Λιβύη: Ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής αποστολής EUNAVFOR MED IRINI

Η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ για την επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα τις επιχειρήσεις της στην Μεσόγειο με την ανάπτυξη μιας γαλλικής αντιαεροπορικής φρεγάτας, Jean Bart (D615), και ενός λουξεμβουργιανού περιπολικού αεροσκάφους, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις.

Η Επιχείρηση «Irini» που επισήμως συστάθηκε την 1η Απριλίου, παίρνει τα ηνία από την επιχείρηση «Sofia», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη (UNSCR 2292).

Τα πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή θα επεμβαίνουν σε περιοχές μακριά από τις διαδρομές που επιλέγουν οι διακινητές μεταναστών, ένας όρος που είχαν θέσει η Αυστρία και η Ουγγαρία, ώστε να μην προσελκύσουν τους διακινητές.

Η «Ειρήνη» είναι η βασική συνεισφορά της Ένωσης στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο Λιβύη.

Αρχικά, η επιχείρηση θα διαθέτει τρία πλοία (Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία), ένα μαλτέζικο άγημα νηοψίας και τρία περιπολικά αεροσκάφη (Γερμανία, Λουξεμβούργο και Πολωνία).  Επιπλέον πλοία και αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα για υποστήριξη.

Το Ευρωπαϊκό Δορυφορικό Κέντρο (SatCen) θα παρέχει υποστήριξη δορυφορικών εικόνων.

Άλλα ειδικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των αποστολών της επιχείρησης, όπως υποβρύχια, ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα (UAV) και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης που αναμένεται να υποστηρίξουν την επιχείρηση, θα προσφέρονται, ανάλογα με την περίσταση, από τις χώρες μέλη.

Χρειάστηκε χρόνος για την κινητοποίηση των απαραίτητων δυνάμεων για την ενεργοποίηση της νέας ναυτικής αποστολής, λόγω εμποδίων που προέκυψαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Από την Δευτέρα έχει αναπτυχθεί η αντιαεροπορική φρεγάτα Jean Bart του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Συνοδεύεται από το αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της Επιχείρησης στη Ρώμη.

«Άλλα μέσα που προσέφεραν άλλα κράτη μέλη θα ενταχθούν στην Επιχείρηση τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο διοικητής της Επιχείρησης Φάμπιο Αγκοστίνι.

Η γαλλική φρεγάτα θα επιβλέπει τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών καθώς και τις ροές εναέριας κυκλοφορίας. Το Παρίσι ανέπτυξε επίσης την φρεγάτα stealth, Aconit (F 713), τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Η επιχείρηση Irini (πήρε το όνομα της από την ελληνίδα θεά Ειρήνη) σχεδιάστηκε μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα και ενεργοποιήθηκε την 31η Μαρτίου, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κύρια αποστολή της είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών. Η επιχείρηση έχει επίσης δευτερεύουσες αποστολές που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της παράνομης μεταφοράς πετρελαίου από την Λιβύη, να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της παράνομης μεταφοράς ανθρώπων και του λαθρεμπορίου (μέσω της εναέριας παρακολούθησης) και να συνεισφέρει στην εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής και Ναυτικού.

Διοικητής Δυνάμεων θα αναλαμβάνει εναλλακτικά κάθε έξι μήνες Αξιωματικός από την Ιταλία και από την Ελλάδα. Η εναλλαγή της Διοίκησης θα λαμβάνει χώρα μαζί με την αλλαγή της ναυαρχίδας

Η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή Μπούντεσταγκ ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη έως και 300 Γερμανών στρατιωτών για να ενταχθούν στην αποστολή.

Το προσωπικό που θα αναπτυχθεί προέρχεται από τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σουηδία.

Η βασική αποστολή της Επιχείρησης είναι να αποτρέψει τη ροή οπλισμού στην Λιβύη μέσω αέρος και θαλάσσης.

 

Πηγές: naftemporiki.gr καί operationirini.eu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.