“MAPA A” και “Β”: Η μελέτη για τη νέα στολή των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων

©J.Sabak

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

[dropcap size=small]Π[/dropcap]αρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια πολλές ένοπλες δυνάμεις ανέβηκαν στο ‘’τρένο’’ της Multicam, μερικοί επιμένουν να σχεδιάζουν με τον παραδοσιακό τρόπο την επόμενη κίνηση τους.

Πριν μερικούς μήνες διαβάσαμε για την προσπάθεια των Πολωνών (και όχι την υιοθέτηση όπως έσπευσαν μερικοί να γράψουν) να αναπτύξουν ένα νέο διασπαστικό σχέδιο παραλλαγής για τις στολές τους.

Η μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενη παραλλαγή, η Wz 93 Pantera (Πάνθηρας) είναι ένα σχετικά παλιό σχέδιο, καθώς ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1990 (βασιζόμενη στο πειραματικό της δεκαετίας του ’70 με την ονομασία Gepard – Γατόπαρδος) και υιοθετήθηκε τελικά το 1993 από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μονάδων του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας και των Συνοριακών Φρουρών.

Μια αρχική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού διασπαστικού σχεδίου έγινε τη διετία 2007 – 2008 (τότε που η φρενίτιδα των ψηφιακών σχεδίων είχε ‘’χτυπήσει’’ και τον ΕΣ), οδηγώντας στην εμφάνιση του σχεδίου Cyfrowa Pantera – Ψηφιακή Πάνθηρ, η οποία εκτός από μερικά πρωτότυπα δοκιμών, δεν προχώρησε στο στάδιο κατασκευής.

Οι δοκιμές του νέων σχεδίων MAPA A και B, συνεχίζονται, καθώς προβλέπεται η μελέτη αποδοτικότητας του σχεδίου σε κάθε εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Αμύνης της Πολωνίας, Μιχαήλ Ντβόρτσικ στον ιστότοπο Defence24.pl, στα μέσα του 2018 αναμένεται να έχουν καταλήξει οι δοκιμές και από τον Ιούνιο να ξεκινήσει η παραγωγή και διάθεση των νέων στολών μάχης.

Προσεγγίζοντας το θέμα επαγγελματικά, λήφθηκε απόφαση οι δοκιμές να διεξαχθούν από τρία διαφορετικά εργαστήρια. Βασικός δοκιμαστής είναι η εταιρία Maskpol, κομμάτι του κρατικού οργανισμού εξοπλισμών PGZ , η οποία ανέπτυξε εξαρχής το σχέδιο MAPA. Επίσης συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Στρατιωτικής Τεχνολογίας της Βαρσοβίας (WAT – Wojskowa Akademia Techniczna) και το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Τεχνικής Μηχανικής (WITI – Wojskowy Instytut Techniki Inzynieryjnej).

Τέσσερα διαφορετικά σχέδια υποβάλλονται σε δοκιμές, τα ΜΑΡΑ Α και Β (με το σχέδιο Α να προσφέρει πιο ανοιχτόχρωμους τόνους από το Β), ένα πειραματικό που προέκυψε κατά την ανάπτυξη του σχεδίου μελλοντικού στρατιώτη Tytan και φέρει την ονομασία Lampart και φυσικά το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο σχέδιο Wz93, καθώς θα πρέπει να αποδειχθεί η ανωτερότητα των υπολοίπων σχεδίων έναντι αυτού.

Τις αρχικές δοκιμές είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει η 31η Στρατιωτική Διοίκηση, με έδρα Zgierz. Στη συνέχεια οι δοκιμές μεταφέρθηκαν στο πεδίο δοκιμών της περιοχής Zagan. Για τις δοκιμές ακολουθείται μια κλασσική μεθοδολογία, που βασίζεται στον εντοπισμό από παρατηρητές σε μακρινές αποστάσεις , με και χωρίς οπτικά βοηθήματα. 3 έως 7 αξιωματικοί του στρατού ανέλαβαν το ρόλο των παρατηρητών, χρησιμοποιώντας απλές διόπτρες 7Χ45, με τα υποδείγματα των στολών τοποθετημένα σε φυσικό περιβάλλον και σε αποστάσεις από 700 έως 1400 μέτρα.

Η εταιρία Maskpol διεξήγαγε δική της δοκιμή σε μικρότερες αποστάσεις (25 έως 300 μέτρα) λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα σύγχρονων επιχειρήσεων, όπου η συνήθης απόσταση εμπλοκής είναι από τα 300 μέτρα και κάτω. Σε αυτές τις δοκιμές συμπεριελήφθησαν και διόπτρες νυχτερινής όρασης, αλλά και μη επανδρωμένα αερο-οχήματα.

Συνεχίζοντας στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός Ντβόρτσικ, δήλωσε πως το αισθητικό κομμάτι της νέας στολής ‘’…δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς είναι σημαντικό ο στρατιώτης να αισθάνεται άνετα και να είναι υπερήφανος για τη στολή που φοράει. Αλλά αυτή δεν είναι η θεμελιώδης απαίτηση. Το πιο σημαντικό είναι η απόκρυψη που θα προσφέρει (η στολή) και αυτό θα επιβεβαιωθεί από τις δοκιμές.’’

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.