Ο ναυτικός πόλεμος στο σύνθετο πεδίο μάχης

Φωτογραφία αρχείου: U.S. Marine Corps photo by Cpl. Matthew Teutsch

Από Εύψυχον

Πριν 19 έτη η Διοίκηση Διακλαδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USJFCOM) διεξήγαγε το επιχειρησιακού επιπέδου διακλαδικό πείραμα Millennium Challenge 2002 (MC02), με σκοπό την αξιολόγηση των αναπτυσσόμενων αντιλήψεων διεξαγωγής πολέμου.

Το MC02 είχε κοστίσει σχεδόν $250 εκατ, εμπλέκοντας περίπου 13.500 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ σε 17 τοποθεσίες προσομοίωσης και 9 κέντρα εκπαίδευσης. Το βασικό σενάριο ήταν η Αντιπρόσβαση/Άρνηση Περιοχής (A2/AD) εναντίον κράτους με τα χαρακτηριστικά του Ιράν το 2007. Η φιλική δύναμη επιδίωκε πρωταρχικά τη διασφάλιση των Θαλάσσιων Γραμμών Επικοινωνίας (SLOC) και την εξάλειψη των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (WMD) της Αντίπαλης Δύναμης (OPFOR), την οποία διοικούσε ο απόστρατος Αντιστράτηγος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC), Paul Van Riper.

©commons.wikimedia.org | Απόστρατος Αντιστράτηγος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC), Paul Van Riper

Επίσης η φιλική δύναμη διέθετε επιχειρησιακές δυνατότητες που ήταν εντελώς αμφίβολο αν θα προλάβαινε να αποκτήσει έως το 2007, συμπεριλαμβανομένων του αντιτορπιλικού νέας γενιάς (DDX), του βλήματος Αεράμυνας Θεάτρου Μεγάλου Ύψους (THAAD) και του Αερομεταφερόμενου Λέιζερ (ABL). Μετά την απόρριψη τελεσιγράφου 8 σημείων, η OPFOR προέβη σε μαζικές, αιφνιδιαστικές βολές αντιπλοϊκών βλημάτων (ASCM) από επάκτιες συστοιχίες, αεροσκάφη και εμπορικά πλοία, προκαλώντας τη βύθιση 1 αεροπλανοφόρου, 10 καταδρομικών κλάσης Ticonderoga και 5 πλοίων αμφίβιας εφόδου.

Ταυτόχρονα ταχύπλοα σκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις αυτοκτονίας με εκρηκτικές ύλες, επιφέροντας τη βύθιση ακόμη 3 κύριων μονάδων της φιλικής δύναμης, της οποίας η καταστροφή διήρκεσε συνολικά μεταξύ 5′ και 10′. Στην επίθεση δε συμμετείχαν οι κύριες ναυτικές δυνάμεις της OPFOR. Προ του κινδύνου να καταστεί το MC02 άνευ αντικειμένου, επιλέχθηκε η επανεμφάνιση των βυθισμένων πλοίων και η τροποποίηση των κανόνων, οι οποίοι στο εξής μεταξύ άλλων απαγόρευαν την εκτέλεση βολών κατά των CV-22 και MC-130E της αεραποβατικής δύναμης και τη χρήση χημικών όπλων.

Στην έκτασης 752 σελίδων τελική έκθεση του MC02, η βύθιση του στόλου και η τροποποίηση των κανόνων του πειράματος δεν περιγράφονται διεξοδικά, όμως υπάρχουν σχετικές επιγραμματικές επισημάνσεις στις σελίδες 103 και F-11 αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τη ροή των διαδραματισθέντων. Η εξέλιξη του MC02 επικύρωσε την άποψη ότι δε νοείται στεγανή διάκριση μεταξύ χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου πεδίου μάχης, ειδικά στις περιπτώσεις που συμπλέκονται τα χαρακτηριστικά του γεωγραφικού υποβάθρου τους, καθιστώντας εφικτή την ασύμμετρη χρήση των αντίστοιχων όπλων.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.