Όλα τα οχήματα μάχης, ακόμη και τα άρματα μάχης, είναι κατασκευασμένα από πολλά πολύτιμα υλικά που, στο τέλος της υπηρεσιακής τους ζωής, μπορούν ευκολά να ανακυκλωθούν. Υλικά όπως το μέταλλο και το λάστιχο από οχήματα και άρματα μάχης μπορεί να αφαιρεθούν και ευκολά να επαναχρησιμοποιηθούν για προϊόντα όπως πλακίδια δαπέδου, υποδήματα και νέα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών του NATO (NSPA) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης αρκετών εκατοντάδων αρμάτων μάχης Leopard 1.

Την 20η Οκτωβρίου, ο NSPA ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την αποσυναρμολόγηση και διάλυση 483 αρμάτων μάχης Leopard 1, αποφέροντας έσοδα αξίας $3,21 εκατομμυρίων.

Όπως σημειώνεται από τον NSPA, κάθε Leopard 1A2 περιλάμβανε, για παράδειγμα, απόβλητα καυσίμων και μηχανολογικών ελαίων συντήρησης, μόλυβδο συσσωρευτών ηλεκτρισμού και 22 κιλά αμίαντο.

Περισσότεροι από 24 τόνοι μετάλλου/χάλυβα και μη-σιδηρούχων μετάλλων ανακτήθηκαν από κάθε άρμα μάχης και πουλήθηκαν στη διεθνή αγορά σκραπ μετάλλου. Τελικά, αυτό το έργο απέδωσε συνολική επιστροφή αξίας περίπου $3,21 εκατομμυρίων ή $6500 ανα άρμα για την ιδιοκτήτρια χώρα (επεξεργασία επικίνδυνων υλικών, πωλήσεις σκραπ μετάλλων μείον το κόστος απόρριψης που σχετίζεται με τις εργασίες, μεταφορά κ.α.).

Το δελτίο τύπου του Οκτωβρίου ανέφερε οτι το εν λόγω έργο ανακύκλωσης επιδεικνύει τις δυνατότητες και την αξία του NSPA για τις χώρες μέλη της Συνεργασίας για την Στήριξη της Αποστρατικοποίησης, Αποσυναρμολόγησης και Απόρριψης (D3). Ο NSPA μπορεί να υποστηρίξει τα γραφεία παροπλισμένων υλικών των χωρών μελών παρέχοντας προσαρμοσμένη εμπειρία D3, στρατηγικό σχεδιασμό και πραγματική υλοποίηση μέσω ενός διεθνούς δικτύου εργολαβιών. Παρόμοια υποστήριξη είναι εξίσου διαθέσιμη και για τις τρίτες χώρες.

 

Πηγή: defence-blog.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: