Μάνος Μεϊμαράκης: Διαρροές στρατιωτικών πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα

Γράφει ο Μάνος Μεϊμαράκης, πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία», 20 Απρ 21

Διαρροές στρατηγικών θέσεων στα social media.

Πως ένα «αθώο» καρέ φωτογραφιών από Στρατιώτες μπορεί να προδώσει ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες.

Σε μια εποχή κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δοκιμάζονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, κανείς δεν θα περίμενε Έλληνες Στρατιώτες να μην υποψιάζονται καν πως διευκολύνουν την Τουρκία. Όλα δείχνουν ότι σε ένα ένα από κρισιμότερα πεδία, αυτό της ασφάλειας πληροφοριών, η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας έχει τρομακτικά πολλά προβλήματα, και μάλιστα εκ των έσω.

Σχεδόν καθημερινά, στα κοινωνικά δίκτυα ανεβαίνουν εικόνες και και βίντεο από στρατόπεδα, όπλα και οπλικά συστήματα, πεδία ασκήσεων, κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις μέχρι πληροφορίες για το προσωπικό και αξιωματικούς. Πλέον, το 80% των πληροφορίων που διαχειρίζονται στην εποχή μας οι ειδικές υπηρεσίες προέρχονται από ανοιχτές πηγές.

Εξειδικευμένα στελέχη ειδικών και στρατιωτικών υπηρεσιών από εγκαταστάσεις και περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος αντίπαλου κράτους, στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση μέσω ανθρώπινων πηγών ή με άλλον τρόπο, αντλούν πολυτιμότατες στρατιωτικές πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα. Μερικές εκατοντάδες φαινομενικά αθώων καρέ, αν μπουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλυσης, αποκαλύπτουν πληροφορίες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντληθούν με άλλον τρόπο.

Εκπαίδευση στην θάλασσα

Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία και την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων ένα εχθρικό κράτος μπορεί να χαρτογραφήσει με πολλή μεγάλη ακρίβεια ένα ολόκληρο στρατόπεδο ή να αποκαλύψει μια μυστική βάση. Σε ένα από τα κορυφαία παραδείγματα διεθνώς, Αμερικανοί Στρατιώτες προ ετών ανακάλυψαν μυστικό στρατόπεδο τους στη Μέση Ανατολή από εφαρμογή για κινητά, την οποία χρησιμοποιούσαν για να ελέγχουν τις αθλητικές επιδόσεις τους.

Η έκταση αυτού του φαινομένου διαρροής στρατιωτικών πληροφοριών δεν αφήνει περιθώρια να μην απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία του Στρατεύματος, και μπορούμε να δημοσιεύσουμε μερικά μόνο από τα ευρήματα, τα πιο «αθώα» για να αποδείξουμε πως οι …selfies και ο χαβαλές με τα κινητά τηλέφωνα στα στρατόπεδα δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στην Ελλάδα.

Τεθωρακισμένα οχήματα σε άσκηση

Σε όλες σχεδόν τις ιστορίες οι οποίες έχουν γίνει γνωστές για πολίτες -συνήθως «τουρίστες»- που έχουν συλληφθεί για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας, κατά την έρευνα έχουν βρεθεί στην κατοχή τους φωτογραφίες, συντεταγμένες και πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, φυλάκια, αποθήκες καυσίμων, δίκτυα ηλεκτροδότησης, σταθμούς τηλεπικοινωνιών και άλλες αντίστοιχες κρίσιμες υποδομές.

Όλα στη φόρα

Στρατιωτικό τυφέκιο

Αρκετές φορές Έλληνες Στρατιώτες, εκτός του ότι ανυποψίαστοι ανεβάζουν όλα αυτά τα βίντεο και τις εικόνες, γίνονται τόσο ανόητοι που στα σχόλια δίνουν οι ίδιοι επιπλέον πληροφορίες για μονάδες στις οποίες υπηρετούν, τον αριθμό των οπλιτών και τις ειδικότητες τους. Στις δε αναρτήσεις τους βλέπει κάνεις από το εσωτερικό εγκαταστάσεων θέσεις οχημάτων, αρμάτων, αεροσκαφών, τοποθεσίες υπόστεγων κ.α.

Δυστυχώς, δεν μπορεί να φανεί πιο ανάγλυφα ότι στο Στράτευμα δεν έχει καλλιεργηθεί απολύτως καμία κουλτούρα ασφάλειας πληροφοριών. Καθένας ανεβάζει ο,τι θέλει, όποια ώρα θέλει, όπως θέλει και δεν τον ενοχλεί κανείς. Από τη στιγμή που ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα τέτοια βίντεο και εικόνες, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατεβούν. Ταυτόχρονα, αρκετά κράτη αιτούνται σε μηχανές αναζήτησης που διαθέτουν υπηρεσίες δορυφορικής απεικόνισης να θολώσουν ή κρύψουν με pixels τοποθεσίες στρατοπέδων, κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων. Όμως, δεν συνεργάζονται όλοι οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών.

Στους χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου από τις ελληνικές ειδικές στρατιωτικές υπηρεσίες έχει γίνει καταπληκτική δουλεία – όλα τα στρατόπεδα, καθώς και όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν εξαφανιστεί, δεν υπάρχουν. Στη θέση τους συναντάς βουνά, γήπεδα πισίνες, δρόμους, μέχρι ολόκληρα χωριά. Όμως, στα κοινωνικά δίκτυα εντοπίζεται ένα πολύ μεγάλο κενό – η εικόνα είναι σχεδόν τρομακτική. Πολλώ δεν μάλλον αν σκεφθεί κανείς ότι οι πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων ελέγχονται από κράτη, με ορισμένα από τα οποία η Ελλάδα έχει διαμετρικά αντίθετα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Θα περίμενε ίσως κανείς οι εικόνες αυτές να βγαίνουν μόνο από στρατόπεδα του Πεζικού ή της Αεροπορίας, μίας και η στρατιωτική ζωή σε αυτά είναι πολλή πιο χαλαρή, δυστυχώς όμως αναρτώνται και από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων…

Πολλές φορές, χρήστες κοινωνικών δικτύων, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί, ζητούν με επικριτικά σχόλια από όσους αναρτούν τέτοιου είδους υλικό να το αποσύρουν. Μάταια όμως…

Εκπαίδευση Λόχου

«Big Brother» στα χέρια τρομοκρατών

Η σύγκριση παλαιότερων, κυρίως δορυφορικών εικόνων στρατιωτικών εγκαταστάσεων με νεότερες, όπως αυτές που διαρρέουν καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και μια τρομοκρατική οργάνωση στην κατοχή ευαίσθητων πληροφοριών.

Οποιαδήποτε αλλαγή σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον ή μια υποδομή μπορεί να αποκαλύψει στρατιωτικά μυστικά πολλή υψηλής αξίας.

Ακόμα και το πως ανοίγουν οι πόρτες ενός κτιρίου είναι μια πληροφορία την οποία ο εχθρός θα αξιοποιήσει απόλυτα στον σχεδιασμό μίας επιχείρησης.

Οι πιο επιτυχημένες στρατιωτικές αποστολές κρίθηκαν σε λεπτομέρειες, από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου σε μια δασώδη περιοχή εντός της οποίας κρύβεται ένα στρατόπεδο, μέχρι την ψυχοσύνθεση ενός διοικητή μονάδας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Η Τουρκία έχει στρατιωτικούς δορυφόρους, κατασκόπους, UAVs και πάει λέγοντας.
  Αυτές οι τακτικές περί “στρατιωτικών απορρήτων” είναι του προηγούμενου αιώνα.
  Μήπως περιμένουμε την Τουρκία να μην ξέρει ακριβώς τι έχουμε και που (που είναι πληροφορίες που μοιράζονται και με το ΝΑΤΟ, που η Τουρκία είναι μέλος);
  Δηλαδή από φωτογραφίες στα Social θα ανακαλύψει τι τουφέκια έχουμε, τι άρματα, τι τεθωρακισμένα κτλ;
  Ή μήπως είμαστε τόσο πίσω, που δεν κάνουμε αλλαγή/κύκλο πολλών τοποθεσιών ασκήσεων και προκάλυψης συχνά-πυκνά και πάμε συνεχώς στην ίδια;
  Δεν λέω να μην υπάρχει έλεγχος, να υπάρχει.
  Αλλά να μην υπάρχει πλήρη απαγόρευση του τι ανεβαίνει. Κάθε σοβαρή χώρα ΔΕΙΧΝΕΙ τον οπλισμό της, ειδικά η Αμέρικα από το πρωί ως το βράδυ ανεβάζει φωτογραφίες αδιακρίτως.

  1. Φίλε Αθανάσιε κανείς μεγάλο λάθος στην εκτίμηση σου κατά την γνώμη και εμπειρία μου.
   Εμείς λοιπόν ότι αναφέρει το άρθρο το έχουμε πράξει στον αντίποδα ,βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα με λεπτομέρειες που ένα τακτικό μάτι μπορεί να δει.
   Υπήρξαν στο παρελθόν τραγικά περιστατικά με ηλίθιους που ανέβαζαν ως και πινακίδες επιστρατευμένων οχημάτων ,τακτικές κινήσεις και εκπαιδεύσεις.
   Οι περισσότεροι που τα βλέπουν αδαής γαρ το παίρνουν στον χαβαλέ ,ο γνωστής όμως αντιλαμβάνεται δυνατότητες,διαβάζει επιχειρησιακή σκέψη και λειτουργίες του αντιπάλου.
   Με εκτίμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.