Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap της Νοτίου Κορέας, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, που συχνά ονομάζεται ως το νοτιοκορεατικό ισοδύναμο του αμερικανικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot, παραδόθηκε στην νοτιοκορεατική Αεροπορία, όπως ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών την 26η Νοεμβρίου.

Το Cheongung II είναι η αναβαθμισμένη έκδοση του πρώτου εθνικού νοτιοκορεατικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Gheongung I. Η υπηρεσία αμυντικής εξέλιξης ξεκίνησε το έργο αναβάθμιση του το 2012, και το πυραυλικό σύστημα κατέγραψε 100 τοις εκατό ποσοστό ακρίβειας σε πολλαπλές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το KM-SAM, το οποίο είναι επίσης γνωστός ως Cheolmae-2 ή Cheongung II ή M-SAM, είναι ένα πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος (SAM) μεσαίου βεληνεκούς που εξελίχθηκε από την υπηρεσία αμυντικής ανάπτυξης (ADD) με τεχνική υποστήριξη από τις ρωσικές Almaz-Antey και Fakel έχοντας ως βάση την τεχνολογία του πυραύλου 9M96 που χρησιμοποιείται στα πυραυλικά συστήματα S-350E και S-400.

Μια πλήρης πυροβολαρχία αποτελείται από έξι οχήματά μεταφοράς και εκτόξευσης (TEL) των 8 κανίστρων, ένα ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης που λειτουργεί στην ζώνη ραδιοσυχνοτήτων Χ και περιστρέφεται με ρυθμό 40 rpm, καλύπτοντας 80 μοίρες καθ’ ύψος. Μπορεί να εντοπίσει στόχους εντός 100 χιλιομέτρων (62 μίλια) και να παρακολουθήσει ως 40 ταυτόχρονα.

©Yonhap

Το KM-SAM είναι η μεσαία βαθμίδα του αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού πυραυλικού συστήματος τριών βαθμίδων της νοτίου Κορέας. Αν και αναπτύχθηκε στην Ρωσία από το σχεδιαστικό γραφείο Almaz με βοήθεια από τις  Samsung Thales, LIG Nex1 και Doosan DST, η τοπική προσαρμογή και η βιομηχανοποίηση του πραγματοποιήθηκαν στην Νότια Κορέα σε αρκετά μεγάλο βαθμό και θεωρήθηκε ένα εθνικό σύστημα. Το Cheongung (Σιδερένιο Γεράκι) μπορεί να αναχαιτίσει στόχους σε υψόμετρο ως 15 χλμ (49000 πόδια) και σε απόσταση 40 χλμ (25 μίλια). Πρόκειται να αντικαταστήσει τις αναβαθμισμένες πυροβολαρχίες MIM-23 Hawk της Νοτίου Κορέας και να είναι διαθέσιμο για εξαγωγή. Η Almaz-Antey, μετά την παράδοση των πρωτότυπων, συνέχισε το πρόγραμμα και δημιούργησε μια χαρακτηριστική ρωσική έκδοση που ονομάστηκε πυραυλικό σύστημα Vityaz.

Η Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κορέας αποκάλυψε στα μέσα 2015 ότι το KM-SAM σύντομα θα εισέλθει στην φάση μαζικής παραγωγής και θα αρχίσει να το παραδίδει στην Αεροπορία εκείνον τον Σεπτέμβριο, αντικαθιστώντας το πυραυλικό σύστημα Hawk που ήταν στην κορεατική υπηρεσία από το 1964, το οποίο ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής παρόπλισε το 2002. Το σύστημα μπορεί και να αναχαιτίσει ταυτόχρονα μέχρι έξι στόχους και ο πύραυλος του διαθέτει ικανότητες αντιμετώπισης ηλεκτρονικών παρεμβολών για να παραμείνει λειτουργικός παρα τις παρεμβολές. Το σύστημα πέρασε τις δοκιμές πιστοποίησης επιχειρησιακών απαιτήσεων του Στρατού της Ν. Κορέας τον Ιούλιο του 2015 και άρχισε να εισέρχεται στην ενεργό υπηρεσία στις αρχές του 2016 κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Βόρεια Κορέα στην Κίτρινη Θάλασσα.

Τον Απρίλιο 2017, υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί του νοτιοκορεατικού Στρατού αποκάλυψαν ότι ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα μικρής βαθμίδας που βασίζονταν στο Cheongung βρίσκονταν στην τελική φάση της εξέλιξης. Τροποποιώντας το βασικό SAM με τεχνολογία hit-to-kill του παρέχεται η ικανότητα αναχαίτησης επερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων σε υψόμετρα περίπου 20 χλμ (66000 πόδια).

Ο Cheongung II θα μπορεί να εκτοξευτεί από το κορεατικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης (K-VLS) επι των φρεγατών κλάσης Daegu σε ναυτικούς ρόλους.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: