Βίντεο: Μέσα στον πλήρη εξομοιωτή πτήσης του H160

Όταν ο πιλότος δοκιμών Ολιβίερ Ζάνς εξήλθε από τον πλήρη εξομοιωτή πτήσης (FFS) μετά την τελευταία του εκπαίδευση και είπε: “Ήταν σαν να είμαι μέσα σε ένα H160”, αυτό ήταν μουσική στα αυτιά της ομάδας έργου του εξομοιωτή.

Χρόνια σκληρής εργασίας είχαν αποφέρει καρπούς, ανοίγοντας τον δρόμο για την πιστοποίηση του εξομοιωτή από την ευρωπαϊκή αρχή αξιοπλοΐας EASA τον Αύγουστο 2020.

Σήμερα, πιλότοι και χειριστές εξομοιωτή πτήση έχουν αρχίσει την εκπαίδευση καθώς προετοιμάζονται για την είσοδο στην υπηρεσία το 2021 του μεσαίου δικινητήριου μεσαίου ελικοπτέρου επομένης γενιάς H160.

Μια από τις μεγαλύτερες προστιθέμενες αξίες της εκπαίδευσης στον εξομοιωτή, από την οπτική γωνία ενός πιλότου, είναι οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια στην πραγματική πτήση. Ο Ζάνς δήλωσε: “Μπορούμε να εκτελέσουμε όλες τις σημαντικές δυσλειτουργίες που δεν θα προσπαθούσαμε να αναπαραστήσουμε σε ένα αληθινό αεροσκάφος διότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και η αξία πολλή μικρή”.

Τα σενάρια δυσλειτουργιών περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη αυτοπεριστροφή με προσγείωση στο έδαφος, δυσλειτουργίες στο ουραίο στροφείο, υδραυλικές διαρροές, ή βλάβες στον ψηφιακό, πλήρους δικαιοδοσίας, έλεγχο κινητήρα (FADEC), για τις οποίες οι εξομοιωτές μπορούν να παρουσιάσουν την προστιθέμενη αξία του αυτομάτου πιλότου. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επαναληφθούν στον εξομοιωτή όσες φορές χρειαστεί.

Όταν εκτελείται εκπαίδευση στις ναυτικές αποστολές, ο FFS μπορεί να εξομοιώσει τις κακές καιρικές συνθήκες με χαμηλή ορατότητα για την αξιολόγηση των συστημάτων όπως το αυτόματο σύστημα ελέγχου πτήσης (AFCS), την λειτουργία παράκτιας προσέγγισης, το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης (TCAS) και τις λειτουργίες αυτόματης περισυλλογής όταν οι πιλότοι έχουν αποπροσανατολιστεί.

Ο Ζάνς εκτέλεσε περίπου 10 εκπαιδεύσεις στο εξομοιωτή. Οι εκτιμήσεις του λήφθηκαν υπόψη και ο εξομοιωτής βελτιώθηκε μέχρις ότου ο Ζανς είπε: “…τώρα είμαι μέσα σε ένα H160”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.