Μελλοντικές βελτιώσεις για το Leopard 2;

Πρωτότυπο Leopard 2A47+ αστικών επιχειρήσεων με τον RWS FLW 200, επιπρόσθετη θωράκιση και το σύστημα επιτήρησης εγγύτητας.

Παρότι το Leopard 2A7 είναι ένα σχετικά νέο άρμα μάχης -εισήλθε σε υπηρεσία το 2014- ο Γερμανικός Στρατός αναζητεί τις επόμενες αναβαθμίσεις για τα δικά του άρματα μάχης. Όταν εξελισσόταν το Leopard 2A7, τα πρωτότυπα ήδη περιελάμβαναν έναν αριθμό χαρακτηριστικών που έπρεπε να εξαιρεθούν από τις εκδόσεις μαζικής παραγωγής προκειμένου να διατηρηθούν τα κόστη σε λογικό επίπεδο. Ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός (RWS) FLW-200 και το σύστημα επιτήρησης μικρής απόστασης [αποτελούμενο από κάμερες λήψεως εικόνων συζευγμένου φορτίου (CCD) τοποθετημένες στον πύργο ή το σκάφος] και το “μαχαίρι” προωθητή γαιών ήταν μεταξύ των χαρακτηριστικών που εξαιρέθηκαν από το Leopard 2A7+.

Ήδη στα άρθρα των ειδήσεων σχετικά με την παράδοση του πρώτου Leopard 2A7 αποκαλύφθηκε μια σειρά από λεπτομέρειες σχετικά με το μέλλον του Leopard 2. Ο Γερμανικό Στρατός έχει ήδη αρχίσει την ανάπτυξη της επόμενης διαμόρφωσης του άρματος Leopard 2 πριν την παράδοση του. Δύο σημεία αναφέρθηκαν για την επόμενη αναβάθμιση: Αναβαθμισμένα ηλεκτροπτικά (συστήματα σκόπευσης) θα πρέπει να εγκατασταθούν στο άρμα και η χαμένη ευκινησία (λόγω της αύξησης βάρους και της μειωμένης εδαφικής ανοχής) θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του αρχικού άρματος Leopard 2.

Υπο την ονομασία Leopard 2A7V (“V” για το “verbessert”, που στα Γερμανικό σημαίνει “το βελτιωμένο”) αναπτύσσεται μια αναβάθμιση για τις υφιστάμενες γερμανικές εκδόσεις. Μόλις εγκριθεί, η ονομασία αναμένεται να αλλάξει πιο πιθανόν στο Leopard 2A8. Επι του παρόντος ο Γερμανικός Στρατός διαθέτει στην υπηρεσία του τρία μοντέλα του άρματος Leopard 2 (το Leopard 2A6, 2A6M και το 2A7), καθώς διατηρεί σε μακροχρόνια αποθήκευση περίπου 100 άρματα Leopard 2A4, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να αναβαθμιστούν το 2017 ή αργότερα.

Η λειτουργία τριών η ακόμα τεσσάρων διαφορετικών μοντέλων άρματος είναι μια μεγάλη επιβάρυνση στην επιμελητειακή υποστήριξη, η οποία είναι και ο λόγος που στο εγγύς μέλλον όλα τα άρματα μάχης πρέπει να αναβαθμιστούν σε μια ενιαία διαμόρφωση. Επι του παρόντος, οι προτάσεις για το μελλοντικό Leopard 2A7V είναι υπό εξέλιξη.

Με την εισαγωγή σε υπηρεσία να έχει προγραμματιστεί το συντομότερο του 2018, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αρκετή νέα τεχνολογία η οποία δεν έχει υποβληθεί στην φάση ελέγχου και πιστοποίηση προμηθειών του Γερμανικού Στρατού. Η φάση πιστοποίησης για τις νέες τεχνολογίες στην Γερμανία είναι συνήθως διάρκειας τριών ετών -αυτό σημαίνει οτι ως επί το πλείστον θα χρησιμοποιηθούν υλικά από το ελεύθερο εμπόριο [Commercial off-the-shelf (COTS)]. Θεωρητικά μερικά εξαρτήματα μπορεί να έχουν ελεγχθεί από το Γερμανικό γραφείο προμηθειών εξοπλισμού κατά το παρελθόν, αλλά ποτέ δεν έλαβαν έγκριση λόγω του υψηλού κόστους ή άλλων λόγων. Τέτοια εξαρτήματα μπορεί να έχουν ενσωματωθεί στο άρμα μάχης χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στο κοινό. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει μια ειδική επιλογή για την ταχεία διαδικασία πιστοποίησης (αυτό είναι μια υποθετική σκέψη).

 • Βελτιωμένη κινητικότητα με την τοποθέτηση ενός πιο ισχυρού κινητήρα.
 • Τοποθέτησης ενός ανεξάρτητου οπλικού σταθμού επί του πύργου.
 • Βελτιωμένη αντιναρκική και IED προστασία.
 • Παθητική ή ενεργή προστασία κατά RPG ή ATGM.
 • Εγκατάσταση συστήματος ενεργής προστασίας (APS).
 • Αυτοματοποιημένο εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων.
 • Αυξημένη φονικότητα (ιδίως στην διάτρηση θωρακίσεων).
 • Ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης 306ο.
 • Οπτικά μεγάλων αποστάσεων με βελτιωμένα συστήματα θερμικής απεικόνισης.

Εάν οποιαδήποτε αναβάθμιση δεν μπορέσει να εφαρμοστεί εως το 2020, θα πρέπει να επαναπροσεγγισθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Για την βελτίωση της κινητικότητας του Leopard 2 θα πρέπει να εξεταστεί ένας αριθμός διαφόρων παραγόντων. Ενω το Leopard 2A7 εχει 15 τοις εκατό μεγαλύτερο βάρος απο το αρχικό Leopard 2 του 1979, η εδαφική ανοχή έχει μειωθεί σημαντικά μετά την προσθήκη της αντιναρκικής πλάκας του Leopard 2A6M. Έτσι, η αντικατάσταση του κινητήρα ίσως να μην είναι αρκετή.

Εξοικονόμηση χώρου με το συγκρότημα ισχύος EuroPowerPack να επιδεικνύεται στο Strv 122.

Μια ήδη υπάρχουσα επιλογή αναβάθμισης είναι το συγκρότημα ισχύος EuroPowerPack, που αποτελείται από έναν κινητήρα MT883 της MTU και την μετάδοση κίνησης HSWL 297TM της Renik. Ενώ συνήθως αποδίδει περίπου 1500 ίππους (1100 κιλοβάτ kW) στις περισσότερες εφαρμογές (όπως το Leclerc και το άρμα Merkava Mk4) μπορεί να λειτουργήσει στις 1200 με 1250 kW (1630 – 1700 ίππους). Το μικρότερο μέγεθος του κινητήρα MT883 θα αποδέσμευσε περίπου 1000mm μήκους από το διαμέρισμα ισχύος, χώρος ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χωρέσουν περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα καύσιμα, μια μεγαλύτερη μονάδα βοηθητικής ισχύος (APU) ή τα συστήματα των υπολογιστών που ανήκουν για παράδειγμα σε ένα APS.

Μια ελαφρώς καλύτερη άλλα και πιο δαπανηρή επιλογή θα ήταν η νεότερη σειρά ΜΤ890 της MTU. Ο διάδοχος του κινητήρα MT883 είχε παρουσιαστεί άλλα δεν αναπτύχθηκε ποτέ πλήρως. Θα προσέφερε απόδοση περίπου 1200 kW, αλλά σ’ ακόμα μικρότερο μέγεθός και με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Συνολικά, ο κινητήρας V12 MT890 θα εξοικονομήσει περίπου 20% χώρο και 30-40% βάρος σε σχέση με το EuroPowerPack.
Μια άλλη προσπάθεια αύξησης της κινητικότητας θα μπορούσε να γίνει με την υιοθέτησης καινούριων εδαφικών τροχών και ερπυστριών. Θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια πρόσφυσης καθώς θα κατασκευάζονταν από περισσότερο αποδοτικά υλικά.
Για την αύξηση της εδαφικής ανοχής οι μόνες επιλογές που φαίνεται να υιοθετούνται είναι μια νέα ανάρτηση. Αυτή η αλλαγή θα ήταν μάλλον δαπανηρή και δεν φαίνεται να είναι εφικτή μέσα στο πλαίσιο του αναμενόμενου προϋπολογισμού.

Leopard 2A5 με σύστημα MUSS

Για το σύστημα ενεργής προστασίας εδώ φαίνεται να υπάρχουν το πολύ τέσσερις επιλογές, υποθέτοντας ότι τα ξένα συστήματα ενεργής προστασίας έχουν ολοκληρώσει τις φάσεις ελέγχου και πιστοποίησης της υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Γερμανίας σε τέτοιο βαθμό που θα είναι έτοιμα για την μαζική τοποθέτηση τους στο 2018. Η μόνη ασφαλής υποψηφιότητα είναι το “Softkll” σύστημα “MUSS”, το οποίο έιχε εγκατασταθεί στο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) “Puma. Ένα πρωτότυπο του συστήματος “MUSS” έχει ήδη δοκιμαστεί στο “Leopard 2A5”, οπότε η ενσωμάτωση του στο “Leopard 2A7V” δεν θα είναι δύσκολη. Το “MUSS” χρησιμοποιεί έναν παρεμβολέα υπερύθρων (IR) και πολυφασματικό προπέτασμα καπνού που δημιουργείται απο ειδικούς εκτοξευτές κοπνογόνων βομβίδων για να τυφλώσει και προκαλέσει σύγχυση στους εισερχόμενους αντιαρματικούς πυραύλους. Το “MUSS” εντοπίσει τους εισερχόμενους πυραύλους χρησιμοποιώντας οπτικούς αισθητήρες υπεριώδους φάσματος (UV) και εντοπιστές ΛΕΙΖΕΡ τη στιγμή εξετάζεται από τον Βρετανικό Στρατό. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του “MUSS” ειναι η αδυναμία του να εξουδετερώσει τα “χαζά” “RPG” και τους διατρητές κινητικής ενέργειας (όπως τα APFSDS).

Εκτοξευτής AVePS σε έκθεση αμυντικού υλικού το 2013.

Το “AVePS” της “Diehl” είναι μια σύγχρονη εκδοσή του “hardkill” συστήματος προστασίας “AWiSS”, το οποίο αναπτύχθηκε μετά απο μελέτες του Γερμανικού Στρατού το 1997. Το “AWiSS” χρησιμοποιεί ενα ραντάρ για να εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους και “RPG” και τότε εξαπολύει “hardkill” αντίμετρα προς την κατεύθυνση τους. Αποτελείται από έναν μικρό πύραυλο/βομβίδα σταθεροποιημένο από πτερύγια και με κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας θρυματιζόμενη κατά την πρόσκρουση. Η κεφαλή εκρηγνύεται σε προϋπολογισμένο χρόνο και έτσι δημιουργείται ένα νέφος από μεταλλικά θραύσματα που ίπτανται προς την κατεύθυνση του εισερχόμενου πυραύλου. Μεταξύ ενός και δύο εκτοξευτών μπορούν να τοποθετηθούν σ’ ένα όχημα, ανάλογα με τον τύπο με τρεις ή τέσσερις κάννες.

Το “AvePS” είναι μια πιο εξελιγμένη έκδοση του “AViSS” και είναι πολύ παρόμοιο με το “APS Iron Fist” της Ισραηλινής “IMI”, το οποίο ειναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας ανάμεσα στην IMI και την “Diehl” στο πλαίσιο του “Αμοιβαίου Συστήματος Ενεργής Προστασίας – MAPS”. Το “AvePS” χρησιμοποιεί υψηλής εκρηξιμότητας (HE) βομβίδες αντί των HE βομβίδων θρυμματισμού, οι οποίες θέτουν σε μικρότερο κίνδυνο το πεζικό που βρίσκεται πλησίον. Ταυτόχρονα βελτιωμένες εκρηκτικές βομβίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθούν τα πυρομαχικά “APFSDS” εκρυγνυόμενες κοντά στην ράβδο κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, αλλάζοντας την πορεία του διατρητή και μειώνοντας αποτελεσματικά την διείσδυση σ’ ένα μεγάλο ποσοστό. Το “AvePS” προσφέρεται για άρματα με δυο μονάδες εκτόξευσης, κάθε μια με τέσσερις κάννες.

Το “AWiSS” και “AVePS” έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία από τον Γερμανικό Στρατό. To “AWiSS” κατέστρεψε έναν καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο (ATGM) “MILAN-2” σε δοκιμές το 2006, ενώ το “AVePS” κατάφερε να εξουδετερώσει βλήματα “RPG” και “Panzerfaust-3” σε διαφορετικές δοκιμές το 2011.

Αισθητήρες και αντίμετρα τοποθετημένα στο “Άρμα Επίδειξης Προηγμένης Τεχνολογίας” της Rheinmetall.

Η τελευταία γνωστή επιλογή θα είναι το “ADS”, αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία των “IBD Deisenroth” και “Rheinmetall”. Το “ADS” (Σύστημα Ενεργής Προστασίας) ήταν παλιότερα γνωστό ως “AMAP ADS”. Σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους “APS” (συμπεριλαμβανομένου και του “AvePS”), το ADS χρησιμοποιεί την προσέγγιση των εγκιβωτισμένων αντιμέτρων αντί αυτή του εκτοξευτή, στην οποίο το αντίμετρο παρέχεται ως πύραυλος ή βομβίδα. Αυτό δίνει στο “ADS” δυο σημαντικά πλεονεκτήματα: Μπορεί να αναχαιτίσει τις εκτοξευόμενες εισερχόμενες απειλές ακόμη και όταν εκτοξευτούν απο μικρότερες αποστάσεις (δεν υπάρχει εκτοξευτής που πρέπει να περιστραφεί) και ενέχει μικρότερο κίνδυνο για το πεζικό που βρίσκεται κοντά.

Το “ADS” χρησιμοποιεί έναν μεγάλο αριθμό οπτικών αισθητήρων για να παρακολουθεί με ακρίβεια τον εισερχόμενο πύραυλο, ο οποίος τότε εμπλέκεται με ένα από τα αντίμετρα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα “APS”, το σύστημα “ADS” δεν απαιτεί επαναγέμισης μετά από μερικές βολές, καθώς όλα τα αντίμετρα είναι έτοιμα να βληθούν ανά πάσα στιγμή.
Η πραγματική φύση των αντιμέτρων του “ADS” δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, δεν χρησιμοποιεί εκρηκτική κεφαλή, είναι χωρίς θραύσματα. Αντ’ αυτού το “ADS” θα χρησιμοποιεί “κατευθυνόμενη ενέργεια” για την εξουδετέρωση βλημάτων ATGM, RPG, APFSDS ακόμη και Εκρηκτικά Διεισδυτικού Σχήματος -EFP (μια δυνατότητα προς το παρόν μοναδική στο ADS). Θεωρητικά το “ADS” μπορεί να εξαπολύσει συνθετικές πλάκες χωρίς θραύσματα προς τους εισερχόμενους πυραύλους ή να χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση τύπου “DIME” (εκτόξευση “πούδρας βολφραμίου” σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες).

Στο άρμα επίδειξης προηγμένης τεχνολογίας της “Rheinmetall”, υπάρχουν μόνο εννιά αντίμετρα, όλα βρίσκονται στον πύργο. Όμως αυτό είναι προφανώς μόνο μια απόδειξη του σχεδίου, μια πραγματική εφαρμογή θα περιλαμβάνει ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό αντιμέτρων. Σε μια παράπλευρη παρατήρηση, παλιότερες παρουσιάσεις του “MUSS” ανέφεραν οτι η ενσωμάτωση ενός συστήματος “hardkill” στο “MUSS” ειναι πιθανή και πρόκειται να διερευνηθεί στο εγγύς μέλλον. Εκείνη την εποχή υπήρχε μόνο το “AWiSS”, έτσι χρησιμοποιήθηκε αυτό στην παρουσίαση. Είχα προταθεί η τοποθέτηση ενός παρεμβολέα IR σε κάθε “hardkill” εκτοξευτή, των νέων οπτικών αισθητήρων του “MUSS” και τα προσφάτως εξελιγμένα συστήματα ραντάρ. Έτσι το “MUSS” μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το “AVePS” και πιθανότατα επίσης με το “ADS”.

Εκτοξευτές τριών βολών “ROSY_L”

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το “ROSY_L” το σύστημα προπετάσματος καπνού απο την “Rheinmetall”. Δεν είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα ενεργής προστασίας στην τρέχουσα διαμόρφωση του, αλλά είναι κατανοητό ότι αυτό το σύστημα μπορεί να αυτοματοποιηθεί και να γίνει ενα “APS”. Το “ROSY_L” σχεδιάστηκε ως ένα αρθρωτό σύστημα και μπορεί να ενσωματωθεί με τους αισθητήρες που υπάρχουν ήδη στο όχημα. Ενα τέτοιο “APS ROSY_L” θα ενεργεί παραπλήσια με το “MUSS”, χρησιμοποιώντας μια σειρά εκτοξευτών βομβίδων πολυφασματικού καπνού των 40 χιλιοστών για να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού, το οποίο θα σταματάει τα βλήματα του καθοδηγούνται με την χρήση τηλεόρασης, IR, λέιζερ και “SANCLOS”. Εν συγκρίσει με το “MUSS” το σύστημα “ROSY_L” θα προσφέρει κάποια οφέλη από άποψη των διαθέσιμων αντιμέτρων, μικρότερου μεγέθους αντίμετρα (λόγω του μικρότερου διαμετρήματος, περισσότερες βομβίδες καπνού μπορούν να μεταφερθούν μέσα στο όχημα για επαναγέμιση) και πολυπλοκότητας (χρησιμοποιεί πολλούς σταθερούς εκτοξευτές αντί των λιγότερων περιστρεφόμενων εκτοξευτών). Ωστόσο, το “ROSY_L” δεν περιλαμβάνει παρεμβολέα “IR” και αυτό αντισταθμίζεται με ορισμένες ικανότητας παρεμβολής και παραπλάνησης “IR” μέσα στα αντίμετρα.
Συνολικά 500 σύστημα “ROSY_L” και περισσότερες από 50000 αντίστοιχες βομβίδες καπνού αγοράστηκαν από τον Γερμανικό Στρατό το 2013.

Leopard 2PSO

Για την παθητική προστασία φαίνεται να υπάρχει ένα ευρύτερο πεδίο επιλογών, δεδομένου του σχετικά μεγάλου αριθμού βιομηχανικών που εξελίσσουν τις δικές τους λύσεις θωράκισης. Το “Leopard 2A7” αρχικά παρουσιάστηκε με παθητική θωράκιση από την “KMW”, η οποία σχεδιάστηκε για να παρέχει υψηλά επίπεδα προστασία από βλήματα κοίλου γεμίσματος και των EFP. Η εν λόγω λύση θωράκισης χρονολογείται πίσω στην δοκιμαστική κλίνη “Leopard 2PSO” (Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης) και είναι αναπτυχθεί σε μια τροποποιημένη έκδοση του Καναδικού “Leopard 2A4M CAN”. Καθώς αρκετές εκδόσεις της θωράκισης έχουν δοκιμαστεί σε διαφορετικά πρωτότυπα του “Leopard 2A7”, θα είναι διαθέσιμη για την αναβάθμιση του “Leopard 2”. Στην πραγματικότητα το “Leopard 2A7” έχει ήδη σχεδιαστεί με μια κοινή διεπαφή για την εύκολη τοποθέτηση της νέας θωράκισης.

Η “IBD Deisenroth Engineering” έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα λύσεων θωράκισης εκ των οποίων πολλές είναι σε υπηρεσία με τον Γερμανικό Στρατό. Το “Leopard 2A7” ίσως να υιοθετήσει μια έκδοση του δικού του πακέτου “AMAP”. Συγκεκριμένα η συνθετική θωράκιση “AMAP-SC” ίσως να είναι κατάλληλη για την παροχή των επιθυμητών επιπέδων προστασίας. Η “AMAP-SC” φέρεται να έχει μάζα αποδοτικότητας 8 στα 10, το οποίο σημαίνει ότι εν συγκρίσει με την συμβατική χαλύβδινη θωράκιση το ίδιου βάρους, 8 στις 10 φορές προσφέρει μεγαλύτερη προστασία.

Θεωρητικά άλλοι προμηθευτές λύσεων θωράκισης -συμπεριλαμβανομένων των μη Γερμανών- ίσως να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για την θωράκιση, αν τα προϊόντα τους έχουν ήδη ελεγχθεί από το Γερμανικό γραφείο αμυντικών εξοπλισμών -τουλάχιστον η “RUAG” είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν έχει προμηθεύσει θωράκιση για το τεθωρακισμένο ανιχνευτικό όχημα “Fennek”. Καθώς αυτή η θωράκιση ήταν η κεραμική θωράκιση βαλλιστικής προστασίας “SidePro-KE” της “RUAG”, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι και άλλες λύσεις θωράκισης από την “RUAG” , όπως η θωράκιση “SidePro-ATR” και “SidePro-CE” έχουν, επίσης δοκιμαστεί από την Γερμανία.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι Γερμανικές πήγες ισχυρίζονται ότι η “ERA CLARA” του “Puma” εξετάζεται επίσης γα το “Leopard 2A7V”. Η “CLARA” (Ελαφριά Προσαρμόσιμη Συνθετική Θωράκιση) έχει αναπτυχθεί απο την “Dynamit Nobel Defence” για προστασία τύπου “ERA”, η “CLARA” δεν περιλαμβάνει μεταλλικές πλάκες και θεωρείται ως μη θραυσματογόνα, ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο το παραπλήσιο πεζικό. Η “CLARA” προσφέρει ένα σχετικά υψηλό επίπεδο προστασία κατά βλημάτων κινητικής ενέργειας και έχει μάζα αποδοτικότητας μεγαλύτερη του 10 κατά βλημάτων κοίλου γεμίσματος όμως στην παρούσα μορφή της δεν παρέχει προστασία από τα βλήματα διπλής κεφαλής (tandem), όπως στην σημερινή μορφή της δεν ταιριάζει απόλυτα στο “Leopard 2A7V”.

Η πιο πιθανή επιλογή για τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό (RWS) είναι η σειρά “FLW” της “KMW”. Οι “FLW-100” και “FLW-200” έχουν δοκιμασμένοι σε επιχειρήσεις και είναι σε υπηρεσία με τον Γερμανικό Στρατό σχεδόν για μια δεκαετία. Από τους δύο, ο FLW-200 φαίνεται να είναι η πιο πιθανή επιλογή καθώς έχει τοποθετηθεί στα πρώτα πρωτότυπα του “Leopard 2A7+” και το άρμα επίδειξης τεχνολογίας Leopard 2PSO. Ο “FLW-200” μπορεί να δεχθεί πολυβόλα έως το διαμέτρημα των .50 ή έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων (AGL). Κάθε “FLW” περιλαμβάνει τον δικό του κυτίο αισθητήρα με ενσωματωμένο σύστημά ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) και επιτρέπει την περαιτέρω υιοθέτηση εκτοξευτών βομβίδων καπνού πάνω στην μονάδα.

Φημολογείται ότι ο “FLW-200+” είχε προταθεί ως την πιθανή επιλογή για το “Leopard 2A7”. Ο “FLW-200+” μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερο και βαρύτερο οπλισμό -το πιο σημαντικό μπορεί να εξοπλιστεί με το διπλής αριστεροδέξιας τροφοδοσίας αυτόματο πυροβόλο “Rh-202” των 20 χιλ. (και 100 βλήματα), το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς στα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού (είχε χρησιμοποιηθεί στο ΤΟΜΑ “Marder 1” και “Wiesel”). Εν συγκρίσει με το “M2 Browning” των 12,7 χιλ., το “Rh-202” προσφέρει μεγαλύτερο βεληνεκές και διατρητική ικανότητα όπως επίσης και τη δυνατότητα να βάλλει βλήματα “HE” με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά ενός ευρύτερου φάσματος στόχων.

Δεν αναφέρθηκε άμεσα από κάποια Γερμανική πηγή, όμως σίγουρα μια ενδιαφέρουσα επιλογή θα είναι το “Dual FeWas” της “Dynamit Nobel Defence”. Ο συγκεκριμένος σταθμός οπλισμού μπορεί να δεχθεί δύο βαριά οπλικά συστήματα (όπως ενα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλ και ενα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλ.) ή ένα βαρύ οπλικό σύστημα και δύο φορητά αντιαρματικά συστήματα. Η “Dynamit Nobel Defence” παρουσίασε τον οπλικό σταθμό εξοπλισμένο με τις εκδόσεις του “RGW-90” ή “Panzerfaust-3”. Ωστόσο θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχουν επιλογές για την ενσωμάτωση καθοδηγούμενων όπλων -Η “Rheinmetall” παρουσίασε στην “Eurosatory-2016” έναν ειδικό “RWS” που διέθετε και έβαλλε έως έξι καθοδηγούμενα όπλα όπως το “MANPADS Stinger” ή “ATGM MMP”.
Με μια τέτοια αναβάθμιση, ο “Dual FeWaS” μπορεί να πληροί δύο από τις απαιτήσεις του Γερμανικού Στρατού: Να χρησιμεύσει ως ένας ανεξάρτητος οπλικός σταθμός πύργου με ένα πολυβόλο ή ενα “AGL”, ενώ ταυτόχρονα θα καταστρέφει μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) κάνοντας χρήση των “MANPADS”.

Τα όπλα λέιζερ δεν αποτελούν (ακόμα) μια επιλογή για τα άρματα μάχης

Άλλα αντι-UAV μέτρα που να αναιρούν την εφαρμογή των “MANPADS” δεν είναι διαθέσιμα: Ενώ “Rheinmetall” και “MBDA” έχουν δοκιμάσει στρατιωτικά όπλα λέιζερ για την εξουδετέρωση UAV, αυτά τείνουν να έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε υψηλή ηλεκτρική ισχύ για την προσαρμογή τους μέσα σε ένα άρμα μάχης. Έτσι, αν αυτό το άρμα δεν εξοπλιστεί με ένα σύστημα τύπου “Stinger”, οι μοναδικές επιλογές για την αντιμετώπιση των UAV είναι οι παρεμβολείς.

Η επιθυμία του Γερμανικού Στρατού για την ικανότητα εξουδετέρωσης των UAV απο το άρμα μάχης “Leopard 2” είναι αποτέλεσμα της ανάλυσης βίντεο με μάχες και άλλων δεδομένων από την σύγκρουση της Ουκρανίας και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, όπου ακόμη και μη στρατιωτικά συστήματα UAV έχουν αποδειχθεί πολύτιμα για τις ενέδρες και την στόχευση στόχων μεγάλης αξίας για αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού.

Το “Attica GL” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου “WBG-X” του κύριου σκοπευτικού οργάνου (ΚΣΟ) του “EMES-15”.

Η πιο πιθανή επιλογή για την αναβάθμιση των οπτρονικών συστημάτων των αρμάτων μάχης θα είναι η ενίσχυση της νέας, τρίτης γενιάς, συσκευής θερμικής απεικόνισης “Attica” μέσα στο ΚΣΟ του πυροβολητή. Η συσκευή θερμικής απεικόνισης “Attica” αντικατέστησε ήδη το “Ophelios-P” στο περισκόπιο του αρχηγού “PERI R17 A3”. Ωστόσο, το περισκόπιο “EMES-15” του πυροβολητή εχει διατηρηθεί στα Γερμανικά άρματα μάχης. Η χρήση του συστήματος θερμικής απεικόνισης “Attica” φαίνεται να είναι ένα δεδομένο γεγονός, επειδή ο Γερμανικός Στρατό επέλεξε αυτό έναντι άλλων προϊόντων όπως το σύστημα θερμικής απεικόνισης “Saphir”.
Ωστόσο οι πληροφορίες για την μελλοντική αναβάθμιση του “Leopard 2” κάνουν λόγο για οπτικά αναγνώρισης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις ενώ φαίνεται πιθανή η εγκατάσταση μιας άλλης έκδοσης του θερμικού περισκοπίου “Attica” με μεγαλύτερη μεγέθυνση και ανάλυση. Η βελτίωση των οπτικών ημέρας ίσως να είναι επίσης μια σημαντική διαδρομή αναβάθμισης για το “Leopard 2”.
Για το σύστημα εγγύς επιτήρησης 360ο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές επιλογές. Η “Krauss-Maffei Wegman” έχει χρησιμοποιήσει ενα σύστημα σε κάποια πρωτότυπα του “Leopard 2A7”, το οποίο αποτελείται απο κάμερες “CCD” είτε σταθερές επι του σκάφους ή περιστρεφόμενες τοποθετημένες σε μικρούς ιστούς μπροστά από την πλευρική θωράκιση του πύργου.
Ο προμηθευτής και τα ακριβή στοιχεία αυτών των συστημάτων δεν είναι ακόμη γνωστά. Στα μάτια του συντάκτη το σύστημα επιτήρησης κατάστασης (SAS) της “Rheinmetall” θα είναι μια πιο ώριμη λύση. Για την 360ο κάλυψη, το σύστημα αποτελείται από τέσσερις μονάδες αισθητήρων, οι οποίες είναι τοποθετημένες στον πύργο ή το σκάφος του οχήματος. Δύο από τις μονάδες αισθητήρων είναι εξοπλισμένες με τρεις κάμερες “CCD” η κάθε μία, ενω οι άλλες δύο αντ’αυτου χρησιμοποιούν συστήματα θερμικής απεικόνισης. Το σύστημα αυτό παρέχει την επιθυμητή επιτήρηση περιοχής ταυτόχρονα ημέρα και νύχτα, ενω δεν διαθέτει κινητά μέρη (όπως κάποιες εφαρμογές του συστήματος της “KMW”), τα οποία μπορούν να σπάσουν.

Το πυροβόλο L51 των 130 χιλιοστών δεν είναι ακόμη έτοιμο για παραγωγή

Μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα είναι ότι η βελτιωμένη έκδοση του λειόκαννου πυροβόλου L55 του “Leopard 2” -Το “L55A1”- υποτίθεται πως θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή μέσα στο 2018 σύμφωνα με την “Rheinmetall”. Μαζί με τα νέα πυρομαχικά, το L55A1 φέρεται να προσφερει περίπου 20% μεγαλύτερη απόδοση απο την σημερινή έκδοση. Έτσι ταιριάζουν οι ημερομηνίες για την τελική ανάπτυξη του Leopard 2A7V και θα μπορούσε να εξηγήσει πως η φονικότητα μπορεί να αυξηθεί παρότι το νέο πυροβόλο L51 των 130mm εξακολουθεί να είναι σε φάση εξέλιξης.

Στην Eurosatory 2016 η KMW παρουσίασε μια νέα έκδοση του Leopard 2A7, το οποίο φαίνεται να είναι μια πρωτότυπη πρόταση για την αναβάθμιση του 2A7V, Το άρμα φαίνεται να είναι μια τροποποιημένη έκδοση του ίδιου άρματος μάχης Leopard 2A7 που παρουσιάστηκε στην Eurosatory 2014.
Αυτό το άρμα είναι εξοπλισμένο με νέα παθητική θωράκισης στο μπροστινό μέρος του σκάφους, βελτιωμένα οπλικά (εννοείται οτι περιλαμβάνει το Attica GL στο ΚΣΟ EMES-15) και το σύστημα νυκτερινής παρατήρησης Spectus της Airbus για τον οδηγό. Το άρμα εξακολουθεί να στερείται ενός APS και RWS. Περαιτέρω θωράκιση στις πλευρές μπορεί να εγκατασταθεί χάρη σε ένα σχέδιο σπονδυλωτής προστασίας.
Μια ελαφρώς πιο ισχυρή APU -που αποδίδει έως 20 kW αντί μόνο των 17 kW- έχει επίσης εγκατασταθεί στο άρμα. Μια τέτοια κίνηση θα απαιτήσει την υιοθέτηση ενός APS στο εγγύς μέλλον. Η KMW αναμένει μια παραγγελία αυτής της έκδοσης απο το 2018, όμως σε αυτό το χρονικό σημείο ίσως τοποθετηθούν επιπλέον συστήματα στο άρμα.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το Below The Turret Ring για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

  1. Οἱ προτεραιότητες όπως τις βλέπω:
   α)πυρομαχικά,διότι δέν καλύφθηκαν οἱ ανάγκες
   β)ανεξάρτητο θερμικό για τον αρχηγό του -Α4,έστω χωρίς επιπλέον θωράκιση,όπως έκαναν οἱ Ελβετοί

   https://c6.staticflickr.com/2/1669/23949560533_e34601b9f8_c.jpg

   γ)πρόσθετη θωράκιση για το -Α4,ίσως του καναδικού -Α4Μ,επειδή φαίνεται ότι έχει λιγώτερες απαιτήσεις αναδιαμορφώσεως πύργου και χαμηλώτερο κόστος συνολικά.

   http://www.widewallpapershd.info/file/10508/728×408/16:9/leopard-2-a4m_729914912.jpg

   ἥ,εναλλακτικώς κάποιο σύστημα APS

   Τα -2ΗΕL μπορούν ίσως να περιμένουν λίγο περισσότερο για 3ης γενεάς θερμικά,αλλά ἄν βρεθούν χρήματα για APS,δέν θα έλεγα όχι.
   Ἄς μήν ξεχνάμε όμως,ότι εκατοντάδες Leo-1A5 θα χρειαστούν είτε αντικατάσταση,είτε και το πιθανώτερο κάποια αναβάθμιση όπως των καναδικών C-2 τουλάχιστον στον τομέα της θωρακίσεως,και ιδανικά APS.

   1. Τα Leo-1A5 θα μείνουν ως έχουν μέχρι να αντικατασταθούν από πολύ λιγότερα Μ1Α1. Τα Μ48/60 θα αποσυρθούν χωρίς αντικαταστάτη. Το μέλλον των ΤΘ θα γράφει 500 άρματα το πολύ. Σε ότι έχει να κάνει με τα Leo-2, θερμικά θα αλλαχτούν κάποια στιγμή μπορεί να μπει το Ηνίοχος και τίποτα άλλο.

 1. Τα περισσόερα είναι ἡ συνήθης βούρτσα προς την πολιτική ηγεσία,όχι βέβαια τόσο γλοιώδης όπως στην Ἑλλάδα,αλλά σαφώςαναπαραγωγή των στερεοτύπων που έχουν υιοθετηθεί διακομματικώς,σύν τα απαραίτητα καρυκεύματα για όλα τα (πολιτικως ορθά) γούστα.
  Τα δό κύρια στοιχεία είναι ἡ συνέντευξη της υπουργού αμύνης Ούρσουλα φον ντερ Λέϋεν (ἡ «καδραρισμένη» κυρία),σχετικά με το άνοιγμα προοπτικών για τους πρόσφυγες μέσω της -τεχνικής- εκπαιδεύσεως,την σημασία που αυτή έχει για τις χώρεςπροελεύσεως,(λές και θα γυρίσουν ποτέ πίσω σε αυτές,κλασσική υποκριτική αγιοφάνεια),αλλά και για την ενσωμάτωση τους (το κυρίως κλού).
  Το δεύτερο είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει και στην Ἑλλάδα,συγκεκριμένα διοργάνωση ανοιχτών θυρών σε στρατόπεδα ἤ και άλλους πρόσφορους χώρους,όπως μουσεία και υπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι.
  Κάποιες μέρες τον χρόνο,όχι υποχρεωτικά σε επίσημες επετείους,κατα την διάρκεια των οποίων γίνονται στατικές ἤ και δυναμικές επιδείξεις οπλικών συστημάτων και μέσων,και το κοινό μπορεί να έλθει σε επαφή με το προσωπικό των Ε.Δ και να κάνει ερωτήσεις,κἄπως σάν την δική μας εορτή της Αεροπορίας,ἤ το επισκεπτήριο σε πλοία του Στόλου.
  Κατά την διάρκεια μίας τέτοιας επιδείξεως στο Auto & Technik Museum στο Sinnsheim (Ζίννσχαϊμ),το 2003,είχα την ευκαιρία να εισέλθω σε Leo-2A4 και PzH-2000,καθώς και να «επιθεωρήσω» ελικόπτερο Βο-105,και Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) Dachs.

 2. Eπί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι γερμανοί επέμεναν να αγοράσουμε πολλά όπλα τους ώστε να συνεχίσουν να μας δανείζουν. Μέσα σε αυτά που επέμεναν να μας πουλήσουν ήταν οχήματα Boxer και έλεγαν για αυτά ότι τα χρειαζόμαστε για το Αφγανιστάν, οχήματα Wiesel που έλεγαν για αυτά ότι μας είναι χρήσιμα για τα νησιά, ενώ σε ότι αφορά τα άρματα μάχης ήθελαν να μας πουλήσουν ένα πακέτο εκσυγχρονισμού των Leo-2A4. Η λίστα συμπεριλάμβανε ακόμη 2 υποβρύχια U-214, φρεγάτες F-124, βλήματα για τα Leo-2A4/A6, ΤΟΜΑ Puma κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.