Leopard 2 και Altay θα διαγωνιστούν για το μελλοντικό άρμα μάχης του Ομάν

Το Leopard 2A6 αναπτύχθηκε Αφγανιστάν από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά και Δανίας. (Canadian Army | Armée canadienne/Flickr)

Η Γερμανική αμυντική βιομηχανία Krauss Maffei – Wegman (KMW) πρότεινε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στην χώρα του Περσικού Κόλπου Ομάν το άρμα μάχης Leopard 2. Το περιοδικό αναφέρει ότι μία πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράδοση πάνω από 70 αρμάτων μάχης Leopard 2 με αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ (2,2 δις δολάρια $).

Το Der Spiegel ανέφερε ότι το Ομάν κάλεσε τη βιομηχανία KMW με το άρμα Leopard 2 και την τουρκική βιομηχανία Otokar με το άρμα μάχη Altay για να διαγωνιστούν σε μία σύμβαση, η οποία θα μπορούσε να εμπεριέχει την προμήθεια αξίας ανω των 2 δισεκατομμυρίων €. Το Der Spiegel ανέφερε ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γερμανικός οργανισμός που επιβλέπει τις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, έχει δώσει στην KMW την προσωρινή άδεια εξαγωγής ενός άρματος μάχης Leopard 2 για τη διενέργεια δοκιμών στο Ομάν.

Η Γερμανική Κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την εξαγωγή αμυντικού υλικού προς τις χώρες του Κόλπου, αναφέρει το δημοσίευμα. Όμως ο εξοπλισμός λέγεται ότι είναι εν μέρει για «δοκιμαστικούς σκοπούς».

Πρόσφατα η Γερμανία ενέκρινε την εξαγωγή βομβιδοβόλων, τυφεκίων εφόδου και οπλοπολυβόλων αξίας ενώ των 3 εκατ. € προς την Κυβέρνηση του Ομάν, η οποία θεωρείται ως μια σχετικά σταθερή χώρα στην Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία, πρόσφατα, συμφώνησε να παραδώσει τα πρώτα από 62 άρματα μάχης της σειράς Leopard 2A7+ και τα 24 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH-2000 των 155/52 διαμετρημάτων από την γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW στο Κατάρ, τα οποία παραγγέλθηκαν στο πλαίσιο σύμβασης αξίας περίπου 1.9 δισεκατομμυρίου € η οποία κατατέθηκε στις αρχές του 2013.

Τα άρματα μάχης Leopard 2 έχουν παραγγελθεί από 18 χώρες, με μια μίξη ολοκαίνουριων και μεταχειρισμένων οχημάτων, αλλά το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα στην Μέση Ανατολή όπου εξήχθη το Leopard 2. Η KMW επιβεβαίωσε ότι τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2012 το Leopard 2 δοκιμάστηκε στη Σαουδική Αραβία, και ανάμεσα σε Απρίλιο και Οκτώβριο του 2011 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Leopard 2A6 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της οικογένειας του Leopard 2.

Ο κυρίως οπλισμός του Leopard 2A6 περιλαμβάνει το λειόκαννο πυροβόλο L55 των 120 χιλιοστών το οποίο αναπτύχθηκε από την Rheinmetall Waffei Munition του Ρατιγκεν, η Γερμανία πρόκειται να αντικαταστήσει το κοντύτερο λειόκαννο πυροβόλο L44 των 120 χιλιοστών στις πρώτες εκδόσεις του Leopard 2.

To Leopard 2A6 είναι εξοπλισμένο με βελτιωμένη θωράκιση σε όλο το μετωπικό τόξο με το εμπρόσθιο μέρος του πύργου να διαθέτει σχήμα βέλους. Αυτό παρέχει μία σημαντική ενίσχυση της προστασίας τόσο έναντι προσβολών από βλήματα κινητικής και χημικής ενέργειας. Το εσωτερικό του πύργου έχει εξοπλιστεί με επένδυση προστασίας έναντι θρυμματισμού. Οι πλευρικές ποδιές ενσωματώνουν επίσης προηγμένη συνθετική θωράκιση.

Η Τουρκική Βιομηχανία Otokar ανέπτυξε το άρμα μάχης Altay βάσει άδειας που έλαβε από τη Νότια Κορέα. Ωστόσο, τον Οκτώβριο δημοσιοποιήθηκε ότι η Αυστριακή βιομηχανία AVL LIST υπέγραψε σύμβαση για την υποστήριξη του τούρκου κατασκευαστή κινητήρων Tumosan για το πρόγραμμα. To Altay δεν έχει εισέλθει ακόμα σε υπηρεσία με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μέχρι στιγμής, το Ομάν βασίζεται στα βρετανικής κατασκευής άρματα μάχης Challenger 2. Το Challenger, ασυνήθιστο ανάμεσα στα άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται από τους Δυτικούς Στρατούς, διαθέτει ραβδωτό πυροβόλο. Αναλυτές δήλωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι μελλοντικές βελτιώσεις των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται από το άρμα θα συνεχιστούν. Ο Βρετανικός Στρατός είναι ο μόνος άλλος χειριστής του άρματος.

Η απαίτηση των περίπου 70 αρμάτων μάχης συνιστά ότι το Ομάν ψάχνει για την αντικατάσταση του παρομοίου μεγέθους στόλου αρμάτων μάχης M60A3. Αυτό θα σήμαινε ότι το Ομάν θα συνεχίσει να λειτουργεί δυο τύπους αρμάτων που χρησιμοποιούν διαφορετικά πυρομαχικά, όπως τα ραβδωτά πυροβόλα των 120 χιλιοστών του Challenger 2 και τα νέα άρματα τα οποία θα είναι οπλισμένα με το λειόκαννο πυροβόλο των 120 χιλ. της Rheinmetall

Πηγές: Μετάφραση/Απόδοση από το armyrecognition.com, janes.com και defensenews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.