Από Antiwar

Η νέα κατηγορία πλοίων μετατράπηκε επίσημα σε κατηγορία φρεγατών F126. Ο διαγωνισμός κερδήθηκε από την Damen. Το ειδικό ενδιαφέρον εδώ στις προτάσεις των tKMS, German Naval Yard, Lürssen που έχασαν τον διαγωνισμό. Μικρή παρένθεση, όπως διαβάζω το όνομα German Naval Yard είναι η συνέχεια του Abu Dhabi MAR που είχε προσκολληθεί στα ναυπηγεία. Οι μάνατζερ το άλλαξαν όπως συμμετείχαν και κέρδισαν έναν διαγωνισμό για τη ναυπήγηση 4 πολεμικών πλοίων για το Ισραήλ (το 1ο παραδόθηκε).

Οι θεμελιώδεις σκέψεις για μια μεσαία μονάδα μάχης, όπως έχουν εξηγήσει Γερμανοί αξιωματικοί του Ναυτικού, διαμορφώθηκαν στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας και αποτυπώθηκαν σε ένα εννοιολογικό έγγραφο σχετικά με επιχειρησιακές απαιτήσεις για ένα πλοίο κατηγορίας κορβέτας. Με βάση τις πολιτικο-οικονομικές απαιτήσεις της εποχής αποφασίστηκε ότι το MKS 180 θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες F122 με μεσαίου μεγέθους και φθηνά πλοία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις προμήθειας και τροποποίησης διαθέσιμων πλοίων στην αγορά αποδείχθηκαν για διάφορους λόγους ακατάλληλες.

Οι 3 πιθανές εκδόσεις για το πρόγραμμα MKS 180.

Για να εφαρμοστεί η Οδηγία 2009/81/ΕΚ η προμήθεια προκηρύχθηκε στην Ευρώπη, αλλά πριν από την διαδικασία διαπραγμάτευσης προηγήθηκε διαγωνισμός, 5 τα συμμετέχοντα έθνη, δεν έγιναν όλα δεκτά για τη συνέχεια. Όσοι παρέμειναν, κλήθηκαν για την καλύτερη και τελική προσφορά. Τελικά, μόνο ένας από τους πλειοδότες μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι πληροί όλες οι απαιτήσεις, σχεδόν 7000 στο σύνολό τους, ο παραιτηθείς πλειοδότης χρησιμοποίησε ένδικα μέσα και μετά από όλη αυτή την διαδικασία τον Ιούνιο του 2020 απονεμήθηκε η σύμβαση στην Damen.

Η φρεγάτα F126 θα είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο στο Γερμανικό Ναυτικό με εκτόπισμα 10000 τόνων, μήκος 166 μ, πλάτος 22 μ, τελική ταχύτητα άνω των 26 κόμβων μέσω ενός συστήματος πρόωσης που καλείται CODLAD και θα μπορεί να πλέει σε πολικά νερά με ελαφρύ σχηματισμό πάγου. Το έργο βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση προσομοίωσης (Basic-Engineering-Phase) για την βελτίωση των προδιαγραφών, στη συνέχεια θα περάσει τα στάδιο Preliminary Design Review & Critical Design Review και προς το 2023 η έναρξη παραγωγής. Μετά τις δοκιμές το 1ο πλοίο θα μπορούσε να παραδοθεί το 2028, τα υπόλοιπα έως το 2032, μεταξύ του πλοίου 1 και του πλοίου 2 προγραμματίστηκε σκόπιμα μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να εντοπιστούν ατέλειες και να εφαρμοστούν πιθανές βελτιώσεις.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: