MME ισχυρίζονται ότι ο ισραηλινός Rampage μπορεί να καταστρέψει τo σύστημα S-300

© Israel Aerospace Industries/Israel Military Industries

Μόλις πριν απο μια εβδομάδα, ένας ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής δημοσίευσε οτι F-16 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ίσως χρησιμοποίησαν τους καινούριους πυραυλους αέρος-επιφανείας αποφυγής αεράμυνας Rampage κατά τη διάρκεια μιας υποτιθέμενης αεροπορικής επιδρομής στην Συρία.

Ο καινούριοι ισραηλινοί πύραυλοι Rampage έχουν σχεδιαστεί για να παραπλανούν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300, που αναπτύχθηκαν στην Συρία τον περασμένο Οκτώβριο, και να καταστρέφουν άκρως προστατευόμενους στόχους όπως οχυρά, όπως ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος Φλόριαν Ρότζε στο Telepolis.

Στο παρασκευιάτικο άρθρο, ο Ρότζε επικαλέστηκε αναφορές ισραηλινών μέσων μαζικής ενημέρωσης που έλεγαν ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον υπερηχητικό πύραυλο αέρος-επιφανείας πριν από μια εβδομάδα, όπου υποτίθεται κατέστρεψε μεγάλο αριθμό υπόστεγων και τρία κτίρια στην συριακή επαρχία της Χάμα.

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε οτι η ισραηλινή εταιρεία δορυφορικών πληροφοριών ImageSat αποδέσμευσε σε όλον τον κόσμο δορυφορικές εικόνες των εγκαταστάσεων, η οποία δήλωσε ίσως να ειναι “υπόστεγα κατασκευής πυραύλων που Ιράν” στην Συρία.

Ο Ροτζε συνέχισε λέγοντας οτι η αναφερόμενη ισραηλινή επιχείρηση είχε περιγραφεί στα μέσα ενημέρωσης ως η αντίδραση στην ρωσική αναβαθμισμένη αεράμυνα της Συρίας: Τον Οκτώβριο, η Μόσχα παρέδωσε συστοιχίες S-300 στην Δαμασκό για να ενισχύσει την ασφάλεια των Ρώσων στρατιωτικών που σταθμεύουν στην Συρία.

Κατά την άποψή του, οι πύραυλοι Rampage ίσως διαθέτουν ικανότητες που μπορουν να “ξεγελάσουν” τα συστήματα πυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300, και οι αναφερόμενες αεροπορικές επιδρομές στην Χάμα πιθανόν να αντιμετωπίζονται ως “μια διαφήμιση των νέων αμυντικών προϊόντων, εξάλλου, θα έπρεπε να υπηρετούν ως αποτρεπτικός παράγοντας, αν όντως χρησιμοποιήθηκαν”.

Ο νέος πύραυλος παρουσιάστηκε πέρυσι από τις ισραηλινές εταιρείες Military Industries Systems (IMI Systems) και Israel Aerospace Industries, με τους σχεδιαστές του να ισχυρίζονται οτι ο πύραυλος “μας επιτρέπει να επιτεθούμε υπό προϋποθέσεις που δεν είχαμε πριν”. Το όπλο μπορεί να αναπτυχθεί απο τα F-15, F-16 και F-35 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και μπορεί να πετάξει έως 140 χιλιόμετρα με υπερηχητικές ταχύτητες, καθοδηγούμενο με ενσωματωμένο σύστημα GPS.

Ο Ροτζε έγραψε οτι τονίστηκε πως οι παντός καιρού πύραυλοι ειναι ειδικά προσαρμοσμένοι για τους στόχους που προστατεύονται από αντιαεροπορικά συστήματα, άλλα μπορουν επίσης να διατρήσουν σκεπασμένες εγκαταστάσεις όπως οχυρά.

Παρομοίως τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν οτι η ανάπτυξη του Rampage δοκιμάζει να εξακριβώσει εάν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 μπορουν να παραπλανηθούν ώστε να μετασταθμεύσουν κοντά στην επιτιθέμενη βάση για να εντοπίσουν, παρακολουθήσουν και καταρρίψουν αεροσκάφη ή πυραυλους εντός 300 χλμ, τα οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό αποτελούν απειλή για τα ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα και αεροπορικές επιδρομές.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Γιόελ Στρικ, ένας απόστρατος Στρατηγός των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), δήλωσε στο Ynet News ότι αν η Συρία χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς S-300 εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών, “τούτο θα θεωρηθεί από την πλευρά μας ως μια δικαιολογημένη κίνηση”.

“Βλέπω αυτό να συμβαίνει αν και ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό. Αλλά αν απειληθεί η ελευθερία των κινήσεων μας θα αφαιρέσουμε αυτήν την απειλή. Ξέρουμε πως να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε.

Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές κατά ενός υποτιθέμενου εργοστασίου πυραύλων που “συνδέεται με το Ιράν” στην συριακή ύπαιθρο έξω από την πόλη της Χάμα το τελευταιο Σάββατο, με πολλαπλά κτίρια να έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον τρεις στρατιώτες να έχουν τραυματιστεί. Οι αεράμυνες της Συρίας ανέφεραν την κατάρριψη αρκετών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν πάνω από τον λιβανέζικο εναέριο χώρο κατά την προσπάθεια παρεμπόδισης της αποτελεσματικής αεράμυνας.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Συρία κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ κατηγορεί το Ιράν οτι χρησιμοποιηθεί την κατεστραμμένη απο τον πόλεμο χωρά προκειμένου να “εδραιωθεί” στην περιοχή και να δημιουργήσει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας οτι παρέχει μόνο στρατιωτικούς σύμβουλους στην Συρία μετά απο αίτημα της Δαμασκού να βοηθήσει την χώρα στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Λέγεται ότι απο τα τέλη του περασμένου έτους οι ισραηλινές επιθέσεις κατά της Συρίας έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την ανάπτυξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστοιχιών S-300 στην χώρα.

Ο ρωσικός Στρατός παρέδωσε τα συστήματα στη Δαμασκό ως απάντηση σε ένα περιστατικό στο οποίο οι συριακές αεράμυνες κατέρριψαν εσφαλμένα ενα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Il-20 με 15μελές πλήρωμα στην Λατάκια ενω προσπαθούσαν να αποκρούσουν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Στον απόηχο του περιστατικού, η Μόσχα κατηγόρησε τις IDF ότι εσκεμμένα χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος ως ασπίδα κατά την επίθεση τους σε στόχους στην Συρία. Το Τeλ Αβίβ αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο οτι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την Μόσχα σχετικά με την επερχόμενη αεροπορική κρούση στην περιοχή.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Όταν είναι όμως μπλοκαρισμένο το GPS (όπως λένε οι Ρώσοι) πως προσανατολίζεται το όπλο όταν αφήνεται σε αυτές τις αποστάσεις απο το αεροσκάφος;

  1. Θα μπορουσε να χρησιμοποιησει INS, σε καποιο βαθμό, TERCOM επισης, αν και πιθανοτατα θα εχει «ανθεκτικους» στις παρεμβολες δεχτες GPS.
   Οι Ισραηλιτες αρεσκονται επισης στο man in the loop.

 2. Αν ο πύραυλος εχει δικο του ραντάρ και κλειδώσει τον στόχο τότε χωρίςGPS μπορεί να τον πετύχει. Κάνει χρήση του Καλμαν φίλτρου.

 3. @Ευστάθιος Παλαιολόγος @Γπ

  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

  Στην επίσημη παρουσίαση της ΙΜΙ, αναφέρεται ότι το όπλο που προβλέπεται για χρήση απέναντι σε στατικούς στόχους(σταθερές εγκαταστάσεις) έχει σύστημα καθοδήγησης GPS/INS με ανθεκτικά αντί-αντίμετρα(robust Anti-Jam capabilities) για αντιμετώπιση συστημάτων παρεμβολών, για εξοπλισμό man in the Loop δεν υπάρχει αναφορά ούτε φαίνεται οπτικά να υπάρχει στο όπλο, εφόσον λείπει το χαρακτηριστικό «μάτι» που φαίνεται π.χ. στον Delilah που χρησημοποιεί αυτό το σύστημα για σκόπευση(οι αμερικάνοι χρησημοποιούν το ίδιο σύστημα στον SLAM-ER). Για έναν υπερηχητικό πύραυλο με την απαραίτητη αεροδυναμική, ίσως να μην προσφέρεται όμως η εγκατάσταση του «ματιού», εφόσον θα επιρεάζει την αεροδυναμική του πυραύλου. Εδώ να σημειωθεί ότι τα όπλα Delilah και SLAM ER που χρησημοποιούν σύστημα σκόπευσης man in the Loop είναι υποηχητικά(το ισραηλινό χαρακτηρίζεται επιπλέον ως Loitering weapon/ammunition*), ενώ έχουν αρκετά μεγαλύτερη εμβέλεια απο τον νέο Rampage.

  Με τα λίγα που γνωρίζω για τον αλγόριθμο φίλτρο Κάλμαν, χρειάζεται υποστήριξη με στοιχεία/δεδομένα και μετρήσεις απο άλλα συστήματα και αισθητήρες(GPS, Radar), τα οποία συγχωνεύονται ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εκτίμηση της τρέχουσας θέσης και προσανατολισμού.

  http://www.imisystems.com/cwsd.php?Z3AuPTQ0Pg/ND0/VkReX0VCQyt-YGM.pdf

  http://www.iaf.org.il/Sip_Storage/FILES/0/33860.jpg

  https://missilethreat.csis.org/missile/delilah/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.