Ναι, η Σερβική αεράμυνα χτύπησε ακόμη ένα F-117 το 1999 στην Operation Allied Force

Νέες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό επιβεβαιώνουν τις μακρόχρονες φήμες του F-117 που υπέστη ζημιές από πύραυλο επιφανείας-αέρος πάνω από την Σερβία.

Η ιστορία πως ένα από τα πολύτιμα στέλθ επιθετικά αεροσκάφη F-117 Nighthawk της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) καταρρίφθηκε στην Σερβία κατά την Operation Allied Force την 27η Μαρτίου 1999, είναι, ως στιγμής, γνωστή. Η απώλεια του Vega 31 και η εν συνεχεία διάσωση του πιλότου, Αντισμήναρχου Dale Zelko, είναι ένα περιστατικό που αναλύθηκε λεπτομερώς παλιότερα στον ιστότοπο The War Zone. Αυτό όμως που είναι ελάχιστα γνωστό είναι πως ακόμη ένα F-117 χτυπήθηκε από σερβικό αντιαεροπορικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, όμως οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη έγιναν γνωστές μόλις πρόσφατα.

Στην τελευταία έκδοση της διαδικτυακής ραδιοφωνικής μετάδοσης (podcast) The Afterburn, την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ, ο εν αποστρατεία Αντισμήναρχος Charli “Tuna” Hainline της Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένας πρώην πιλότος F-117, επιβεβαιώνει αυτό, που για πολλά χρόνια, υπήρχε ως φήμη: πως ένα δεύτερο στέλθ αεροσκάφος είχε χτυπηθεί από τους Σέρβους, αλλά κατάφερε να επιστρέψει στην βάση του. Καθότι τίποτα δεν παραμένει διαβαθμισμένο σχετικά με το περιστατικό στην Operation Allied Force, παρ’όλα αυτά παρέχει κάποιες εντυπωσιακές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό που φαίνεται να είναι ένα παλιότερο ανεπιβεβαίωτο περιστατικό.

Ο Hainline πετούσε με το A-10 σε πολεμικές αποστολές πριν μεταβεί στο F-117 μετά την «εμφάνιση μέσα από το σκοτάδι» του κάποτε μυστικού προγράμματος και λίγο μετά την Operation Desert Storm. Επίσης, εξηγεί πως πέταξε μια και μοναδική αποστολή πάνω από το Ιράκ στις αρχές του 1993 κατά την επιτήρηση της απαγόρευσης πτήσεων πάνω από αυτήν την χώρα. Σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι ο Tuna είχε ως στόχο μερικά ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα και απέκτησε την πρώτη του εμπειρία ως αποδέκτης εχθρικών επίγειων πυρών, όμως το αεριωθούμενο του παρέμεινε άθικτο.

F-117 μπροστά από κατεστραμμένο προστατευμένο υπόστεγο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Αχμέντ αλ Ζαμπερ, στο Κουβέιτ. Ο Hainline πέταξε την πρώτη του αποστολή με το στέλθ αεριωθούμενο από εδώ, το 1993.

Κατά την Operation Allied Force, το 1999, ο Hainline βρίσκονταν στη δεύτερη αποστολή του με το F-117, μετατιθέμενος στην 9η Μοίρα Μαχητικών «Flight Knights» και στάθμευε στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ στην Γερμανία. Από εκεί, οι αποστάσεις ήταν αρκετά μεγάλου βεληνεκούς και «αρκετά εξαντλητικές», συνήθως έξι ώρες μεταξύ απογείωσης και προσγείωσης. Συνήθως απαιτούνταν τουλάχιστον δύο ώρες για να φτάσει στην πορεία του κηροζινοφόρου αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου, το οποίο πετούσε πάνω από την Ουγγαρία, συνεχίζοντας την αποστολή βομβαρδισμού ακριβείας που περιλάμβανε περίπου 30 με 45 λεπτά συνολικού χρόνου πτήσης πάνω από την Γιουγκοσλαβία και τότε επέστρεφε στην βάση μέσω ακόμα μίας συνάντησης με το αεροπλάνο ανεφοδιασμού.

Με μόλις δύο βόμβες καθοδήγησης λέιζερ στις εσωτερικές αποθήκες του, κανονικά, στην Operation Allied Force, το Nighthawk αποδέσμευε όλα του τα όπλα πάνω σε έναν στόχο, συχνά αυτοί οι στόχοι περιλάμβαναν υποδομές επικοινωνιών, όπως ιστούς τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι έπρεπε να προσβληθούν στα θεμέλια τους για να πέσουν κάτω. Ο Hainline αναφέρει επίσης και άλλους στόχους, ανάμεσα τους γέφυρες, εργοστάσια και κτήρια που οι υπηρεσίες πληροφοριών υποδείκνυαν πως σχετίζονται με άτομα στόχους υψηλής αξίας και εγκαταστάσεις πετρελαίου και ελαιολιπαντικών (POL).

U.S. AIR FORCE/PUBLIC DOMAIN | F-117 με ανεπτυγμένο το αλεξίπτωτο οπισθέλκουσας καθώς προσγειώνεται στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ στην Γερμανία, 4 Απριλίου 1999.

Η «ενδιαφέρουσα βραδιά», όπως την αποκαλεί ο Hainline, περιελάβανε μια αποστολή με δυο F-117 να πετούν σχεδόν σε παράλληλες αποστολές στόχων με το ένα να απέχει απ’ το άλλο περίπου 10 μίλια. Ο Tuna, δεν αναφέρει ημερομηνία, όμως σίγουρα ήταν μετά την κατάρριψη του πρώτου F-117 από τους Σέρβους, σύμφωνα με την αφήγηση του Hainline. Νωρίτερα, ανεπιβεβαίωτες πηγές είχαν αναφέρει ότι αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα την 30η Απριλίου 1999.

Την συγκεκριμένη νύχτα, ο Hainline θυμάται: «εκτοξεύθηκαν αρκετά πυρά αντιαεροπορικών πυροβόλων (AAA) και κάποιες φορές εκτοξεύθηκαν και αρκετοί πύραυλοι». Αυτοί οι πύραυλοι επιφανείας-αέρος (SAM) περιλάμβαναν και στοιχεία του ίδιου, σοβιετικής κατασκευής, SA-3 Goa, που νωρίτερα είχε καταρρίψει το Vega 31, απλά εκείνη την στιγμή χρησιμοποιούνταν και άλλοι τύποι πυραύλων, σύμφωνα με τον Tuna.

WIKIMEDIA COMMONS | Πύραυλοι επιφανείας-αέρος S-125 Pechora, γνωστοί στο NATO ως SA-3 Goa, εκτίθενται σε ένα φινλανδικό μουσείο.

Κατά την υπηρεσία τους στην πρώτη γραμμή, τα Nighthawk, σχεδόν πάντα εκτελούσαν πολεμικές αποστολές υπό την υποστήριξη αεροσκαφών ηλεκτρονικών παρεμβολών, όπως τα EF-111 Raven και EA-6B Prowler. Εκτός από το στελθ σχήμα τους και τα υλικά απορρόφησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δεν στερούνταν μόνο κάθε μέτρου προστασίας, αλλά οι πιλότοι F-117 σχεδόν αδιαφορούσαν για την κατάσταση των απειλών ακτινοβολίας, του αεροσκάφους τους, στην περιοχή τους κατά τις εξόδους τους πάνω από την εχθρική επικράτεια, λόγω της έλλειψης ενσωματωμένου εξοπλισμού εντοπισμού εχθρικών απειλών. Ακόμα και η λήψη ραδιοεπικοινωνιών ήταν υποβαθμισμένη επειδή είχαν αφαιρεθεί οι κεραίες ώστε το αεροπλάνο να γίνει «αόρατο» πάνω από την εχθρική επικράτεια. Στην περίπτωση της κατάρριψης του Vega 31 η υποστήριξη ηλεκτρονικών προσβολών ήταν σημαντικά ελλιπής, αν και δεν είναι σαφές αν ήταν υποβαθμισμένη και στην περίπτωση που περιέγραψε ο Hainline. Σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες, την νύχτα που καταρρίφθηκε το Vega 31 ήταν το μοναδικό βράδυ που τα EA-6B Prowler δεν ήταν παρόντα για να σπείρουν το όλεθρο στα εχθρικά ραντάρ.

Σε αυτήν την περίπτωση, πάνω από την Σερβία, οι ιπτάμενοι των F-117 λάμβαναν προωθημένες προειδοποίησες για τα εχθρικά SAM από τους πιλότους των F-16CJ “Wild Weasel” της Αεροπορίας των ΗΠΑ, των οποίων τα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με το σύστημα σκόπευσης HARM (HTS) για τις επιχειρήσεις καταστολής της εχθρικής αεράμυνας. Έτσι ήταν, στα προάστια του δυτικού Βελιγραδίου, με κατεύθυνση βόρεια, που ένας πιλότος «CJ» ανέφερε την εκτόξευση SAM – εκείνη ακριβώς την στιγμή, ο Hainline βρίσκονταν στη διαδικασία προσβολής στόχων, με μόλις 30 ή 40 δευτερόλεπτα πριν οι βόμβες υποτίθεται να χτυπήσουν μια κεραία.

U.S. AIR FORCE/PUBLIC DOMAIN | F-16CJ απομακρύνεται από ένα KC-130 Stratotanker μετά τον ανεφοδιασμό καυσίμου κατά την νατοϊκή Operation Allied Force, 31 Μαρτίου 1999.

Ο Tuna ο οποίος γνώριζε ότι είχε μια μικρή απόκλιση προς τα δυτικά από την εκτόξευση του SAM, προφέροντας του μια ελάχιστη ασφάλεια, αφηγήθηκε στο The Afterburn τι συνέβη στην συνέχεια.

«Έριξα μια ματιά στα δεξιά μου πάνω από το Βελιγράδι, και είδα τον τεράστιο πύραυλο να πλησιάζει – έμοιαζε με έναν Saturn V. Ήξερα ότι ο νούμερο δύο πως ήταν κάπου εκεί. Τότε είδα ακόμη μία εκτόξευση – αυτήν την μεγάλη λάμψη, ακόμα και από τόσο μακριά βλέπεις πολλές λεπτομέρειες. Την στήλη, τον καπνό να βγαίνει και τότε αυτή η σφαίρα φωτιάς να έρχεται προς τα εσένα».

Ο Hainline επικαλέστηκε την εκπαίδευση που δέχθηκε για μια τέτοια περίπτωση, η οποία απαιτούσε από αυτόν να διατηρήσει ενεργοποιημένο τον αυτόματο πιλότο αφότου η χειροκίνητη αλλαγή πορείας ή οι κινήσεις αποφυγής θα είχαν αρνητική επίδραση στην ισοδύναμη επιφάνεια ραντάρ (RCS) του αεροσκάφους, ενδεχομένως να προσέφεραν έναν πιο γευστικό στόχο για τον πύραυλο.

«Καθώς κατευθυνόμουν προς τον στόχο, ένας πύραυλος ανατινάχθηκε κι ο άλλος, διαφορετικού τύπου, έφυγε στο διάστημα», συνέχισε ο Hainline. «Δεν γνωρίζω αν τον χτύπησε», πρόσθεσε, αναφερόμενος για το ζεύγος του.

Ο Hainline συνέχισε την αποστολή βομβαρδισμού και κατάφερε να αποδεσμεύσει τις βόμβες του και να προσβάλει τον στόχο.

US NATIONAL ARCHIVES

Τότε κατευθύνθηκε πίσω στην πορεία του αεροσκάφους ανεφοδιασμού, αλλά η αναμενόμενη συνάντηση εκεί με το άλλο F-117 δεν συνέβη. Πέρασε μια ένα χρονικό διάστημα κάνοντας κύκλους κατά τη διάρκεια του οποίου ο Hainline έπεισε το ανεφοδιαστικό αεροσκάφος να παραμείνει στην θέση του. Τότε το αεροσκάφος, αναμένοντας να έρθει και το άλλο Nighthawk, κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου. Τελικά, ο χειριστής του βραχίονα ανεφοδιασμού (flying boom) στο KC-130 Stratotanker εντόπισε το F-117 να πλησιάζει μέσα στο σκοτάδι χωρίς ανοιχτά φώτα.

«Το αεροπλάνο του δεν ήταν σε καλά κατάσταση», θυμάται ο Hainline, και αμέσως μετά την σύνδεση του άλλου F-117 με τον flying boom, το αεροσκάφος απομακρύνθηκε, αφήνοντας τον Tuna και το πλήρωμα του κηροζινοφόρου να αναρωτιούνται αν πετούσε με έναν κινητήρα ή αν είχε εμφανιστεί κάποιο άλλο πρόβλημα στον πιλότο.

Ο Hainline έδωσε οδηγίες στο αεροσκάφος ανεφοδιασμού, ζητώντας από το πλήρωμα να κατεβάσουν κάτω τα πτερύγια καμπυλότητας ώστε να μειωθεί η ταχύτητα ώστε το άλλο Nighthawk να μπορέσει να επανασυνδεθεί. Παρ’ότι το καύσιμο χύνονταν γύρω από την υποδοχή, το χτυπημένο F-117 κατάφερε να γεμίσει τις δεξαμενές του και τότε και τα δυο στελθ αεριωθούμενα κατευθύνθηκαν προς την βάση τους.

NATIONAL ARCHIVES | F-117 Nighthawk ανεφοδιάζεται εν πτήσει από ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-10 σε αποστολή στην αεροπορική βάση Εντουάρντς, Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον Hainline, ο ανεφοδιασμός ήταν μια από τις δυσκολότερες πτυχές του να πετάς το F-117.

Στην διαδρομή προς την Γερμανία, ο Hainline είπε ότι το άλλο Nighthawk «εξαφανίστηκε ξανά», όμως τελικά και τα δυο αεροσκάφη κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω στο Σπάνγκνταλεμ.

Οι προσπάθειες του Hainline να διασφαλίζει ότι το άλλο αεροσκάφος θα φτάσει με ασφάλεια πίσω στην βάση βραβευθήκαν με το παράσημο Σταυρό Διάκρισης Ιπταμένου (DFC), έναν έπαινο για «τον ηρωισμό ή την εξαίρετη πράξη κατά την συμμετοχή σε αεροπορική αποστολή».

Καθώς είναι αξιοσημείωτη η αναγνώριση πως ένα ακόμη F-117 χτυπήθηκε από την σερβική αεράμυνα κατά την επιχείρηση Allied Force, ο Hainline τονίζει το γεγονός, σε κάθε πολεμικό σενάριο, ότι τα SAM ήταν μια σοβαρή πηγή ανησυχίας για τα «Μαύρα αεροσκάφη». Περιγράφει πως θα έπρεπε να κινηθεί το F-117 για να αποφύγει τα «διψήφια» SAM -αναφερόμενος στο ρωσικής κατασκευής SA-10 Grumble, επίσης γνωστό ως S-300, και τους πιο εξελιγμένους τύπους- αφότου το αεροσκάφος θεωρούνταν «μειωμένων παρατηρήσιμων χαρακτηριστικών, όχι αόρατο». Ακόμα και τα συγκριτικά παλιά συστήματα, όπως το SA-3, παρέμεναν μια πραγματική απειλή, όπως επιβεβαιώθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με την κατάρριψη του Vega 31.

Σχηματισμός ζεύγους F-117 λαμβάνουν θέση για φωτογράφιση στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Πέρα από την συζήτηση στο podcast σχετικά με το F-117 και το περιστατικό πάνω από την Σερβία, ο Hainline αναφέρθηκε στις άλλες πτυχές της καριέρας του ως πιλότος, όπως την περίοδο που ήταν εναλλακτικός και πιλότος δοκιμών αεροπλανοφόρου με την Μοίρα Μαχητικών 106, Gladiator, του Ναυτικού των ΗΠΑ. Αξίζει να το ακούσετε.

Αρκεί να πούμε, αυτή η αποστολή πάνω από το Βελιγράδι το 1999 ήταν ίσως η πιο ανατριχιαστική σε ολόκληρη την εντυπωσιακή καριέρα του Hainline. Αυτό δείχνει επίσης ότι υπάρχουν κι άλλες ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν σχετικά με το μυστηριώδες Nighthawk, οι επιχειρήσεις του οποίου συνεχίζουν να καλύπτονται από ένα πέπλο μυστικότητας.

 

Πηγή: thedrive.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.