Ν. Λυγερός: Εγένετο το φυσικό αέριο της Ελλάδας

Το σχέδιο της ΕΔΕΥ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Του Νίκου Λυγερού, αναδημοσίευση από το: lygeros.org

Όσο απίστευτο κι αν είναι μετά από τόσα χρόνια αναμονής και καθυστερήσεις, τελικά το θαύμα έγινε. Εγένετο το φυσικό αέριο της Ελλάδας στο απέραντο γαλάζιο της ΑΟΖ μας. Και τώρα δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία. Δεν μπορεί πια να κρυφτεί η αλήθεια περί της ύπαρξης και του μεγέθους των στρατηγικών αποθεμάτων της Ελλάδας.

Τώρα έχουμε τα επίσημα δεδομένα των ερευνών που είναι πλέον προσβάσιμα σε όλους. Και αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην ενεργειακή Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θέλει να συμβιβάζεται πια με απαράδεκτους συμβιβασμούς που σχετίζονται με την βαρβαρότητα.

Η γεωλογική ενότητα των νέων κοιτασμάτων στόχων θα είναι και αυτή μια διαφορά που θα κάνει τη διαφορά για το μέλλον. Διότι με την Ελλάδα το φυσικό αέριο θα είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα χρειάζεται χιλιάδες χιλιόμετρα για να την τροφοδοτήσει. Αυτή η τρομερή αναβάθμιση της πατρίδας μας σε γεωοικονομικό επίπεδο θα μεταμορφώσει και τη γεωπολιτική αφού θα πάρει επιτέλους μια πρακτική και ενεργειακή σχέση στο στρατηγικό μείγμα της ευρωπαϊκής αναδίπλωσης σε ενεργειακό επίπεδο που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να δουν το μέλλον με μεγαλύτερη βαθύτητα, απελευθερωμένοι από την μιζέρια της εξάρτησης.

Τα στρατηγικά αποθέματα της Ελλάδας μπορούν να υποστηρίξουν έμπρακτα την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αυτήν την έννοια θα μπουν στην ιστορία. Με τις νέες ανακαλύψεις η Ελλάδα γράφει και ευρωπαϊκή ιστορία που θα αγγίζει και την Αμερική.

Το ελληνικό φυσικό αέριο και η ενεργειακή Ευρώπη

Όταν ζούμε ένα ιστορικό γεγονός, δεν το κατανοούμε απαραίτητα εκείνη τη στιγμή γιατί δεν έχουμε όλα τα αναγκαία στοιχεία που θα το επέτρεπαν.

Αν όμως είμαστε προετοιμασμένοι λόγω των γνώσεων που έχουμε ήδη, τότε η ιστορία παίρνει σάρκα και οστά και μπροστά μας. Τα νέα δεδομένα που προέρχονται από τις σεισμικές έρευνες που έγιναν φέτος, δεν έρχονται να ενισχύσουν μόνο αυτά που ξέραμε, αλλά τα ξεπερνούν κατά πολύ, αφού τώρα μιλούμε για τριάντα κοιτάσματα – στόχους στις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στο πλαίσιο της αδειοδότησης. 

Έτσι έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και όχι πια θεωρητικές εκτιμήσεις. Είμαστε ένα στάδιο πριν τις γεωτρήσεις που θα δώσουν τα τελικά αποτελέσματα. Επίσης λόγω της γεωλογικής ενότητας δεν μιλούμε για απομονωμένα κοιτάσματα, αλλά επί της ουσίας για στρατηγικά αποθέματα. Δεν συζητούμε πια για την ύπαρξη αλλά για την τάξη μεγέθους που μπορεί να τροφοδοτήσει το ένα πέμπτο των αναγκών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται ένας ενεργειακός παίκτης εντός της ενεργειακής Ευρωπαϊκής  Ένωσης και αυτό είναι ιστορικό.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.