Τα άρματα M1A1 θα πρωτοστατήσουν στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου, στην Ουάσιγκτον

AP Photo/Patrick Semansky | Στρατονομία περιφρουρεί τα άρματα Abrams πάνω σε βαγόνια, Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019

Ο πρόεδρος Τράμπ δεν δέχεται ως απάντηση το “όχι άρματα” για την Τετάρτη Ιουλίου.

Την Δευτέρα δήλωσε ότι ένα τμήμα αρμάτων μάχης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) θα ειναι μέρος μιας ειδικής εκδήλωσης που θα πρωτοστατεί την 4η Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.

Φωτογράφος του πρακτορείου Assosiated Press είδε τουλάχιστον δύο άρματα μάχης M1A1 Abrams και δύο οχήματα μάχης Bradley πάνω σε επίπεδα βαγόνια σε σιδηροδρομικό σταθμό στην νοτιοανατολική άκρη της Ουάσιγκτον.

Στρατονομία περιφρουρούσε τα οχήματα, τα οποία ήταν ορατά από τους περαστικούς στα κοντινά μονοπάτια. Αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ δήλωσε στο AFP ότι τα στρατιωτικά οχήματα θα χρησιμοποιηθούν στην εκδήλωση της 4ης Ιουλίου και ειναι αποθηκευμένα στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο Τράμπ είχε ζητήσει την στρατιωτική παρέλαση αρμάτων μάχης άλλων εξοπλισμών στην Περιφέρεια της Κολούμπια αφότου είχε δει μια παρόμοια παρέλαση στην Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι το 2017.

Τελικά το σχέδιο ματαιώθηκε, μερικώς λόγω κόστους, αν και ο Τραμπ προφανώς διατήρησε την ιδέα.

Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί λόγω της ζημιάς που μπορούν να κάνουν αυτά τα βαριά οχήματα τους δρόμους της πόλης.

“Έξω, θα έχουμε κάποια άρματα σταθμευμένα”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τράμπ από το Οβάλ Γραφείο, εμφανιζόμενος ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των τοπικών αξιωματούχων. Δεν παρείχε λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία των οχημάτων.

“Πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί με τα άρματα επειδή οι δρόμοι έχουν την τάση να μην θέλουν να μεταφέρουν βαριά άρματα μάχης”, δήλωσε. “Οπότε πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά έχουμε τα ανακατασκευασμένα άρματα Sherman και έχουμε τα άρματα Abrams”.

Δυο άρματα M1A1 και δυο οχήματα μάχης Bradley θα εκτεθούν στο πλαίσιο του “Χαιρετισμού προς την Αμερική” του Τραμπ, σύμφωνα με Αξιωματικό του Στρατού των ΗΠΑ ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας επειδή οι λεπτομέρειες της έκθεσης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

AP Photo/Patrick Semansky | Οχηματα μάχης Bradley πάνω σε βαγόνι, Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019.

Τα άρματα μάχης Abrams ζυγίζουν περισσότερο από 60 τόνους το ένα και μεταφερθήκαν με τρένα απο το Φόρτ Στιούαρτ, Τζόρτζια, την εγγύτερη στρατιωτική βάση που τα διαθέτει. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αποδεσμεύσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Ο Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψη του νωρίτερα αυτό το έτος σε ένα εργοστάσιο στην Λιμα, στο Οχάιο, όπου ανακατασκευάζονται τα άρματα μάχης M1A1 Abrams. Το εργοστάσιο βρίσκονταν σε κίνδυνο να κλείσει αλλά παρέμεινε ανοιχτό λόγω των επενδύσεων του Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες.

Αναμένεται οι εκδηλώσεις της Πέμπτης, επίσης, να περιλαμβάνουν αεροπορική επίδειξη από τους Blue Angels του Ναυτικού των ΗΠΑ και άλλα αεροσκάφη.

“Θα έχουμε μια σπουδαία Τετάρτη Ιουλίου στην Ουάσιγκτον. Θα ειναι σαν καμία άλλη”, δήλωσε ο Τράμπ. “Θα ειναι μοναδική και πιστευω οτι θα έρθει πολύς κόσμος. Και θα αφορά αυτήν την χώρα κι ειναι ο χαιρετισμός στην Αμερική”.

“Θα πω λίγα λόγια και θα έχουμε αεροσκάφη που θα πετανε από πάνω, τα καλύτερα μαχητικά αεριωθούμενα στον κόσμο και άλλα αεροσκάφη επίσης”, δήλωσε.

Κατά τον “Χαιρετισμό προς την Αμερική” ο Τραμπ σχεδιάζει να εκφωνήσει λόγο στο Μνημείο Λίνκολν, ο οποίος προστέθηκε στο κανονικό πρόγραμμα της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η ετησία επίδειξη πυροτεχνημάτων θα πραγματοποιηθεί πιο κοντά στο Μνημείο Λίνκολν αντί στο Μνημείο του Ουάσιγκτον, όπως γινόταν κατά την μακροχρόνια παράδοση.

Η εκδήλωση ειναι ανοιχτή στο κοινό και δίχως χρέωση, αλλά έχει δημιουργηθεί μια περιοχή που η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους κατόχους εισιτηρίου μπροστά από το μνημείο για τους VIP, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογενείας Τραμπ, φίλους και μέλη του Στρατού, ανακοινωσε ο Λευκός Οίκος.

Απόδοση/Μετάφραση από το armyupdate.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. «Τελικά το σχέδιο ματαιώθηκε, μερικώς λόγω κόστους’

  Με 700 δις προυπολογισμο;
  Αναλογικα σε εμας επρεπε ολα τα αρματα και τα οχηματα να ηταν σε 1/35.

  1. Έχουν πράγματι μεγάλο προϋπολογισμό, αλλά νομίζω ότι έχουν και πολλά έξοδα για την γραφειοκρατεία στο στράτευμα τους που τα απορροφά άνετα, αν σκεφτείς ότι μόνο στο πεντάγωνο εργάζονται παραπάνω απο 2 μεραρχίες γραφειοκράτες(20.000+ άτομα) μεταξύ αυτών πολλοί υψηλόβαθμοι που πληρώνονται όλοι απο το ποσό στον προϋπολογισμό, είναι επόμενο να μη περισσεύουν πολλά χρήματα για έξτρα παραστάσεις σε εθνικές γιορτές. Η απόσταση για να φτάσουν τα άρματα στην πρωτεύουσα είναι πάντως με 600+ μίλια αρκετά μεγάλη και τα έξοδα(με επιστροφή) προφανώς ανάλογα, αφού αυτή η υπηρεσία προσφέρεται απο ιδιωτικές εταιρίες(απο ότι παρατήρησα).

   https://web.archive.org/web/20140819131241/https://pentagontours.osd.mil/facts.jsp

   Μου έκανε πάντως εντύπωση που δεν έχουν άρματα γύρο στην πρωτεύουσα, ώστε να χρειάζεται να τα φέρουν απο την άλλη άκρη της ανατολικής ακτής.

 2. Ας μην στειλουν ενα αεροπλανοφορο για μερικες μερες καπου και ας βγαλουν απο εκει τα λεφτα της παρελασης.

  1. Πρίν απο μερικούς μήνες έκλεισαν μουσεία και άλλες υπηρεσίες στις ΗΠΑ για να μην σταματήσει η πολεμική τους μηχανή, που σημαίνει ότι η στρατιωτική παρουσία τους στο εξωτερικό απολαμβάνει απόλυτη προτεραιότητα. Έτσι μια παρέλαση (ακόμα και σε εθνική γιορτή) φαίνεται να είναι επίσης λιγότερο σημαντική απο την προώθηση των συμφερόντων τους με την αποστολή αεροπλανοφόρων στις περιοχές που θεωρούν σημαντικές.

 3. Στο πρωτο βιντεο τα αρματα τα κατεβαζουν με γερανο απο το βαγονι γιατι δεν υπολογισαν το υψος , το βαγονι με τα αρματα επανω δεν χωραει να περασει κατω απο την γεφυρα.

  1. Από αυτή την γωνία φαίνεται όντως πολύ χαμηλή η γέφυρα. Ίσως από άλλη γωνία να φαίνεται πιο ψηλή και να περνάει(αν και οριακά και με αφαίρεση εξαρτημάτων από τους πύργους των αρμάτων).
   Από όσα γνωρίζω όμως δεν υπάρχουν βαγόνια για στρατιωτικό υλικό στο είδος του επικαθήμενου στο φορτηγό, ώστε να περνάνε άνετα από όλα τα σημεία, αν και στις ΗΠΑ θα έπρεπε να υπάρχουν προβλέψεις στο ύψος γεφυρών στους σιδηροδρόμους, εφόσον στους εμπορικούς συρμούς έχουν συνηθίσει να φορτώνουν/μεταφέρουν 2 στάνταρ κοντέινερ απανωτά σε κάθε βαγόνι, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την μεταφορική ικανότητα των συρμών εξοικονομώντας και μάκρος.

   Αξιοσημείωτο είναι ότι η φόρτωση/εκφόρτωση με γερανούς δεν είναι η ιδανική μέθοδο για αυτού του είδους φορτίου και ειδικά τα ερπυστριοφόρα(προσφέρεται όμως ως εναλλακτική λύση ανάγκης). Στην προκειμένη περίπτωση ήταν προφανώς αναπόφευκτη, αφού δεν υπάρχει ράμπα.

   Έχω συναντήσει σε αρκετά μέρη την προτιμότερη μέθοδο, με σταθερή ράμπα(για στρατιωτική χρήση) που μειώνει σημαντικά το ρίσκο ατυχήματος όπως και τον χρόνο φόρτωσης/εκφόρτωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.