Το άρμα μάχης Leopard 2 γίνεται 40 χρονών

Leopard 2 A5 im Gefechtsübungszentrum während der Vorführung am Tag der offenen Tür. Der Leopard springt über eine aufgeschotterte Rampe mehrere Meter weit.

Την 24η Οκτωβρίου 1979 το πρώτο σκάφος παραγωγής Leopard 2 με αριθμό Y-377 046 παραδόθηκε στην σχολή τεθωρακισμένων της Bundeswehr. Σαράντα χρόνια αργότερα, 3565 οχήματα 95 διαφορετικών εκδόσεων και περισσότεροι από 21 χρήστες, το Leopard 2 θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες σχεδιάσεις άρματος μάχης στον κόσμο.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Η ανάπτυξη χρειάστηκε παραπάνω απο 10 χρόνια, αλλά άξιζε προφανώς το χρόνο που πήρε στην εταιρία. Ίσως το πιο εξελιγμένο δυτικό άρμα 3ης γενιάς(στο σύνολο).

  Μια ματιά στα παρακάτω αρκεί σαν εξήγηση για την εκτίμηση που χαίρει το Leo2 στην διεθνή (οικογένεια χρηστών) πελατεία, και αυτό είναι «μόνο» η προηγούμενη έκδοση του άρματος.

  LEOPARD 2 A6
  Highly protected and especially effective – the backbone of numerous allied armed forces

  The LEOPARD 2 A6 owes its superior fighting ability to an optimal combination of protection, agility, controllability and fire power.

  In the modern 2 A6 version, especially an increase in the engagement range has been implemented. Equipped with the L55 smooth bore gun (120mm), it impresses with its outstanding aiming accuracy and the ability to engage targets at a distance of up to 6000 meters. The primary and secondary protection systems remain effective against the most modern types of munition through constant development. The German armed forces and several other allied customers have equipped the LEOPARD 2 A6 with an additional mine protection system.

  16 allied partner nations put their trust in the LEOPARD 2
  Its versatile superiority is made use of by 16 nations worldwide. KMW has delivered to all of them. At 3 500 pieces, an unmatched quota. Furthermore, a number of international customers define and devise common supply concepts, further development and plans for adaptations. Reference costumers for the LEOPARD-family are, amongst others, Germany, Switzerland, Spain, Denmark and Sweden.

  Optimal controllability
  Absolute supremacy on the battle field. The optimal controllability of the LEOPARD 2 rests on the unique combination between the vehicle crew and highly sophisticated technology – made in Germany.

  Facts on the controllability:

  state-of-the-art C4I-system and full capability for network enabled operations (NEOps)
  hybrid navigation system
  stabilized main targeting device with thermal imaging and laser rangefinder
  stabilized all-round observation and infrared targeting device for the commanding officer
  high resolution night vision device for the driver
  reversing camera

  Balanced protection
  Protected effectively. The continuous development of the primary and secondary protection systems effectively shelter the crew and vehicle from the most modern types of munitions and threats. Multitudinous combat performance enhancement systems for a number of international customers, guarantee that the LEOPARD 2 will continue to excel in any comparative test in the future.

  Facts on the protection:

  highest ballistic frontal protection against tank guns and anti tank guns
  modular protection kit
  worldwide leading roof protection against artillery munitions and bomblets
  adaptive mine protection
  complete NBC-protection in the cockpit
  no usage of radioactive or explosive materials in the protection elements

  Facts on the firepower (main weapon):

  smooth bore gun: 120 mm caliber
  Horizontal aiming angle: n x 360°
  Vertical aiming angle: -9° to +20°
  engagement range: up to 6000 m
  Munition: armor piercing kinetic energy penetrator (KE-penetrator) multipurpose projectile
  Ammunition stock: 42 cartridges, 120 mm
  Further armament : axially parallel 7,62 mm machine gun, Fla-MG 7,62 mm
  Multipurpose charge thrower (16 charges)

  Παρακάτω ένα σαρκαστικό, αλλά σχετικό με το άρμα στο παρόν άρθρο. 😜

  https://m.youtube.com/watch?v=15BFbazJyQ0

  1. To Βίντεο της KMW είναι αηδιαστικό! Ουσιαστικά μιλάει στον πετρελαιοσείχη πάρε το Α7 το οποίο το σχεδιάσαμε για μάχη πόλης για να καταστείλεις την Αραβική Ανοιξη! Ωραίοι οι τύποι εκεί στην Βαυαρία πριν από 80 χρόνια σκορπούσαν τον θάνατο τώρα πουλάνε τον θάνατο !

   1. Προφανώς το παρεξήγησες(παρά την προειδοποίηση μου ότι πρόκειται για σαρκαστική παρουσίαση), μόνο που δεν είναι της εταιρίας αυτό, αλλά απο έναν που ήθελε να ειρωνεύεται την γερμανική πολιτική, με μια σαρκαστική η όπως παρατήρησες αηδιαστική παρουσίαση.

    Η υποκριτική πολιτική των εξοπλισμών δεν είναι όμως προνόμιο των Γερμανών, εφόσον οι ΗΠΑ σαν μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην μέση ανατολή και γενικά στην παγκόσμια αγορά, έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτό το παιχνίδι, αδιαφορώντας ότι τα όπλα που πουλάνε εκεί και σε άλλες χώρες χρησιμοποιούνται για σκοπούς που δεν συμβαδίζουν πάντα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί στον ΟΗΕ. Αυτό είναι το μήνυμα της παραπάνω ερασιτεχνικής παρουσίασης(οποίος μιλάει γερμανικά μπορεί να σου το επιβεβαιώσει αυτό).

    Παρακάτω είναι μια επίσημη παρουσίαση για αυτό το σύστημα, για σύγκριση με το παραπάνω που είναι στημένο.

    https://m.youtube.com/watch?v=VbpXDOKpwBQ

 2. Σχόλιο. Η χρήση απόκρυψης με καπνογόνα είναι αναποτελεσματική. θα ήθελα κίνηση άρματος υπό συνεχή καπνογόνα!. Επίσης η χρήση αερόφυλλων (Chaffs) όπως στα αεροπλάνα, πόσο τρελαίνει τα αντίπαλα Laser?
  Πάρα πολύ καλή ελαστική και γρήγορη κίνηση έχει!

  1. Καλημέρα

   Θα έλεγα εξαρτάται από το καπνογόνο. Όταν αυτό είναι μέρος ενός συστήματος αυτοπροστασίας όπως π.χ το Shtora δεν είναι ένα απλό καπνογόνο αλλά καλύπτει και εκτός οπτικού φάσματος όπως στο υπέρυθρο.

   Βέβαια το να κινείται ένα άρμα υπό συνεχή κάλυψη καπνού δυσχεραίνει και το ίδιο – ορατότητα οδηγού / πυροβολητή – αλλά και δεν μπορείς να εγγυηθείς ότι ο άνεμος δεν θα διασπείρει το προπέτασμα καπνού.

   Γενικά τα καπνογόνα / αερόφυλλα κτλ υπάρχουν για να σου δώσουν λίγα δευτερόλεπτα κάλυψης και να συγχίσουν τον αντίπαλο πυροβολητή / αντιαρματιστή ώστε να καλυφθείς.

 3. Kύρια κίνηση άρματος γίνεται κατά τις νυχτερινές ώρες με αστρικό φως ή χωρίς. Την ημέρα δεν έχεις πάντα την δυνατότητα να κρυφτείς από τον αντίπαλο.Αυτό σημαίνει κίνηση και την ημέρα. Το να έχω την δυνατότητα να ρίξω μερικά καπνογόνα σαν πυροτεχνήματα για να αλλάξω θέση το θεωρώ ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτό το Shtora δεν το δοκιμάζουν εκεί στην ΔΙΤ αφού δοκίμασαν πριν λίγο καιρό το ισραηλινό;

 4. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”

  “Στάνη ο ΦΑΙΔΩΝ” 30 συναπτά έτη στην εκτροφή GIDAS

  Μετά από πολυετείς μελέτες σας παρουσιάζουμε το νέο μας προϊόν

  “GIDIA χωρίς ΚΑΚΑΛΑ”,

  Μετά τα απλά GIDIA, μετά τα poustroGIDIA ράτσας pavlidis ένα
  νέο προϊόν είναι έτοιμο να κατακτήσει την αγορά.

  “Tα ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA”, θα νιώσετε μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων στον ουρανίσκο σας

  Προσοχή στις απομιμήσεις, μόνο τα γνήσια “ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA” φέρουν με έντονο πράσινο
  χρώμα την σφραγίδα “Στανη ο ΦΑΙΔΩΝ”
  .
  .
  .
  ..
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Εχθρικη απεικονιση του Μerkava απο τους Αιγυπτιους και Leo-2, Leo-1, M-1 ,Μ-60, ΜΒΤ-70 απο τους ρωσους

  https://andrei-bt.livejournal.com/226935.html

 5. @Nikos

  Ένα επιθετικό όπλο όπως είναι το ιππικό(άρματα μάχης), όταν χρησιμοποιείται όπως πρέπει, δεν πέφτει εύκολα στο δίλημμα να χρειάζεται να αλλάζει θέση ώστε να αποφύγει εντοπισμό και προσβολή απο τον αντίπαλο, όπως το περιγράφει και ο αξιότιμος Αρματιστής στην εκτενής ανάλυση του που αναδημοσιεύτηκε εδώ στην Προέλαση.

  Επίσης αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές του Ρ. Χίλμες, σχετικά με την χρήση του ιππικού στον στρατό της ΕΣΣΔ, για το οποίο λέει ότι προβλεπόταν κυρίως η κίνηση προς τα εμπρός στις θέσεις του αντιπάλου ώστε να τον συντρίψει σύντομα(συνδυάζοντας την ισχύ πυρός με την ευκινησία που προσφέρουν τα άρματα μάχης), ενώ η στατική χρήση δεν έπαιζε ρόλο στους σχεδιασμούς, αφού ο στόχος ήταν η σύντομη κατάληψη εχθρικού εδάφους, όπως εφαρμόστηκε με επιτυχία απο τους γερμανούς αρματιστές στον Β’ΠΠ που είναι γνωστό ώς «Blitzkrieg Taktik/Strategie» η στα ελληνικά τακτική αστραπιαίου πολέμου*.

  «Στην τεθωρακισμένη όμως αντίληψη που αποβλέπει στη διεξαγωγή αγώνα κινήσεων…»

  «Αλλά οι ηγεσίες του στρατού, προσδεδεμένες πλέον στο έδαφος και στις απαιτήσεις που επέβαλε η διεξαγωγή άμυνας περιοχής σε προωθημένες αμυντικές τοποθεσίες, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν – ίσως και δεν θέλησαν να αποδεχθούν – ότι τα άρματα είναι όπλο καθαρά επιθετικό, κατάλληλα για αγώνα κινήσεων και ως εκ τούτου αποφάσισαν να τα χρησιμοποιήσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ως μέσο υποστήριξης του αμυντικού αγώνα του Πεζικού. Στο νέο πλαίσιο σκέψης που διαμορφώθηκε, οι νέες μονάδες αρμάτων που δημιουργήθηκαν μετά τη συγκρότηση της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας, απορροφήθηκαν από τις αμυντικές τοποθεσίες και τις αποστολές αντεπιθέσεων. Η Πεζικοκεντρική αντίληψη, η οποία μέχρι και το 1950 είχε επιθετική κατεύθυνση, έλαβε με τη πάροδο του χρόνου αμυντική κατεύθυνση, «ξέχασε» ότι η μάχη ελιγμών διεξάγεται μόνο από ισχυρούς ΤΘ σχηματισμούς συνδυασμένων όπλων και είναι η μόνη που οδηγεί στη νίκη. Η υπόψη αντίληψη θέλει τα τεθωρακισμένα εξάρτημα του Πεζικού, των οποίων η βασική αποστολή θα είναι να επεμβαίνουν στη μάχη για να εξαλείψουν εχθρικές εισχωρήσεις και προγεφυρώματα και να αποκαθιστούν τη συνέχεια του ΠΟΤ. Και αυτή η αντίληψη, νομίζω ότι έβαλε βαριά τη σφραγίδα της στην Ελληνική στρατιωτική σκέψη. Αυτή είναι και η κύρια αιτία που πλέον των 2/3 των διατιθέμενων αρμάτων βρίσκονται σε σχηματισμούς Πεζικού.»

  Προτάσεις για την αναδιοργάνωση των ΤΘ, Μέρος Β’: ΤΘ και Μ/Κ Ταξιαρχίες και Μονάδες Αρμάτων

  Σημείωση

  https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κεραυνοβόλος_πόλεμος

  1. Ευχαριστώ για την απάντηση. Για μένα θα ήταν το ιδανικό οι ΤΘ Σχηματισμοί να διαθέτουν πολύ ισχυρό Πυροβολικό
   Τι εννοώ
   Καταρχήν πολλά MLRS με τεράστιο αρθμό ρουκετών και ανάλογα τα οικονομικά ικανή ποσότητα ATACMS
   Στα MLRS περιλαμβανω και τα RM 70
   Eάν το ποσό είναι απλησίαστο για μεγάλο αριθμό αμερικάνικων MLRS να το ψάξουμε και εμείς με σερβικά και άλλα παρόμοια συστήματα.
   Πριν προελάσω με τα άρματα και τα Μ109 και PHZ2000 θα πρέπει να ισοπεδωθεί ο γεωγραφικός χώρος που με ενδιαφέρει η κατάληψη του. Αφού βεβαιωθώ με drones ότι δεν κινείται τίποτα στον χώρο κατάληψης, προέλαση αρμάτων για εκαθαριστικές επιχειρήσεις. Τα M109 και PHZ2000 μπορούν να χρησιμοποιθούν και αυτά σαν άρματα με την κάννη ευθεία,πέρα από τις βολές ακριβείας Πυροβολικού,.

   Τελευταίοι μένουν οι Πεζικάριοι που θα διαχειριστούν το εχθρικό εδάφος.

   Φτάσαμε στην εποχή που το Πυροβολικό είναι το Α και το Ω για να προελάσουν όλοι οι υπόλοιποι. πάνω στην ξηρά

   1. Όσον αφορά τα συστήματα για το πυροβολικό, θα προτιμούσα προσωπικά ένα πιο απλό σύστημα με πυροβόλο επάνω σε φορτηγό αντί για ένα ερπυστριοφόρο MLRS, όπως π.χ. το γαλλικό αυτοκινούμενο πυροβόλο Caesar(επάνω σε όχημα 8×8 όμως, όχι στο μικρότερο 6×6 επειδή δεν προσφέρει ακριβώς τα ίδια), η επάνω στο νέο φορτηγό Mercedes Zetros 6×6 (όπως παρουσιάστηκε σε έκθεση στην Αλγερία, όχι όμως με το πυροβόλο που φέρει στις φωτογραφίες), που προσφέρει και αυτό που λένε «Strategic mobility» στον ΕΣ(σε αντίθεση με τα παλιά Μ110), σαν συμπλήρωμα για τα αυτοκινούμενα ερπυστριοφόρα με πυροβόλο(για φύγουν και τα παλιά αυτοκινούμενα συστήματα απο την ενεργό υπηρεσία.

    Όλα αυτά εντελώς θεωρητικά εννοείται, αφού δεν υπάρχουν τα μουρμούρια για μεγάλα εξοπλιστικά σάλτα.

    Παρακάτω μια σχετική αναφορά και μερικές φωτογραφίες, για τα συστήματα που ανέφερα.

    https://www.menadefense.net/algerie/vers-nouveau-chemin-lindustrie-militaire-algerienne/

    []

    []

 6. Eγώ θέλω να δουλέψει ώρες ολόκληρες το παρακάτω σύστημα;

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=w52xz_XrcmE&w=640&h=360]

  O παρακάτω συνδυασμός τα σπάει όλα !

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=GHINtwtVzHE&w=640&h=360]

  Βάλε στην θέση το Κ9 Μ109 και PHZ2000

  Σκοπός είναι τα καλύτερο αποτελέσμα σε απώλειες,, τις οποίες τις θέλω κοντά στο μηδέν, γιατί δεν είμαστε και πολλοί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.