Μαυροβούνιο: Παραλαβή των πρώτων οχημάτων JLTV

Το Μαυροβούνιο, μια χώρα λίγο μικρότερη σε έκταση από την Θεσσαλία που βρίσκεται στα δυτικά Βαλκάνια, παρέλαβε τα πρώτα οχήματα Joint Light Tactical Vehicles (JLTV).

Οι πρώτες πέντε πλατφόρμες Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) της Oshkosh παραδόθηκαν επισήμως στις Ένοπλες Δυνάμεις του Μαυροβουνίου (VCG) σε μια τελετή την 30η Οκτωβρίου.

Ο μαυροβούνιος υπουργός άμυνας, Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς, παρευρέθηκε στην παρουσίαση των νέων ελαφριών θωρακισμένων οχημάτων μαζί με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στο Μαυροβούνιο, Τζούντι Ραϊζινγκ Ράινι, και τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Μαυροβουνίου, Στρατηγό Νταγκουτίν Ντακιτς.

“Τα οχήματα θα προσφέρουν στις μονάδες του Πεζικού μας ικανότητες ευελιξίας και προστασίας αλλά επίσης και μια τελείως διαφορετική ισχύ πυρός, η οποία θα επιτρέψει τις μονάδες μας να εκπαιδευτούν και αργότερα να συμμετάσχουν σε αποστολές μαζί με τους εταίρους μας, αλλά με τους δικούς τους πόρους, χωρίς να χρειάζεται η χρήση της διοικητικής μέριμνας των εταίρων χωρών. Αυτό είναι κατι στο οποίο έχουμε εργαστεί εντατικά και με αφοσίωση”, τόνισε ο υπουργός Μπόσκοβιτς. Στην παρουσίαση των οχημάτων στους στρατώνες “Μίλοβαν Σαράνοβιτς” στο Ντάνιλοβγκραντ, ο υπουργός ευχαρίστησε επίσης την ομάδα του. “Είμαι ευτυχής που μετά από τέσσερα χρόνια στο υπουργείο άμυνας, αφήνουμε πίσω μας έναν Στρατό που σήμερα είναι περισσότερο ικανός και ευέλικτός, και πάνω απ’ όλα έναν Στρατό που αντικρίζει τους πολίτες του Μαυροβουνίου και οποίος, ανεξάρτητα απ’ όλες τις διαφορές μας, είναι έτοιμος να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία κάθε πολίτη που βρέθηκε σε διάφορες καταστάσεις όπως αυτές που είχαν συμβεί το προηγούμενο διάστημα στο Μαυροβούνιο”, κατάληξε ο υπουργός Μπόσκοβιτς.

 

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο, Τζούντι Ραϊζινγκ Ράινι, εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της για την συνεργασία, λέγοντας οτι το Μαυροβούνιο έστρωσε τον δρόμο με την απόκτηση των οχημάτων για να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί τα Oshkosh JLTV. “Το Μαυροβούνιο είναι ο πρώτος από όλους τους νατοϊκούς συμμάχους που αποκτά τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως ελαφριά θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα. Τους επόμενους μήνες, σύμμαχοι όπως η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Λιθουανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνταχθούν μαζί με το Μαυροβούνιο και θα αποκτήσουν τα ίδια ελαφριά θωρακισμένα τακτικά οχήματα, τα οποία θα επιτρέψουν στις προαναφερθείσες χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους κατά τις πολυεθνικές ασκήσεις και κοινές αποστολές στο πλαίσιο των νατοϊκών αποστολών”, δήλωσε, προσθέτοντας οτι τα οχήματα αντιπροσωπεύουν μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση στις ικανότητες των VCG και υποδεικνύουν το σημαντικό επίτευγμα στην πορεία των συνεχόμενων προσπαθειών εκσυγχρονισμού τους.

Τον Δεκέμβριο 2019, η εταιρεία Oshkosh Defence παρέλαβε από την διοίκηση συβάσεων (ACC) του Στρατού των ΗΠΑ παραγγελία για την προμήθεια στο Μαυροβούνιο 30 οχημάτων Joint Light Tactical Vehicles (JLTV) . Η πώληση υλοποιείται μέσω του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS).

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι το Μαυροβούνιο υπέγραψε σύμβαση αξίας $36.17 εκατομμυρίων για την απόκτηση 67 JLTV εκ των οποίων τα 55 είναι στην βασική διαμόρφωση, οχτώ στην αντιαρματική διαμόρφωση και τα υπόλοιπα τέσσερα σε διαμόρφωση ασθενοφόρου.

Πηγή: defence-blog.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.