Μ. Κωσταράκος: Μια προσωπική προσέγγιση για την τουρκική συμπεριφορά

Δεν είμαι ειδικός τουρκολόγος. Ούτε και πολιτικός αναλυτής ή ακαδημαϊκός γεωπολιτικός επιστήμων, και φυσικά δεν διαθέτω περισσότερες ή «ειδικές» πληροφορίες από τα αρμόδια και υπεύθυνα για αυτό, όργανα. Επειδή όμως στα 45 χρόνια της στρατιωτικής μου καριέρας ασχολήθηκα, ως όφειλα, με τον δυνητικό και διαχρονικό αντίπαλο της χώρας μας, την Τουρκία, θεωρώ ότι απέκτησα κάποια γνώση για τη χώρα, την οποία αυτή γνώση, είχα την τύχη και την τιμή, να την εμπλουτίσω με την εμπειρία μου στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Κατέληξα λοιπόν σε επτά σημεία που περιγράφουν κατά τη γνώμη μου σε ικανοποιητικό βαθμό την τουρκική συμπεριφορά, αντίληψη και νοοτροπία.

1. Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Οι προθέσεις και οι επιθυμίες της ανακοινώνονται ξεκάθαρα και καταβάλλεται διαχρονικά άοκνη, σταθερή και συνεχής προσπάθεια να υλοποιηθούν. Διαπραγματεύεται αλλά δεν μπλοφάρει. Αυτά που λέει θα τα πραγματοποιήσει.

2. Η Τουρκία δεν έφυγε ποτέ με την πέννα από εκεί όπου ο στρατός της μπήκε με τη ξιφολόγχη. Η τήρηση των διεθνών συνθηκών ή των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου ποτέ δεν εμπόδισε τη Τουρκία από το να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για την επιδίωξη των στόχων της. Η διεθνής κατάσταση και οι διεθνείς σχέσεις για την Τουρκία δεν στηρίζονται σε αρχές και αξίες αλλά αποκλειστικά στην ισχύ και στην επιβολή της. Η εισβολή στη Βόρεια Συρία είναι μια κατάφωρη καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας. Οποίος καταπατά τόσο βάναυσα τα νότια σύνορα του, τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ή να ελπίζουμε, ότι θα σεβαστεί τα δυτικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα του με την Ελλάδα;

3. Οι Τουρκικές ενέργειες είναι πάντα προβλέψιμες. Ακολουθούν και σέβονται τις διαδικασίες και τον βασικό και αρχικό σχεδιασμό. Η Άγκυρα εκτελεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και εμμένει στον αρχικό σκοπό και στους αρχικούς στόχους χωρίς να παρεκκλίνει από αυτούς, ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Δεν επιδιώκονται και δεν ενθαρρύνονται εκπλήξεις ή αυτοσχεδιασμοί. Η πρόθεση δημιουργίας ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Βόρειο Συρία ανακοινώθηκε στους Αμερικανούς από την Τουρκία ήδη από το 2014. Παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών και της διεθνούς κοινότητος υλοποιείται το 2019. Όλες οι πρόσφατες ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Όρκου του 1920 που πρόσφατα «ανανέωσε» η τουρκική ηγεσία. Αφορούσε στην επανάκτηση των εδαφών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

4. Η Τουρκία στις σχέσεις της στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στο διεθνή χώρο δεν είναι φιλική, ούτε διαλεκτική, συμφιλιωτική ή συναινετική. Είναι μόνιμα και αποκλειστικά συγκρουσιακή προς όλους όσους έχουν αντίθετη γνώμη ή αντίθετα συμφέροντα. Εφόσον είσαι αντίπαλος δεν επιθυμεί να σου δώσει το χέρι και να έρθετε σε συνεννόηση. Επιθυμεί να σε ρίξει από το βράχο για να τελειώσει η αντιπαράθεση μαζί σου. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία παρόλη την προσπάθεια της να φανεί ως τέτοια, δεν είναι και ενδεχομένως να μην μπορεί ποτέ να γίνει, μια δυτικού τύπου χώρα. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι δεν πέρασε από το αμόνι του ανθρωπισμού, της χριστιανικής ηθικής, της δημοκρατίας και των προβλέψεων του κράτους δικαίου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σφυρηλάτησαν τις δυτικές δημοκρατίες. Παρόλη τη δυτικόστροφη πορεία της όσο επικρατούσαν τα κεμαλικά ριζοσπαστικά ιδεώδη η Τουρκία είναι διαφορετική. Δεν ενδιαφέρεται -παρά τα όσα λέει – για λύσεις αμοιβαίου κέρδους (win – win). Επιδιώκει και αναγνωρίζει μόνο λύσεις μηδενικού αθροίσματος (zero sum) όπου αυτή θα είναι ο αποκλειστικός νικητής. Δεν συνδιαλέγεται παρά μόνο με τους όρους της. Προσπαθεί πάντα να περιορίζει τον αντίπαλο της, αφήνοντας του δυο μόνο βασικές επιλογές: συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ή κρίση και ενδεχομένως πόλεμο με τις πολυπληθείς και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της.

5. Ο Ερντογάν επιδιώκει κάποιες μεγάλες επιτυχίες, κατά κύριο λόγο εδαφικές, αλλά και οικονομικές/επενδυτικές, οι οποίες κατά τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023, θα του προσδώσουν το ανάλογο κύρος αλλά και το προσωπικό «αφήγημα» που θα του εξασφαλίσει τη θέση του νέου Εθνάρχη – Πατέρα των Τούρκων σε διαδοχή και αντικατάσταση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ή τα έργα υποδομής δεν επαρκούν. Απαιτείται απόκτηση εδάφους. Οι εδαφικές φιλοδοξίες του δεν είναι καινούργιες. Ξαναήρθαν στο προσκήνιο με την αναβίωση του Εθνικού Όρκου. Το θέμα των υδρογονανθράκων, χωρίς να υποτιμάται η επενδυτική του αξία, είναι απλά η πρόφαση που βρήκε και εκμεταλλεύεται προκειμένου να διεκδικήσει παλαιά οθωμανικά εδάφη, δικαιώματα, αναβαθμισμένο ρόλο και χώρο ελιγμών και κυριαρχίας. Η ανάδυση της Τουρκίας σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στις μέρες μας, ξεκίνησε από τον Τουργκούτ Οζάλ και συνεχίζεται από τον Ερντογάν.

6. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι, η τουρκική κοινωνία είναι «εκπαιδευμένη» στον εθνικιστικό αναθεωρητισμό και τις μαξιμαλιστικές εθνικιστικές επιδιώξεις. Αυτό συνεπάγεται μια συνεχή ψυχολογική εξοικείωση με το ενδεχόμενο σύρραξης με τα γειτονικά κράτη. Αυτό εξυπηρετεί η κατά καιρούς αναβίωση των απαιτήσεων για τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα εξ αιτίας του κουρδικού ανταρτοπόλεμου, η τουρκική κοινωνία έχει εξοικειωθεί και έχει συνηθίσει στις ανθρώπινες απώλειες των στρατιωτικών της κατά τη διεξαγωγή διαφόρων επιχειρήσεων. Καταλαβαίνει επίσης ότι θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων – φίλιων και εχθρών, και είναι παντελώς αδιάφορη για τυχόν ωμότητες και εγκλήματα που θα διαπράξουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ή οι σύμμαχοι τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Οι τουρκικές επιχειρήσεις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάντα την πλήρη υποστήριξη και αγάπη του τουρκικού λαού.

7. Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συσσωρεύσει μεγάλη ατομική αλλά και συλλογική τακτική και επιχειρησιακή εμπειρία και γνώση από την εκτέλεση πραγματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων. Τα στελέχη τους έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τη διοίκηση τον έλεγχο και την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και με τις απώλειες προσωπικού και τις συναισθηματικές δυσχέρειες και τα ψυχολογικά τραύματα που αυτές συνεπάγονται. Έχουν ζήσει σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Η εκπαίδευση και η εμπειρία αυτή αντισταθμίζει κατά τη γνώμη μου σε πολύ μεγάλο βαθμό διάφορους πραγματικούς ή φανταστικούς πολλαπλασιαστές ισχύος ή σημεία υπεροχής που θεωρείται ότι έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ως άλλοθι και αντιστάθμισμα υφισταμένων ελλείψεων σε οργάνωση επάνδρωση και εξοπλισμό.

Όσο για το σχόλιο που ακούγεται όλο και συχνότερα, ακόμη και στα ΜΜΕ, δηλαδή, για το πώς εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη Τουρκία, αν παραστεί ανάγκη, με τις πολλαπλάσιες στρατιωτικές της δυνατότητες, τις εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της και τα χιλιάδες άρματα και πυροβόλα, με δεδομένο ότι είμαστε μια πολύ μικρότερη χώρα με οικονομία σε κρίση και με πολύ μικρότερες στρατιωτικές δυνατότητες και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό και ένοπλες δυνάμεις, θα ήθελα να πω το εξής:

Την απειλή και τον αντίπαλο δεν τους επιλέγεις, απλά τους αναγνωρίζεις, τους αξιολογείς και σχεδιάζεις ψύχραιμα πως θα τους αντιμετωπίσεις. Αυτός μας έτυχε, αυτόν θα αντιμετωπίσουμε. Η παγκόσμια εμπειρία αλλά και η ιστορική διαδρομή του ελληνισμού δείχνει ότι δεν υπάρχουν απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουμε.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Ο Στρατηγός έχει δίκιο ομως με την Τουρκία έχουμε κάνει κακή αρχή. Όπως τους μελετάμε έτσι κι αυτοί μας διαβάζουν και δυστυχώς μας έχουν καταλάβει.
  Ξέρουν ότι είμαστε ανεκτικοί και δεν θα φτάσουμε εύκολα στα άκρα, επομένως μας δοκιμάζουν και μας κρατάνε συνεχώς σε μια λογική του τύπου «Ας μην κλιμακώσουμε αμέσως να δούμε που θα πάει το πράμα και βλέπουμε» όποτε είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.
  Εμείς τους ακολουθούμε από απόσταση και συνήθως υποχωρούμε για να μην πάμε στα άκρα.
  Έτσι λοιπόν η Τουρκία έχει πάρει το ρόλο που της αρέσει , το παίζει δηλ μεγάλος αφέντης στη Μεσόγειο που κάνει ότι θέλει και λέει ότι του αρέσει, χωρίς συνέπειες, από ποιον άλλωστε…οι Αμερικανοί δεν νοιάζονται αντίθετα έχουν βάλει τον Ερντογαν χωροφύλακα στη Συρια, οι Ρώσοι κατάφεραν να φύγουν οι Αμερικανοί όποτε δεν έχουν στα πόδια τους εμπόδια και τα κανονίζουν μόνο τους Τούρκους, οι υπόλοιποι εκτός του Άσαντ που ομως έσωσε το κεφάλι του , το παίζουν θεατές αφου τα συμφέροντα τους δεν θίγονται.
  Η Ελλάδα αφου ακολουθεί την μοιρολατρία της, “αυτοί είναι οι Τούρκοι, τι να γίνει δεν αλλάζουν”, εχασε πολύ σε αποτρεπτική αξιοπιστία και αν και βγαίνει ασθμναινοντας από την σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε, εν τελεί γινόμαστε χώρα δεύτερης γραμμής σε όλα και στην Άμυνα που παραμελήθηκε πολύ και τώρα πλέον προσπαθεί να ανακάμψει χωρίς πόρους ομως.
  Είμαστε δηλαδή μια χώρα ταλαιπωρημένη, που πασχίζει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και οι Τούρκοι το ξέρουν αυτό και εκει ποντάρουν στην αδυναμία , παριστάνοντας στην Αν. Μεσόγειο τους θαλάσσοκρατορες της μπανιέρας, ποιοι αυτοι που ανακάλυψαν τώρα ότι έχουν και θάλασσα και για να το πιστέψουν και οι ίδιοι εφεύραν πριν πέντε χρόνια αντε δέκα το δόγμα «mavi Vatan», γίνανε οι Τούρκοι ναύτες, τα παλικάρια της φακής, άφησαν τους άργιλεδες και ξαφνικά έπιασαν τα κουπιά, ρε δεν είμαστε καλά που νομίζουν πως θα τους φοβηθούμε.

  1. Όπλα θέλει,
   όχι εκατομμύρια τραγικοκωμικές «δηλώσεις – αυστηρά μηνύματα».

   Δεν τα προλαβαίνετε μόνοι σας.
   Μα θα μπορούσατε να μπείτε σε βαθιά συνεργασία με βιομηχανίες άλλων κρατών.
   Και πόσες φορές πιο φτηνή και πιο πρόθυμη θα ήταν π.χ. η αμυντική βιομηχανία Ουκρανίας, από την γερμανική/γαλλική/UK ?

   Όραμα δεν υπάρχει.
   Ακούω μόνο τα μπλα-μπλα κοκόρων πολιτικών.

   1. Παρακαλώ, στα σχόλια σας να δείχνετε τον δέοντα σεβασμό σε αυτούς που γράφουν επώνυμα τα κείμενα και στον ιστότοπο που τα αναδημοσιεύει και σας φιλοξενεί.
    Αυτός ο ιστότοπος δεν θα γίνει το βήμα για την εξύβριση ανθρώπων πίσω από ψευδώνυμα. Προσωπικά, διαφωνώ με πολλούς αλλά για χάρη της ενημέρωσης έχω δημοσίευσει αυτούσια τα άρθρα τους χωρίς να σχολιάσω, ερμηνεύσω και εγκλωβίσω τους επισκέπτες της Προέλαση σε λάθος συμπεράσματα.
    Παρακαλώ μην το κάνετε αυτο.

   2. @κ.Δουκας

    Μα… δεν εννοούσα τίποτα για τον Στρατηγό ? Ακόμα και χάρηκα με την ανάλυση του, γιατί την ίδια γνώμη πάντα είχα και εγώ.

    Γράφω για μια αντίφαση, που την παρατηρώ πολύ διακριτική στην Ελλάδα. Υπάρχει εδώ ένα υποχρεωτικό τελετουργικό με κενές δηλώσεις. Όταν οι Τούρκοι μόνο τις γεμάτες πυριταποθήκες καταλαβαίνουν.

  2. Kαλογραμμένο κείμενο με σωστές διατυπώσεις. Τι θα κάνουμε όταν θα μας χτυπήσει την πόρτα η Τουρκία; Θα γίνουμε αποικία τους; Υπάρχουν αρκετοί στν Ελλάδα που γουστάρουν υποδούλωση, ασπασμός της ισλαμικής θρησκείας, αρκεί να μην χάσουν τα προνόμια τ και την καλόπεραση τους. ‘Ετσι πιστεύουν ότι θα κάνουν την ίδια ζωή όπως και τώρα! Κανείς δεν θα τους πειράξει όπως και τώρα !!

   Οι παρακάω στίχοι απαντώνται στο στυλ » Ελα μωρέ τώρα τι παπ…… ς ! λέτε τώρα:

   Να χάνωμεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,
   τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;
   Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
   παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

   Τι σ’ ωφελεί αν ζήσεις, και είσαι στη σκλαβιά;
   στοχάσου πως σε ψένουν, καθ’ ώραν στην φωτιά.
   Βεζύρης, δραγουμάνος, αφέντης κι αν σταθείς
   ο τύραννος αδίκως σε κάμνει να χαθείς.

 2. Το κείμενο του Στρατηγού το επαναλαμβάνω είναι καλό και σαφές συγκρίνοντας με ένα άλλο κείμενο του, όπου έγραφε για την δυνατότητα κατασκευής φρεγάτων στην Ελλάδα αλλά του έλειπε το ποσό αυτού του εγχειρήματος και κυρίως το πως.

  Απορία μου

  Γιατί δεν καλούνται κλάσεις ακόμα και με λευκό απολυτήριο και άνω των 45 για να δούνε σε τι κατάσταση είναι αυτοί οι άνθρωποι και πως θα τους δείξουμε πάλι τα βασικά;

  Η γενική επιστράτευση σχέδιο Ε που διέταξε ο ΥΦΕΘΑ και ακυρώθηκε τι σχέδιο είναι; Μπορεί να απαντήσει κανείς;

 3. Αυτά που περιγράφει στο 2 και 4 ισχύουν και για τους αμερικανούς(ΗΠΑ), ειδικά όσον αφορά τον σεβασμό του ΔΔ και τις συνθήκες που έχουν υπογράψει(ενώ θα έπρεπε να είναι το παράδειγμα (έστω) για τα αλλά μέλη της συμμαχίας). Οι γείτονες ίσως να πήραν παράδειγμα απο τους αμερικανούς, αφού εκείνοι επιρεάζαν πολλά χρόνια την τουρκική πολιτική όπως και την ελληνική με τα ίδια εργαλεία/μέσα).

  Στο σημείο 7 θέλω να παρατηρήσω, ότι ενώ έχουν αποκτήσει εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, δεν έχουν αποκτήσει εμπειρίες πολέμου μέσα στο έδαφος τους(προσοχή δεν εννοώ τρομοκρατικές επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά πόλεμο όπως έγινε στην Σερβία παλαιότερα στο Βιετνάμ, η όπως γίνεται σήμερα στο Αφγανιστάν, Ιράκ και στην Συρία, όπου δοκιμάζεται το σύνολο του λαού όχι μόνο ο στρατός που είναι προετοιμασμένος για φασαρία και αντιπαράθεση με χρήση σφοδρής βίας απο αέρα και ξηρά, και με ξένα στρατεύματα εντός της χώρας στους δρόμους αστικών περιοχών και έξω στην «άγρια» φύση).

  Σήμερα οι γείτονες πολεμούν παράνομα σε κενή χώρα, αλλά τα μαγαζιά, σχολεία και άλλα δουλεύουν κανονικά χωρίς να αισθάνεται ο λαός στην γείτονα χώρα ότι πολεμάει η ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει θύμα αιφνιδιαστικής επίθεσης απο ξένους στρατιώτες, αυτό έχει μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν πόλεμο στο μέσα στην χώρα τους όπου επιρεάζεται άμεσα η συνηθισμένη ζωή αφού δεν είναι πλέον συνηθισμένη με ξένα στρατεύματα στο έδαφος).

 4. Όσο ήταν εν ενεργεία κατέθετε στεφάνια στο Γερμανικό Νεκροταφείο μέ το αζημείωτο. Τίς ένοπλες μας δυνάμεις τίς άφησαν όλοι τους στόν μαρασμό. Συνυπεύθυνος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.