Αεροναυτική ασκηση PASSEX «CYP/FRA-05/2019» Κύπρου-Γαλλίας

Την Τετάρτη, 26 Ιουν 2019 στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου διμερούς «Συμφωνίας για Συνεργασία σε Θέματα Άμυνας», μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του κόλπου Λεμεσού, η 5η Passing Exercise (PASSEX) με Πλοία του Γαλλικού ΠΝ, για αυτή τη χρονιά, με την κωδική ονομασία «CYP/FRA-05/2019».

Στην αεροναυτική άσκηση συμμετείχαν η Γαλλική Φρεγάτα (Φ/Γ) FNS ACONIT F-713, κλάσης La Fayette, το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ), καθώς και 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) AW-139 της 460 ΜΕΔ, της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ), της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός, που τέθηκε, ήταν η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας, καθώς και η προαγωγή των σχέσεων, μεταξύ των Μονάδων Ναυτικού και Αεροπορίας, της ΕΦ και της Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας.

Η σύσκεψη για την άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουν 2019, επί της Γαλλικής Φ/Γ, στο Λιμάνι Λεμεσού, κατά την οποία συμμετείχαν Αξιωματικοί της ΔΝ και της ΔΑ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των Αξιωματικών επί του Πολεμικού Πλοίου, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Φ/Γ.

Επιπρόσθετα, την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού της FNS ACONIT διεξάχθηκε, στον κόλπο Λεμεσού, ημερήσια συνεκπαίδευση μεταξύ Ομάδων Δυτών της Διοίκησης Ναυτικού και του Γαλλικού Πλοίου, γεγονός που συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων επί των διαδικασιών σε θέματα που άπτονται καταδύσεων, καθώς και στην ανάπτυξη γνώσεων, τεχνικής και ικανοτήτων του προσωπικού των Ομάδων.

Το πρόγραμμα της άσκησης «CYP/FRA-05/2019» στις 26 Ιουν 2019 περιλάμβανε εκπαιδευτικές προσνηώσεις του Ε/Π της 460 ΜΕΔ επί του ελικοδρομίου της Φ/Γ, Σχηματισμούς και Προχωρητικούς Ελιγμούς, καθώς και Πυρά Επιφανείας με τον Οπλισμό των Πολεμικών Πλοίων, με σκοπό την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών στο ναυτικό περιβάλλον.

Η πολύπλευρη συνεργασία που αναπτύχθηκε, κρίνεται για ακόμη μια φορά, ως ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς παρείχε ουσιαστική και πρακτική δυνατότητα στο Ναυτικό και στην Αεροπορία της ΕΦ, καθώς και στο Γαλλικό ΠΝ, για τη διεξαγωγή αποτελεσματικής συνεκπαίδευσης σε διάφορους τομείς αεροναυτικής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.