Βραζιλία: Τον Φεβρουάριο η υπογραφή για τις τέσσερις κορβέτες κλάσης Tamandaré

©TKMS | Η μελλοντική κορβέτα κλάσηςTamandaré του βραζιλιάνικου Ναυτικού

Το βραζιλιάνικο έργο «Κλάση Tamandaré», το οποίο αναμένεται να καταναλώσει μέχρι $2 δισεκατομμύρια, έκανε δύο σημαντικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες. Στα τέλη Νοεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Δικαστήριο (TCU) της Βραζιλίας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα και την μήνυση που κατατέθηκε από εργατικό συνδικάτο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Τελικά, η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία «Águas Azuis», προγραμματίστηκε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Η κοινοπραξία «Águas Azuis», που δημιουργήθηκε από τις ThyssenKrupp Marine Systems, Embraer Defense & Security και Atech, επιλέχθηκε από το βραζιλιάνικο Ναυτικό ως ο επικρατέστερος ανάδοχος για την κατασκευή τεσσάρων πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο του προγράμματος κορβετών κλάσης «Tamandaré». Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε την 28η Μαρτίου 2019 και αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο στην αμυντική και ναυτική βιομηχανία της χώρας.

Οι κορβέτες θα αναλάβουν την προστασία της χώρας από ενδεχόμενες απειλές, την διασφάλιση της προστασίας της θαλάσσιας κυκλοφορίας και την διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, όπως επίσης θα συμμετέχουν σε αποστολές διατήρησης ειρήνης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι μελλοντικές κορβέτες του βραζιλιάνικου Ναυτικού έχουν συνολικό εκτόπισμα 3455 τόνων, με μήκος 107,2 μέτρων, πλάτος 15,95 μ. και βύθισμα πλεύσης 5,2 μ. Το προωστήριο σκεύος δυο αξόνων θα περιλαμβάνει τέσσερις πετρελαιοκινητήρες MAN 12V 28/33 DSTC, η παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται από τέσσερις ντηζελογεννήτριες. Η μέγιστη ταχύτητα του σχεδίου είναι 28 κόμβοι, 14 κόμβους σε κατάσταση οικονομίας. Η σουίτα όπλων και τα συστήματα αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στην κλάση παρουσιάζονται στις παραπάνω εικόνες.

Επιπρόσθετα με το SeaCeptor, οι κορβέτες πρόκειται να εξοπλιστούν με το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα MBDA Exocet MM40 Block 3, ένα κύριο πυροβόλο Leonardo 76/72, ενα σύστημα εκτόξευσης αντιμέτρων C-Guard και το σύστημα εκτόξευσης τορπιλών SEA. Θα διαθέτουν επίσης τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού της FN-Herstal.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των πλοίων εκτείνεται από το 2024 ως το 2028. Με δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας, τα πλοία αυτά έχουν μεγάλη ισχύ πυρός. Ο σκοπός τους είναι να ελέγχουν τα χωρικά ύδατα της Βραζιλίας και την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι γνωστή ως ο «Μπλε Αμαζόνιος», συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων πετρελαίου σε μορφή εγκλεισμάτων μέσα σε ορυκτό αλάτι.

Απόδοση/Μετάφραση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.