Μέσα σε 7 χρόνια η Κίνα καθέλκυσε 60 κορβέτες Type 056 και 20 αντιτορπιλικά Type 052D

Από το 2012, τα κινεζικά ναυπηγεία καθέλκυσαν εξήντα κορβέτες Type 056 και είκοσι αντιτορπιλικά Type 052D, καταδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τον απίστευτα ταχύ ρυθμό ανάπτυξης του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN ή κινεζικό Ναυτικό).

Το εν λόγω άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην γαλλική γλώσσα στο East Pendulum.

Εφτά χρόνια συνήθως είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε ένα παιδί να φτάσει στην ηλικία της “λογίκευσης” και να γίνει πιο ανοιχτό στους γύρω του. Στην περίπτωση της Κίνας, ειναι εξήντα κορβέτες νέας γενιάς Type 056, όπως επίσης και 20 αντιτορπιλικά κλάσης Type 052D 6000 τόνων, που κατασκευάστηκαν και καθελκύστηκαν από τα κινεζικά ναυπηγεία μέσα σε εφτά χρόνια από το 2012.

Είναι το ναυπηγείο Χουανγκπού του ομίλου CSSC, που βρίσκεται κοντά στην Κουανγκτσόου στην νότια Κίνα, το οποίο, το απόγευμα της 9ης Μάιου καθέλκυσε τη εξηκοστή κορβέτα. Μια μέρα αργότερα, στα βόρεια της χώρας το ναυπηγείο Νταλιάν εκτέλεσε “διπλή καθέλκυση” του δέκατου ένατου και εικοστού αντιτορπιλικού Type 052D. Αυτη δεν ήταν η πρώτη διπλή καθέλκυση για αυτό το ναυπηγείο: Τον Ιούλιο του περασμένου έτους το Νταλιάν καθέλκυσε ταυτόχρονα δύο μεγάλα αντιτορπιλικά Type 055 με πλήρες φορτίο άνω των 12000 τόνων.

Κατά μέσο όρο, κάθε έξι εβδομάδες καθελκύεται ένα Type 056, και κάθε δεκαοχτώ εβδομάδες ένα Type 052D, είναι ενάμισης μήνας και τεσσεράμισι μήνες αντίστοιχα.

Type 056: Η κορβέτα που σχεδιάστηκε για τις κινεζικές παράκτιες περιοχές και την ΑΟΖ.

Παρότι οι καθελκύσεις των Type 056 μπορούν να παρακολουθούνται στενά από πολλούς Κινέζους παρατηρητές (spotters) πλοίων που συνήθως “περιπολούν” στα διάφορα κινεζικά ναυπηγεία (για παράδειγμα στα: Κουανγκτσόου, Σανγκάι και Νταλιάν) πριν από κάθε εκδήλωση, η τήρηση του αρχείου με τις καθελκύσεις άρχισε να γίνεται πιο περίπλοκη από τον Ιούνιο 2018, αφότου το 557 Nanchong, το 42º πλοίο της κλάσης, εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία.

Πράγματι, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αρχής γενομένης με τα κρατικά αλλά επίσης και τα στρατιωτικά, φαίνεται ότι από το 2018, για άγνωστους λόγους, έχουν σταματήσει να αναμεταδίδουν στο ευρύ κοινό αυτού του είδους τις πληροφορίες. Όμως οι εξήντα κορβέτες που είναι ήδη μέσα στο νερό, συμπεριλαμβανόμενης αυτής που καθελκύστηκε στο Χουανγκπού την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον έξι πλοία αναμένονταν να εισέλθουν στους στόλους του κινεζικού Ναυτικού μεταξύ Ιουνίου 2018 και αρχές Μαΐου 2019 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας βασισμένες σε στατιστικά στοιχεία.

Εν πάση περιπτώσει, η εξηκοστή κορβέτα Type 056 ειναι μια έκδοση που εξειδικεύεται στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, με την κωδικοποίηση Type 056A, η οποία ξεχωρίζει εύκολα χάρις στο μεγάλο άνοιγμα στην πρύμνη για το συρόμενο ηχοβολιστικό.

Η εξηκοστή κορβέτα Type 056 καθελκύστηκε την περασμένη Πέμπτη στο ναυπηγείο Χουανγκπού

Το πλοίο, με μήκος 88.9 μέτρων και πλάτος 11,14 μέτρων, πλήρως έμφορτο εκτοπίζει 1370 τόνους. Το προωστήριο σκεύος πετρελαίου-πετρελαίου (CODAD) επιτρέπει στο πλοίο να ξεπεράσει τους 25 κόμβους, με οικονομική αυτονομία 2000 ναυτικών μιλίων και πλήρωμα 67 ναυτικών.

Απο την πλευρά των συστημάτων μάχης, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με σουίτα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW) και επικοινωνιών, πυραύλους ASROC, ανθυποβρυχιακές βομβίδες, ελαφριές τορπίλες και ένα συρόμενο ηχοβολιστικό, όπως επίσης και ένα κύριο πυροβόλο H/PJ-26 των 76 χλστ, δυο CIWS H PJ-17 των 30 χλστ και έναν οχτάκαννο εκτοξευτή πυραύλων HQ-10.

Η εν λόγω κλάση κορβέτας έχει σχεδιαστεί για την προστασία των παράκτιων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Κίνας, παρά το σχετικά μικρό μέγεθος της, είναι η πρώτη που εξοπλίζεται με την τροποποιημένη έκδοση του συστήματος μάχης και διοίκησης (CMS) ZKJ-5. Αυτό το CMS μπορεί να ενσωματωθεί και σε άλλα συστήματα διοίκησης του PLAN, μετατρέποντας τις Type 056A σε κομβικές μονάδες μάχης και πληροφοριών εντός του “συστήματος”.

Το κόστος προμήθειας μιας κορβέτας Type 056A ειναι άνω των 700 εκατομμυρίων γουάν (元) ή €91 εκατομμύρια (περίπου $102 εκατ.) σε σημερινές ισοτιμίες συναλλάγματος, λίγο πιο ακριβή από την βασική έκδοση της κορβέτας, την Type 056.

Σημειώνεται ότι αυτή ειναι η εξηκοστή Type 056, της οποίας το όνομα και ο αριθμός σκάφους δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα, ειναι το δέκατο έβδομο πλοίο της κλάσης που ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Χουανγκπού. Ειναι επίσης το έκτο πλοίο της κλάσης που καθελκύστηκε μέσα στο 2019 σε σύνολό όλων των ναυπηγείων.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από το έτος 2017 το οποίο ήταν σχετικά φτωχό από άποψη ναυπηγήσεων, με μόνο τρεις να ειναι σε υπηρεσία, ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός κατά τα υπόλοιπα χρόνια.

©East Pendulum | Στατιστικά στοιχεία του προγράμματος Type 056

Type 052D, η πρόοδος συνεχίζεται

Εν αντιθέσει με την Type 056, η οποία σχεδιάστηκε για να επιχειρεί υπό την κάλυψη των επίγειων δυνάμεων, η Type 052D προορίζεται για τις ανοιχτές θάλασσες. Μοιράζεται σχεδόν την ίδια πλατφόρμα με τον προκάτοχο της, την Type 052C, αλλά διαθέτει πιο εξελιγμένα συστήματα μάχης και απεικονίζει τελεία την προσέγγιση “τρέξε γρήγορα με μικρά βήματα” του κινεζικού Στρατού στην εξέλιξη των όπλων του.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση ενός Αντιναυάρχου του PLAN τον Αύγουστο 2017, η επιχειρησιακή ικανότητα ενός Type 052D ειναι “1,6 φορές μεγαλύτερη” από αυτή ενός Type 052C, γνωρίζοντας οτι τα πρώτα πλοία αυτών των δύο κλάσεων κινεζικών αντιτορπιλικών καθελκύστηκαν με χρονικό διάστημα μόλις εννιά ετών.

Απο την καθέλκυση του πρώτου πλοίου Kunming (αριθμό πλώρης 172) στα τέλη Αυγούστου 2012, τα δυο κινεζικά ναυπηγεία συμμετείχαν στην κατασκευή αυτής της κλάσης – το CSSC Τζιανγκναν Τσανγκξινγκ στην Σανγκάη και το CSIC Νταλιάν στην Νταλιάν – πραγματοποίησαν διαδοχικές καθελκύσεις των νέων πλοίων σε σταθερό ρυθμό, π.χ. κατά μέσο όρο κάθε 129 ημέρες ένα πλοίο να εξέρχεται από την ναυπηγική κλίνη.

Φυσικά, η ευκρινέστερη ανάλυση της κατασκευής των Type 052D δείχνει οτι το Τζιανγκναν Τσανγκξινγκ είναι, μέχρι τώρα, ο κύριος προμηθευτής αυτής της κούρσας. Πράγματι, από τα είκοσι τέσσερα αντιτορπιλικά που είναι ήδη επιχειρησιακά ή υπό κατασκευή, γνωρίζοντας οτι αυτός ο αριθμός δεν είναι οριστικός, δεκαοχτώ έχουν κατασκευαστεί στην Σαγκάη και μόλις έξι στην Νταλιάν.

Επίσης, οι μεγάλες σειρές παραγωγής που επεκτείνονται σε πολλά χρόνια αναπόφευκτα συνεπάγονται περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές αλλαγές στην αρχική σχεδίαση τους. Για παράδειγμα, οι φρεγάτες Type 054A, με τριάντα πλοία να έχουν κατασκευαστεί συνολικά, έχουν επίσης δεχθεί “αναβαθμίσεις” στα οπλικά συστήματα.

Οι διάφορες ανάμεσα στο Type 052D (πάνω) και το Type 052C. Το πρώτα πλοία αυτών των δύο κλάσεων αντιτορπιλικών καθελκύστηκαν με διαφορά εννιά ετών. Ενώ το Type 052C διαθέτει μόνο έξι μονάδες, το εικοστό τέταρτο Type 052D έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του. Επίσης, κι άλλα αντιτορπιλικά αυτής της κλάσης είναι υπό κατασκευή.

Στην περίπτωση του Type 052D, ειναι το επίπεδο της κατασκευής του που οι μεγάλες αλλαγές φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί απο το 14ο πλοίο της κλάσης, ονόματι Zibo (淄博) με αριθμό πλώρης 156.

Πρώτα οι δορυφορικές εικόνες, έπειτα οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από παρατηρητές έδειξαν ότι το κινεζικό αντιτορπιλικό είναι μακρύτερο περίπου κατά τέσσερα μέτρα. Αυτό το επιπρόσθετο μήκος περιλαμβάνει κυρίως το υπόστεγο και το ελικοδρόμιο στην πρύμνη του πλοίου.

Καθώς ο λόγος αυτής της δομικής αλλαγής ουδέποτε γνωστοποιήθηκε, πιστεύεται ότι η ενσωμάτωση ενός νέου μοντέλου μεταφορικού ελικοπτέρου στις τάξεις του κινεζικού Στρατού, του Z-20 ίσως να υποχρέωσε το 701º ινστιτούτο του Ομίλου CSIC να πραγματοποιήσει σχεδιαστικές τροποποιήσεις στο Type 052D. Το Z-20 είναι μακρύτερο από το Z-9 και τα Ka-27/28/31 που συνήθως είναι τα οργανικά ελικόπτερα των κινεζικών αντιτορπιλικών.

Εκτός από την επιμήκυνση, το υπόστεγο έχει μικρότερο υψος σε σχέση με τα πρώτα δεκατρία πλοία, κατά πάσα πιθανότητα για σχεδιαστικούς περιορισμούς.

Σχετικά με τον τελικό αριθμό απόκτησης των Type 052D, εξαρτάται, αφενός, στην πολιτική βούληση και το γεωπολιτικό πλαίσιο που αναμένεται από την Κίνα, αλλά επίσης και στα μελλοντικά σχεδία του στόλου που οραματίζεται το κινεζικό Ναυτικό.

Σήμερα, το PLAN διαθέτει έξι στόλους πρώτης τάξης, ο κάθε ένας απο αυτούς βρίσκεται στη φάση μετάβασης από τη διαμόρφωση των τεσσάρων αντιτορπιλικών και τεσσάρων φρεγατών στη διαμόρφωση 6+6 (ή περισσότερο). Γνωρίζοντας οτι το PLAN λειτουργεί ακόμα 17 αντιτορπιλικά παλαιότερης γενιάς (1x Type 051B, 2x Type 051C, 2x Type 052, 2x Type 052B, 4x Project 956E/EM, 6x Type 052C) αλλά το οποία θα εξακολουθήσει να διαθέτει για πολλά χρόνια, και λαμβάνοντας υπόψη τα οχτώ πρώτα μεγάλα αντιτορπιλικά Type 055 που είναι υπό κατασκευή, για το μοναδικό πράγμα που είμαστε βέβαιοι είναι οτι ο στόλος του PLAN πρόκειται να αποκτήσει σαράντα εννιά αντιτορπιλικά μέχρι το 2022. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που τα κινεζικά ναυπηγεία σταματήσουν τις νέες ναυπηγήσεις αυτήν την στιγμή.

©香港 文匯 網 | Το 19º και το 20º αντιτορπιλικό Type 052D καθελκύστηκαν στην Νταλιάν την 10η Μάιου.
©香港 文匯 網 | Τα Type 055 είναι επίσης υπό κατασκευή στην Νταλιάν
©狼寻欢 | Ζώνη ναυπήγησης αντιτορπιλικών στην Νταλιάν
©East Pendulum | Στατιστικά στοιχεία καθελκύσεων Type 052D

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση απο το Navalnews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

  1. Εκτός απο αυτό είναι ίσως και η απόδειξη ότι μια Σχεδιασμένη οικονομία (ή αλλιώς Κεντρική Οικονομία ή Κεντρικώς Σχεδιασμένη Οικονομία) μπορεί να είναι το ίδιο η και περισσότερο αποδοτική απο μια ελεύθερη ή απορυθμισμένη, αντίθετα με τις απόψεις των υποστηρικτών της ελεύθερης, η οποία θεωρείται ανώτερη η σωστότερη(παρά το Φαινόμενο της υπερχρέωσης των οικονομικά ισχυρών χωρών που εμφανίζει, ένα γεγονός που φαίνεται λίγο οξύμωρο η παράξενο).

   1. Καλησπέρα

    Ντα Λιάν – άλλως ΤΟ ναυπηγείο της Κίνας. Ότι θες κατασκευάζεται εκεί. Έτυχε να γνωρίσω μια κοπελλίτσα που έκανε περιουσία με το να μάθει Ελληνικά και λειτουργώντας μπαρ με το όνομα Αθήνα στο λιμάνι της Ντα Λιάν προς εξυπηρέτηση των πληρωμάτων που στέλνανε οι Έλληνες εφοπλιστές για παραλαβή των νέων τους πλοίων.

    @Gunslinger32 – εκτός από κεντρικά σχεδιασμένη (δες αυτό: https://eandt.theiet.org/content/articles/2008/10/ruled-by-engineers/), η Κίνα έχει άλλα χαρακτηριστικά που κατ΄εμένα παίζουν ρόλο:

    Έχουν διατηρήσει και προσαρμόσει στο σήμερα πρακτικές και γραφειοκρατία από τον καιρό δεν ξέρω και ΄γω ποιάς δυναστείας. Έτσι στο κόσμο υπάρχει μια συνέχεια διαδικασιών και συνηθειών που περνάνε από γονείς στα παιδιά σχεδόν αυτόματα.
    Μετά την πολιτιστική επανάσταση και με το που ξανάνοιξαν τα πανεπιστήμια, πλέον δεν αναλαμβάνεις μια θέση αν δεν κατέχεις το αντικείμενο. Π.χ. ακόμα και ταμίας σε τράπεζα πρέπει να έχεις πτυχίο οικονομικών. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός το 2008, έτρεξε στις περιοχές ο αντιπρόεδρος. Ρωτώντας γιατί αυτός και όχι ο πρόεδρος μου απαντήσανε οτι α) το ίδιο κάνει και β) είναι γεωλόγος ο άνθρωπος, πήγε να κάνει τη δουλειά του. Όποιος άλλος υψηλόβαθμος και να πήγαινε, αφού δεν ξέρει από τέτοια.
    Φαίνεται να κατανοούν για την ώρα ότι άμα θέλεις να ζείς παρασιτικά, πρέπει και ο ξεννιστής να είναι ζωντανός. Μίλαγα με ένα παιδί που τελείωνε τις σπουδές του και μου έλεγε ότι είχε σίγουρη θέση στην εταιρεία που εργαζόταν ο μπαμπάς του. Με την προϋπόθεση όμως ότι πριν να αποκτήσει γραφείο στα κεντρικά, έπρεπε να δουλέψει μερικά χρονάκια στο πεδίο…βλέπε Αγκόλα. Και αυτό γιατί ενώ θα υπήρχε απλώς δυσφορία αν ο μπαμπάς τον φύτευε στα κεντρικά, θα τους πετάγανε και τους δυό έξω αν τα έκανε μαντάρα. Γιατί για να κάνεις ρουσφέτια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει και η εταιρεία.

    1. Υπάρχει γενικά μεγάλος ανταγωνισμός στις σπουδές στην Κίνα, θυμάμαι αρκετές αναφορές που λένε ότι στην εκπαίδευση των παιδιών οι κινέζοι έχουν αφήσει πίσω τις ισχυρές οικονομίες, εφόσον η σχολική εκπαίδευση των παιδιών στην Κίνα ξεκινάει σε πιο μικρή ηλικία.

     Ενδιαφέρον είναι και το άρθρο στο σύνδεσμο.
     Στο σημείο που λέει «in China there now is a technocracy following a blueprint of which Cottrell would surely approve.

     All nine members of the standing committee of the Politburo are trained engineers, headed by president Hu Jintao. Academics and China specialists think this is why China has been so successful.

     Unresponsive to short-term solutions of democratic politicians who have to listen to voters, the ruling technocrats have been able to work out a long-term strategy for what is best, based on scientific rationale to analyse problems, evaluate means and alternatives, and formulate achievable goals.», θέλω να παρατηρήσω ότι σε μια γνωστή μάρκα αυτοκινήτων στην Γερμανία παρατηρήθηκε παρόμοια πρόοδο(σε μικρότερη κλίμακα εννοείται, εφόσον πρόκειται για εταιρία) μετά που ανέλαβε την διοίκηση ο Φέρντιναντ Πίεχ(εγγονός του Πόρσε), που είχε σπουδάσει μηχανολογία.

   2. Το θετικό μιας κεντρικά ελεγχόμενης οικονομίας είναι πως μπορεί να διαθέτει τους πόρους που επιθυμεί στους τομείς που επιθυμεί και έτσι να επιτυγχάνει πιο γρήγορα αποτελέσματα σε σχέση με μια «ελεύθερη» οικονομία. Το ίδιο έκανε και η Σοβιετική Ένωση. Μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούνται διάφορα προβλήματα όσων αφορά στους τομείς της προόδου και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όπως συνέβη στην ΕΣΣΔ, βέβαια η Κίνα έχει το δικό της μοντέλο το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό της ΕΣΣΔ. Αυτό βέβαια δεν γίνεται μόνο σε κεντρικά ελεγχόμενες οικονομίες αλλά και καπιταλιστικές οικονομίες μπορούν σε περίπτωση ανάγκης να συγκεντρώσουν πόρους σε ένα συγκεκριμένο σκοπό και πετύχουν αποτελέσματα αρκεί να το απαιτουν- ευνοούν οι συνθήκες. Παραδείγματος χάριν, η Ρωσία κατάφερε να συγκεντρώσει τους επιστημονικους-οικονομικους-βιομηχανικους πόρους που απαιτούνταν για την παραγωγή των όπλων αυτών που θα επανέφεραν τη στρατηγική ισορροπία με τις ΗΠΑ και ίσως έδιναν και το πάνω χέρι. Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν και αλλού όπως και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Εν κατακλείδι, δεν παίζει ρόλο το οικονομικό σύστημα αλλά η βούληση της ηγεσίας μιας χώρας για να πετύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς και εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που μετράει.

 1. Καλησπέρα. Ενδιαφέρουσα πληροφορία για την Κίνα είναι επίσης το γεγονός ότι την τριετία 2011-2013 κατανάλωσε περισσότερο τσιμέντο από όσο οι ΗΠΑ… ολόκληρο τον 20ο αιώνα! Το 2018 παρήγαγε 2.4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους τσιμέντο, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος παρήγαγε 1.7 δισ. τόνους και οι ΗΠΑ μόλις 86.3 εκατομμύρια τόνους. Μιλάμε για πρωτοφανή ανοικοδόμηση και τεράστιες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές.

  https://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2018/07/06/china-produces-more-cement-than-the-rest-of-the-world-combined-infographic/#384863068813

 2. Τσιμ πως εξηγεις το γεγονος πως ενω Ρωσοι και Κινεζοι συνεργαζονται σε τοσα προγραμματα, στις ναυπηγησεις δεν το κανουν; πχ κοινο σχεδιο αεροπλανοφορου με ρωσικο προωστικο συστημα/οπλισμο και κινεζικο σκαρι/ηλεκτρονικα

  1. Δεν νομιζω οτι συνεργαζονται , απλα εμποριο κανουν και ο καθενας διασφαλιζει τα συμφεροντα του.Δεν θυμαμαι τωρα αν εχουν αναπτυξει καποιο συστημα απο κοινου. Οι αναγκες που εχουν οι δυο χωρες ειναι εντελως διαφορετικες, ειδικα στο ναυτικο.Στη σημερινη Ρωσια το ναυτικο απλα συμπληρωνει τις υπολοιπες δυναμεις χωρις να παιζει πρωταγωνιστικο ρολο (ειναι ο φτωχος συγγενης ), ενω ακριβως το αντιθετο συμβαινει με την Κινα, οπου η ενισχυση του ναυτικου ειναι πρωτη πρoτεραιοτητα.Η Κινα ξερει πολυ καλα οτι χωρις ναυτικο δεν μπορει να κυριαρχησει στον Ειρηνικο και στις Νοτιες Θαλασσες.Η Ρωσια απο την αλλη δεν εχει τετοιες αναγκες.Καποια στιγμη επεσε στο τραπεζη η ιδεα ρωσικα πλοια να χρησιμοποιησουν κινεζικους ντηζελ αλλα απορριφθηκε, προτιμηθηκε η εγχωρια αναπτυξη.Μονο αυτη σε εξασφαλιζει ανεξαρτησια στις μετεπειτα πωλησεις οπου δεν θα εξαρτασαι πια απο ξενους προμηθευτες.Οταν καποια στιγμη η Ρωσια θα κατασκευασει νεο αεροπλανοφορο οι κινεζοι θα εχουν ηδη 5-6, αυτο τα λεει ολα για τις αναγκες του καθενος.

 3. View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Aρχισε η κατασκευη του τριτου αποβατικου-ελικοπτεροφορου Type 75

  https://baomoi.com/lo-bang-chung-trung-quoc-che-tao-tau-type-075-thu-ba/c/32972358.epi

  https://flotprom.ru/2019/%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B942/

 4. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)

  .
  .
  .
  .
  .

  https://flipboard.com/@forbes/the-chinese-navy-is-building-an-incredible-number-of-warships/a-NvelbGKTTA6njFBWfOZsbg%3Aa%3A3199486-b161998ecb%2Fforbes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.