MLRS σε μονάδα της ΑΣΔΕΝ

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δε σταματάει να μας εκπλήσσει. Εχθές το επιτελείο αποδέσμευσε φωτογραφίες από την επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου 2019 και στις φωτογραφίες υπήρχε μια έκπληξη.

Ως γνωστόν η ΑΣΔΕΝ περιλαμβάνει τις Διοικήσεις:

  • 88η Στρατιωτική Διοίκηση (88 ΣΔΙ), με έδρα τη Λήμνο
  • 79η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79η ΑΔΤΕ), με έδρα τη Σάμο,
  • 80η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80η ΑΔΤΕ), με έδρα την Κω,
  • 95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Ρόδο,
  • 96η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Χίο,
  • 98η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ), με έδρα τη Λέσβο,
  • και εσχάτως την Τακτική Διοίκηση του 41 Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41 ΣΠ), με έδρα τη Σαμοθράκη.

Αυτό που ήταν γνωστό μέχρι προχθές ήταν ότι στις παραπάνω μονάδες της ΑΣΔΕΝ δεν υπηρετούν τα συστήματα ΠΕΠ πυροβολικού MLRS παρά μόνο στο Δ’ Σώμα Στρατού. Όμως, μετά τις τελευταίες φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, γίνεται κατανοητό ότι πλέον σε μια μονάδα από τις προαναφερόμενες ανώτερες διοικήσεις υπηρετούν και τα συστήματα πυροβολικού Μ-270.

Όπως αναφέρει ο αμυντικός  Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης στο newpost.gr: “…σε μία από τις φωτό αυτές του ΓΕΣ διακρίνονται δύο στοιχεία (μία πυροβολαρχία) εκτοξευτών των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου MLRS αμερικανικής κατασκευής! Το εξαιρετικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί MLRS στη ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς οι δύο Μοίρες των MLRS (σύνταγμα MLRS) έδρευε στην Ανατολική Μακεδονία και υπαγόταν στο Δ’Σώμα Στρατού!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΠΕΠ MLRS είναι ένα σύστημα του πυροβολικού που με τα πυρομαχικά που διαθέτει μπορεί να πλήξει στρατηγικής σημασίας στόχους ή συγκεντρώσεις στρατευμάτων του εχθρού πολύ πίσω – για την ακρίβεια σε πολύ μεγάλη απόσταση – πίσω από τη γραμμή του μετώπου ή στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Μικρασιατική ενδοχώρα!

Επομένως η έκπληξή μας (και πιστεύουμε όχι μόνο η δική μας) από τη δημοσιοποίηση από το ΓΕΣ αυτής της φωτογραφίας είναι και δικαιολογημένη και ασφαλώς σημαίνει πολλά, αν βεβαίως είναι πραγματική από την περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.”

Πλέον, σύμφωνα με την φωτογραφία του ΓΕΣ, μια μονάδα της νησιωτικής Ελλάδας διαθέτει συστήματα MLRS. Στην επίμαχη φωτογραφία φαίνεται ένα σύστημα σύστημα MLRS σταθμευμένο δίπλα σε ένα ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα διοίκησης και ελέγχου M-577.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του ΓΕΣ: “Tο Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) είναι Αμερικάνικης κατασκευής. Το 1995 παρελήφθησαν από τις ΗΠΑ αριθμός πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 227 χιλ. MLRS. Το MLRS χρησιμοποιεί “έξυπνα πυρομαχικά”, όπως είναι τα SADARM (Search and Destroy Armor), καθώς και μεγάλου βεληνεκούς ημιβαλλιστικούς πύραυλους με μεγάλη μελλοντική ποικιλία “έξυπνων” και πανέξυπνων” υποπυρομαχικών όπως οι ATACAMS.

Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες

Τύπος Μ 270

Διαμέτρημα 227 χιλ.

Βεληνεκές 32.000 µ. (πύραυλος Μ26)

Χρόνος τάξεως 2 λεπτά

Κανονικός ρυθμός βολής 1 πύραυλος/4′,5″

Υπηρέτες 3

Αυτονομία 483 χλµ.

Πυρομαχικά Φέρονται δύο φορείς των 6 πυραύλων σε κάθε εκτοξευτή.

Καλυπτόμενη περιοχή με 1 πύραυλο στο μέγιστο βεληνεκές Κύκλος διαμέτρου 160µ.

Επιχειρησιακή Χρησιμοποίηση

Tο Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) λαμβάνει αποστολές Γενικής Υποστηρίξεως (ΓΥ) και μπορεί να προσβάλλει στόχους, με κατάλληλα πυρομαχικά μέχρι 165 χλμ.”

©ΓΕΣ: Φωτογραφία που δείχνει ένα MLRS να συμμετέχει στην επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων της ΑΣΔΕΝ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.