ΗΠΑ: Οι Πεζοναύτες προστατεύουν τα πλοία τους στον Κόλπο με τεθωρακισμένα οχήματα LAV

U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Dalton S. Swanbeck

Καθώς οι Ναύτες και οι Πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) διαπλέουν σε διαφιλονικούμενα ύδατα, η ομάδα Ναυτικού-Πεζοναυτών (blue-green) απέκτησε δημιουργικότητα στο πως θα προστατεύσει τα πλοία διοίκησης αποβάσεων από τα εχθρικά μικρά σκάφη και τα ντρόουνς.

Μέλη της 11ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) φωτογραφήθηκαν, αυτήν την εβδομάδα, να διέρχονται μέσω των Στενών του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο με ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα (LAV) πάνω στο κατάστρωμα πτήσης.

Το τεθωρακισμένο όχημα φαίνεται στο παρασκήνιο των φωτογραφιών που αποδεσμεύτηκαν απο το Σώμα Πεζοναυτών την Τετάρτη και δείχνουν επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z Viper να πετούν πάνω από το πλοίο διοίκησης αποβάσεων USS Boxer (LHD 4). To LAV το εντόπισε πρώτος ο Phil Ewing, συντάκτης εθνικής ασφάλειας στο NPR.

Ο διάπλους δια μέσου ή κοντά στα Στενά του Ορμούζ, μιας στενής υδάτινης θαλάσσιας οδού που περνάει ανάμεσα από τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν, τους τελευταίους μήνες συναντάει πολλές δυσκολίες.

Τον Ιούλιο, η 11η MEU εκτελεσε παρεμβολές σε ένα ιρανικό ντρόουν -ενδεχομένως και δύο- που πέταξαν περίπου 1000 γιάρδες (περίπου 915 μ.) πάνω απο το Boxer. Επίσης, οι Ιρανοί κατέλαβαν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο που έπλεε στα Στενά. Και τον Ιούνιο, δυο πετρελαιοφόρα δέχθηκαν επίθεση στον διπλανό Κόλπο του Ομάν.

Ο Στρατηγός Ντέιβιντ Κόφμαν, Διευθυντής Εκστρατευτικών Επιχειρήσεων, δήλωσε πέρυσι ότι οι Αρχηγοί Ναυτικού και Πεζοναυτών παρουσίασαν καινοτόμους τρόπους για να προστατευτούν τα πλοία στις διαφιλονικούμενες περιοχές. Συνήθως, βασίζονται στα αεροσκάφη, δήλωσε, άλλα τώρα έγιναν πιο δημιουργικοί ωστε να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές.

“Αυτό που μπορώ να σας πω είναι οτι είδα έναν Διοικητή MEU να τοποθετεί ένα LAV στο εμπρόσθιο τμήμα του καταστρώματος πτήσης επειδή αυτό διέθετε καλύτερους αισθητήρες από το πλοίο για να εντοπίζει τα μικρά σκάφη, δήλωσε ο Κόφμαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε απο το Ινστιτούτο Χάνσον το περασμένο φθινόπωρο στην Ουάσιγκτον. “Το πλήρωμα του LAV θα βρίσκεται εντός του οχήματος”.

Οι Πεζοναύτες έχουν τοποθετήσει LAV σε καταστρώματα πτήσεων αποβατικών πλοίων σε μια άλλη αμφισβητούμενη θαλάσσια οδό. Τον Σεπτέμβριο, μέλη της 31ης MEU τοποθέτησαν ένα LAV πάνω στο κατάστρωμα πτήση του πλοίου διοίκησης αποβάσεων Wasp κατά τη διάρκεια άσκησης στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως μετέδωσε πέρυσι το Marine Corps Times. Ο Λόχος Όπλων της MEU εκτέλεσε βολές με τα πυροβόλα M242 και τα συζυγή μεσαία πολυβόλα M240C των LAV πάνω σε προσομοιωμένους στόχους στον ωκεανό κατά την άσκηση, μετέδωσε η εφημερίδα, η οποία προορίζονταν για την προετοιμασία των Ναυτών και Πεζοναυτών τους Ναΐτες και Πεζοναύτες να διέλθουν μέσα από επικίνδυνα ύδατα.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η 11η MEU είχε στραφεί σε ένα επίγειο όχημα για να προστατεύσει το Boxer.

Τον προηγούμενο μήνα οι Πεζοναύτες κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ιρανικό ντρόουν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα λέιζερ το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε δύο μικρά οχήματα παντός εδάφους MRZR. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες μεγάλης ισχύος και τεχνολογίες παρεμβολών, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι Πεζοναύτες όταν το ντρόουν πλησίασε πολύ κοντά στο πλοίο.

Gina Harkins

Απόδοση/Μετάφραση απο το Military.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Οι νέες γερμανικές φρεγάτες F125 προσφέρουν μια πιο σύγχρονη και μάλλον προτημότερη λύση για αντιμετόπιση αυτού του είδους απειλών(όπως φαίνεται στο λεπτό 1:24 στην παρακάτω πασρουσίαση όπου αξιολογούνται τα όπλα αυτών των πλοίων πρίν την επίσημη παράδοση στον πελάτη).

  [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=_WQNENQTX5Q&w=640&h=360]

  Πάντως όταν παρουσιάζουν άλλοι αυτού του είδους πρόχειρες λύσεις εμφανίζονται σχόλια που λένε ότι οι ΗΠΑ είναι πιο μπροστά σε αυτά, ενώ όταν το εφαρμόζουν η προσφεύγουν οι ιδιοι αμερικανοί σε προχειρότητες ερμηνεύεται απο τους ουσολάγνους συχνά ως «πρόοδος».
  Είναι επίσης εντυπωσιακό, ποιές (εν μέρη υστερικές) αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει ένα απλο φουσκωτό σκάφος με μηχανή, που στουκάρει φορτωμένο με εκρηκτικά και 2 φανατικούς επάνω σε ένα υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο μιας ναυτικής υπερδύναμης το οποίο αδυνατεί να αντιμετοπίσει αυτή την σχετικά εύκολη απειλή, με συνέπεια να βυθιστεί παραλίγο και μένοντας εκτός παιχνιδιού μετά την συγκεκριμένη επϊθεση που σημείωσε σημαντική επιτυχία, αν σκεφτούμε ότι το συγκεκριμένο πλοίο έχει ως αποστολή πολύ ισχυρούς στόχους. 😉

  1. Σε λίγο ίσως να εμφανιστούν και Μπράντλεϊ η Στράηκερ, επάνω σε αμερικανικά καταδρομικά, αντιτορπιλικά και αεροπλανοφόρα, αφού η πρακτική φαίνεται να εξελίσσεται σε πραγματικό «Hype» όπως συνηθίζει να λέει η νεολαία της εποχής. 😉

   Προφανώς οι τσιγκούνηδες οι Γερμανοί ξεπέρασαν τον ίσκιο και τον εαυτό τους εφόσον έκατσαν και σχεδίασαν ένα αυτόματο σύστημα για αυτή την εφαρμογή, για μονάδες που προβλεπόταν εξαρχής για υποστήριξη ομάδων σε εχθρικό έδαφος οι οποίες θα είναι συχνά εκτέθημενες σε αυτού του είδους απειλών όσο θα εκτελούν αποστολές σε παράκτιες περιοχές(μια λεπτομέρεια που προσπέρασαν αρκετοί επάνω στον υπερβολικό ζήλο να χαρακτηρίσουν τα συγκεκριμένα πλοία ακατάλληλα η αποτυχία, επειδή δεν φέρουν οπλισμό/εξοπλισμό για AAW/ASW και οτιδήποτε άλλο ονειρεύονται για όλα τα πλοία σε ένα πολεμικό ναυτικό).
   Εντελώς παράξενη. είναι η έλλειψη ανάλογης πρόβλεψης στα «υπερσύγχρονα» LCS που θα περιπολούν σε ανάλογο περιβάλλον όπως οι γερμανικές φρεγάτες. Ίσως για αυτό να έχουν σύστημα water jet αντί για το απλό με προπέλες, έτσι μόλις θα εντοπίζουν ύποπτες λέμβους και άλλα μικρά ταχέα σκάφη θα απομακρύνονται σύντομα από τις επικίνδυνες περιοχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.