Ναυτικός Ανορθόδοξος Πόλεμος στο Αιγαίο: Αναλύοντας την χρήση των ταχέων σκαφών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας

Αφορμή για το άρθρο αποτέλεσαν οι κατά καιρούς ασκήσεις που διεξάγει το Π.Ν στο Αιγαίο, συχνά με τη χρήση πραγματικών πυρών που περιλαμβάνουν και την εκτόξευση Κατευθυνόμενων Βλημάτων κατά πλοίων. Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια στο τέλος που μένει συνήθως απαρατήρητη.

Τα σκάφη τα οποία δεν έχουν βυθιστεί λαμβάνουν την χαριστική τους βολή από τορπικαλάτους ή πυραυλακάτους του Π.Ν με τη χρήση κατευθυνομένων ή μη τορπιλών.

Ο λόγος έχει να κάνει με την ιδιαίτερη φονικότητα της τορπίλης σαν οπλικό σύστημα τόσο σε αντικειμενικά πλαίσια όσο και σε σύγκριση με τα κύρια όπλα του ναυτικού πολέμου σήμερα,τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά πλοίων.

Marinos Mamaneas/Facebook

Στην πορεία των δεκαετιών η σημασία της τορπίλης στον ναυτικό πόλεμο επιφανείας απομειώθηκε χάρη στην ανάπτυξη των βλημάτων κατά πλοίων τα οποία θεωρήθηκαν, ορθά ως έναν βαθμό, ότι αναιρούν τα κύρια μειονεκτήματα της πρώτης δηλαδή την χαμηλή της ταχύτητα και το περιορισμένο της βεληνεκές.

Ο συλλογισμός αυτός ήταν κατά βάσιν σωστός με δεδομένο το επιχειρησιακό περιβάλλον της Ψυχροπολεμικής εποχής, δηλαδή της τεράστιες υδάτινες εκτάσεις των ωκεανών, κυρίως του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, που δεν ευνοούσαν ναυμαχίες εκ παρατάξεως από κοντινές αποστάσεις.

Οι εχθρικοί στόλοι θα εμπλέκονταν από αποστάσεις εκατοντάδων ή το λιγότερο δεκάδων χιλιομέτρων και το ζητούμενο ήταν το μεγάλο βεληνεκές και η ταχύτητα των όπλων που θα έδιναν το κρίσιμο τακτικό και επιχειρησιακό πλεονέκτημα.

Μοιραία λοιπόν η χρήση της τορπίλης αλλά και του πυροβόλου δευτερευόντως περιορίστηκε μέχρι που τελικά αυτή έπαψε να αποτελεί μέρος του οπλισμού των μεγάλων σκαφών τουλάχιστον σε ρόλο κατά σκαφών επιφανείας, διατηρούμενη μόνη σε ελαφρά μορφή ως ανθυποβρυχιακό όπλο.

Αντιθέτως διατηρήθηκε ως το κύριο όπλο υποβρυχιακού πολέμου λόγω των εγγενών πλεονεκτημάτων του υποβρυχίου που του επιτρέπει να προσεγγίσει αφανώς τον στόχο του και να τον πλήξει με ένα όπλο χαμηλού βεληνεκούς και ταχύτητας όπως η τορπίλη.

Τα δεδομένα σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση της τορπίλης ωστόσο παρέμειναν περίπου αμετάβλητα σε κλειστές θάλασσες, με έντονη εδαφική κατάτμηση και εναλλαγή υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος όπως τα Σκανδιναβικά φιόρδ,η Βαλτική θάλασσα και το Αιγαίο πέλαγος.

Επί χρόνια οι ναυτικές δυνάμεις αυτών των περιοχών επένδυαν στην ανάπτυξη, ναυπήγηση και γενικά απόκτηση σκαφών με κύριο οπλισμό τορπίλες, δηλαδή τορπιλακάτους με κορυφαίο δείγμα την Σουηδική κλάση τορπιλών Spica με εκτόπισμα 210 τόννους, ταχύτητα 40 και πλέον κόμβων, οπλισμό 6 τορπιλοσωλήνες των 533 mm για τορπίλες ενσύρματης καθοδήγησης με ικανότητα επίτευξης ταχύτητα 60 κόμβων, 1 πυροβόλο Bofors των 57 mm και ικανότητα μεταφοράς ναρκών και βομβών βάθους.

Και ‘δω όμως η μόδα της χρήσης Κ/Β επικράτησε θέτοντας την τορπίλη σε δευτερεύοντα ρόλο.

Νέες κλάσεις δεν ναυπηγήθηκαν αν και παρουσιάστηκαν σχέδια, τα ίδια τα πλοία με τον καιρό απαξιώθηκαν, άρχισαν να τίθενται εκτός ενεργείας και ο στόλος τορπιλακάτων συρρικνώθηκε μέχρι σημείου τελικής εξαλείψεως του. Το Π.Ν διέθετε 7 τορπιλάκατους Γερμανικής ναυπήγησης κλάσης Jaguar και 4 νορβηγικής κλάσης Nasty.

Τ/Α ΛΑΙΛΑΨ P-54 | Τα Τ/Α ΕΣΠΕΡΟΣ και Τ/Α ΛΑΙΛΑΨ μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με φορτηγό πλοίο και στις 24 Μαρτίου 1977 έγινε η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας. (Κυβερνήτες Πλωτάρxης Κ. ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ Π.Ν και Υποπλοί­αρχος Α. ΚΟΥΤΣΟΤΟΛΗΣ Π.Ν αντίστοιχα). Παροπλίστηκαν την 21 Δεκεμβρίου 2004.

Από αυτές οι πρώτες τέθηκαν εκτός υπηρεσίας ενώ οι δεύτερες, αφού τους αφαιρέθηκαν οι τορπιλοσωλήνες, χρησιμοποιούνται ως παράκτια περιπολικά. Φαίνεται λοιπόν πως η εποχή των τορπιλακάτων έχει παρέλθει και κατά πολλούς επαναφορά τους θα ισοδυναμούσε με την επανεμφάνιση του …αερόπλοιου στο πεδίο της μάχης.

Είναι όμως έτσι; Παρακάτω θα επισημάνουμε εκείνα τα στοιχεία που κάνουν κατά τη γνώμη μας την επανεργοποίηση του στόλου τορπιλακάτων του Π.Ν όχι απλώς δυνατή αλλά επιβεβλημένη.

Η τορπίλη ως οπλικό σύστημα

Καταρχήν πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η φονικότητα της τορπίλης ως οπλικού συστήματος. Ένα πολεμικό σκάφος μπορεί να καταφέρει να επιβιώσει, αν και με μεγάλες ζημιές, από ένα ή περισσότερα πλήγματα Κ/Β κατά πλοίων, μία και μόνη ωστόσο τορπίλη είναι ικανή να το βυθίσει.

Σημειώνεται εδώ η ανάπτυξη πυραυλοκίνητων τορπιλών όπως η Ρωσική VA-111 Shkval, η οποία υπόσχεται να στείλει στον πάτο της θάλασσας σκάφη μεγέθους καταδρομικού!

©Anatoli Sokolov | Ρωσική τορπίλη VA-111 Shkval

Η Shkval αναπτύχθηκε αρχικά σαν μέσο αυτοάμυνας υποβρυχίων απέναντι σε εχθρικά αιφνιδίως εμφανιζόμενα υποβρύχια σε κοντινή απόσταση. Ο στόχος της να αναγκάσει το εχθρικό υποβρύχιο να διακόψει την επίθεση, εκτελώντας βίαιο ελιγμό, αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο το σύρμα καθοδήγησης της βαλλόμενης (-ων) τορπίλης (-ων).

Η τορπίλη διαθέτει την ικανότητα ανάπτυξης ταχύτητας στο εξωπραγματικό επίπεδο των 200+ κόμβων ενώ υπό μελέτη βρίσκεται η ανάπτυξη μιας κατευθυνόμενης έκδοσης με ικανότητα επίτευξης ταχύτητας 300+ κόμβων!

Αν και όπως είπαμε αναπτύχθηκε αρχικά ως όπλο υποβρυχίων, τίποτα δεν εμποδίζει την χρήση της από σκάφη επιφανείας καθώς και από επάκτιους εκτοξευτές τορπιλών. Το Ιράν έχει παρουσιάσει ένα αντίγραφο της Shkval με την ονομασία Hoot με ανάλογες προβλέψεις.

Η εμβέλεια της κυμαίνεται από 7 έως 15 χιλιόμετρα ανάλογα με την έκδοση, ικανοποιητική για εφαρμογές σε κλειστά θαλάσσια περιβάλλοντα. Για να γίνει αντιληπτή η χρησιμότητα της τορπίλης πρέπει να γίνουν επιπλέον επισημάνσεις. Όπως προελέχθη βασικό όπλο σήμερα στον ναυτικό πόλεμο έχουν επικρατήσει τα Κ/Β κατά πλοίων.

Konstantinos Konis/Facebook | Τ/Α ΛΑΙΛΑΨ P-54

Έχουν ωστόσο κάποια μειονεκτήματα.

Καταρχήν ο φερόμενος αριθμός τους από τα σκάφη επιφανείας είναι μάλλον μικρός (8 βλήματα ανά σκάφος είναι ο τυπικός εξοπλισμός σε δυτικά πολεμικά ναυτικά).

Έπειτα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως με δεδομένη την ανάπτυξη πληθώρας μέσων ενεργητικής (αντιπυραυλικά συστήματα) και παθητικής (ηλεκτρονικά και μηχανικά αντίμετρα) προστασίας και την χρήση των κατάλληλων ελιγμών εκ μέρους των υπό προσβολή στόχων ένα μεγάλο μέρος το υπό εκτόξευση βλημάτων είτε θα αστοχήσει, είτε θα καταστραφεί για να μην συνυπολογίσουμε και ένα εύλογο ποσοστό αστοχίας υλικού.

Σύμφωνα με μελέτη του Π.Ν απαιτούνται έως και οχτώ (!) βλήματα AshM για να τεθεί εκτός μάχης μια φρεγάτα MEKO-200TN. Μεγάλο μέρος λοιπόν των βλημάτων που θα εκτοξευτούν θα αστοχήσουν, μη προκαλώντας την απαιτούμενη ζημιά στον εχθρικό στόλο.

Σε κλειστά περιβάλλοντα όπως αυτό του Αιγαίου, θεωρείται πιθανότατο(ειδικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων) πως μετά την μερική ή ολική εξάντληση του αποθέματος Κ/Β οι εχθρικοί στόλοι θα αποκτήσουν οπτική επαφή, η ναυμαχία θα λάβει την κλασική μορφή της εκ παρατάξεως μάχης και θα γίνει εκτεταμένη χρήση πυροβόλων και ελαφρών τορπιλών Mk46 οι οποίες αν έχουν κύριο ανθυποβρυχιακό ρόλο εντούτοις διατηρούν δευτερεύουσα ικανότητα κατά στόχων επιφανείας.

Σε παλιότερη συνέντευξη του στέλεχος του ΠΝ δήλωνε πως το Π.Ν θα επιθυμούσε την ύπαρξη βαρύτερης θωράκισης στα πλοία του και ισχυρότερο οπλισμό πυροβόλων και τορπιλών κατά σκαφών επιφανείας πλην όμως τέτοιες σχεδιάσεις δεν προσφέρονται πλέον από τα διεθνή σχεδιαστικά γραφεία.

Η τορπίλη λοιπόν δεν είναι παρωχημένο όπλο όπως πολλοί πιστεύουν αλλά η χρήση της προβλέπεται σε ιδιαίτερα σενάρια και περιβάλλοντα.

©ΓΕΝ| Το Τ/Α ΤΥΦΩΝ P-56 παραλήφθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1976 στο Κίελο (Κυβερvήτης Υποπλοίαρχος Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Π.Ν) κατέπλευσε στην Ελλά­δα στις 26-11-1976.

Επιχειρησιακή χρήση τορπιλακάτων

Μπορούμε αν δούμε τρία πιθανά σενάρια δράσης τορπιλακάτων στο Αιγαίο:

1) Το πρώτο έχει να κάνει με την συμμετοχή τους σε Battle Groups από κοινού με άλλα βαρύτερα σκάφη σε σενάρια σαν και αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω.

Οι τορπιλάκατοι θα είναι αυτές που θα κληθούν να δράσουν στο τελικό στάδιο της ναυμαχίας, όταν οι δύο στόλοι αποκτήσουν οπτική επαφή, εμπλεκόμενοι σε ναυμαχία κλασικού τύπου.
Πέραν της απόπειρας προσβολής της εχθρικής δύναμης με τη χρήση κατευθυνόμενων τορπιλών, μπορούν να δράσουν γενικότερα ως δύναμη θαλάσσιου ελιγμού, σε μια κλασική εφαρμογή ελιγμού «σφύρας και άκμονος», φέρνοντας τον εχθρικό στόλο σε τέτοια θέση ώστε να μεγιστοποιηθούν η αποτελεσματικότητα των πυρών και γενικά της δράσης των άλλων σκαφών του φίλιου Battle Group.

2) Το δεύτερο έχει να κάνει με την χρήση τους σε σενάρια υπό ιδιαίτερες πολιτικο-διπλωματικο-στρατιωτικές συνθήκες όπως αυτές επιδείχθηκαν στην κρίση των Ιμίων.

Ο συνωστισμός ενός τόσο μεγάλου αριθμού σκαφών και από τις δύο πλευρές προσφέρει ιδανικές συνθήκες δράσης τορπιλακάτων οι οποίες εκμεταλλευόμενες, το μικρό τους μέγεθος, την ταχύτητα και την ευελιξία τους και τον φονικό οπλισμό τους θα μπορούσαν να πλήξουν από κοινού με τα υπόλοιπα σκάφη(φρεγάτες, πυραυλακάτους, κανονιοφόρους) σε μια καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη επίθεση την εχθρική δύναμη με καταστροφικά αποτελέσματα.

3) Το τρίτο και πλέον σύνηθες σενάριο επιχειρησιακής χρήσης τορπιλακάτων έχει να κάνει με την δράση τους ως όπλου ενέδρας σε μια κλασική εφαρμογή αποστολής ναυτικού ανορθόδοξου πολέμου.

Οι τορπιλάκατοι θα ενέδρευαν σε επίκαιρα σημεία του αρχιπελαγικού περιβάλλοντος, αγκιστρωμένες κοντά στην ακτή και με την χρήση παθητικών μόνο αισθητήρων ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εντοπισμού τους. Με την λήψη επαφής με την εχθρική δύναμη, θα ενεργοποιούσαν τους ενεργητικούς τους αισθητήρες για καλύτερη στοχοποίηση, θα εγκατέλειπαν την ακτή πλέουσες με τη μέγιστη ταχύτητα προς την κατεύθυνση του εχθρικού στόχου, θα εκτόξευαν τα όπλα τους και στη συνέχεια θα εκτελούσαν ελιγμούς διαφυγής.

Αυτό άλλωστε ήταν και το τυπικό σενάριο επιχειρησιακής τους χρήσης τους στα νερά του Αιγαίου επί δεκαετίες.

Ειδικά σε αυτό το σενάριο ο συνδυασμός τους με τορπίλες Skhval θα ήταν θανατηφόρος καθώς εκμεταλλεύονται το μεγάλο πλεονέκτημα του όπλου, την μεγάλη του ταχύτητα που το καθιστά πρακτικά μη ανασχέσιμο.

Επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά

S-Boot.Net | Τ/Α ΕΣΠΕΡΟΣ P-50

Αν καλούμασταν να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τα επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά των υπό σκέψη τορπιλακάτων θα είχαμε να καταθέσουμε τα εξής: μιλάμε για σκάφη εκτοπίσματος 150-200 τόννων, με ικανότητα επίτευξης ταχύτητας άνω των 40 κόμβων, κύριο οπλισμό 4-6 τορπιλλωσωλήνων για τορπίλες των 533 mm (ενδεικτικά DM2A4 και Shkval) και δευτερεύοντα οπλισμό πυροβόλο τουλάχιστον 40 mm στην πλώρη και σταθεροποιούμενο πυργίσκο οπλισμού για πυροβόλο των 25-30 mm στην πρύμνη με ικανότητα υποδοχής βλημάτων της κατηγορίας του Hellfire. Επίσης χρήσιμη θα ήταν η τοποθέτηση εκτοξευτών βλημάτων Stinger που μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την χρήση εκτοξευτών chaffs & flares.

Προ ετών μια Γαλλική εταιρεία είχε παρουσιάσει μια σειρά σταθεροποιούμενων πυργίσκων οπλισμού, την Raptor με τέσσερις εκδόσεις, δύο εκ των οποίων καλύπτουν τις παραπάνω απαιτήσεις, ενώ το εγχείρημα είναι εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του σκάφους θα περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σύστημα μάχης, ραντάρ, συστήματα ESM/ ECM και οπωσδήποτε σύστημα παθητικής επιτήρησης IRST.

Το σκάφος θα πρέπει να ενσωματώνει εγγενή χαρακτηριστικά τεχνολογίας χαμηλής παρατηρισιμότητας που μπορεί να γίνει με κατάλληλη γεωμετρία σχεδίασης και χρήση κατάλληλων υλικών (κατά βάση συνθετικών).

Για να δώσουμε μια εικόνα το σκάφος θα θυμίζει σε μικρογραφία της κορβέτα Visby του Σουηδικού πολεμικού ναυτικού. Σε μέλλοντα χρόνο θα μπορούσε να εξοπλιστεί με 2-4 βλήματα εναντίον πλοίων μικρού βεληνεκούς της κατηγορίας του Penguin, κάτι που θα αύξανε την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα.

Γενικά το εγχείρημα θεωρείται ότι βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής ναυπηγικής αμυντικής βιομηχανίας. Τη δεκαετία του ’80 τα ελληνικά ναυπηγεία είχαν παρουσιάσει την κλάση πυραυλακάτων «ΠΡΩΤΕΥΣ» με εκτόπισμα 190 τόνους με προηγμένα για την εποχή χαρακτηριστικά.

Τελικά η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά του Π.Ν καταδίκασε το πρόγραμμα στην αφάνεια. Έκτοτε, με την πρόοδο που έχει επισυμβεί στην ναυπηγική η σχεδίαση και ναυπήγηση μιας σύγχρονης έκδοσης τορπιλακάτου φαντάζει απλούστατο εγχείρημα που μπορεί να δώσει υψηλό ποσοστό ΕΠΑ και ανοίξει τον δρόμο σε εξαγωγικούς ορίζοντες.

©ΓΕΝ | ΠΠ ΠΗΓΑΣΟΣ P-199 (πρώην ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟΣ Ρ-25) τύπου Nasty. Παραλήφθηκε στην Ελλάδα στις 12 Απριλίου 1967 (Κυβερνήτης Yπoπλοίαρxoς Κ. ΓKITAΚOΣ Π.Ν.). Λειτουργεί πλέον ως Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) σε μόνιμη διασπορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίλογος

Η επαναεισαγωγή της τορπιλακάτου λοιπόν στον στόλο ταχεών σκαφών του Π.Ν σε αποτελεί παρελθοντολαγνεία ή νοσταλγική διάθεση.

Το κάθε μέσο έχει τον ρόλο του στο ελληνικό στρατιωτικό οικοδόμημα και στις ιδιαίτερες συνθήκες που αυτό καλείται να επιχειρήσει.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε πάντα παράδοση στη χρήση ανορθόδοξων μέσων και μεθόδων και δικαιώθηκε ανά τους καιρούς.

Ας τολμήσει λοιπόν το Π.Ν, να βγει από τα ειωθότα και να κάνει αυτό που διαχρονικά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα: να δίνει πρωτότυπες λύσεις σε πρωτότυπα προβλήματα δίνοντας στα σκάφη με τις πειρατικές σημαίες στους ιστούς τη θέση που τους αξίζει.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. https://www.moog.com/markets/defense/turreted-weapon-systems.html#
  Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τοποθετηθεί.ενα πυροβόλο 40mm με πυρομαχικα 3p,ενα rws με πυροβόλο m230lf και βλήματα stinger,ενα ραντάρ όπως αυτά της ισραηλινής rada,σύστημα mini tds που συνδυάζει esm με laser warning επίσης ισραηλινής κατασκευής και εκτοξευτήρες καπνογόνων βομβίδων για προστασία στο υπέρυθρο και laser φασμα.σαν κύριος οπλισμός τορπίλες mu90 εναλλακτικά ίσως κ/β nsm Kongsberg για να καλύπτουν απο την Ρόδο αποτελεσματικά το Καστελόριζο.η πρώτη γραμμή άμυνας δεν ειναι οι φ/γ ούτε οι τπκ.ειναι τα παράκτια περιπολικά.αυτά χρειάζονται ανανέωση.σχέδια όπως τα super dvora θα μπορούσαν να επιβιώσουν τις πρώτες ώρες μιας κρίσης μέχρι να αναλάβουν οι μεγαλύτερες μονάδες του πν.και πιστεύω μια κατασκευή εγχώρια θα μπορούσε να αποδεσμεύσει τις μεγάλες μονάδες του πν απο καθήκοντα επιτήρησης /συνοδείας τουρκικών μονάδων σε περίοδο ασκήσεων.

 2. Υπό προϋποθέσεις ένα σκάφος τέτοιος σκάφος με χαμηλό RCS θα μπορούσε να σταθεί, έχοντας και κάποια μέτρα αυτοπροστασίας… οι επειλές πια ειναι πολλές και ναυπήγηση πλοίων μονοδιάστατων που θα μεταφέρουν μόνο τορπίλες δεν είναι καθόλου οικονομική υπόθεση στην τελική.
  Από τη άλλη όταν τα υποβρύχια μας δεν έχουν σύγχρονες τορπίλες τι κουβεντιάζουμε;
  Υπάρχουν και τορπίλες όπως οι SeaHake Mod4 ER που ίσως να κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο… μα εδώ έχουμε μείνει σε τεχνολογία 3 δεκαετιών πίσω στις τορπίλες στην αιχμή του δόρατος του ΠΝ τα 214.
  Συνεπώς νομίζω ότι πρέπει πρώτα να μαζέψουμε άλλα πράγματα, ξεκινώντας από υποβρύχια 209/1400 της Βραζιλίας, ή τα Ιταλικά Sauro μαζί με μια σημαντική παραγγελία σύγχρονων τορπιλών και αντιμέτρων.

 3. Το άρθρο είναι ανακριβες σε πολλά σημεία του και μιλάω ως ειδικός, δεν μπορώ να πω παραπάνω. Η mk 46 δεν μπορεί να χτυπήσει στόχο επιφάνειας ας πούμε ούτε η skval μπορεί να γίνει βολή από φορέα εκτός νερού.

  1. Η εκτόξευση Shkval από τορπιλοσωλήνες τοποθετημένους σε τορπιλάκατο θεωρούμε πως είναι εφικτή όπως καταδεικνύει το παρακάτω βίντεο από εκτόξευση της ιρανικής έκδοσης του αρχέτυπου ρωσικού όπλου:

   https://youtu.be/XXCpDK2NQIA

   Επίσης η Mk46 είχε προταθεί για τον εξοπλισμό Υπερταχέων Σκαφών Κρούσης UFASC II-πιο συγκεκριμένα σε θέση ανάμεσα στις καρίνες του καταμαράν σκάφους-για την προσβολή σκαφών επιφανείας,πρωτίστως αποβατικών.

 4. Το προβλημα για την ΜΚ46 ειναι η μικρη εμβελειας της (η οποια εχει αλλο νοημα εναντιον ενος υποβρυχιου και αλλη εναντιον ενος πλοιου επιφανειας),στην δευτερη περιπτωση το σκαφος κρουσης θα ειναι μεσα στην εμβελεια πχ ενος OTO MELARA 76ΜΜ.

  1. Όπως εύστοχα παρατηρεί και ο φίλος ΑΧΕΡΩΝ πιο κάτω,σκάφη όπως τα UFASC II θα δρούσαν σε «αγέλες» σκαφών,τυπικά 4-6.Στόχος τους βάση της προβλεπόμενης επιχειρησιακής τους χρήσης,θα ήταν κατά βάση τα αποβατικά σκάφη του αντιπάλου μεγέθους LCU.

   Απώλειες προφανώς θα αναμένονται,δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή μάχης από θέση ασφαλείας,εκτός των εχθρικών απειλών.

 5. Στο σημείο 3) και το ότι «Αυτό άλλωστε ήταν και το τυπικό σενάριο επιχειρησιακής τους χρήσης τους στα νερά του Αιγαίου επί δεκαετίες.»,νομίζω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά.
  1)δέν υπάρχει πλέον εκείνη ἡ αφάνεια που υπήρχε όταν αποκτήθηκαν οἱ Nasty,και
  2)πλέον υπάρχουν και πολλά όπλα που και ὁ αντίπαλος διαθέτει ἣ αναπτύσσει,όπως CIRIT/UMTAS,ιδιαιτέρως κατάλληλα για ελαφρά σκάφη.

  Θα πρέπει να εξετάσουμε μάλλον το θέμα στο πλαίσιο του swarming.
  Εδώ το Ιράν είναι αρχετυπικό παράδειγμα,όχι μόνο στα σκάφη επιφανείας,αλλά και στην ανάπτυξη μίνι υποβρυχίων.

  Γνώμη μου πάντως είναι ότι αυτήν την στιγμή θα πρέπει να αναβαθμιστεί (και με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων) ἡ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ σε ισχύ αλλά και στρατιωτικότητα,και να απαλλάξει το ΠΝ από πολλά πάρεργα,αλλά και να απαλλαγεί από πολλά πάρεργα και ἡ ίδια.
  Και αυτό,θα είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βουλήσεως.

  1. Αιφνιδιαστικά αναδυόμενες απειλές δεν αντιμετωπίζονται εύκολα από τα εχθρικά μέσα,όση επένδυση να γίνει σε θέματα εξοπλισμών,τακτικών και εκπαίδευσης.Επίσης φρονούμε πως ένα σκάφος σαν αυτό που προτείνουμε με έντονα χαρακτηριστικά μείωσης του ίχνους του,έχει επαρκείς πιθανότητες επιβίωσης και δράσης,ακόμα και σε ένα επιβαρυμένο από πλευράς απειλών περιβάλλον.

   Ασφαλώς ενυπάρχει πάντα ο εγγενής κίνδυνος που εντοπίζεται σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση,όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα συγκεκριμένα σκάφη αποτελούν ένα μόνο μέρος του συστήματος άμυνας του Αρχιπελάγους,δεν θα πολεμήσουν μόνα τους,αλλά θα απειλούν συνδυαστικά με τα άλλα φίλια μέσα τα αντίστοιχα εχθρικά.

   Όσο για το σχόλιο σας για την ανάγκη ενισχύσεως και στρατιωτικοποιήσεως της Ακτοφυλακής υπερθεματίζουμε ανεπιφύλακτα!

   1. Να ρίξω εδώ και μία τελευταία «νότα»,τα ελαφρά/ταχέα σκάφη και οἱ αγέλες,έχουν περισσότρο νόημα ὡς
    1)υποκατάστατα των κυρίων μονάδων,ἢ
    2)ὡς παραστάτες των κυρίων μονάδων;

 6. Εννοείται πως αγέλες ταχέων/υπερταχέων σκαφών κρούσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις κύριες μονάδες επιφανείας στις βασικές αποστολές του ναυτικού αγώνα.

  Μπορούν να δράσουν όμως ως δύναμη προσβολής/παρενόχλησης των εχθρικών δυνάμεων,απομειώνοντας την ισχύ τους και αναγκάζοντας τους να δράσουν με μεγαλύτερη προσοχή,επιφυλακτικότητα και ανασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.