στην διαμόρφωση 2A4.

Τουρκικό M60T εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο πύργο οπλισμού
Τουρκικό M60T εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο πύργο οπλισμού

Σύμφωνα με το περιοδικό Military Technology, τουρκικές πηγές ισχυρίζονται οτι στην επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” χρησιμοποιήθηκαν περίπου 80 άρματα μάχης, εκ των οποίων τα 43 ήταν Leopard 2A4. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία περίπου 7 έως 14 Leopard 2A4 χτυπήθηκαν από αντιαρματικούς καθοδηγουμενους πυραύλους, αχρηστεύοντας ή καταστρέφοντας τα άρματα. Επειδή η προπαγάνδα του Ντά’ες κινηματογραφούσε το ίδιο άρμα από διαφορετικές γωνίες και προσποιούμενη ότι πρόκειται για διαφορετικά άρματα, ο ακριβής αριθμός καταστροφών ίσως να διαφέρει.

Τουρκικό M60T εφοδιασμένο με τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό και αισθητήρες προειδοποίησης λέιζερ

Αυτη τη στιγμή 40 Leopard 2A4, 40 M60A3 και 120 Μ60Τ του Τούρκικου Στρατού προβλέπεται να δεχθούν αναβάθμιση για τη βελτίωση της προστασίας έναντι των ATGM, μετά την τοποθέτηση τηλεχειριζόμενων οπλικών σταθμών (RWS) και αισθητήρες προειδοποίησης λέιζερ πάνω σε δύο άρματα M60T. Επιπλέον τα M60A3 και Leopard 2A4 πρόκειται να εφοδιαστούν με ένα νέο πακέτο ERA από την Roketsan (αρχικά είχε προγραμματιστεί να δοκιμαστεί πάνω στο Leopard 2A4), σύστημα κατάσβεσης φωτιάς, σύστημα επιτήρησης άμεσης εγγύτητας και τις ίδιες αναβαθμίσεις που δεχθήκαν τα δυο M60T (οι οποίες ειναι οι αισθητήρες προειδοποίησης λέιζερ και ο RWS SARP). Τα αναβαθμισμένα άρματα Leopard 2A4 πρόκειται να παραλάβουν ένα APS, όπως και τα άρματα μάχης M60T Sabra. Το ποιο APS θα επιλεγεί αυτό ειναι άγνωστο, όμως η Rheinmetall παραπονέθηκε ότι η Γερμανία αποκλειει ορισμένες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, σε αυτές ίσως να περιλαμβάνεται και το πακέτο θωράκισης AMAP που χρησιμοποιείται στην τουρκική αναβάθμιση Leopard 2NG και/ή το σύστημα ενεργητικής προστασίας ADS.

M60A3 εξοπλισμένο με θωράκιση ERA της Roketsan
M60A3 εξοπλισμένο με θωράκιση ERA της Roketsan

Τα άρματα Leopard 2 απο την Γερμανία, Δανία και Πολωνία είχαν μεγάλη επιτυχία στον αρματικό διαγωνισμό “Ισχυρή Ευρώπη 2016”, που διοργανώθηκε από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στην περιοχή του Grafenwoehr που βρίσκεται στην Γερμανία. Η φετινός διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα μεταξύ της 7ης και 12ης Μαΐου. Δανία, Ιταλία και Σλοβενία δεν θα επιστρέψουν μετά την περσινή συμμετοχή τους, ωστόσο η Αυστρία (με Leopard 2A4), Γαλλία (με Leclerc), Ρουμανία (με το TR-85M1) και Ουκρανία (πολύ πιθανόν με μια αναβαθμισμένη έκδοση του T-64) θα ενταχθούν στους περσινούς συμμετέχοντες Γερμανία, Πολωνία και ΗΠΑ. Ας δούμε πως το Leopard 2A4 μπορεί  να αντιμετωπίσει τον “αρματικό διαγωνισμό ισχυρή Eυρώπη”.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το below-the-turret-ring.blogspot.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. Το Μ-60/ERA της ROKETSAN το βλέπω πρώτη φορά,ὡστόσο προσπαθώ να θυμηθώ μήπως πρόκειται για πρόταση προ 15/20 ετών που δέν προχώρησε.
  Ἡ πρόταση,ἄν θυμάμαι καλά,αφορούσε τα Μ-60Α1 (που τελικά έγιναν Μ-60Τ),και νομίζω ότι και το εικονιζόμενο είναι -Α1,κρίνοντας από την απουσία θερμικού περιβλήματος από τον σωλήνα του πυροβόλου.

 2. Στο σημείο που αναφέρει «μπορεί να εξουδετερώσει (αναλόγως στην έκδοση) αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) -συμπεριλαμβανομένων βλημάτων κατακόρυφης προσβολής, RPG…», εννοεί ότι τα RPG μπορούν να προσβάλουν τον στόχο απο επάνω όπως ο Javelin, η κατάλαβα λάθος;

  1. «-συμπεριλαμβανομένων βλημάτων κατακόρυφης προσβολής, RPG, EPS, όπως επίσης και βλήματα HE(AT) και APFSDS που εκτοξεύονται από άρματα μάχης. »
   Μάλλον παρέβλεψες το κόμμα πρίν το RPG.
   Rocket Propelled Grenades,είναι κατηγορία μή κατευθυνόμενων όπλων,άρα,σκόπευση και τροχΙά,ακολουθούν την θέα του σκοπευτή (Line Of Sight).

 3. Πλέον οι υβριδικοί πόλεμοι αλλάζουν τα δεδομένα και ο προσανατολισμός των συμβατικών δυνάμεων στρέφεται προς την ολόπλευρη προστασία από αντάρτες που εφαρμόζουν σχέδια τακτικού στρατού. Απ’οσο γνωρίζω η εγκατάσταση ενός APS απαιτεί χώρο και για τους υπολογιστές του. Ερώτηση που θα βρεθεί αυτός ο χώρος στα Leopard 2 αν δεν θυσιαστεί κάτι αλλο από το χώρο του;
  Οι Τούρκοι μαθαίνουν και μάλιστα πολύ γρήγορα το ερώτημα είναι αν θα κεφαλαιοποιηθουν τα διδαγματα από τη Συρία.
  Αλλά όπως και να χει αυτοί είναι Τούρκοι και δεν του λυπάμαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.