Mirage 2000 – Αναβαθμίσεις σε μια μεταβαλλόμενη αγορά

Mirage 2000, το απόλυτο αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής (Eagleaviation.gr)
Mirage 2000, το απόλυτο αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής (Eagleaviation.gr)

Το Mirage 2000 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο εκθειάζεται από τους πιλότους του και είναι άξιο θαυμασμού για τις πολλές εφαρμογές σε μία μεγάλη κλίμακα επιχειρησιακών ρόλων, με κάποιες από τις εκδόσεις του να παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το Mirage 2000 εξελίχθηκε ως ο άμεσος διάδοχος του μαχητικού της ιπτάμενης οικογένειας της Dassault, Mirage F1. To F1 στη Γαλλία και στο εξωτερικό, είχε μία μετρία πορεία αλλά είχε ξεφύγει από τη κλασική δελταπτέρυγη διαμόρφωση. Το Mirage 2000 σηματοδότησε την επιστροφή στην «καθαρή» Δέλτα πτέρυγα – σε αντίθεση με τα περισσότερα μαχητικά της εποχής του- για ένα αναχαιτιστικό το οποίο συνδύαζε εντυπωσιακές αεροδυναμικές επιδόσεις με ένα εξαιρετικό fly-by-wire σύστημα, όμως αυτό ξεφούσκωσε αρκετά γρήγορα λόγω του ανέτοιμου παλμικού ραντάρ RDM (Radar Doppler Multifuction) της Thomson-CSF (τωρινή Thales).

Όπως και στις μέρες μας με το Rafale, έτσι και τότε η εξέλιξη του Mirage 2000 ήταν υπό την καθοδήγηση της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (ADA) η οποία και ήταν ο κύριος αγοραστής του.

Το πρώτο από τα τέσσερα μονοθέσια πρωτότυπα πέταξε την 10η Μαρτίου 1978, με την Escadron de Chasse 1/2 “Cigogne”, η οποία δημιουργήθηκε στο Dijon και την 2α Ιουλίου 1984 να γίνεται η πρώτη εκπαιδευτική μονάδα.

Συνολικά, 124 μονοθέσια Mirage 2000C και 30 Mirage 2000B (B είναι η διθέσια εκπαιδευτική έκδοση) κατασκευάστηκαν για την ADA.

Μόνο τα πρώτα 37 αεροσκάφη εφοδιάστηκαν με το προβληματικό ραντάρ RDM, πριν αντικατασταθεί με το βελτιωμένο RDI (Radar Doppler d’Interception) το οποίο συνδυάστηκε με τον ισχυρότερο κινητήρα M53-P2. Αυτό ανέδειξε την απέραντη ανωτερότητα του 2000C, το οποίο είχε επίσης τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Super 530D της Matra, προσδίδοντας στο αεροσκάφος μία εντυπωσιακή δυνατότητα αεροπορικής υπεροχής.

Αναζητώντας εξαγωγές

Το δεύτερης γενιάς μαχητικό Mirage 2000-5 πέταξε για πρώτη φορά την 24η Οκτωβρίου 1990, ήταν μία έκδοση που βασιζόταν στο 2000C και στόχευε στην αναζωογόνηση των εξαγωγικών πωλήσεων. Η έκδοση αυτή μπορεί να αναγνωριστεί οπτικά από την επιπρόσθετη «σφαιρική» κεραία στο κάθετο ουραίο πτερύγιο, τον αισθητήρα μέτρησης της ταχύτητας (pitot tube) στην μύτη και τις τέσσερις τριχοειδείς περιμετρικές κεραίες τοποθετημένες στο θόλο του ραντάρ (radone).

Μία νέα σουίτα ηλεκτρονικών πτήσης περιελάμβανε ένα βελτιωμένο πιλοτήριο με Head Up Displays (HUD) VEM 130F, βελτιωμένα αντίμετρα και το νέο πολλαπλών ρόλων ραντάρ RDY της Thales, το οποίο ενίσχυσε σχεδόν κατά δύο φορές την εμβέλεια αναγνώρισης σε σχέση με το αρχικό RDM και είχε την ικανότητα να παρακολουθεί 8 στόχους ταυτόχρονα, σε κατάσταση track-while-scan, ενώ μετέφερε επίσης τους ηλεκτρομαγνητικά καθοδηγούμενους πυραύλους MICA EM, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευτούν, να καθοδηγηθούν αυτόνομα και να δώσουν τη δυνατότητα στον πιλότο να εμπλέξει αρκετούς στόχους ταυτόχρονα ή να διενεργήσει έλεγχο από μακριά μετά από άφεση πυραύλου σε περιβάλλον μεγάλης επικινδυνότητας.

Οικογένεια Mirage 2000 C/B/D/N/5F. (wikimedia)

Από το 1993, 37 Γαλλικά Mirage 2000C κυρίως από την EC 5 “Vendee” στο Orange, εκσυγχρονίστηκαν στην έκδοση 2000-5F για να ενταχθούν σε δύο μοίρες πρώτης γραμμής στο Dijon (EC ½ “Cigognes” και 2/2 “Cote’ d’ Or”). Οι πρώτες παραδόσεις των 2000-5F ήταν στην υποέκδοση SF-1C. Με τον εκσυγχρονισμό του SF-1C αναβαθμιζόταν η εμβέλεια του ραντάρ κατά 15 τοις εκατό και ενσωμάτωνε μια «μη συνεργάσιμη» επιλογή αναγνώρισης στόχων.

Σήμερα ενταγμένα σε μία πλήρη μοίρα –EC 1/2 η οποία μεταστάθμευσε στο Luxeul στα μέσα του 2011- τα Γαλλικά 2000-5F έχουν αναβαθμιστεί στο πρότυπο SF1 IR από το 2006, με πυραύλους MICA IR (υπέρυθρης αναζήτησης θερμότητας) ενσωματωμένους να προσφέρουν τεράστια βελτίωση σε σχέση με τον Magic2 της Matra. Τώρα πλέον, η έκδοση 2000-5F αναβαθμίζεται περαιτέρω με το τερματικό Multifunctional Information Distribution System (MIDS) το οποίο υποστηρίζει Link 16, πιθανών να είναι η τελευταία αναβάθμιση του τύπου, ο οποίος παραμένει ένας πιστός στρατιώτης στην υπηρεσία της Γαλλίας μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Οι αρχικοί αριθμοί της έκδοσης έχουν μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια σε συνάρτηση με την μη αντικατάσταση του Super 530D από τους σύγχρονους πυραύλους MICA EM/IR του 2000-5F, φανερώνουν πως το μέλλον του Mirage 2000C στην Γαλλία είναι προδιαγεγραμμένο.

Στο Orange, η EC 1/5 διαλύθηκε το 2007, με την EC 2/12 “Picorde” στο Cambrai να ακολουθεί τον Ιούνιο του 2009. Η EC 1/12 “Cambresis” διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2012 καθώς το Cambrai έκλεισε τις πύλες του, αφήνοντας στο Orange μόνο την EC 2/5 “Ile-de-France”.

Τα Mirage 2000C/B μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές αέρος-επιφανείας, με την μεταφορά βομβών 500lb στους εξωτερικούς πυλώνες, ενας μικρός αριθμός μαχητικών μετασταθμεύουν στο N’Djamena του Τσαντ όπου αντικαταστήσανε τα Mirage F1CR στο συμβατικό ρόλο των αποστολών αέρος-επιφανείας.

Πάνω στις μέτριες ικανότητες βομβαρδισμού της βασικής έκδοσης, η Dassault κατασκεύασε τα παράγωγα του Mirage 2000B, τις εκδόσεις βομβαρδισμού Mirage 2000N και D. Το Mirage 2000N με δυνατότητα πυρηνικής επίθεσης είναι ένα από τους τύπους που πρόκειται να αποσυρθεί εντός της δεκαετίας. Το κυρίως όπλο του είναι ο πυρηνικός πύραυλος ASMP (Air-Sol Moyenne Portee-air-to-surface medium-range) με κινητήρα ramjet, διπλό αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ραντάρ ιχνηλάτησης εδάφους Antelope 5 και ένα πλήρως ενσωματωμένο αδρανειακό σύστημα αυτοπροστασίας, όλα αυτά τα συστήματα αποσκοπούν στην προσέγγιση του 2000N στο στόχο στο χαμηλότερο ύψος όπου και θα αποδεσμεύσει το φονικό του φορτίο.

Συνολικά από το 1987 έχουν παραχθεί 75 Mirage 2000N, αρχικώς στη διαμόρφωση K1, μ’ένα ζεύγος προτύπων να έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη τους πτήση την 3η Φεβρουαρίου 1983. Οι βελτιώσεις στη σουίτα αυτοπροστασίας ήταν αξιόλογες, αλλά μετά την κατάρριψη ενός Mirage 2000N, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στη Βοσνία, τοποθετήθηκε ο DDM (Detecteur de Deport Missile- Ανιχνευτής Εκτόξευσης Πυραύλου) στο πίσω μέρος των πυλώνων ανάρτησης φορτίων, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η αυτοπροστασία του.

Ταϊβανέζικο Mirage 2000-5EI (wikimedia)

Αργότερα το 2003, παρουσιάστηκε το εκσυγχρονισμένο 2000N-K3 το οποίο κατέληξε ένα παρατεταμένο πρόγραμμα εξέλιξης. Κεντρικό όπλο του K3 ήταν ο πύραυλος ASMP-A, μια βελτιωμένη έκδοση του ASMP, αν και ο χαρακτηρισμός ASMP-A μπορεί να χαρακτηριστεί ατυχής, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στη πραγματικότητα είναι ενα εξ΄ολοκλήρου νέο πυρομαχικό το οποίο διαθέτει σημαντικά αυξημένη εμβέλεια και ευελιξία. Η ADA σχεδίαζε να εκσυγχρονίσει 50 μαχητικά στο πρότυπο K3, αλλά τελικά το πρόγραμμα δεν προχώρησε και μέχρι το 2009 και μόνο 30 δείγματα δέχθηκαν τις εργασίες εκσυγχρονισμού. Σήμερα, όλα τα αεροσκάφη υπηρετούν με την EC 2/4 “La Fayette”.

Το νέο 2000N αντιμετωπίστηκε από την ADA ως ένα περιορισμένο πρόγραμμα μη δυνάμενο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες αποστολές – συγκεκριμένα λόγω της έλλειψης δυνατότητας βομβαρδισμού με συμβατικά όπλα ακριβείας.

Από τον Ιούλιο του 1988 το 25° αεροσκάφος παραγωγής έγινε το πρώτο της έκδοσης 2000N-K2, με πλήρη δυνατότητα χρήσης συμβατικών και πυρηνικών όπλων (ASMP). Όταν η γραμμή παραγωγής έκλεισε το 1993, όλα τα K1 είχαν αναβαθμιστεί στο πρότυπο K2 για συμβατικές επιχειρήσεις, με την ολοκλήρωση του προγράμματος να πραγματοποιείται στα τέλη του 1998.

Αν και είχε εξοπλιστεί με ατρακτίδιο σκόπευσης (αντ’αυτού είχε αναγκαστεί να βασίζεται στη χρήση καταδεικτών λέιζερ) το 2000N-K2 απέκτησε τη δυνατότητα να επιχειρεί με τις καθοδηγούμενες με λέιζερ βόμβες GBU-12 και GBU-14.

Στη πραγματικότητα, τα Mirage 2000N-K2 ενεπλάκησαν σε μεγάλο βαθμό στην επιχείρηση “Harmattan” του 2011 στη Λιβύη.

Όλες οι Μοίρες των Mirage 2000Ν ανήκαν στη Διοίκηση Στρατηγικής Πολεμικής Αεροπορίας (FAS) και ο αριθμός των αεροσκαφών τους μειώθηκε από 60 σε 40 επιχειρησιακά μαχητικά στα μέσα του 2011. Η πρώτη από τις τρεις Μοίρες, η Escadron de Chasse 1/4 “Dauphine”, διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2010, με την EC 3/4 “Limousin” στο Istres να γίνεται η δεύτερη Μοίρα που θα κλείσει το Σεπτέμβριο του 2011 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στη Λιβύη.

Κατα τη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, Ινδικά Mirage 2000H πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε εχθρικές θέσεις. (wikimedia)

Ταυτόχρονα, η τρίτη Μοίρα, EC 2/4 “La Fayette”, μεταστάθμευσε στο Istres. Η συγκεκριμένη K3 Μοίρα πρόκειται να αποσύρει τα Mirage της στα μέσα του 2018 όταν θα αντικατασταθούν από τα Rafale.

Προσβολή με όπλα ακριβείας

Αν και το 2000N είχε καθαρά να εκπληρώσει μια συγκεκριμένη αποστολή, η συμβατική κρούση ήταν επίσης μία αποστολή υψίστης προτεραιότητας για την FAF.

Το Mirage 2000D πέταξε πρώτη φορά την 19η Φεβρουαρίου 1991 και κατασκευάστηκε, ουσιαστικά, γύρω από τη δυνατότητα να εκτοξεύει τον καθοδηγούμενο με λέιζερ πύραυλο, αέρος-εδάφους (ASM) AS-301 μαζί με Αμερικάνικης προέλευσης καθοδηγούμενες βόμβες λέιζερ.

Mirage 2000RAD των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια τις επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου. (wikimedia)

Στην πραγματικότητα, δεν πέρασε αρκετός καιρός για την ανάληψη δράσης, την 5η Σεπτεμβρίου 1995, τα 2000D πραγματοποίησαν την πρώτη επιχειρησιακή τους αποστολή στη Βοσνία.

Μολονότι εξωτερικά ήταν ίδιο με το 2000N, το 2000D διέφερε έχοντας χειριστήρια HOTAS (Hands-On-Throttle-And-Stick) και ένα πάρα πολύ βελτιωμένο σύστημα αυτοπροστασίας. Ένα ατρακτίδιο καθοδήγησης λέιζερ (LDP) ήταν επίσης ψηλά στην λίστα των απαιτήσεων και μέχρι σήμερα ο τύπος του αεροσκάφους χρησιμοποιεί τέσσερα διαφορετικά ατρακτιδια, με τη λύση Damocles MP της εταιρείας Thales να είναι το πλέον καθιερωμένο LPD για τα 2000D.

H παραγωγή του Mirage 2000D διευρύνθηκε από το 1993 έως το 2001 με την παραγωγή συνολικά 86 μαχητικών στο Merignac, κοντά στο Bordeaux.

Σημαντικές φάσεις εκσυγχρονισμού περιελάμβαναν την R1 (ολοκληρώθηκε στα μέσα του 1995) και την R2, η οποία έγινε επιχειρησιακή το 2001 και ενσωμάτωνε ένα βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης πλήρως ενσωματωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (Eclair) και LDP Atlas II για χρήση με τις βόμβες Paveway II και ΙΙΙ.

O σχεδιαζόμενος εκσυγχρονισμός R3 εγκαταλείφτηκε για χάρη αυτού που έγινε γνωστό ώς το πρόγραμμα Post-R2, το οποίο εισήλθε σε επιχειρησιακή φάση το 2004. Περιελάμβανε την ενσωμάτωση του πυραύλου πλεύσης SCALP-EG (Systeme de Croisiere Autonome a Longue Portee-Emploi General), βόμβες Paveway GBU-12/16/24 (συμπεριλαμβανομένων των GBU-24 με διπλή επιλογή Laser-GPS) και αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Η αποστολή στο Αφγανιστάν οδήγησε, επίσης, στην προσθήκη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας για επιχειρήσεις εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS: Close Air Support) στο 2000D, με καθοδηγούμενες λέιζερ/GPS βόμβες GBU-49 Enhanced Paveway, ασυρμάτους κρυπτογραφημένης εκπομπής και ενα βελτιωμένο μόντεμ δεδομένων για την λήψη στοιχείων στόχου απο τα τερματικά Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) και MIDS/Link 16. Μαζί με τα Mirage 2000-5F και 2000N, τα Mirage 2000D διαδραμάτισαν σημαντικούς ρόλους στην αποστολή της Λιβύης το 2011, πετώντας από την Solenzara της Κορσικής και αργότερα απο την 115η Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Κρήτης.

Διευρυμένες αναβαθμίσεις

Η Γαλλία σχεδιάζει να διατηρήσει το Mirage 2000 σε υπηρεσία μέχρι το 2030 όπου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής (MLU). Το 2010 ο MLU “μπήκε στο ράφι” μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς η χρηματοδότηση παρέκκλινε για χάρη ενίσχυσης της παραγωγής του Rafale.

Το πρόγραμμα στόχευε στη βελτίωση των δυνατοτήτων αέρος-αέρος του Mirage 2000D και στην ενσωμάτωση του ατρακτιδίου συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών ASTAC ELINT για την απόσυρση του Mirage F1CR από τις αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών.

Τελικά η ενσωμάτωση του ASTAC χρηματοδοτήθηκε έξω από το πλαίσιο ενός ευρύτερου MLU και το 2012 ξεκίνησε η λειτουργία του.

Mirage 2000EM της Αιγύπτου. (forum.keypublishing.com)

Τέσσερις Μοίρες “πρώτης γραμμής” είναι εξοπλισμένες με το 2000D: EC 1/3 “Navarre”, EC 2/3 “Champagne” και το η EC 3/3 “Ardennes” στο Nancy-Ochey και την EC 3/11 “Corse” στο Τζιμπουτί. Στα τέλη του 2010 μία πέμπτη μονάδα, η EC 2/7 “Argonne” έγινε η εκπαιδευτική Μοίρα των 2000D.

Παρά τον ασφυκτικό ανταγωνισμό με το F-16, το Mirage 2000 είχε μεγάλη εξαγωγική επιτυχία. Η Dassault εξέλιξε το 2000E ειδικά για εξαγωγές – εξοπλισμένο με τον κινητήρα M53-P2, ένα βελτιωμένο ραντάρ RDM και τον Super 530D της Matra.

H Αίγυπτος έγινε ο πρώτος εξαγωγικός χρήστης το Δεκέμβριο του 1981, με 16 μονοθέσια Mirage 2000EM και τέσσερα Mirage 2000BM, να έχουν παραδοθεί από τον Ιούνιο του 1986 μέχρι το Δεκέμβριο του 1988. Τα αεροσκάφη παραμένουν σε υπηρεσία με την 82η Μοίρα σε ρόλο αναχαιτιστικού, με έδρα τις αεροπορικές βάσεις Gebel El Basur και Mersha Matruh.

Η Ινδία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς χρήστες του Mirage 2000 με την παραγγελία 36 Mirage 2000Η (γνωστά ως Vajra – Θεϊκός Κεραυνός) και τεσσάρων TH τον Οκτώβριο του1982. Η No 7 Μοίρα “Πέλεκυς” συγκροτήθηκε στο Gwalior την 29η Ιουνίου 1985 καθώς αφίχθηκε το πρώτο αεροσκάφος. Μία δεύτερη παραγγελία για ακόμη έξι 2000H και τρία TH υπογράφηκε τον Μάρτιο του 1986 τα οποία παραδόθηκαν τον Οκτώβριο του 1988 για να ενταχθούν στην Νο1 Μοίρα “Τίγρεις”. Μία τρίτη παραγγελία για τέσσερα 2000H και έξι 2000TH ανέβασε συνολικά τις Ινδικές παραγγελίες στα 59 αεροσκάφη.

Τα Ινδικά Mirage 2000 έχουν εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίων των Πακιστανικών Δυνάμεων σε μία σειρά περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης του Kargil το 1999. Το αεροσκάφος έχει γίνει, επίσης, αποδέκτης μία συνεχόμενης σειράς εκσυγχρονισμών, και σήμερα είναι εξοπλισμένα με το LDR Litening και το AGM-142 Popeye ενσωματωμένα υπό το Project Crystal Maze συν έναν άγνωστων στοιχείων εγχώριας προέλευσης καθοδηγούμενο πυρομαχικό ακριβείας. Ρωσικοί πύραυλοι R-73 και το κράνος με ενσωματωμένα σκοπευτικά DASH έχουν επίσης προστεθεί στο πλαίσιο του Project Legend.

Η Ινδία κινείται, επίσης, προς ένα σημαντικό MLU, ο οποίος παρέμεινε στα χαρτιά για αρκετά χρόνια, λαμβάνοντας επίσημη έγκριση μόλις το 2011.

Το Γαλλικό Mirage 2000N. (wikimedia)

Ο εκσυγχρονισμός MLU θα διατηρήσει 52 αεροσκάφη μέχρι, περίπου, το 2025 εμπλέκοντας την εγχώρια εταιρεία Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) η οποία θα εργαστεί σε συνεργασία με τις Dassault και Thales. Το πρόγραμμα αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων θα εκκινήσει με ολοκλήρωση των πρώτων δειγμάτων στη Γαλλία, πριν τη μαζική αναβάθμιση των 50 αεροσκαφών από την HAL στην Ινδία. Η MLU θα περιλαμβάνει ένα προηγμένο σύστημα πλοήγησης, νέο υπολογιστή αποστολής, αρτηρία δεδομένων MIL-STD-1553B, ραντάρ RDY, Glass Cockpit με διπλές πολυλειτουργικές οθόνες (MFD), νέο Radar Warning Receiver (RWR) και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως και τη δυνατότητα να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR) της Rafael-Derby – πιθανών Python V ή MICA – και “έξυπνα” πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς.

To Mirage 2000 βρήκε επιτυχία και στη Λατινική Αμερική στα τέλη του 1982 όταν το Περού παρήγγειλε 24 Mirage 2000P και δύο Mirage 2000DP -η παραγγελία των μονοθέσιων μειώθηκε αργότερα στα 10 αεροσκάφη. To πρώτο 2000DP παραδόθηκε την 7η Ιουνίου 1985 και το αεροσκάφος εισήλθε σε υπηρεσία με την Escuadron 412 του Grupo Aereo No 4 στο LaJoya.

Πρόσφατα το Περού αναζητούσε να αναβαθμίσει τα Mirage 2000 και το 2009 ανέθεσε στη Dassault συμβόλαιο αξία 140 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να ενεργήσει ως κύριος ανάδοχος για την αναβάθμιση “επιστροφής του στόλου σε υπηρεσία”.

Mirage 2000D της Γαλλικής ΠΑ. (wikimedia)

Εν τούτοις, η σύμβαση, έχει από τότε καθυστερήσει λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έγιναν ένας από τους κύριους αγοραστές του Mirage 2000. Παρήγγειλαν 22 μονοθέσια πολλαπλού ρόλου 2000EAD, έξι διθέσια DAD και οχτώ μονοθέσια αναγνωριστικά RAD – με συγκεκριμένη δυνατότητα μεταφοράς του καθοδηγούμενου πυρομαχικού GM-500 ή του Al Hakim 2000.

H Ελλάδα ολοκλήρωσε την παραγγελία του βασικού 2000E με 36 μονοθέσια 2000EGM και τέσσερα 2000BGM αλλά με ικανότητα μεταφοράς των πυραύλων αέρος-επιφανείας AM39 Exocet. Τα πρώτα αεροσκάφη εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 1988 με τη Σύμβαση “Talos,” με βάση την οποία αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη. Μεταξύ 1988 και 1992 παραδόθηκαν στην ΠΑ 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Είναι το πρώτο μαχητικό της ΠΑ που διαθέτει αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Στα ηλεκτρονικά του συμπεριλαμβάνονται δύο κύριοι Η/Υ, αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και ψηφιακή μονάδα μεταβίβασης δεδομένων. Ακόμα διαθέτει το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2000 που θωρακίζει το αεροσκάφος από απειλές που προέρχονται τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. Έχει την ικανότητα να φέρει μεγάλη ποικιλία οπλικών συστημάτων.

Τα Ελληνικά Mirage 2000 μπορούν να οπλιστούν με πυραύλους αέρος – αέρος Super 530/ Matra Magic. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε αποστολές αναχαίτισης, αλλά και εναντίον πλοίων με την προσθήκη πυραύλων AM-39 EXOCET.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικά κλήσης “Γεράκι” αντίστοιχα. Τα Ελληνικά Mirage 2000 φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι.

Καθώς ο στόλος των Mirage 2000C της FAF συρρικνώνεται, τα πλεονασματικά αεροσκάφη έχουν προσφερθεί προς ενοικίαση και πώληση.

Τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής M88 ανυψώνει Γαλλικό Mirage 2000D που έχει καταπέσει κατά τη διάρκεια αποστολής στο Αφγανιστάν. (Wikimedia)

Η Βραζιλία, ακύρωσε την προγραμματισμένη αγορά νέου μαχητικού για την αντικατάσταση των γερασμένων Mirage III το 2005 υπέρ της αγοράς 12 μεταχειρισμένων Γαλλικών μαχητικών. Η Βραζιλία επέλεξε 10 Mirage 2000C και δύο Mirage 2000B, με τα δυο πρώτα αεροσκάφη να παραδίδονται στο 1o Grupo de Defesa Aerea at Anapolis την 4η Σεπτεμβρίου 2006 ακολουθώντας την εκπαίδευση των πληρωμάτων στο Orange της Γαλλίας. Εγχωρίως χαρακτηρισμένα ώς F-2000C και F-2000B, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν προηγουμένως υπηρετήσει με την EC 1/5 και διαθέτουν τη δυνατότητα του RDY ραντάρ και Super 530D. Τα συγκεκριμένα με την επιλογή του Gripen ως το νέο μαχητικό της Βραζιλίας, οδηγούνται προς απόσυρση.

To απόλυτο 2000

Η κίνηση να καταστεί το Mirage 2000 περισσότερο ελκυστικό στις εξαγωγές υπό το πλαίσιο του προγράμματος 2000-5 αποδείχτηκε επιτυχημένη. To 2000-5 παραδίδεται καινούριο ή ανακατασκευάζεται επάνω σε εκδόσεις 2000C και Ε.

Η Ταϊβάν έγινε ο πρώτος εξαγωγικός αγοραστής του Mirage 2000-5 το 1992, αποκτώντας, στο πλαίσιο του προγράμματος Falcon 48 Mirage 2000-5EI και 12 διθέσια Mirage 2000-5DI – τα οποία συνεχίζουν να υπηρετούν κανονικά στον αντιαεροπορικού ρόλο τους με την 449η Τακτική Πτέρυγα Μάχης στο Hsinchu.

To 1994 η Πολεμική Αεροπορία του Εμιράτου του Κατάρ αγόρασε εννιά μονοθέσια 2000-5EDA και τρία διθέσια Mirage 2000-5DDA για να αντικαταστήσει το Mirage F1. Τα αεροσκάφη παραμένουν επιχειρησιακά με την No7 Superiority Squadron στη Doha και είναι αξιόλογα με τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση “Unified Protector” το 2011. Παράλληλα με την ανάπτυξη των μαχητικών του Εμιράτου στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κρήτη, δύναμη Γαλλικών μαχητικών Mirage 2000-5F αναπτύχθηκε στην ΑΒ της Σούδας, ωστε να συνεργαστεί και να υποστηρίξει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών των Καταριανών Μαχητικών. Ήταν για την ADA μία ευκαιρία προώθησης νέων μαχητικών για μελλοντική αγορά, γνωρίζοντας πως η Αραβική χώρα μελετά την αντικατάσταση των γερασμένων μαχητικών της.

Παρά τις επιτυχίες, η μειωμένη ικανότητα αέρος-επιφανείας οδήγησε σε περαιτέρω προσπάθειες να καταστεί το Mirage 2000 στον απόλυτο άρχοντα των πολλαπλών αποστολών.

Mirage 2000-5 του Κατάρ απογειώνεται κατά τη διάρκεια συμμετοχής στην Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη. (Wikipedia)

Ένα νέο και βελτιωμένο ραντάρ RDY-2 εξελίχθηκε με νέες επιλογές χερσαίων και ναυτικών προσβολών. Με ικανότητα ανίχνευσης 24 εναέριων στόχων, το RDY-2 μπορεί να κλειδώσει τις οχτώ επαφές που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη απειλή και καθορίζει τις παραμέτρους εκτόξευσης ταυτόχρονα τεσσάρων πυραύλων MICA EM με ενσωματωμένο ραντάρ.

Η συγκεκριμένη ικανότητα συζεύχθηκε με ένα ψηφιακό σύστημα αυτοπροστασίας Intergrated Counter Measures System (ICMS 3), ενισχυμένο σύστημα προσγείωσης Totem 3000 INS/GPS της Thales Avionics, νέου σχεδιασμού glass cockpit, δυνατότητα MICA EM (καθοδηγούμενος με ραντάρ) και IR (υπερύθρων), του πυραύλου πλεύσης SCALP και τον AM39 Exocet – δημιουργώντας το τελικό “Deux Mille” – τα Mirage 2000-5 και 2000-9.

Δυο απομείναντες αγοραστές επέστρεψαν στη Dassault για να παραγγείλουν τα συγκεκριμένα προηγμένα μαχητικά, τα ΗΑΕ και η Ελλάδα.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναζητούσε 15 νέας κατασκευής Mirage 2000-5Mk2 (συμπεριλαμβανομένων 5 διθέσιων) και αναβάθμισε 10 από τα πρώτα αεροσκάφη της στο ίδιο επίπεδο στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2000. Το πρώτο αεροσκάφος που αναβαθμίστηκε από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έκανε την παρθενική του πτήση στην Τανάγρα τον Ιανουάριο του 2005 και τα νέα κατασκευής μαχητικά από την Dassault άρχισαν να αφικνούνται τον Ιούλιο του 2007. Η 331 Μοίρα εισήλθε σε φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας με τα νέα Mirage 2000-5 το Δεκέμβριο του 2009, αρχικά σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής και άμεσης απόκρισης-επιφυλακής (readiness)

Εν τούτοις, η έλευση του λογισμικού SEG-52 έκανε δυνατή τη δυνατότητα μεταστροφής ρόλων, ειδικότερα με το SCALP-EG, ενώ διατήρησε την ικανότητα να μεταφέρει πλήρες φορτίο των έξι MICA.

Το Mirage 2000-9 των ΗΑΕ είναι αδιαμφισβήτητα η πιο εξελιγμένη έκδοση του Mirage 2000 που έχει ποτέ κατασκευαστεί.

Στα τέλη του 1998 τα ΗΑΕ παρήγγειλαν 32 νέα 2000-9 (20 μονοθέσια και 12 διθέσια) και αναβάθμισε στο πρότυπο 33 παλιότερα αεροσκάφη, μολονότι ο στόλος μειώθηκε λόγο φθοράς στα 30 μαχητικά.

Mirage 2000P του Περού πετά ζεύγος με Su-22.

Το 2000-9 είναι εξοπλισμένο με αριθμό συστημάτων –κατά παραγγελία του χρήστη- όπως το IMEWS (Integrated. Modular Electronic Warfare System) της Ιταλικής Elletronica το οποίο ενσωματώνει τα συστήματα ECM Spirale και Eclair, το κωδικοποιημένο ασύρματο Thomrad της Thales, το LDP Damocles (με την εγχώρια ονομασία Shehab), τον πυλώνα μπροστινής υπέρυθρης παρατήρησης (Nahar) και ζεύξη δεδομένων συμβατή με το σύστημα επίγειας μετάδοσης-λήψης (GATR) τα οποία συστήματα έχουν επιλεγεί από τα ΗΑΕ.

Διαθέτει αυξημένο βάρος απογείωσης, στα 17500 κιλά, και είναι, επίσης, οπλισμένο με τον Black Shaheen, ένα παράγωγο του SCALP.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις του πρώτου 2000-9 ξεκίνησαν από το 2001 στο Istres, και η αποδοχή των πρώτων εννέα μαχητικών έγινε την 26η Απρίλιου του 2003 με την προσγείωση τους στο Αμπού Ντάμπι. Οι νέες παραδώσεις ολοκληρώθηκαν με γρήγορους ρυθμούς, με το τελευταίο ανακατασκευασμένο μαχητικό να παραδίδεται στα τέλη του 2007. Τα αεροσκάφη παραμένουν επιχειρησιακά σε δύο Μοίρες, στην Al Dhafra κοντά στο Αμπού Ντάμπι.

F-2000B Mirage της Βραζιλίας. (Murilo Silva – Flickr)

Όπως συμμετείχε το Κατάρ, στην επιχείρηση ‘Unified Protector” το 2011 στην αποστολή δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (NFZ), ήταν επίσης αξιόλογη και η συμμετοχή των ΗΑΕ με τα 2000-9, όπως και των Γαλλικών 2000-5F, 2000D και 2000N.

Το Κατάρ ανέπτυξε έξι mirage 2000-9 στην Αεροπορική Βάση του Decimomannu την 27η Μαρτίου μετά από ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Πιλοτήριο Mirage 2000-5 και 9.

Πέταξαν τις πρώτες τους επιχειρησιακές αποστολές την 3η Απριλίου, στα τέλη του ίδιου μήνα μεταστάθμευσαν στην ΑΒ της Singonella στη Σικελία, μάλλον για να μειωθεί ο χρόνος πτήσης προς τη Λιβύη. Τα 2000-9 των ΗΑΕ, σε διάφορες περιπτώσεις είχαν παρατηρηθεί να πετούν με ατρακτιδία σκόπευσης Damocles και 500lb PGM-500 Al Hakim.

Mirage 2000-9 των ΗΑΕ. (ZD703 – Flickr)

H επιχείρηση στη Λιβύη παρουσίασε τις διαφορές εκδόσεις του Mirage 2000 σε αυτό που συζητείται σε περιοδικά, ιστοσελίδες και φόρουμ: τις τελικές διαμορφώσεις και τις δυνατότητες της κάθε έκδοσης.

Για την Dassault, το εκκρεμές των πωλήσεων έχει γύρει πλεόν προς το Rafale, αλλά ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, συν τις δυνητικές πωλήσεις μεταχειρισμένων, θα κρατήσουν την ιστορία του Mirage 2000 ζωντανή για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Δούκας Γαϊτατζής

Με πληροφορίες απο τους ακόλουθους ιστοτόπους:

 • http://hellarmforces2010.blogspot.gr
 • http://en.wikipedia.org/wiki/United_Arab_Emirates_Air_Force
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Qatar_Air_Force
 • http://www.defence-point.gr
 • Πολεμική Αεροπορία
 • http://www.milavia.net/
 • Dassault
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

  1. ευχαριστώ, θα μπορούσε όμως να είναι ακόμη καλύτερο.
   Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει υπογράψει συνεργασία συνεκπαίδευσης με το Κατάρ, το οποίο διαθέτει Mirage 2000-5. Θεωρώ την απόκτηση υλικού από το Κατάρ πολύ πιθανή.

   1. Ἐγώ δέν λογαριάζω με τα μιράζ του Κατάρ,διότι δέν πιστεύω ὅτι ὑπάρχει πραγματικό ἐκ μέρους μας ἑνδιαφέρον.
    Κάτι ὅμως που δέν ἀναφέρεται στο ἑν γένει κατατοπιστικό ἄρθρο,εἶναι ἡ ἀναβάθμιση ASTRAC,που δείχνει να εἶναι μία πολύ ἐλκυστική πρόταση.

    1. Ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο, το εκτιμώ ιδιαίτερα.
     Για να είμαι ειλικρινής, προσπάθησα να παρουσιάσω την πορεία αναβαθμίσεων του Mirage 2000 και τις απαιτήσεις των χρηστών που διαμόρφωναν την εξέλιξη του 2000. Στη προσπάθεια να παρουσιάσω όλους τους εκσυγχρονισμούς θεώρησα πως το πακέτο της ASTRAC είναι μία εκ βάθους αναβάθμιση του Mirage F1 με συστήματα που προέρχονται απο το 2000, ετσι, προσπέρασα το θέμα γιατί ήθελα να ξεφύγω απο το θέμα, που ήταν το Mirage 2000.
     Η αλήθεια είναι πως, η συγκεκριμένη παρουσίαση θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη.

 1. Δούκα,ἐγώ πιστεύω ὅτι ἐπειδή άκριβῶς δέν ἄφησες κενά στην παρουσίαση των παραλλαγῶν και στο μέτρο του δυνατού,και την σταδιοδρομία τους στην ADLA ἀλλά και στους ἐξαγωγικούς πελάτες,θα ἦταν ἡ ἰδανική κατάληξη ἄν παρουσίαζες ἕστω και ἀκροθιγῶς την ASTRAC,ἡ ὁποία εἶναι προσαμόσιμη ἀνά απαίτηση πελάτου και ἐπιλεγέντος τύπου,και δέν σε παραδίdει στις ὀρέξεις της Dassault.
  Θεωρῶ ὅτι το θέμα μας καίει,ἀσχέτως κρίσεως,διότι ἡ ἀπαξίωση μίας μοίρας δίλιτρων δέν θα περάσει χωρίς συνέπειες.
  Ἐς ἄμεινον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.