Mirage 2000: ελληνικοί αντικατοπτρισμοί και πραγματικότητα

Mirage 2000, το απόλυτο αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής (Eagleaviation.gr)

Γράφει ο Σταύρος Τσαντζαλής

Μετά την οικονομοτεχνική ανάλυση που αφορούσε στα ελληνικά F-16B30/Β50, ακολουθεί μια αντίστοιχη ανάλυση για τα Mirage2000.  Στο παρόν άρθρο θα αναζητήσουμε λύσεις που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν με ρεαλιστικό κόστος σε διάφορα επίπεδα και μορφές.

Mirage 2000 – Ιδιαίτεροι Ρόλοι – Ιδιαίτερα Προβλήματα

Τα Mirage ανήκουν σε 2 τύπους οι οποίοι μεταξύ τους έχουν μεγάλη τεχνολογική απόσταση και φυσικά δυνατότητες.  Τα μεν πρώτης γενιάς έχουν το μοναδικό ρόλο της ναυτικής κρούσης με πυραύλους Exocet ενώ τα -5ΜΚ2 εκτός της χρήσης των μοναδικών στην περιοχή εκδόσεων των πυραύλων Mica έχουν και το επίσης μοναδικό ρόλο στην ΠΑ της στρατηγικής κρούσης με τους πυραύλους SCALP που μπορούν να φέρουν.

Ειδικότερα τα -5ΜΚ2 δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης των Exocet με την έκδοση λογισμικού SEG 52 που χρησιμοποιούν τώρα και η έκδοση SEG 53 που θα τους έδινε τη δυνατότητα αυτή τιμολογείται από τη Dassault 1,5 εκ $ ανά αεροσκάφος! Εδώ θα θυμίσουμε, για να μη ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος, ότι η Dassault είχε προτείνει στη Ελλάδα την κατασκευή 3 ακόμα -5ΜΚ2 και την αναβάθμιση 5 ακόμα EG-SG3 και θα αναλάμβανε στα πλαίσια ΑΩ την δωρεάν εγκατάσταση του SEG 53 σε όλα τα -5ΜΚ2, οπότε θα είχαμε τότε μία super μοίρα 33 -5ΜΚ2. Αντίστοιχα δωρεάν θα το έπραττε εφόσον αναβαθμίζαμε το σύνολο των EG-SG3/BG σε -5ΜΚ2 κι έτσι δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής με σύγχρονα BVR όπλα των λιγοστών EG-SG3/BG.

Τα -5ΜΚ2 δεν χρειάζονται ατρακτίδιο στόχευσης διότι δεν θα αναλάβουν αποστολές που θα ήταν απαραίτητη η χρήση του. Αντίστοιχα δεν θα αναζητήσουν να εμπλακούν σε κλειστή αερομαχία ώστε να είναι απαραίτητη η αγορά σκοπευτικού σε κράνος. Θα επιδιώξουν με τη βοήθεια του radar τους και του εξαιρετικού συστήματος αυτοπροστασίας τους να κάνουν χρήση των μοναδικών χαρακτηριστικών των πυραύλων τους σε BVR αερομαχίες. Το μοναδικό χαρακτηριστικό το οποίο είναι απαραίτητο είναι η εγκατάσταση τερματικών Link 16 (κόστος αντίστοιχο με τα F-16) και θεωρούνται ολοκληρωμένα. Ακόμη φθηνότερη λύση (με λιγότερες δυνατότητες) είναι η διατήρηση του IDL και η προσθήκη της διασύνδεσης μέσω bluetooth του INS του αεροσκάφους με ένα εμπορικά διαθέσιμo tablet όπου θα φαίνεται η ακριβής θέση του αεροσκάφους σε ψηφιακό χάρτη –επιλογή χρήσιμη για τις αποστολές στρατηγικής κρούσης, όπως έχουν κάνει οι Γάλλοι στα 2000D.

Τα EG-SG3/BG από την άλλη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τόσο λόγω της μη διαθεσιμότητας σύγχρονων BVR όπλων όσο και λόγω παλαιότητας των ηλεκτρονικών απαρτίων τους που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος συντήρησής τους. Ευτυχώς που η αναβάθμιση των 10 EG-SG3/BG σε -5ΜΚ2 έχει δημιουργήσει μία δεξαμενή ανταλλακτικών συνδράμοντας τους έμπειρους τεχνικούς της ΠΑ να διατηρούν το κόστος χρήσης όσο το δυνατό χαμηλότερα.

Το βασικό μειονέκτημα αυτή τη στιγμή των EG-SG3/BG είναι η αδυναμία χρήσης σύγχρονων BVR όπλων. Οι R530  φυσικά και δεν θεωρούνται σύγχρονοι αφού παραμένει δέσμιο το αεροσκάφος μέχρι την ολοκλήρωση της πορείας του πυραύλου ενώ και με βάση τον υπολογιστή Πυρός που φέρουν και το radar RDM δεν είναι δυνατό να εξαπολύσουν κανένα σύγχρονο BVR πύραυλο. Έτσι η ΠΑ διατηρεί τα 19 σημερινά EG-SG3/BG για χρήση μόνο TASMO σε πραγματικές συνθήκες και για χρήση readiness στο αεροδρόμιο της Σκύρου σε καθημερινή βάση όπου εκεί δεν είναι απαραίτητη η χρήση BVR όπλων. Από την άλλη τα Mirage δεν απαιτούν καμία δομική αναβάθμιση οπότε η ΠΑ θα μπορούσε να βρει τρόπους αξιοποίησης των υπαρχόντων EG-SG3/BG και σε άλλους ρόλους όπου δεν είναι απαραίτητη η χρήση BVR όπλων.

Μία πιθανότητα είναι η χρήση των τριών ατρακτιδίων ASTAC κάτι που είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί διότι τα τελευταία απαιτούν μόνο τροφοδοσία από το αεροσκάφος που αναρτώνται. Αντίστοιχα είναι εύκολη η προσαρμογή τους και στα -5ΜΚ2. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία ακόμα παρένθεση που θα είχε ενδιαφέρον. Τα Scalp που συνήθεις φορείς τους είναι τα -5ΜΚ2 δεν απαιτούν καμία σύνδεση δεδομένων με το μητρικό αεροσκάφος παρά μόνο ηλεκτρική τροφοδοσία αφού οι συντεταγμένες είναι αποθηκευμένες στο όπλο εξ’ αρχής και το μόνο που είναι ζητούμενο είναι η θέση για επίτευξη της ακτίνας δράσης του όπλου και η ταχύτητα του αεροσκάφους για να μην πέσει σε απώλεια στήριξης μέχρι την λειτουργία του κινητήρα του. Το παραπάνω θα μπορούσε εν δυνάμει να καταστήσει και τα EG-SG3/BG φορείς των Scalp…

Αναβαθμίζοντας μία εξαιρετική Δομική Σχεδίαση

Η συζήτηση για να αναβαθμισθούν σε -5ΜΚ2 είναι κάτι που με βάση το διαθέσιμο αριθμό και της τιμής που ζητούν οι Γάλλοι (23,2 εκ $ έκαστο) για τα Ινδικά 2000HVajra δεν είναι οικονομικά αποδεκτό αφού με αντίστοιχα χρήματα αναβαθμίζονται τα B30 και τα B50, ακόμα και χωρίς τη χρήση απαρτίων από τα αναβαθμισμένα 52+/52Μ και των F-4 AUP και σίγουρα λόγω του μικρού αριθμού οι Γάλλοι θα ζητήσουν άλλο ποσό ανά αεροσκάφος.

Η περίπτωση να αναβαθμισθούν στην ΕΑΒ με τη βοήθεια των εταιριών Sagem και Thalesόπως έγινε με την αναβάθμιση των F-1 του Μαρόκου με βάση το consortium Association Sagem Thales pour la Rénovationd’ Avions de Combat με κόστος περίπου 11,38 εκ $ για κάθε αεροσκάφος, δηλαδή συνολικά 220 εκ $ (συμπεριλαμβάνεται και το διθέσιο που μετά την ανέλκυση του παραμένει στο Ανατολικό άκρο του αεροδρομίου της Τανάγρας) θα μπορούσε να είναι μία προοπτική. Ειδικά αν δεν μπορούσαμε να βρούμε εναλλακτική λύση για τη χρήση των Exocet εκτός από τα -5ΜΚ2 που χρειάζονται 37,5 εκ $ για την αναβάθμιση και εγκατάσταση του αντίστοιχου λογισμικού αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της ομοιοτυπίας. Το πρόγραμμα των Μαροκινών F-1 εμπεριέχει Radar RDY-3 (γενιά βασισμένη στο RDY-2 που φοράνε τα δικά μας -5MK2), χειριστήρια τύπου πλήρους λειτουργίας Hotas, δύο Κεντρικούς Υπολογιστές σε πρωτόκολλο επικοινωνίας 1553, σύστημα Ναυτιλίας με ενσωματωμένο GPS δέκτη Sagem 95 (τα δικά μας έχουν το ίδιο με τα -5ΜΚ2 totem 3000), δύο LCD οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, Head Up Display με Up Front Control Panel, Δύο mini LCD οθόνες για το RWR και τον Τεχνητό Ορίζοντα, Νέο σύστημα Επικοινωνιών, Νέο σύστημα διαχείρισης όπλων, Νέο σύστημα RWR και Ζεύξη Δεδομένων. Μπορούν να φέρουν: Ατρακτίδιο στόχευσης Damocles, Ατρακτίδιο ELINTASTAC, Ατρακτίδιο ηλεκτρονικής προστασίας PAJFA, παρεμβολέα σε μορφή ατρακτιδίου Corail, και ατρακτίδιο που φέρει chaff τύπου Phimat, πυραύλους Exocet, Mica και των δύο τύπων, AASM.

Από τη άλλη η «προσφορά» των Atlantique 2 για ΑΦΝΣ που έχουν τη δυνατότητα χρήσης των Exocet μας λύνει τα χέρια ώστε να τα αφήσουμε να απαξιωθούν μετά το 2025 όπου θα έχουν αποσύρει και οι άλλοι χρήστες (Περού, Βραζιλία, Αίγυπτος) τα απλά Μ2000 –για να μην ξεχνάμε τις κακές μας συνήθειες!

Οι άλλες λύσεις

Η ιδανική λύση θα ήταν να έχουμε όλα τα Μ2000 στο επίπεδο -5ΜΚ2 πράγμα που θα βελτίωνε την επιχειρησιακή αξία του αεροσκάφους αφού θα μπορεί να εξοπλισθεί με όλα τα σύγχρονα γαλλικά όπλα και φυσικά τη λογιστική εξυπηρέτηση του. Όπως όμως είδαμε παραπάνω η αναβάθμιση στο επίπεδο -5ΜΚ2 δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή έστω και αν οι Ινδοί με την αναβάθμιση των δικών τους Μ2000 έχουν ανοίξει γραμμές παραγωγής υποσυστημάτων που είχαν κλείσει εδώ και χρόνια. Οπότε η επόμενη λύση είναι η πρόσκτηση μεταχειρισμένων αεροσκαφών -θα πρέπει να αναζητήσουμε τους χρήστες που διαθέτουν και που θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να τα αποσύρουν ή να τα αντικαταστήσουν.

Αυτοί είναι:  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Ταϊβάν και τέλος η Γαλλία.

Mirage 2000-9 των ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν ένα στόλο 63 (μετά τον εκσυγχρονισμό και των αρχικών 36 EAD/DAD/RAD δαπανώντας 3,4 δις $) 2000-9 μία αντίστοιχη έκδοση του 5ΜΚ2 ειδικά για τις ανάγκες της με βασικό σκοπό την στρατηγική κρούση εξοπλισμένα με μία έκδοση του Scalp τον Black Shaheen ταυτόχρονα με 6 mica είτε τους Hakim. H παραπάνω έκδοση είναι η έκδοση με τις μεγαλύτερες δυνατότητες αντίστοιχες των ελληνικών -5 ΜΚ2. Φοράνε την έκδοση 7 του RDY-2 με δυνατότητα SAR και beam-sharpening mode, έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς επικοινωνίας με σταθμούς εδάφους, μπορούν να εξοπλισθούν με ατρακτίδιο στόχευσης Damocles (Shehab) ή με ατρακτίδιο ναυτιλίας Nahar. Οι βασικές διαφορές με τα Ελληνικά 5ΜΚ2 είναι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που στα Ελληνικά είναι το ICMS 2000MK.3 ενώ των -9 είναι το MEWS της elettronica, το ραδιουψόμετρο είναι το HVS 9 ενώ τα ελληνικά φοράνε το HVS 17 και τέλος ο transponder/interrogator του συστήματος IFF είναι ο SC10/TSA2535 ενώ τα ελληνικά φοράνε τον TSC2031/TSA2531. Το βασικό μειονέκτημα της παραπάνω λύσης είναι ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να αντικαταστήσουν τα -9 αναζητούν αγοραστές για τα παραπάνω (είτε πακέτο, είτε όχι) έχοντας ως τίμημα τα ~20 εκ $ ανά αεροσκάφος –έχει αναφερθεί η προσπάθεια της Γαλλίας να τα δώσει στη Λιβύη. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο διότι εφόσον επιλέξουν Rafale τα -9 θα τα επαναγοράσουν οι Γάλλοι και θα αναλάβουν να τα μεταπωλήσουν αυτοί με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ζητούμενο τίμημα. Ένα πλεονέκτημα των -9 είναι ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προμηθευτεί ατρακτίδια Raphael SLAR 2000, Dassault COR2 multi-camera και Dassault AA-3-38 HAROLD long-range optical camera που δίνουν με τα ατρακτίδιο ASTAC που διαθέτουμε αποτελούν μία ολοκληρωμένη λύση στο τομέα της αναγνώρισης όπως και η χρήση ΑΙΜ-9, ενώ τέλος έχουν τη δυνατότητα χρήσης του ατρακτιδίου Intertechnique 231-300 που έχει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού άλλων Μ2000. Παρ΄όλα αυτά το τίμημα των ~20 εκ $ ανά αεροσκάφος αποδεικνύει περίτρανα το πόσο λάθος πολιτική έχουν οι Γάλλοι όσον αφορά στα αμυντικά τους συστήματα!

©Toshiro Aoki – http://jp-spotters.com/7600LL.html | Mirage 2000-5EI της Ταϊβάν

Επόμενος χρήστης είναι η Ταϊβάν που διαθέτει 57 πρώτης γενιάς -5ΕΙ ( αρχικά παραδόθηκαν 48 μονοθέσια και 12 διθέσια). Τα παραπάνω -5 έχουν ως βασικό ρόλο την αεροπορική υπεροχή εξοπλισμένα με mica RF και magic-2 και είναι αντίστοιχα με τα 5F της Γαλλικής Αεροπορίας, ενώ δεν έχουν καμία δυνατότητα για χρήση όπλων αέρος εδάφους. Εδώ να αναφέρουμε την αγορά ατρακτιδίων με πυροβόλο για τον κεντρικό φορέα των διθέσιων εκπαιδευτικών ενώ ταυτόχρονα αγοράσθηκαν και ατρακτίδια ASTAC. Η βασική διαφορά από τα δικά μας είναι ότι τα -5 πρώτης γενιάς δεν έχουν τον Modular Data Processing Unit (κάτι σαν το MMC για τα F-16) αλλά τον 2084 XRI που είναι κλειστής αρχιτεκτονικής και 50 φορές πιο αργός. Επίσης δεν διαθέτει και On Board Ogygen Generation System που αντικαθιστά τις φιάλες οξυγόνου και μειώνει και τους χρόνους επαναεξυπηρέτησης του αεροσκάφους. Από το radar λείπουν οι λειτουργίες χαρτογράφησης με όξυνση δέσμης Ντόπλερ και αποκάλυψης/ιχνηλάτησης πολλαπλών κινούμενων στόχων εδάφους και επιφανείας με δυνατότητα πολλαπλών εκτοξεύσεων (2 exocet ταυτόχρονα). Αντίστοιχα οι οθόνες πολλαπλών λειτουργιών είναι μικρότερων διαστάσεων από τις 4χ5’’ και αντίστοιχα 5χ5” για το Head Down Display που φοράνε τα 5ΜΚ2. Αντίστοιχα δεν υπάρχει και σύστημα EGI αλλά απλό γυροσκοπικό laser χωρίς τη βοήθεια GPS ενώ διατηρούν το ICMS 2000MK.2. Η Ταϊβάν μη έχοντας την εμπειρία εξυπηρέτησης γαλλικών αεροσκαφών και μη έχοντας αναγνωρίσει τη νοοτροπία τους αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα στην διαθεσιμότητα τους σε σημείο που υπολογίζουν το 2018 να έχουν από τα 57 εγγεγραμμένα 34 διαθέσιμα και το 2023 μόνο 17 (30%)! Βέβαια αντιμετώπισαν και πάρα πολλές βλάβες με τα πτερύγια της βαθμίδας υψηλής πίεσης στον κινητήρα των Μ2000 κάτι που απογείωσε το Ο&Μ κόστος ανά ώρα πτήσης στα 26.870 $/ώρα! Αντίστοιχα επαναπιστοποίησαν αγοράζοντας 280 κινητήρες για τους magic 2 δίνοντας 16,7 εκ $. Τα παραπάνω μας δίνουν δύο στοιχεία, ότι η Ταϊβάν δεν θα θελήσει να πουλήσει τα -5 που διαθέτει παρόλο το μεγάλο κόστος χρήσης (το υπολογίζουν χωρίς καύσιμα και λοιπά αναλώσιμα στις 470.000 $ το χρόνο και σκέφτονται την μακρά αποθήκευση με ετήσιο κόστος 10.000 $) πριν το 2023 που είναι πολύ αργά για να σκεφτούμε τότε την τύχη των απλών Μ2000 όπως και ότι η ΕΑΒ θα μπορούσε να διεκδικήσει τη συντήρηση των Μ2000 της Ταϊβάν, κεφαλαιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία της, με πολύ μικρότερο κόστος.

Φωτογραφία | Qatar Mirage 2000-5EDA – Stephan de Bruijn – Τα 12 Mirage 2000 του Κατάρ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εφικτή λύση συμπλήρωσης της ελληνικής μοίρας dash5

Επόμενος στη σειρά είναι το Κατάρ του οποίου τα 8 μονοθέσια -5EDA  και τα 4 DDA είναι πολύ κοντά στα -5 της Ταϊβάν εκτός ότι έχουν τη δυνατότητα χρήσης και όπλων εδάφους σαν τα Black Pearl, τα AS30L και BGL 1000 (με τη βοήθεια ατρακτιδίου στόχευσης), BAP 100, Durandal και Bélouga και τέλος έχουν τη δυνατότητα χρήσης του ατρακτιδίου ASTAC. Διατηρούν και αυτά το σύστημα ICMS MK2 αλλά έχουν (και λόγω του διπλού τους ρόλου) EGI σύστημα ναυτιλίας ενώ και εδώ όπως και στη Ταϊβάν είναι εξοπλισμένα με mica RF και Magic 2 και τη συντήρηση τους την έχει αναλάβει γαλλική εταιρεία. To Κατάρ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς 24 – 36 καινούριων μαχητικών όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι μνηστήρες είναι και εδώ πολλοί. Ισχύουν τα ίδια με τα Αραβικά Ηνωμένα οπότε είναι προτιμότερο να μην προτιμηθεί το γαλλικό αεροσκάφος διότι θα πρέπει τότε να αναλάβουν την πώληση τους οι ίδιοι. Στην περίπτωση αγοράς του γαλλικού μαχητικού οι Γάλλοι προσφέρουν την επαναγορά των Μ2000 που σημαίνει μικρότερη τιμή για την απόκτηση των Rafale και φυσικά τη χρήση όλων των όπλων που είχαν αγορασθεί για τα Μ2000 που με τη σειρά του σημαίνει μικρότερη συνολική επένδυση πράγμα που κάνει πολύ ελκυστικό το πακέτο της αγορά τους. Από την άλλη ο μικρός αριθμός των 12 αεροσκαφών δεν κάνει πολύ ελκυστικό το πακέτο για τους μελλοντικούς χρήστες εκτός από ήδη χρήστες Μ2000.

©defense.gouv.fr | Αφού επιδιώκουμε τις “πολιτικές συμφωνίες” για την ενίσχυση των ΕΔ, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να είναι και συμφέρουσες: τα Mirage 2000-5F Vi της Armee de l’ air αποσύρονται το 2018.

Τελευταία στη λίστα είναι τα 2000-5F Vi της Γαλλικής Αεροπορίας που είναι η έκδοση 2000-5F SF1-IR με τερματικά Link 16 -ήταν η έκδοση με πλήρεις δυνατότητες mica RF και IR αν και δεν έχει τη δυνατότητα αποστολής ανανεωμένων δεδομένων στοχοποίησης μέσω ραδιοζεύξης σε αεροπορικούς στόχους. Η γαλλική έκδοση -5F είναι η έκδοση αεράμυνας που προήλθε από την μετατροπή των 2000C-S42A και S5 λόγω καθυστέρησης παράδοσης τωνRafale στη Γαλλική αεροπορία και φυσικά για προώθηση των πωλήσεων. Με βάση τη Νέα Λευκή Βίβλο του 2013 θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί γύρω στο 2018. Διατηρούν το γαλλικό πακέτο συστήματος αυτοπροστασίας ICMS MK2 (Serval, Sabre and Spirale) και έχουν τη δυνατότητα χρήσης των RPL541/542 των 2000 λίτρων που την έχουν και τα ελληνικά -5ΜΚ2 και δεν διαθέτουν EGI σύστημα ναυτιλίας.

Βέλτιστες Επιλογές

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι τα Μ2000 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή αλλά η τιμή των ~20 εκ $ ανά αεροσκάφος είναι αυτή τη στιγμή αποτρεπτική. Αντίστοιχα τα -5 της Ταιβάν δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση διότι δεν πρόκειται να δοθούν προς πώληση εκτός και αν αντιμετωπίσουν και πάλι μεγάλες δυσκολίες στη συντήρηση τους στο μέλλον. Τα -5 του Κατάρ λόγω του ρόλου τους αποτελούν μία καλή επιλογή όπως και λόγω του πολύ μικρού αριθμού τους που δεν μπορεί να αποτελέσει μία πλήρη μοίρα αλλά επιπρόσθετο αριθμό σε υπάρχοντα ίδια/αντίστοιχα μαχητικά. Από την άλλη όμως είναι σίγουρο ότι δεν θα δοθούν χωρίς κανένα τίμημα –θα μπορούσαμε να επιστρατεύσουμε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στις Στρατιωτικές Σχολές μας για τους νεαρούς Ικάρους του Κατάρ ως αντάλλαγμα. Καλή επιλογή αποτελούν και τα γαλλικά 2000-5F Vi. Είναι σίγουρο πως οι Γάλλοι θα εκμεταλλευτούν την οικονομική δυστοκία πολλών χωρών να αγοράσουν καινούρια μαχητικά και θα τα προσφέρουν σε πακέτα (με βάση το σημερινό αριθμό τους επαρκούν για 2 super μοίρες) με αντίστοιχη βοήθεια στη λογιστική υποστήριξη και τη συντήρηση –μια από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Το παραπάνω θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε με την πολιτική απόφαση αγοράς των FREMM και μαζί με το πακέτο των Atlantique 2 να εξασφαλίσουμε τους αντικαταστάτες των EG-SG3/BG με ένα μαχητικό που θα μπορεί να κάνει χρήση και των δύο εκδόσεων των mica και να μπορεί να κάνει και χρήση των exocet (και εν δυνάμει και τους Scalp) ως δωρεάν παραχώρηση (αν και οι Γάλλοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες συμφωνίες). Τέλος η πιθανή παραχώρηση των αναβαθμισμένων 2000D με radar RDY (που θα είναι και οι φορείς των ASTAC) δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει λύση διότι από το στόλο των Μ2000 στο γαλλικό οπλοστάσιο θα είναι τα τελευταία που θα αντικατασταθούν από ένα πλήρη στόλο Rafale στο μέλλον.

Η αρχική πηγή του άρθρου και των φωτογραφιών είναι το εξαιρετικό  Hellenic Armed Forces

Σχετικό:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.