Με πολλές διεθνείς συμμετοχές η άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ-2018», στην Κυπριακή ΑΟΖ (φωτ&βίντεο)

Με πεδίο δράσης την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξήχθη η Πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ-2018».

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η άσκηση διεξάχθηκε με τη συμμετοχή των δυνάμεων του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας καθώς και παρατηρητές από Αίγυπτο, Ιταλία και Ιορδανία.
Φέτος ενεπλάκησαν και οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο συλλογής πληροφοριών.

Ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζει ο Υπουργός Άμυνας.

Σάββας Αγγελίδης – Υπουργός Άμυνας

“Συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από Υπηρεσίες της Δημοκρατίας και Υπηρεσίες άλλων χωρών και ιδιωτικών εταιρειών. Σκοπός της άσκησης είναι η ανάπτυξη της αποτελεσματικότερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ αυτών των ομάδων για αντιμετώπιση κινδύνων είτε σε εμπορικά πλοία και σε πλατφόρμες, με σενάρια που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση τρομοκρατίας αλλά και με ατυχήματα με μαζικές διασώσεις και ρύπανση στη θάλασσα”.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση ατυχημάτων κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων, αλλά και πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας.

Η άσκηση η οποία διήρκησε πέντε περίπου ώρες, εστιάζει κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κωνσταντίνος Φυτιρής – Διοικητής ΚΣΕΔ

“Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος πάνω από 10 πολεμικά πλοία, 8 ελικόπτερα και αεροσκάφη από διάφορες χώρες, ομάδες αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών και συνολικά στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 750 ατόμων, στρατιωτικών λειτουργών και άλλων Υπηρεσιών”.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης τέθηκαν σε εφαρμογή και διακρατικές συμφωνίες έρευνας και διάσωσης με γειτονικά κράτη.

Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»
Την άσκηση με απεικόνιση πλατφόρμα εξόρυξης, παρακολουθούσαν από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας, στρατιωτικοί ακόλουθοι από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Αίγυπτο και αρμόδιες Υπηρεσίες της Κύπρου και των συμμετεχόντων χωρών.

Tην Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018, από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 πραγματοποιήθηκε η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία “NEMESIS – 2018”.

Οι φάσεις της άσκησης εκτελέστηκαν υπό τον γενικό συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και των συμμετεχόντων χωρών. Τα σενάρια των φάσεων περιλάμβαναν επιχειρήσεις αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλοίο και πλατφόρμα εξόρυξης, επιχειρήσεις νηοψίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ. Η 1η Φάση της Άσκησης εκτελέστηκε υπό το συντονισμό της Αστυνομίας Κύπρου, η 2η και 3η Φάση υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ, ενώ η 4η Φάση υπό το συντονισμό του Τμήματος Αλιείας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»

Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 13 πολεμικά πλοία, 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, 1 Φ/Γ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 Φ/Γ του Γαλλικού Ναυτικού με το οργανικό της ελικόπτερο, 1 ΤΠΚ και 4 σκάφη περιπολίας του Ισραηλινού ναυτικού, 4 πολεμικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και 2 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το Δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, 2 σκάφη καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας, το σκάφος υποστήριξης “FLYING ENTERPRISE” της εταιρείας EDT Offshore, καθώς και τεχνικός εξοπλισμός της εταιρείας SUBSEA. Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν 3 Ελικόπτερα της ΚΔ (2 από τη ΜΑΕΠ και 1 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ), 1 Βρετανικό Bell Griffin καθώς και 3 Αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 Αμερικανικό P-8 και 1 από το Τμ. Δασών).

Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ του Ναυτικού της Ε.Φ., νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» με διασώστες της Πολιτικής Άμυνας.

Tα αποτελέσματα της άσκησης θα αξιολογηθούν, και αν απαιτηθεί θα τροποποιηθούν τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια «ΝΕΑΡΧΟΣ», «ΤΕΥΚΡΟΣ», «ΑΣΠΙΔΑ» και «ΟΡΦΕΑΣ», για κατάλληλη προετοιμασία των Κρατικών Υπηρεσιών της ΚΔ στην αντιμετώπιση όλων των πιθανών απειλών που αφορούν στη θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια, εντός της ΑΟΖ της ΚΔ.

Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018»

Πηγές: ΚΣΕΔ και alphanews.live (Κατερίνα Ιωάννου)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Σε μια φωτο ο ανδρας των ειδικων δυναμεων με τη ελληνικη σημαια στο μανικι της στολης ειναι της 31 ΜΕΕΔ και φερει FN-SCAR;

    1. Ολοι ειναι της ΜΥΚ της Ε.Φ. Τα εθνικα συμβολα φερονται συχνα απο το προσωπικο της Ε.Φ, ειδικά σε…. Ειδικες Μοναδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.