Μία συνέντευξη με τον Steven Zaloga

Ο Steven Zaloga δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις σε όσους ασχολούνται με τη σύγχρονη στρατιωτική ιστορία. Έχει γράψει πάνω από εκατό βιβλία για θέματα στρατιωτικής τεχνολογίας και στρατιωτικής ιστορίας. Ο ιστότοπος Tank and AFV News φιλοξένησε μία συνέντευξη του, στις 27/1/2015, με θέμα την ταινία FURY και γενικότερα τους Αμερικανούς αρματιστές στο Δυτικό Μέτωπο.

Τι πιστεύετε για την ταινία FURY σε ότι αφορά την ιστορική ακρίβεια; Έπιασε την εικόνα και την αίσθηση μιας μάχης με άρματα στον Β΄ Π.Π.;

Νομίζω ότι ήταν μία πολύ καλή ταινία μέσα στα όρια αυτού που κάνει το Χόλυγουντ. Κάποιοι άνθρωποι θα πουν ότι αυτό ή το άλλο ήταν ανακριβές, επικεντρώνοντας σε μικρές λεπτομέρειες. Εγώ κοιτάζω την ευρύτερη εικόνα, από την πλευρά του κοινού και όχι κάποιων ειδικών στα άρματα. Έτσι, πιστεύω ότι ήταν πολύ καλή, πολύ αυθεντική.

Εξηγήστε τι εννοείτε «μέσα στα όρια αυτού που κάνει το Χόλυγουντ».

Είχε τα συνηθισμένα χολιγουντιανά ζητήματα, κάποια πράγματα έπρεπε να συμπιεστούν. Για παράδειγμα, πολλές συμπλοκές έλαβαν χώρα σε μικρότερες αποστάσεις, ώστε να φαίνονται όλα σε μία εικόνα. Έχω γράψει σενάρια για την τηλεόραση και ξέρω τα προβλήματα όταν προσπαθείς να συμπιέσεις ημερομηνίες και εικόνες ώστε να χωράνε στην οθόνη. Επίσης, υπήρχε η ανάγκη να είναι πιο «ζωηρές» οι συμπλοκές. Έτσι, στην τελευταία σκηνή, όπου το απομονωμένο άρμα αντιμετωπίζει τη γερμανική μονάδα, από ιστορικής άποψης θα είχα πολλά ερωτήματα γι΄ αυτό.

Αλλά, από τη δραματική άποψη, από την οπτική του δημιουργού ταινιών, καταλαβαίνω γιατί έκαναν εκείνη τη σκηνή έτσι όπως την έκαναν. Συνολικά η εντύπωση μου είναι πραγματικά θετική, πιστεύω ότι έκαναν μια σοβαρή προσπάθεια να μεταφέρουν την αίσθηση της εποχής. Εντυπωσιάστηκα πολύ από την απεικόνιση των αμερικανικών μονάδων που έμπαιναν στη γερμανική πόλη. Οι εικόνες έμοιαζαν να βγήκαν από ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Απριλίου του 1945. Πραγματικά, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσουν αυτή την αίσθηση. Συνολικά, εντυπωσιάστηκα από την ταινία. Όπως λέω, μπορείς να ψειρίζεις τις λεπτομέρειες, αλλά ποιος νοιάζεται.

Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση, βλέποντας την ταινία, ήταν η ιδέα του δακτυλογράφου που τοποθετείται σε άρμα μάχης. Ξέρω ότι κάτι τέτοιο έγινε στη Νορμανδία, το καλοκαίρι του 1944, αλλά συνέβαινε και τον Απρίλιο του 1945;

Στην πραγματικότητα ήταν πιο συνηθισμένο αργότερα στον πόλεμο, ειδικά μετά τις Αρδέννες. Στη Νορμανδία υπήρξαν βαριές απώλειες, αλλά οι αμερικανικές μονάδες είχαν πάει εκεί με 20% προσωπικό πάνω από την προβλεπόμενη δύναμη. Μπορούσαν να αντικαταστήσουν πιο εύκολα τα πληρώματα τους. Στο τέλος του καλοκαιριού, και μετά από όλες τις απώλειες που είχαν υποστεί, άρχισε να γίνεται πρόβλημα, έτσι στα ημερολόγια των μονάδων εμφανίζονται παράπονα για την ποιότητα του προσωπικού που παραλαμβάνουν ως πληρώματα αρμάτων. Την εποχή της μάχης των Αρδεννών το πρόβλημα έχει γίνει πιο σοβαρό και οι αντικαταστάσεις ήταν ανεκπαίδευτα πληρώματα. Ο τρόπος που το απεικονίζουν στην ταινία είναι αρκετά ακριβής. Οι δύο θέσεις που συνήθως πληρώνονταν από ανεκπαίδευτο προσωπικό ήταν του γεμιστή και του ασυρματιστή/πολυβολητή. Ο Norman, στην ταινία, είναι ασυρματιστής/πολυβολητής, που ήταν μία από τις θέσεις που συμπληρώνονταν από αντικαταστάτες. Οι θέσεις του οδηγού, του πυροβολητή και του αρχηγού συμπληρώνονταν από άτομα με εμπειρία, ακόμη και αν έπρεπε να προέλθουν από πληρώματα άλλων αρμάτων.

Μία από τις ατραξιόν της ταινίας, για πολλούς, ήταν η χρησιμοποίηση ενός αληθινού Τάιγκερ. Σε εκείνο το στάδιο του πολέμου πόσα Τάιγκερ υπήρχαν στο πεδίο;

Για να σας δώσω μια γενική εικόνα, τον Απρίλιο του 1945 οι Γερμανοί είχαν περίπου ενενήντα άρματα συνολικά στο Δυτικό Μέτωπο, άρα πρέπει να είχαν ελάχιστα Τάιγκερ. Είχαν περίπου 400 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα εφόδου, StuG III και τέτοια. Έτσι είχαν λιγότερα από 500 τεθωρακισμένα οχήματα για όλο το Δυτικό Μέτωπο, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Βαυαρία. Εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ είχαν 11.000 άρματα και καταστροφείς αρμάτων, για να σας δώσω μία αίσθηση της διαφοράς δυνάμεων.

Πόσες φορές οι αμερικανικές δυνάμεις συνάντησαν άρματα Τάιγκερ;

Όταν διαβάζεις τις αναφορές των μονάδων μιλάνε παντού για άρματα Τάιγκερ. Αλλά όταν το διασταύρωσα με τα γερμανικά αρχεία βρήκα μόνο τρεις περιπτώσεις, από τη Νορμανδία μέχρι το 1945, που οι Αμερικανοί αρματιστές συνάντησαν Τάιγκερ. Και εννοώ Τάιγκερ Ι όπως αυτό που είδαμε στην ταινία. Το παράξενο είναι ότι ο αμερικανικός στρατός συναντούσε άρματα Κινγκ Τάιγκερ πολύ συχνότερα απ΄ ότι Τάιγκερ Ι. Αυτό συνέβαινε εν μέρει επειδή δεν είχαν μείνει πολλά Τάιγκερ, η παραγωγή τους σταμάτησε τον Αύγουστο του 1944. Και εν μέρει επειδή τα Τάιγκερ στη Νορμανδία βρίσκονταν κυρίως στον βρετανικό τομέα. Επίσης, οι Αμερικανοί αρματιστές είχαν γίνει διαβόητοι επειδή αναγνώριζαν τα πάντα ως Τάιγκερ από τα StuG III και Πάντσερ IV μέχρι τα Πάνθερ και τα ίδια τα Τάιγκερ.

Υπήρξε ένα περιστατικό τον Αύγουστο του 1944 όπου η 3η Τεθωρακισμένη Μεραρχία συνάντησε τρία βεβλαμένα Τάιγκερ που μεταφέρονταν σιδηροδρομικώς και έβαλλαν εναντίον τους με ένα Α/Α ημιερπυστριοφόρο. Μετά υπήρχε μία ίλη Τάιγκερ στις Αρδέννες με την οποία υπήρξε κάποια ανταλλαγή πυρών. Και τέλος, το 1945, περίπου την εποχή στην οποία αναφέρεται η ταινία, υπήρχε μία μικρή απομονωμένη μονάδα Τάιγκερ που ενεπλάκη με ένα από τα καινούρια, τότε, άρματα Μ26 Πέρσινγκ. Ένα Τάιγκερ έβγαλε εκτός μάχης ένα Πέρσινγκ, για να βγει εκτός μάχης στη συνέχεια και το ίδιο. Τις επόμενες μέρες τα Πέρσινγκ κατέστρεψαν ένα Κινγκ Τάιγκερ. Έτσι βρήκα τρεις αποδεδειγμένες περιπτώσεις που τα αμερικανικά στρατεύματα συνάντησαν Τάιγκερ Ι το διάστημα 1944-45. Ήταν λοιπόν πολύ ασυνήθιστο. Ίσως να είχε συμβεί και άλλες φορές, υπάρχουν κενά τόσο στα γερμανικά όσο και στα αμερικανικά αρχεία. Πιστεύω ότι η ιδέα πως οι Αμερικανοί συνάντησαν πολλά Τάιγκερ στον Β΄ Π.Π. προέρχεται από την τάση των Αμερικανών στρατιωτών να αποκαλούν όλα τα γερμανικά άρματα Τάιγκερ. Το ίδιο συνέβη και με το πυροβολικό, όπου κάθε φορά που οι Αμερικανοί βάλλονταν με βλήματα ήταν «88άρι».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή: https://con-ops.blogspot.com/2019/03/synenteuxi-steven-zaloga.html

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.