Merkava με “αυτιά”; Είναι ALWACS!

Επιχειρησιακά Merkava με “αυτιά”

Τους προσφάτους μήνες δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο αριθμός φωτογραφιών οι οποίες δείχνουν κάποια από τα παλιότερα, αναβαθμισμένα άρματα μάχης Merkava να διαθέτουν τα επονομαζόμενα “αυτιά”. Χρήστες διαφόρων διεθνών φόρουμ πιθανολόγησαν σχετικά με την χρήση του αλλόκοτου σχήματος πρόσθετων συσκευών πάνω στον πύργο, συμπεραίνοντας ότι ίσως να είναι τα τμήματα ενός συστήματος εγγύς παρατήρησης 360º ή ραντάρ για τον εντοπισμό των εκτοξευόμενων πυραυλο-ωθούμενων βομβίδων ή αντιαρματικών πυραύλων.

Στην πραγματικότητα τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης Merkava II και Merkava III είναι εξοπλισμένα με το εξελιγμένο σύστημα προειδοποίησης λέιζερ και αντιμέτρων (ALWACS), το οποίο κατασκευάζεται απο τον εγχώριο κατασκευαστή Elbit Systems. Το ALWACS είναι ένα soft kill σύστημα ενεργής προστασίας (APS) ικανό να καταστρέφει αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) και άλλους τύπους πυρομαχικών καθοδηγούμενων με λέιζερ, διαταράσσοντας τους ή αποκρύπτοντας το άρμα χρησιμοποιώντας προπέτασμα πολυφασματικού καπνού. Το ALWACS έχει επίσης προταθεί για να ενσωματωθεί στην προβληματική αναβάθμιση του άρματος μάχης Arjun Mk2 του Ινδικού Στρατού, ωστόσο δεν ενσωματώθηκε στο πακέτο αναβάθμισης για χάρη άλλων συγκροτημάτων όπως τη βαριά εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA).

Το σύστημα soft kill ALWACS έιχε προταθεί να τοποθετηθεί στο άρμα μάχης Arjun.

Οι εισερχόμενες απειλές ανιχνεύονται εμμέσως από τους αισθητήρες προειδοποίησης λέιζερ E-LAWS κατασκευής της Elbit. Στην περίπτωση των αρμάτων Merkava III, αυτοί είναι συνήθως τοποθετημένοι στην κορυφή ενός ιστού πάνω στον πύργο, ωστόσο υπάρχουν επίσης κάποιες περιπτώσεις όπου οι μονάδες E-LAWS είναι βιδωμένες στις πλευρές του πύργου. Οι εν λόγω αισθητήρες προειδοποιήσεις λέιζερ χρησιμοποιούνται και σε άλλα οχήματα συμπεριλαμβανομένου του αναβαθμισμένου TAM 2C για το Στρατό της Αργεντινής και το βρετανικό αναγνωριστικό όχημα Ajax. Αν μια πηγή λέιζερ πυροδοτήσει το σύστημα προειδοποίησης, γίνεται υπολογισμός της κατεύθυνση της πηγής και τα αντίμετρα ενεργοποιούνται. Το σύστημα soft kill ALWACS περιλαμβάνει δυο διαφορετικούς τύπους μέτρων προστασίας: Τα αντίμετρα οχήματος υπερύθρων (VIRCM) και τις πολυφασματικές καπνογόνες βομβίδες.

Εκτοξευτές τριών βολών “ROSY_L”
Εκτοξευτές τριών βολών “ROSY_L”

Κάθε μονάδα VIRCM αποτελείται από τέσσερις μικρότερους παρεμβολείς υπερύθρων (IR), οι οποίοι: Είναι ρυθμισμένοι σε διαφορετικές γωνιές και καλύπτουν περισσότερο από 90º κατά διεύθυνση, η κάλυψη καθ’ ύψος είναι πιθανόν περιορισμένη περίπου στις 45º, ίσως και λιγότερο. Οι παρεμβολείς IR μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στους πυραύλους που χρησιμοποιούν σήματα IR για ημι-αυτόματη καθοδήγηση παράλληλα με την οπτική επαφή (SACLOS). Τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης Merkava διαθέτουν δύο VIRCM (ένα στην αριστερή και ένα στη δεξιά πλευρά στο πίσω μέρος του “καλαθιού” του πύργου) καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα των πλευρών και του οπίσθιου μέρους. Ωστόσο, τα άρματα Merkava που είναι εξοπλισμένα με το soft kill APS ALWACS δεν διαθέτουν κανένα επιπρόσθετο εκτοξευτή καπνογόνων, δεν είναι γνωστό αν οι εκτοξευτές καπνογόνων που χρησιμοποιούνται από τα άρματα Merkava είναι ικανοί να φράξουν τα πιο κοινά IR και λέιζερ μήκη κύματος.

Οι θυρίδες των VIRCM είναι ανοιχτές, επίσης παρατηρήστε των ιστό με το E-LAWS στο κέντρο της οροφής του πύργου.

Το εξελιγμένο σύστημα προειδοποίησης λέιζερ και αντιμέτρων είναι ουσιαστικά ένα πιο σύγχρονο ισοδύναμο του σοβιετικής κατασκευής ηλεκτροπτικό σύστημα αντιμέτρων Shtora και άλλων απλών συστημάτων soft kill όπως το ουκρανικό Varta, το οποίο χρησιμοποιεί εντοπιστές λέιζερ για να ενεργοποιήσει παρεμβολές IR και/ή να εκτοξεύσει βομβίδες καπνού. Παρόμοια συστήματα επίσης περιλαμβάνουν το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ LEDS-50 και το σύστημα soft kill LEDS-100 της Saab Electronics, η συσκευή αντιμετώπισης πυραύλου (MCD) AN/VLQ 6 των ΗΠΑ, η οποία είναι ένας παρεμβολέας υπερύθρων που δεν συνδέεται με σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, και το ROSY_L της Rheinmetall. Το ROSY_L αποτελείται από πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων διαμετρήματος 40mm, οι οποίοι ελέγχονται από μια χειροκίνητη μονάδα έλεγχου ή από μια υπολογιστική μονάδα ελέγχου. Ο υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί σε συστήματα αισθητήρων όπως εντοπιστές λέιζερ και ακουστικούς αισθητήρες που ανήκουν στη σουίτα προϊόντων SAS της βιομηχανίας με στόχο να δημιουργηθεί το σύστημα soft kill γνωστό ως ROSY_L ISS (σουίτα ενσωματωμένων αισθητήρων).

Το MUSS διαθέτει επίσης οπτικούς αισθητήρες όπως και περιστρεφόμενους εκτοξευτές και παρεμβολείς.

Το ALWACS δεν είναι τόσο εξελιγμένο όπως το πολλαπλών λειτουργιών σύστημα αυτοπροστασίας (MUSS) από τον Γερμανό κατασκευαστή Hensoldt, το οποίο αναπτύχθηκε στο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) PUMA και επί του παρόντος δοκιμάζεται από την QinetiQ για την πιθανή ενσωμάτωση του στο βρετανικό άρμα μάχης Challenger 2 και άλλα τεθωρακισμένα όχημα στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΔΟΥΣΑ.

Δίπλα στους εντοπιστές λέιζερ, το σύστημα soft kill MUSS διαθέτει υπεριώδεις οπτικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό και παρακολούθηση των απειλών, επομένως μπορεί να εντοπίσει και χτυπήσει πυραύλους που δεν έχουν εκτοξευθεί ακόμα. Επιπλέον οι IR παρεμβολεις και οι εκτοξευτές βομβίδων πολυφασματικού καπνού του MUSS ειναι περιστρεφόμενοι, επιτρέποντας στο σύστημα να προστατεύει το όχημα κατά το σύνολο των 360º κατά διεύθυνση -συστήματα όπως το Shtora, Varta, MCM και ALWACS συνήθως δεν είναι σε θέση να πράξουν τα παραπάνω.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Bellow The Turret Ring για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.