Navantia και πανεπιστήμιο Carlos III θα συνεργαστούν στην εξέλιξη του συστήματος μάχης της φρεγάτας F-110

[dropcap size=small]Η[/dropcap] ισπανική ναυπηγική βιομηχανία Navantia υπέγραψε σύμβαση με το πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης για την υποστήριξη της Ερευνητικής Ομάδας Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής ώστε να αναπτυχθεί το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) SCOMBA της φρεγάτας F-110. Η F-110 είναι η μελλοντική κλάση φρεγάτας που προορίζεται για το Ισπανικό Ναυτικό. Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, το πανεπιστήμιο θα υποστηρίξει την Navantia στην εξέλιξη της νέας σύντηξης δεδομένων και σχετικών ικανοτήτων, των οποίων ο σκοπός είναι η βέλτιστη ενσωμάτωση των πληροφοριών που συλλέγονται στο SCOMBA από διάφορους αισθητήρες πάνω στην F-110. Αυτό θα επιτρέψει στους χειριστές να έχουν ανελλιπώς καλύτερη πληροφόρηση της τακτικής κατάστασης.

Το SCOMBA, το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του στην Navantia, συγκεκριμένα το 2004 στο Κέντρο Συστημάτων το Σαν Φερνάντο, είναι το CMS που έχει τοποθετηθεί σε όλα τα πλοία τελευταίας γενιάς του Ισπανικού Ναυτικού, όπως το αεροπλανοφόρο Juan Carlos I, το Πλοίο Υποστήριξης Cantabria και τα έξι OPV ΒΑΜ.

To SCOMBA είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Navantia και το Ισπανικό Ναυτικό για την εξέλιξη ενός μοναδικού CMS για τα πλοία όλου του στόλου, ανεξάρτητα από τις διαφορές των διαμορφώσεων ή αποστολών τους και αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του Ναυτικού.

Από το 2015, στο πλαίσιο σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας, η Navantia Sistemas εργάζεται στην εξέλιξη μιας νέας έκδοσης του συστήματος SCOMBA για τις φρεγάτες F-110, με φιλόδοξο περιεχόμενο, στην ανάπτυξη νέων τακτικών δυνατοτήτων και την ενσωμάτωση νέων αισθητήρων και όπλων, όπως και στον εκσυγχρονισμό της σχεδίασης του μέσα από την χρήση επεξεργαστών και αναλυτών τελευταίας τεχνολογίας, προσδίδοντας στο σύστημα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη λειτουργία και τον κύκλο ζωής του.

Η Ερευνητική Ομάδα της Εφαρμοσμένης Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Πληροφορικής του πανεπιστημίου Carlos III, η οποία διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στο πεδίο της σύντηξης πληροφοριών για πολιτικά και αμυντικά συστήματα, διευρύνει με αυτή την σύμβαση την λίστα των μεγάλων βιομηχανιών με τις οποίες έχει συνεργαστεί ως σήμερα.

Βίντεο: Ο ρόλος της Lockheed Martin στο πρόγραμμα της F-110

Σχετικά με την F-110

Το Ισπανικό Ναυτικό πρόκειται να αντικαταστήσει την κλάση φρεγατών “Santa Maria” με την φρεγάτα F-110 περίπου στο 2025. Η φρεγάτα F-110 δεν επικεντρώνεται μόνο στην υποκατάσταση της λειτουργίας της κλάσης “Santa Maria” αλλά επίσης στην παροχή λύσεων στην αντιμετώπιση των τελευταίων απειλών και την εκτέλεση των μελλοντικών αναμενόμενων αποστόλων.

Τα κρίσιμα χαρακτηριστικά του έργου είναι:

  • Επιχειρήσεις σε μπλε και παράκτια ύδατα
  • Μειωμένο πλήρωμα
  • Αποτελεσματικότητα σε όρους κόστους λειτουργίας και κύκλου ζωής.
  • Υψηλό επίπεδο επιβίωσης (μειωμένη πιθανότητα εντοπισμού / ικανότητα να αντέχει επιθέσεις και να φέρει εις πέρας την αποστολή).
  • Περιεκτική σουίτα συστήματος μάχης που καλύπτει όλες τις περιοχές επιχειρήσεων: AAW, ASW, EW, ασύμμετρες επιχειρήσεις.
  • Ικανότητα οργανικών στοιχείων αποστολής (δυο ελικόπτερα, UXV…)

Από την αρχή του προγράμματος, η Navantia συνεργάζεται στενά με το Ισπανικό Ναυτικό πάνω στις απαιτήσεις της φρεγάτας του 21ου αιώνα και το 2015 η Navantia υπέγραψε σύμβαση με το ισπανικό υπουργείο άμυνας για την ανάπτυξη της φάσης ανάπτυξης του έργου. Παράλληλα, ξεκίνησε μια σουίτα τεχνολογικών προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης προς επιζήτηση των τελευταίων καινοτομιών ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα F-110.

Για το 2017, το κύριο ορόσημο είναι η επιθεώρηση προσδιορισμού συστήματος (SDR) της πλατφόρμας πλοίου.

Απόδοση/Μετάφραση από το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.