Μ. Κωσταράκος: “Ελλάδα…το Μέγα Κράτος της Θάλασσας… Μια πρόταση και ένα νέο αφήγημα”

Καλλιτεχνική απεικόνιση της φρεγάτας [email protected]

Νομίζω ότι η κατάσταση έχει πια ξεκαθαρίσει. Έχουμε συμφωνήσει την απόκτηση δυο φρεγατών [email protected] από τη Γαλλία, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν με ίδιου κόστους προσφορά για τέσσερις περίπου ίδιων ή ελαφρά μικρότερων δυνατοτήτων φρεγάτες MMCS (Multi Mission Combat Ship) που όμως θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ενώ στα ΜΜΕ αναφέρεται ότι ο ΥΕΘΑ συνεχίζει τις προσπάθειες για την απόκτηση 2-3 μεταχειρισμένων αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke.

Ήδη στα ΜΜΕ και πιστεύω στα επιτελεία άρχισαν συζητήσεις για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα, τις εξοπλιστικές προτεραιότητες της χώρας, το κόστος κλπ κλπ.

Προσωπικά δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει προβληματισμός ή αμφιβολία. ΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να τα αποκτήσουμε όλα. Και τα τρομερά αμερικανικά αντιτορπιλικά, και τις αμερικανικές φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, και τις γαλλικές φρεγάτες τεχνολογίας του αύριο. Και όχι μόνο αυτά. Χρειαζόμαστε και το δικό μας «εθνικό πλοίο» που πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε, και τις δυο καταπληκτικές πυραυλάκατους Super Vita που καθυστερούν να παραδώσουν με ευθύνη τους χρόνια τώρα τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B, που απαράδεκτα καθυστερεί η ΕΑΒ, και όλα όσα έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί και δεν πραγματοποιούνται για μικροπολιτικές, συνδικαλιστικές ή χρηματοδοτικές μικρόσκοπιμότητες ή εξαιτίας της απλής ανικανότητας των υπευθύνων. Χρειαζόμαστε ακόμα ο Στόλος να φέρει τη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του στο 80-100% σύμφωνα με τα standards του ΝΑΤΟ, αν δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.

Μοντέλο υπό κλίμακα της φρεγάτας MMCS (Multi Mission Combat Ship)

Κάποιοι, λίγο πολύ γνωστοί, θα προβάλουν τις γνωστές δικαιολογίες. Δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε προβλήτες, δεν έχουμε κονδύλια, εμείς προτιμάμε την ποιότητα έναντι της ποσότητας των εχθρικών ναυτικών δυνατοτήτων και άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Αρκετά με όλα αυτά. Τα ακούμε πολλά χρόνια τώρα. Επειδή όμως κάποιοι από μας προτιμάμε να μείνουμε ελεύθεροι και κυρίαρχοι και να εκμεταλλευτούμε τον εθνικό μας πλούτο, χωρίς απειλές και φασαρίες από τους γνωστούς «νταήδες της γειτονιάς» θα ήθελα να τονίσω τούτο:

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να κάνει όλα. Και εγκαταστάσεις και υποστήριξη και προσωπικό και εκπαίδευση και ότι άλλο χρειάζεται. Και μάλιστα άριστα και άμεσα και σε κάθε περίπτωση συντομότερα από οποιοδήποτε χρονικό ορίζοντα του τεθεί. Αρκεί να αρχίσει ΑΥΡΙΟ. Και μάλιστα ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ. Χωρίς προκαταλήψεις, περιορισμούς και συντεχνιακές «πόζες». Αν διαταχθεί θα τα κάνει.

Το κύριο πρόβλημα είναι το κόστος. Η χώρα βγαίνει από μια οικονομική κρίση και ήδη δόθηκαν όλες οι μέχρι τώρα διαθέσιμες αμυντικές πιστώσεις για την αναβάθμιση των F-16. Η τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για ανάπτυξη και βελτίωση της κατάστασης της χώρας και της ζωής μας δεν πρέπει για κανένα λόγο να υπονομευθεί ή να ανασταλεί.

Η ανάπτυξη αυτή όμως έχει σαν προϋπόθεση την ασφάλεια. Και την ασφάλεια θα μας την εξασφαλίσουν αυτές οι αμυντικές δαπάνες και ο ελληνικός στόλος που πρέπει να κυριαρχεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές ζώνες, στα χωρικά ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν ξέρω από που ακριβώς θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πρέπει να τα βρούμε. Σε κάθε περίπτωση η ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα και η αναθέρμανση του ναυπηγοκατασκευαστικού τομέα θα αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του το Υπουργείο Ανάπτυξης. Χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική συνεισφορά στην αποκατάσταση του χαμένου μας ΑΕΠ. Πέρα από αυτό όμως, θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε σαν κράτος αλλά και σαν ιδιώτες, είτε αυτές λέγονται αμυντική-οικονομική-επενδυτική διπλωματία, είτε φίλες χώρες, είτε εθνικές συνεισφορές, είτε το ίδιο το υστέρημα των συμπατριωτών μας ή κάποιο πλεόνασμα όσων έχουν περισσότερα, είτε τέλος η οικονομική και πολιτική ισχύς και πλούτο που κάποιοι συμπατριώτες μας έχουν στο διεθνή χώρο. Χρειάζεται πανστρατιά, αποφασιστικότητα, ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα. Ίσως ένα νέο Ταμείο Εθνικού Στόλου απόλυτα και ηλεκτρονικά διαφανές, χωρίς «επιτήδειους» και «επιβαρύνσεις», υπό τον αυστηρό έλεγχο της Βουλής ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου που να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα εθνική προσπάθεια σαν αυτή που αγόρασε το Θωρηκτό « Αβέρωφ» και το οδήγησε στους βαλκανικούς πολέμους, για να αλλάξει μόνο του τη γεωγραφία της Βαλκανικής χερσονήσου.

Απέναντι στο νέο τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» εμείς πρέπει να προτάξουμε και να κοινοποιήσουμε και να προβάλουμε μ όλα τα μέσα ένα νέο δικό μας αφήγημα και να πορευτούμε πλέον μ αυτό: «Το Μέγα Κράτος της Θάλασσας».

Ένα αφήγημα και μια ονομασία που να μας θυμίζει ότι οι Έλληνες ήταν πάντοτε ένας ναυτικός λαός που ζει σε κάτι βράχια σε ένα ναυτικό σταυροδρόμι, που η ανδρεία και η ναυτοσύνη του έσωσαν τον δυτικό πολιτισμό κοντά σ ένα νησάκι που λέγεται Σαλαμίνα και που κυριαρχεί με ειρηνικά κυρίως ή και πολεμικά πλοία αν χρειαστεί, στις θάλασσες σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 3000 χρόνια, και σκοπεύει να συνεχίσει να κυριαρχεί με οποιοδήποτε μέσο στις δικές του θάλασσες όσο θα υπάρχει. Και ότι το ρητό του Θουκυδίδη (που αποτελεί και έμβλημα του Πολεμικού μας Ναυτικού) «..Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος..» μεταφρασμένο σωστά σε νέα ελληνικά σημαίνει «..Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι μεγάλο πλεονέκτημα…».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. Aσχετο, υποτιθεται οτι θελεις να ενημερωθεις απο ενα σοβαρο φορουμ (λεμε τωρα)

  Διαβαζουμε μπλα μπλα παπαριες, Firtina παπαριες, Metis παπαριες.

  https://www.defence-point.gr/news/syria-toyrkiko-t-155-firtina-quot-apokefalistike-quot-apo-rosiko-pyraylo-metis-m

  Ποσταρουν οι εγκυροι ειδηση του 2016!

  http://suriyedenhaber.blogspot.com/2016/04/

  Η παρεα με τα GIDIA αυτα κανει, επισης και αυτη η εκγυρη ειδηση φωτογραφηθηκε και μπηκε στο αρχειο, οποτε και να την σβησουν η ντροπη μενει.

  https://i.imgur.com/nyBfIFe.jpg

   1. Ποια ακριβώς δρομολογηθηκαν επί αρχηγίας του, μου διαφεύγει…… ΚΑΝΈΝΑ? ΑΛΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΈΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΊΠΟΤΕ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ αλλά τώρα είναι λαλιστατος?. Γλυκιάααααα παραα πολύ η ΚΑΡΈΚΛΑ. ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΑΡΧΕΙ, ΔΙΑ ΝΌΜΟΝ ΑΡΧΕΙ, ΟΥΚ ΑΕΙ ΑΡΧΕΙ. Μόνο που οι άνθρωποι ΔΕΝ ξεχνάνε……….

   2. Η ουρα (ποιντ) ειναι αυτο που εβαλα εγω,τωρα ειδα οτι την εχουν και τα original GIDIA.
    Tην ειδηση την ειδα εδω και μερες σε διαφορα ρωσικα site αλλα αμεσως αναγνωρισα την φωτο , λεω καπου το εχω ξαναδει, ειναι παλιο, για αυτο και δεν το ποσταρα.

 2. Τωρα και εσυ ψαχνεις να βρεις τι εκανε στην θητεια του.

  «Δεν ξέρω από που ακριβώς θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πρέπει να τα βρούμε»

  Οταν ηταν αρχηγος τολμουσε να ψελλισει τετοια;

  1. Επειδή «πρέπει», σε λίγο θα φυτέψουν μερικά λεφτόδεντρα πίσω από τα ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΜ τα οποία θα παράγουν μερικά δις € το χρόνο, για έναν παρδαλό στόλο στο ΠΝ με Meko και φρεγάτες FTI από Γαλλία, Α/Τ Αρλη Μπέργκ και LCS από Αμερική, και γιατί όχι (αφού πήραμε φόρα) μερικά SSN ‘Seawolf‘ ως συμπλήρωμα των αμερικανικών αντιτορπιλικών. 😉

 3. 1)»προσφορά για τέσσερις περίπου ίδιων ή ελαφρά μικρότερων δυνατοτήτων φρεγάτες MMCS (Multi Mission Combat Ship)» Αν τις συγκρινει σε δυνατοτητες οντως με τις μπελαρα, καταλαβα γιατι παιρνουμε τετοιες εξοπλιστικες αποφασεις τοσα χρονια.
  2) Αυτη η λογικη, θελουμε κ απ αυτο κ απο κεινο κ απ τ αλλο κ ψωνιζουμε λες κ μπαινουμε σε σουπερ μαρκετ, μονο εμενα ενοχλει; Τον κυριο κωσταρακο ολη αυτη η πολυτυπια σ αυτα που προτεινει κ τα εξοδα που συνεπαγεται δεν τον προβληματιζει;
  3) οπως λεει κ ο tsimuha δεν τα λεγε τοτε αλλα τα λεει τωρα εκ του ασφαλους. Κ η πλακα ειναι οτι εχω διαβασει πιο τεκμηριωμενες προτασεις σε σχολια, το οτι χρειαζομαστε πλοια δε περιμεναμε να μας το πει αυτος

  1. Παράλογο είναι και αυτό που λέει για αναθέσεις νέων έργων/προγραμμάτων σε εγχώρια ναυπηγεία, ενώ αυτά αδυνατούν να ολοκληρώσουν τα ήδη συμφωνημένα προγράμματα σε ένα ανεκτό χρονικό διάστημα(η στα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί).

 4. Να πάρουμε το ένα να πάρουμε το άλλο, ρωτάω είναι σοβαρή προσέγγιση όλο αυτό;
  Πάλι σαλάτα θα τα κάνουμε το ΠΝ με δεν ξέρω εγώ πόσου τύπους πλοίων;
  Αν πάρουμε και τίποτα ΜΕΚΟ Α200 ρε παιδιά να κάνουμε και συλλογή, να πούμε.

 5. Μακάρι να έπαιζαν οι ΜΕΚΟ Α200 στην σκέψη του ΠΝ.
  Έτοιμα πλοία γενικής χρήσεως που παραγγέλθηκαν ήδη απο εξωτερικούς πελάτες, με αξιολογότατο εξοπλισμό αισθητήρων/αντίμετρων, επαρκέστατη ικανότητα για αυτοάμυνα απο εναέριες απειλές, και μια εντυπωσιακή ισχύ πυρός για αποστολές επίθεσης/υποστήριξης στην ξηρά(αγγλιστί Land Attack) με πυροβόλο 5 ιντσών για πυρομαχικά μακράς εμβέλειας Volcano και μέχρι 16 πυραύλους πλεύσης RBS, όπως και πρόβλεψη για αρκετά περιθώρια εγκατάστασης συστημάτων ciws, που δεν προσφέρουν στο σύνολο οι άλλες 2 προτάσεις απο Γαλλία και Αμερική.

  Η γαλλική πρόταση είναι προφανώς επιβεβλημένη, εξαιτίας του ραντάρ SeaFire και τους Aster30(με προοπτική για μια αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου υψηλότερων επιδόσεων) εφόσον η ικανότητα για αεράμυνα στόλου/περιοχής(;) θεωρείται απαραίτητη(απο τα επιτελεία), ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για μεγαλύτερα πλοία αυτού του είδους, που έρχονται μάλλον πιο ακριβά.

  Αφού δεν μπορούν να αντικατασταθούν όλες οι γερασμένες φρεγάτες με τα πανάκριβα γαλλικά πλοία «AAW»(δεν θα είχε και νόημα), οι πιο οικονομικές Α200 θα ήταν νομίζω μια αξιοπρεπέστατη αντικατάσταση για τα υπόλοιπα πλοία (φρεγάτες»S») που θα αποσυρθούν λόγο ηλικίας.

  https://navyrecognition.com/images/stories/news/2014/december/Meko_A-200AN_Frigate_Algeria_Navy_TKMS_model_Euronaval_2014_1.jpg

  https://www.savetheroyalnavy.org/wp-content/uploads/2019/03/El-Moudamir-1014×487.jpg

  https://www.savetheroyalnavy.org/wp-content/uploads/2019/03/A-200-MEKO-Frigate-Algeria-1.jpg

  https://m.kn-online.de/var/storage/images/kn/nachrichten/wirtschaft/vertrag-nahezu-perfekt-tkms-soll-fregatten-fuer-aegypten-bauen/711001432-1-ger-DE/TKMS-soll-Fregatten-fuer-Aegypten-bauen_reference_2_1.jpg

  http://www.shipspotting.com/photos/middle/2/1/5/2521512.jpg

  https://m.youtube.com/watch?v=g-w2HuWazLE

  https://m.youtube.com/watch?v=NXn4Pl5iWbY

  https://saab.com/globalassets/commercial/naval/precision-engagement/anti-submarine-and-anti-surface-warfare/rbs15-mk3/rbs15_mk3_data-sheet_high.pdf

 6. -Άκου κυρ Στέφανε…. Να στείλεις σπίτι…. δύο φρεγάτες… δύο [email protected], ναι…. και δύο ΜΜCS… όχι, κάνε τα 4 τα MMCS! Και αντιτορπιλικά από ‘κείνα τα…. ξέρεις….πόσο; Βάλε κυρ Στέφανε… βάλε 3-4… θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε! Θα το κάψουμε!

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=fkMZDjHvhGE&w=640&h=360]

  1. Η ιστορία με τα MMCS έσκασε σαν πυροτέχνημα, αφού τα έξοδα είναι (όπως υποψιαζόταν οι περισσότεροι) πολλά περισσότερα απο αυτά που έλεγαν στην αρχική ανακοίνωση, χωρίς να προσφέρεται όμως περισσότερο πλοίο για τα παραπάνω χρήματα. 🥳🎇🎆

 7. Περί ελεύθερης αγοράς και επιλογής πλοίων για το ΠΝ, και ειλικρίνειας και σεβασμού των πολιτικών στην Ελλάδα απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος θα πληρώσει τον λογαριασμό(ακόμα και χωρίς να πάρει αυτό που χρειάζεται πραγματικά, αν πάει με την θέληση της εταιρίας ΛΜ).

  Frégates : le bulldozer Lockheed Martin tente de couler Naval Group en Grèce

  Les Etats-Unis souhaitent réarmer la Grèce au profit des industriels américains, notamment Lockheed Martin. Washington propose quatre frégates MMSC face à la frégate de défense et d’intervention de Naval Group.

  https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/fregates-le-bulldozer-lockheed-martin-tente-de-couler-naval-group-en-grece-832553.html

  1. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει πιάσει το ΠΝ,αν όντως αυτό κατευθύνει τις επιλογές και όχι η πολιτική ηγεσία,και έχει φαγωθεί για πλοία αεράμυνας ,με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα,λες και ένα ή δυο πλοία θα φέρουν την ανοιξη-πλεονέκτημα ….δεν μπορώ να το αντιληφθώ…
   Λες και τα τα προήγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν πλοία με δυνατότητες αεράμυνας και ξαφνικά ανακαλύπτουμε τον τροχό και το ΠΝ δεν μπορεί χωρίς αυτά….
   και συγκριτικά να το δούμε οι Τουρκοι με το milgem δεν θα έχουν ουτε αυτοί πλοία αεράμυνας πριν τις tf2000 αν τις κάνουν και επι του παρόντος μόνο κορβέτες κλάσης ada έχουν.ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει βάση των ada άντε και των υπο ανάπτυξη istanbul, που δε χρειάζονται πλοία αεράμυνας.Πάρε κορβέτες που υπάρχουν αξιολογότατες και με δυο δις παίρνεις 5-6, ή φρεγάτες πολλαπλού ρόλου,γενικών καθηκόντων…πάρε μεταχειρισμένα πλοία.Αντιπλοικούς θέλουμε και ένα καλούτσικο ρανταρ,οχι πλοία αεράμυνας απο τη στιγμή που δεν έχεις λεφτά.
   Να μη μιλήσω για την απαίτηση σε κρουζ…μου είναι ακατάληπτες οι αποφάσεις τους…ακόμα και με μπελχαρες πρόσθεσε κελια για αστερ 30 και μην χαραμίζεις για mdcn.αν θες τέτοιους πάρε ένα γαλλικο υποβρυχιο και βάλτους εκεί αφού σε είναι τόσο απαραίτητοι…

   1. Έχοντας υπόψην μερικές αναφορές για την στάση της ΠΑ για το θέμα τους πυραύλους αα μεγάλου βεληνεκούς, έχω την ίδια απορία για το θέμα. Παλαιότερα που στοχοποιούσαν της ολλανδικές LCF είχε για ένα νόημα η υπόθεση, αφού πέραν των ικανοτήτων aaw πρόσφεραν (σαν πλατφόρμα) και άλλα σημαντικά πράγματα, αλλά σήμερα το πράγμα φαίνεται να έχει ξεφύγει εντελώς σαν λογική.

    Παρόλο που αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβληματισμοί με τους Γερμανούς, θεωρώ προσωπικά της Μεκο Α200 που σε μέγεθος/εκτόπισμα είναι ανάμεσα σε μια κορβέτα και φρεγάτα ιδανικές η (έστω) πρώτιμοτερες ως αντικατάσταση των περισσότερων φ/Γ του ΠΝ. Εφόσον φαίνονται να είναι και αρκετά οικονομικότερα πλοία σε σύγκριση με τα γαλλικά(τα LCS είναι πάντως εντελώς εκτός για εμένα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.