Μιανμάρ: Νέο όχημα πυρών υποστήριξης MMT-40 σε υπηρεσία με τον Στρατό

To MMT-40 συνδυάζει τον πύργο του κινεζικού τροχοφόρου οχήματος πυρών υποστήριξης WMA301 και το τροποποιημένο σκάφος του 2S1 Gvozdika. Υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε το 2019, όπως το θωρακισμένο σκάφος.

Κατά τη διάρκεια Στρατιωτικής Παρέλασης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ παρουσίασαν το νέο εγχώριας κατασκευής όχημα πυρών υποστήριξης MMT-40, το οποίο βασίζεται στο σκάφος και την ανάρτηση του αυτοκινούμενου πυροβόλου 2S1 Gvozdika, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κινεζικής κατασκευής πύργο με πυροβόλο 105 χιλιοστών.

Το νέο όχημα πυρών υποστήριξης ων Ενόπλων Δυνάμεων της Μιανμάρ παρουσιάστηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023 κατά τη διάρκεια Στρατιωτικής Παρέλασης για τον εορτασμό της 77ης Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου.

Το όχημα πυρών MMT-40 της Μιανμάρ που είχε παρουσιάσει το Army Recognition τον Μάρτιο του 2019

Τον Μάρτιο του 2019, η συντακτική ομάδα του ιστοτόπου Army Recognition ανέφερε ότι η Μιανμάρ ανέπτυξε ένα πρωτότυπο όχημα πυρών υποστήριξης βασισμένο στο σκάφος του ρωσικής κατασκευής αυτοκινούμενου πυροβόλου 2S1 Gvozdika εξοπλισμένο με έναν νέο κινεζικής κατασκευής πύργο δύο ατόμων οπλισμένο με πυροβόλο 105 χιλιοστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, το νέο όχημα πυρών υποστήριξης MMT-40 του Στρατού της Μιανμάρ έχει εισέλθει σε υπηρεσία με τον Στρατό της χώρας και πρέπει να είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Κίνα, είναι εφοδιασμένο με έναν κινεζικής κατασκευής πύργο, ο οποίος είναι επίσης τοποθετημένος και στο 6Χ6 τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα πυρών υποστήριξης 105 χιλιοστών WMA301, μια τροποποιημένη εξαγωγική έκδοση του κινεζικής κατασκευής PTL02, το οποίο επίσης υπηρετεί στον Στρατό της Μιανμάρ.

Ο κύριος οπλισμός του νέου οχήματος πυρών υποστήριξης της Μιανμάρ αποτελείται από ένα ραβδωτό πυροβόλο 105 χιλιοστών, το οποίο είναι συμβατό με όλα τα τυποποιημένα βλήματα του NATO. Μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα APFSDS, HEAT και HE. Ο πύργος φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με νέο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Το σκάφος 2S1 του οχήματος μάχης MMT-40 της Μιανμάρ βασίζεται στο συγκρότημα ισχύος και το σύστημα ανάρτησης του σοβιετικής κατασκευής ερπιστριοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος πολλαπλών χρήσεων MT-LB. Το πλήρως συγκολλημένο χαλύβδινο σκάφος χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα με τον οδηγό στην μπροστινή αριστερή πλευρά, τον κινητήρα πίσω από τον οδηγό και τον πύργο στο πίσω μέρος.

Το σύστημα ανάρτησης του οχήματος μάχης της Μιανμάρ είναι παρόμοιο με το σοβιετικής κατασκευής οχήματος MT-LB και αποτελείται από επτά εδαφικούς τροχούς σε κάθε πλευρά με τον οδοντωτό κινητήριο τροχό στο μπροστινό μέρος, τον ρυθμιστικό τροχό στο πίσω μέρος και χωρίς τροχούς υποστηρίξεως. Το πάνω μέρος του συστήματος ανάρτησης είναι εφοδιασμένο με πλάκες θωράκισης.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο σκάφος με το σοβιετικής κατασκευής 2S1, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το όχημα MMT-40 διατηρεί τις ίδιες ικανότητες κινητικότητας. Το 2S1 ωθείται από έναν υδρόψυκτο 4χρονο ντίζελ V8 κινητήρα που αποδίδει 300 ίππους που είναι συζευγμένος με το χειροκίνητο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος με 5 σχέσεις εμπροσθοπορείας και 1 οπισθοπορείας. Μπορεί να κινηθεί με ανώτατη ταχύτητα 62 χιλιομέτρων ανά ώρα με μέγιστη αυτονομία 500 χλμ.

Πηγή: ArmyRecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.