Λετονία: Νίκη του άρματος Leclerc σε διαγωνισμό στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης Iron Spear

Απο 7 ως 13 Οκτωβρίου, στο στρατόπεδο Ανταζι στην Λετονία, Γάλλοι αρματιστές Leclerc της τακτικής διυπηρεσιακής υποομάδας (sous-groupement tactique interarmes – S-GTIA ) Lynx 6, συμμετείχαν σε μια διασυμμαχική άσκηση που συγκέντρωσε τα άρματα μάχης των οχτώ χωρών που συμμετέχουν στην “ενισχυμένη Προκεχωρημένη Παρουσία” (eFP). Αυτή η επίδειξη επιχειρησιακών ικανοτήτων των Στρατιωτών και των οπλισμών τους οργανώθηκε από τον καναδικό Στρατό, την συντονιστική δύναμη της eFP στην Λετονία.

O σκοπός της άσκησης ήταν η εκτέλεση ελιγμών από τους αρματιστές οχτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων 28 πληρωμάτων από τις Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο,Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Οι αρματιστές είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν μαζί με τους συμμάχους τους κατά τη διάρκεια σεναρίων με πυρά και ελιγμών, συμπεριλαμβανομένης μιας νυχτερινής βολής.

Στο τέλος της άσκησης, τα άρματα μάχης οχτώ χωρών συμμετείχαν σε διαγωνισμό βολών, συνδυασμό ταχυτήτων και ακρίβειας. Παρά το υψηλό τεχνικό επίπεδο των διαγωνιζομένων (ταχύτητα βολών των Νορβηγών ή ή ακρίβεια πυρών των Γερμανών) ήταν ένα γαλλικό πλήρωμα αυτό που νίκησε στον διαγωνισμό μετά από αρκετές ώρες διαγωνιστικών δοκιμασιών. Το άρμα τους ξεπέρασε, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, το αμερικανικό M1A2 Abrams, τα γερμανικά, ισπανικά και νορβηγικά Leopard 2, το ιταλικό Ariete C1 και το πολωνικό PT-91.

Με απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά την σύνοδο κορυφής Βαρσοβίας 2018, η ενισχυμένη Προκεχωρημένη Παρουσία (eFP) επιτρέπει στα μέλη της Συμμαχίας να αναπτύξουν περιορισμένο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Αυτή η μη μόνιμη δέσμευση αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής στάσης της Συμμαχίας με ενα αποτρεπτικό, καθαρά αμυντικό σύστημα, σύμφωνα με το συλλογικά επικυρωμένο σχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία επιχειρεί στην Εσθονία απο το 2019 με μια αποστολή αποτελούμενη περίπου απο 300 Γάλλους Στρατιώτες και μία S-GTIA αποτελούμενη απο 4 άρματα μάχης Leclerc και 13 VBCI. Αυτή η αποστολή Lynx ενσωματώθηκε σε ενα τάγμα υπό Βρετανική διοίκηση.

Απόδοση/Μετάφραση απο το defense.gouv.fr για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. «το πολωνικό PT-91» δεν είναι ολόκληρο το σχέδιο PT-91, είναι μια ανακατασκευή της παλιάς γενιάς Τ-72.

    Το ολόκληρο σχέδιο PT-91 (με δημόφιλο όνομα «Μάλαϊ») κατασκευάστηκε μόνο για την Μαλαισία και ήταν τότε ανώτερο πχ. της ρωσικής (της τότε…) έκδοσης του Τ-90. Δεν το αγόρασε ποτέ ο ΠΣ, ο οποίος ήταν τότε υπό γενική αφόπλιση. Από 13 μεραρχίες σε 3, ακόμα και σκελετικές μόνο. Τα χρόνια 1990… έως το Μάρτιο 2014.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.