Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης 

Απόφοιτος Σ.Σ.Ε

απόφοιτος ΕΚΠΑ


Και εγένετο ΔΕΠ (Διοίκηση Ειδικού Πολέμου). Η προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το πιστοποίησε.

Φυσικό ακόλουθο, να δουν το φως της δημοσιότητας αναλύσεις περί της αναγκαιότητας δημιουργίας της ΔΕΠ και της χρηστικότητας αυτής. Κατανοητό και σεβαστό και μάλιστα το υποστηρίζουμε. Άλλωστε αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς σε αυτές τις γραμμές.

Ιστορικό πλαίσιο

(σταχυολογούμε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΔ/ΓΕΣ)

«Η φιλία του Συνταγματάρχη Χρ.Τσιγάντε με τον τότε διοικητή του Βρετανικού Συντάγματος S.A.S (Special Air Service) Αντισυνταγματάρχη Ντέιβιντ Στέρλινγκ, οδήγησε στη μετεξέλιξη του Ιερού Λόχου, στο πρώτο Ελληνικό (και μάλιστα διακλαδικό τουλάχιστον με βάση τις καταβολές των μελών του) τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων που έδρασε στη Β. Αφρική, αλλά κυρίως στο Αιγαίο ως το Μάιο του 1945, και μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ήταν οι βασικές αιτίες απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων. Το χαρακτηριστικό του τότε Ιερού Λόχου, ήταν ότι εκτέλεσε επιχειρήσεις οι οποίες στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούνταν από πολλές διαφορετικές μονάδες.

Κι αυτό ακριβώς διείδε ο Συνταγματάρχης Ιππικού και Ιερολοχίτης Ανδρέας Καλλίνσκης ο οποίος λίγο πριν τη διάλυση του Ιερού Λόχου, πρότεινε στο ΓΕΣ τη διατήρηση ενός πυρήνα από εμπειροπόλεμα στελέχη του, ο οποίος, αναπτυσσόμενος προοδευτικά σε Ταξιαρχία των 2000 ανδρών (με έδρα το Βόλο), θα αποτελούσε μία “Δύναμιν Καταδρομών” με χαρακτηριστικό γνώρισμα το συνδυασμό των ιδιοτήτων των Βρετανικών Ειδικών Μονάδων: Commandos, S.A.S (Special Air Service) και S.B.S (Special Boat Service), κατάλληλη δηλαδή για εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Η συνέχεια είναι γνωστή με τη δημιουργία των πρώτων Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) οι οποίοι μετεξελίχθηκαν στις Μοίρες Καταδρομών».

Φωτογραφίες Ιερολοχιτών, από τις οποίες εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Ιερός Λόχος ήταν η πρώτη μορφή Διοίκησης Ειδικού Πολέμου , αφού μπορούσε να διεξάγει επιχειρήσεις και στις τρείς διαστάσεις των τότε επιχειρήσεων (Sea, Air, Land)

Από το 1951, ξεκινάει η οδύσσεια των Δυνάμεων αυτών με συνεχείς αλλαγές στην διοικητική υπαγωγή τους, στην ονομασία και τη φύση των αποστολών (άρα και εκπαίδευσης ), θεμιτό ως ενός σημείου.

Τολμούμε να πούμε ότι ως και σήμερα, η Ηγεσία (και φυσικά αναφερόμαστε στη Στρατιωτική) δεν έχει καταλήξει στο τι ακριβώς δυνάμεις είναι αυτές που άλλοι ονομάζουν Ειδικές Δυνάμεις, άλλοι Δυνάμεις Καταδρομών και πάει λέγοντας.

Το πιο πάνω, γίνεται αντιληπτό, από αν κάποιος ρωτήσει τυχαίο δείγμα 100 στελεχών όλων των Κλάδων (το πείραμα είναι πραγματικό κι έλαβε χώρα το έτος 2009) των Ενόπλων Δυνάμεων το τι σημαίνει για αυτούς το: «Ειδικές Δυνάμεις / Καταδρομές» η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει « Γυμνασμένοι στρατιώτες, λοκατζήδες, αλεξίπτωτα, βατράχια».

Δυστυχώς φίλοι και φίλες, αυτή είναι η επιχειρησιακή αντίληψη του Στρατεύματος για τις Δυνάμεις αυτές. Εντός της οικογένειας των Δυνάμεων αυτών, το πρόβλημα διογκώθηκε, όταν τα πρώτα στελέχη άρχισαν να λαμβάνουν μέρος σε Εκπαιδεύσεις του εξωτερικού, και επιστρέφοντας στην Πατρίδα, έπρεπε να εφαρμόσουν τα διδάγματα της εκπαίδευσης στις Μονάδες.

Ο γράφων θυμάται ακόμη τις ένδοξες ημέρες της πρώτης του μετάθεσης, όταν προσπαθούσε να συντονίσει τις γνώσεις και τους ορισμούς που έμαθε στο Σχολείο Καταδρομών, με τις Αποστολές που είχε η Μονάδα του.

Στα εβδομήντα αυτά τελευταία έτη (1951 – 2021), υπήρξαν γεγονότα σταθμοί χρησιμοποίησης Δυνάμεων Καταδρομών / Ειδ. Δυνάμεων, τα οποία σε άλλες χώρες, θα ήταν ικανά από μόνα τους να μετεξελίξουν τις εν λόγω Δυνάμεις, στην Πατρίδα μας όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Τα γεγονότα – σταθμοί κατά την άποψή μας ήταν:

-Η επιχείρηση της ‘Α ΜΚ στην Κύπρο
-Τα γεγονότα των Ιμίων.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα διάφορα σφάλματα (τραγικά δυστυχώς) που συνέβησαν οφείλονταν Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ω Σ στη Στρατιωτική Ηγεσία η οποία χωρίς τύψεις χρησιμοποίησε και τις δυο φορές ακατάλληλες δυνάμεις, σε Αποστολές που δεν περιλαμβάνονταν στο Φάκελο Αποστολής των δυνάμεων αυτών (για αυτό και ο χαρακτηρισμός ακατάλληλες δυνάμεις, ναι μη φοβόμαστε να το πούμε οι βατραχάνθρωποι είναι ακατάλληλες δυνάμεις για άμυνα).

Για να διαβάσετε τη συνέχεια του άρθρου, παρακαλώ, επισκεφτείτε τον ιστότοπο: Άμυνα και Γεωστρατηγική

One Response

 1. Ασβος

  Τα γεγονότα – σταθμοί κατά την άποψή μας ήταν:

  -Η επιχείρηση της ‘Α ΜΚ στην Κύπρο
  -Τα γεγονότα των Ιμίων.

  Αυτο ακριβως λυνει η κατηγοριοποιηση-εξειδικευση του πεζικου:
  Στην 1η περιπτωση θα «καθαριζαν» οι ΜΑΚ των ΕΤΕΘ με οπλισμενα και θωρακισμενα ταχυπλοα τυπου cb90/ jurmo ( βλεπε δογμα φινλανδικης παρακτια αμυνας) και στη 2η περιπτωση το ελαφρυ α/μ πεζικο ειδικου ρολου. Η ΔΕΠ ειναι για πιο «ειδικες» αποστολες ΔΕΝ πρεπει να θεωρειται επιλεκτο πεζικο.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: