ΗΠΑ: Εγκρίθηκε μεγάλη αγορά F-16 από το Μαρόκο

Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την μεγάλη αύξηση στόλου F-16 του Μαρόκου που περιλαμβάνει την πώληση νέων αεροπλάνων και αναβαθμίσεις παλιότερων μοντέλων.

Οι δυο ενδεχόμενες συμφωνίες καλύπτουν την απόκτηση 25 μαχητικών F-16C/D Block 72, εκτιμώμενης αξίας $3,787 δισεκατομμυρίων, όπως επίσης κι αναβαθμίσεις στα υφιστάμενα 23 F-16 της χώρας στην πιο εξελιγμένη διαμόρφωση F 16V Block 52+, αξίας $985,2 εκατομμυρίων. Συνολικά, οι δύο πωλήσεις ενδέχεται να αποφέρουν στους Αμερικανούς εργολάβους σχεδόν $4,8 δισεκατομμύρια.

Το νέο αίτημα των F-16 αντιπροσωπεύει την μοναδική μεγαλύτερη κοινοποίηση του οικονομικού έτους 2019. Ειναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο αίτημα αγοράς από το Μαρόκο, το οποίο τον Νοέμβριο αιτήθηκε την απόκτηση νέων αρμάτων μάχης Abrams.

Επιπλέον στα 25 νέα αεριωθούμενα, το μεγαλύτερο πακέτο περιλαμβάνει 28 κινητήρες Pratt & Whitney F100-229, 29 ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) APG-83, 26 υπολογιστές αποστολής (Modular Mission Computers: MMCs), 26 συστήματα Link 16, 40 συστήματα σκοπευτικού επί κάσκας (JHMCS), 30 πυροβόλα M61 A1 Vulcan 20mm Guns, 40 βελτιωμένους καθοδηγούμενους, αέρος-αέρος, μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους (AMRAAM) AIM-120C-7, 50 βόμβες GBU-49, 60 βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39/B και συναφείς εξοπλισμούς.

Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει σε μεγάλο μέρος τον ίδιο εξοπλισμό, με παρόμοιες ποσότητες ραντάρ AESA, συστήματα Link 16 και όπλα. Η διαμόρφωση βελτιώνει τα ραντάρ και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα πτήσης στα παλιότερα αεριωθούμενα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA), οι ενδεχόμενες πωλήσεις “θα βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους περιφερειακούς συμμάχους και ενισχύει την ικανότητα του Μαρόκου να πραγματοποιεί αποστολές στο πλαίσιο ενός συνασπισμού, όπως έχει κάνει στο παρελθόν και με τις αεροπορικές αποστολές εναντίον του Ντά’ες στην Συρία και το Ιράκ. Το Μαρόκο ήδη λειτουργεί ένα στόλο F-16 και δεν θα έχει δυσκολία στην απορρόφηση αυτών των αεροσκαφών και υπηρεσιών μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις του.”

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν κυρίως από την Lockheed Martin και οποιαδήποτε βιομηχανικά αντισταθμιστικά ωφελήματα “θα διευκρινιστούν κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστή και εργολάβου.”

Όπως συμβαίνει με όλες τις ανακοινώσεις της DSCA, η πώληση πρέπει να περάσει από την Γερουσία, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι συνολικές ποσότητες και τα οικονομικά ποσά συχνά αλλάζουν από την αρχική ανακοίνωση της DSCA και την τελική πώληση.

Aaron Mehta

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

 1. 150 εκ $ το κομμάτι τα καινούρια F16!!! Βέβαια, τα μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς που εξαρχής σχεδιάστηκαν ως τέτοια, στοιχίζουν από 250 έως 400 (ας θυμηθούμε πόσο στοίχισαν στους Γάλλους 24 Rafal, ομοίως μικρή ποσότητα)!
  Και βέβαια κάνει αίσθηση ότι η αναβάθμιση 23 μαροκινών μαχητικών είναι συγκρίσιμη ως τιμή με την αναβάθμιση 85 δικών μας. Σε ποια έκδοση ανήκουν τα μαροκινά;

 2. Αγοράζουν/αναβαθμίζουν μαχητικά στο επίπεδο V με πλήρες πακέτο(avionics, Sensors) και εξοπλισμό επικοινωνιών Λίνκ 16, αλλά συμβιβάζονται με έναν AIM-120C-7 ενώ υπάρχει νεότερη έκδοση αν τελών επιδόσεων.

  Αγοράζουν επιπλέον σκοπευτικά επι κάσκας χωρίς να αναφέρεται παραγγελία AIM-9X η ενός αντιστοίχου πιστοποιημένου ευρωπαϊκού μοντέλου που συνεργάζεται με τα σκοπευτικά JHMCS.

  Στα όπλα αέρους – εδάφους, περιορίζονται (επίσης) στις GBU-49, GBU-39/B για μικρότερους στόχους.

  Αδιαφορούν για όπλα JSOW,JDAM και AGM-158 JASSM, η θέλουν απλά να αφοσιώνονται σε αποστολές COIN (κυνηγώντας Τουαρέγκ και Βέρβερους στη έρημο) με «λίγο» CAP χρησημοποιόντας πυροβόλα για μικρές και πυραύλους για μεσαίες αποστάσεις;

   1. Στα AGM-154/158( μπορεί να υπάρχει όντως θέμα με την αποδέσμευση(για το Μαρόκο), για τις συλλογές JDAM όμως δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, ούτε για έναν AIM-9X(αν υπήρξε όντως, θα μπορούσαν να αγοράσουν εναλλακτικά IRIS-T ο οποίος προσφέρει και μεγαλύτερη εμβέλεια). Απο την άλλη όμως, με περιορισμούς στα νεότερα όπλα που προσφέρουν ευελιξία και αύξηση ικανοτήτων, αξίζει νομίζω να μελετηθεί πόσο (η αν έχει) νόημα η επένδυση στο συγκεκριμένο αεροσκάφος φορέα, ώς πλατφόρμα για μεταφορά/εκτόξευση όπλων(όχι μόνο για το Μαρόκο αλλά γενικά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.