ΗΠΑ: To M1A2 SEPv3 Abrams μετονομάστηκε επισήμως M1A2C

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία εκδοσή του κύριου άρματος μάχης Abrams, M1A2 SEPv3, που επισήμως πλέον μετονομάστηκε M1A2C.

Η συμμετοχή των Επιλαρχίων στην Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία παρείχε πολλά διδάγματα σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει ώστε να βελτιωθεί το M1A2. Κατά συνέπεια, οι τελευταίες αναβαθμίσεις του 70 τόνων άρματος Abrams περιελάμβαναν νέο πολυβόλο για τον Αρχηγό άρματος, βελτιωμένο έλεγχο πυρός, με το πλήρωμα να μπορεί να ρυθμίσει την απόσταση που θέλει να ανατιναχθεί το βλήμα, καλύτερα σκοπευτικά υπερύθρων και νέα μονάδα ισχύος που επιτρέπει στο άρμα να παρέχει ηλεκτρική ισχύ στις επικοινωνίες και τους αισθητήρες χωρίς να λειτουργεί τον αεροστρόβιλο των 1500 ίππων.

Η λίστα των βελτιώσεων είναι μακροσκελής: Βελτιωμένα ηλεκτρονικά ελέγχου πυρός σημαίνει ότι το πυροβόλο του M1A2C μπορεί να βάλλει ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ο κινητήρας, το κιβώτιο μετάδοσης ισχύος και οι ερπύστριες έχουν αναβαθμιστεί για υψηλότερες επιδόσεις αλλά και για να υποστηρίξουν την αύξηση βάρους της πλατφόρμας.

Εκτός από την βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης, το Abrams M1A2C επωφελείται από τις βελτιώσεις που εστιάζουν στην αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου, συστήματα διαχείρισης λειτουργικότητας (υγείας) οχήματος, ενσωματωμένη συσκευή προστασίας από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμού, νέα μονάδα βοηθητικής ισχύος (APU), ενσωματωμένη ζεύξη δεδομένων πυρομαχικών και εκπαίδευσης. Το M1A2C έγινε το πιο αξιόπιστο άρμα Abrams που κατασκευάστηκε ποτέ. Επιπλέον, θα μειώθεί το βάρος διοικητικής υποστήριξης του Στρατού και οδηγεί τον Στρατό στη διασύνδεση με τις εταιρείες για την συντήρηση και την προμήθεια συστημάτων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

20 Απαντήσεις

 1. Όσες φορές και να μετονομαστεί θα παραμείνει Μ1 Άμπραμς, όπως και το Λέοπαρντ 2 η τα άλλα 2 ευρωπαικά άρματα μάχης. Η στιγμή που θα πρέπει να πάνε σε νέο σχέδιο πλησιάζει ασταμάτητα, επειδή οι αναβαμίσεις και η εξέληξη έχουν και όρια(αν πάρω στα σοβαρά και τις αναφορές ενός αξιωματικού του ιππικού στον γερμανικό στρατό, που μιλούσε για την νεότερη έκδοση του γερμανικού άρματος μάχης).

  1. Μήν υποτιμάς τις Legacy σχεδιάσεις.
   Άλλωστε,οἱ Αμερικανοί δέν κατασκευάζουν νέα Άμπραμς,αλλά αναβαθμίζουν υπάρχοντα.

   1. Ποτέ δεν το έκανα αυτό ΑΧΕΡΩΝ, άσχετα αν μιλάμε για άρματα μάχης(για τα ρωσικά ισχύει το ίδιο), αεροσκάφη η πλοία η ακόμα και για ατομικό οπλισμό, αλλιώς δεν θα συζητούσα και για παραχώρηση όπλων Μk14 για σκοπευτές ακριβείας(αν και τα ανέφερα εντελώς θεωρητικά, αφού δεν πιστεύω ότι θα τα παραχωρούσαν ποτέ οι αμερικανοί).

    Από μια παρουσίαση σε ρεπορτάζ θυμάμαι ότι υπάρχει σύστημα «ανακύκλωσης» στο Άνιστον, όπου γίνονται οι εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβαθμίσεις των Άμπραμς.

    Αλλά πιστεύω ότι ο Γερμανός αξιωματικός αρματιστής είπε αυτό που έχουν μελετήσει προσεκτικά, εκεί έξω στην περιοχή του πεδίου ασκήσεων και δοκιμών που είναι επάνω στα μέρη μας(όπου είναι και η σχολή του ιππικού).
    Οι Ρώσοι έκαναν την αρχή και οι άλλοι (όσοι μπορούν) νομίζω ότι θα ακολουθήσουν.

   2. Πιστολέρο,σε ότι αφορά τα άρματα,υπήρξε εποχή πρίν 15-20-25 χρόνια,που πολλοί προφήτευσαν το τέλος των αρμάτων ὡς εργαλείο μάχης (component).
    Οἱ αριθμοί αρμάτων μειώθηκαν θεαματικά ανά τον πλανήτη,και κάποιες χώρες εξόρισαν το άρμα από τα οπλοστάσια τους,όπως ὁ Καναδάς,ἡ Ολλανδία,και το Βέλγιο.
    Και ναί μεν κάποιες χώρες αγόραζαν νέας κατασκευής άρματα,όπως ἡ Σουηδία,Ισπανία και Ἑλλάδα,αλλά όχι δικής τους παραγωγής.
    Οἱ κατασκευάστριες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δέν κατασκεύαζαν πλέον νέα άρματα για τις δικές τους ανάγκες,ενώ στην Ρωσία και Κίνα παραγόταν Legacy άρματα σοβιετικης τεχνοτροπίας.
    Μετά από αυτήν την εποχή της ξηρασίας,ἡ επανεκκίνηση στην τεχνολογία των αρμάτων θα απαιτήσει επενδύσεις και χρόνο.
    Μέχρι να βγούν τα νέα άρματα στην πιάτσα,θα περάσουν χρόνια,και κάποιοι θα περάσουν αναγκαστικά την μεταβατική εποχή στο «ντούκου»,δηλαδή χωρίς ελπίδα και προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν τις δικές τους τεθωρακισμένες δυνάμεις,περιμένοντας «καλύτερες μέρες».
    Δηλαδή,ότι έκανε ἡ Βουλγαρία,Ρουμανία,Ουγγαρία,κ.ο.κ,που ακόμα πορεύονται με ότι είχαν το 1990,δηλαδή το Τ-72.

    1. Οι συγκεκριμένοι προφήτες, έπεσαν προφανώς έξω με τις προφητείες για το μέλλον των αρμάτων μάχης, και σήμερα ψάχνουν για άρματα δεξιά και αριστερά, ας πρόσεχαν.

     Πάντως αν έχουν ήχνος αλήθειας οι αναφορές του Πάντσερ Γκούρου, το Τ-90 που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχέδιο σοβιετικής τεχνοτροπίας απο την εξωτερική εμφάνιση, δεν έχει πλέον να ζηλέψει κάτι απέναντι στα γερμανικά νεότερων εκδόσεων η οποιαδήποτε άλλα σημερινά άρματα απο ευρώπη, ΗΠΑ και ισραήλ(ειδικά τα σκοπευτικά και το ΣΔΜ είναι ισάξια αν όχι ελαφρώς ανώτερα στην τελευταία εξέλιξη του άρματος). Για το νέο Armata με τα υποσυστήματα που έχει ενσωματομένα/εγκτεστημένα η το επίπεδο προστασίας του πληρώματος, έχει ακουστεί ότι ξεφεύγει αρκετά σε μια σύγκριση με τα Legacy σχέδια. Όπου υπάρχει όμως πολύ φως υπάρχει και πολύ ίσκιος(όπως θα έχεις ακουστά), έτσι όλα αυτά τα επαναστατικά συστήματα που συγκεντρώνει το πακέτο του Armata έχουν και ανάλογα έξοδα.

     Αν ξεφεύγει όμως το ρώσικο νέο σχέδιο στα οικονομικά, το δυτικό νέας σχεδίασης (αν και όταν ολοκληρωθεί…) θα είναι μάλλον απλησίαστο(όσο και να περιμένουν). Οπότε τα Legacy θα τους αρκούν/συνοδεύουν μάλλον ακόμα για αρκετά χρόνια. Για όργωμα των χωραφιών στην νότιοανατολική ευρώπη, αρκούν όμως και τα απλά μοντέλα.

  1. Δέν το κρύβω,μάλλον το αντίθετο.
   Εσύ όμως,σε ποιά κατηγορία-ηλικία σχεδιάσεων κατατάσσεις τον εαυτό σου;

   1. Καλησπέρα

    Καλή ερώτηση…μάλλον στα μοντέλλα πρώτου εκσυγχρονισμού 🙂

    Δεν είμαι «της ηλικίας», αλλά έχω φτάσει υπολογιστές χωρίς γραφικό περιβάλλον εργασίας, έχω μνήμες βλέπωντας το πραξικόπημα στην ΕΣΣΔ από την τηλεόραση κτλ αν αυτά λένε κάτι.

    Κάποιος βέβαια μπορεί να πει ότι απλώς έχω πολύ καλή μνήμη 🙂

 2. «Δεν είμαι «της ηλικίας», αλλά έχω φτάσει υπολογιστές χωρίς γραφικό περιβάλλον εργασίας, έχω μνήμες βλέπωντας το πραξικόπημα στην ΕΣΣΔ από την τηλεόραση κτλ αν αυτά λένε κάτι.»

  Σιγα τα ωα, βρε εμεις μεγαλωσαμε με Hawaii Five-0 , Dallas, Peyton Place, Charlie Angels, The man from atlantis,
  The Six Million Dollar Man, The Fugitive, Space 1999 , ολα σε original εκτελεσεις, (εννοειται σε μαυρο ασπρο).
  Aν δε μιλησουμε για τα ελληνικα, εχουμε Λουνα Παρκ, Η γειτονια μας, Μεθοριακος Σταθμος, Οι Πανθεοι, Ο Χριστος ξανασταυρωνεται, Δικαιους κλπ.

  Ο Αχερων εχει πιο παλιες αναμνησεις, Δευκαλιωνας, Τιτανομαχιες,Θησεας, Ηρακλης κλπ.

 3. Εγώ πάντως ψηφίζω Leopard 2A7+ ακόμα και M1 A4G και να παρουσιάσουν οι γιάνκηδες(πάλι Rheinmetal θα χρειάζονται για να έχουν ένα πυροβόλο της προκοπής). 😜

  Εννοείται ότι δεν είναι μόνο το πυροβόλο, αλλά το συνολικό πακέτο.

  https://m.youtube.com/watch?v=FJmmzHVvwCM

   1. Για την ώρα,ἂς πάρουμε από ένα σε πόστερ,για να χορτάσει το μάτι,και ἂς κρατήσουμε την όρεξη μας για καμμιά …Παναγιώταινα.

    1. Αυτό θα γίνει, και μάλιστα χωρίς πόστερ για παρηγοριά.
     Προσπαθώ να συμβιβαστώ όμως με ένα ξεφύλλισμα των περιοδικών Fahrz. Profile η ένα Tankograd, μήπως και χαλαρώσω έτσι, χαζεύοντας τις φωτογραφίες.

    1. 😀
     Προσαρμόζομαι στην πραγματικότητα, όπως οι φίλοι αμερικανοί που αρκούνται στην αναβάθμιση του υπάρχον υλικού, αφού δεν υπάρχουν μουρμούρια για μεγαλύτερα σάλτα στο ιππικό.😉

 4. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”
  Στανη “O ΦΑΙΔΩΝ” μονο σε εμας θα βρειτε τα εξαιρετικα GIDIA ρατσας PAVLIDIS, τιμαι φιλικαι”

  TΡΕΞΤΕ GIDIA TΡEΞTE.

  Iρακινο Μ-1, τσαγιερα, χαλι για προσευχη και κουβερτες στα εξτρα.

  View post on imgur.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.