Ολλανδία: Επιτυχείς οι δοκιμές του LARS της Naval Group για τα ναρκοθηρευτικά MCM

©Naval Group | Οι δοκιμές δεξαμενής στην MARIN περιλάμβαναν την εκτόξευση και ανάκτηση USV με 5/6 μποφόρ.

Η Naval Group σημείωσε 100% επιτυχείς ανακτήσεις του Inspector 125 κατασκευής του ECA Group, σε  έως και 5/6 μποφόρ, με χρήση του Συστήματος Εκτόξευσης και Ανάκτησης (LARS) στις εγκαταστάσεις του Ολλανδικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών (MARIN) στο Wageningen.

Στις εγκαταστάσεις του Oλλανδικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών που αποτελεί συνεργάτη της Naval Group, Βέλγοι και Ολλανδοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν τις απολύτως επιτυχείς δοκιμές του Συστήματος Εκτόξευσης & Ανάκτησης της Naval Group μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας (USVs). Οι δοκιμές σε κατάσταση θαλάσσης 5/6 (έντονος κυματισμός ύψους 4μ.) και με κύματα από όλες τις διευθύνσεις (ακόμη και από την υπήνεμη πλευρά του πλοίου μεταφοράς USV).

Πρόκειται μία παγκόσμια πρώτη και αποδεικνύει ότι η μέθοδος εκτόξευσης και ανάκτησης που ανέπτυξε η Naval Group είναι η απάντηση για την ασφαλή λειτουργία των USVs σε αντίξοα θαλάσσια περιβάλλοντα. Η Naval Group έδειξε την τεχνογνωσία που διαθέτει ανοίγοντας το δρόμο για νέες δυνατότητες για τα ναυτικά σώματα που χρειάζονται να λειτουργούν USV στη θάλασσα υπό δύσκολες συνθήκες. Το πλοίο μεταφοράς drones της Naval Group διαθέτει 2 συστήματα LARS, ένα σε κάθε πλευρά, τοποθετημένα λίγο πιο πίσω από το μέσο του πλοίου, κοντά στο κέντρο βάρους του πλοίου. Κάθε LARS αποτελείται από ένα περιστρεφόμενο πλαίσιο σε σχήμα Α με το USV, βάρους έως 18 τόνους, να στεγάζεται σε μία πλωτή βάση. Αυτό επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτόξευση δύο USVs με μέγιστη ασφάλεια. Για το Βελγο-Ολλανδικό πρόγραμμα ναρκοθηρευτικών (MCM), που υλοποιείται από την Belgium Naval Robotics- κοινοπραξία της Naval Group και της ECA Group-, θα χρησιμοποιηθούν για το χειρισμό δύο ECA Inspector 125 USV.

Ο Claude Bultot, ο διευθυντής του Βελγικού προγράμματος, δήλωσε: “Αυτή η επιτυχία είναι ένα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος και προς την εφαρμογή ενός νέου τρόπου διεξαγωγής των ναρκοθηρευτικών δραστηριοτήτων μας που θα είναι αποτελεσματικότερος και ασφαλέστερος για τα πληρώματά μας. Ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματα, μαζί με το Ολλανδικό Ναυτικό και με τους βιομηχανικούς εταίρους μας από τη Naval Group και την ECA Group.”

Αυτές οι δοκιμές αποτελούν μέρος μίας σειράς δοκιμών για το πρόγραμμα MCM BE/NL. Τον Αύγουστο του 2019, οι πρώτες δοκιμές εντός δεξαμενής διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του MARIN, με το ίδιο μοντέλο κλίμακας του κύτους του πλοίου και του συστήματος πρόωσης, υπό ήρεμες θαλάσσιες συνθήκες. Ο πρώτος στόχος ήταν η επιβεβαίωση και η τελειοποίηση των προβλέψεων της υπολογιστικής ρευστομηχανικής που έγιναν για την ταχύτητα και για την επιβεβαίωση της συνολικής αντίστασης του κύτους και της απόδοσης της  προπέλας. Ο δεύτερος στόχος ήταν να αξιολογηθούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κύτους και του συστήματος πρόωσης προκειμένου να υπολογιστεί η συνολική ισχύς πρόωσης του πλοίου. Η επόμενη σειρά δοκιμών θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και θα αξιολογήσει τις δυναμικές πτυχές διαχείρισης της βάσης.

Η σύμβαση για δώδεκα ναρκοθηρευτικά για τα ναυτικά του Βελγίου και της Ολλανδίας θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια.

Μετά από τριετή περίοδο σχεδιασμού, η Belgium Naval & Robotics θα προχωρήσει στη φάση παραγωγής των πλοίων και τα συστήματα drone, με μια πρώτη παράδοση να είναι προγραμματισμένη το 2024. Έξι πλοία θα παραδοθούν στο Βελγικό Ναυτικό και έξι στο Ολλανδικό Ναυτικό. Όλα είναι εξοπλισμένα με πλήρη συστήματα drone που περιέχουν συνολικά πάνω από εκατό υποβρύχια, επιφανειακά και εναέρια drone πλήρως αφιερωμένα για χρήση ως αντίμετρα κατά ναρκών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.