ΗΠΑ: Ο ανιχνευτής μαύρων κουτιών του Ναυτικού συμμετέχει στο υποβρύχιο κυνήγι του αγνοούμενου ιαπωνικού F-35A

DSCV Van Gogh

Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) αναπτύσσει τα εργαλεία που χρησιμοποίησε στην έρευνα του αγνοούμενου αεροσκάφους της πτήσης MH370 των μαλαισιανών αερογραμμών για να βοηθήσει στην εύρεση του ιαπωνικού F-35A που κατέπεσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπως ανακοινωσε την Πέμπτη ο 7ος Στόλος των ΗΠΑ.

Η ομάδα ανάσυρσης επιβιβάστηκε την Πέμπτη, στην Οκινάουα, Ιαπωνία, στο ειδικής κατασκευής πλοίο υποστήριξης καταδύσεων και κατασκευών DSCV Van Gogh. Η συμμετοχή αυτή ειναι η τελευταία βοήθεια των ΗΠΑ για την εύρεση του μαχητικού της Ιαπωνικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JSDF) που αγνοείται από την 9η Απριλίου. Η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF) ταυτοποίησε τον αγνοούμενο πιλότο του F-35A ως τον Επισμηναγό Ακινόρι Χοσόμι.

“Από την 9η έως την 17η Απριλίου, το αντιτορπιλικό καθοδηγούμενων πυραύλων USS Stethem (DDG-63) και ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon του Ναυτικού των ΗΠΑ εντάχθηκαν στις δυνάμεις έρευνας των JSDF σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου σε 5000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια,”ανακοινωσε ο 7ος Στόλος των ΗΠΑ. “Το αεροσκάφος ναυτικών περιπολιών P-8A Poseidon του Ναυτικού των ΗΠΑ εκτέλεσε συνολικά 182 ώρες πτήσης.”

Επιπλέον, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 της Αεροπορίας των ΗΠΑ συμμετείχε στις έρευνες. Στα ιαπωνικά μέσα περιλαμβάνεται το JS Chiyoda (ASR-404), η ναυαρχίδα του στόλου διάσωσης υποβρυχίων της Ιαπωνίας. Επίσης, αυτήν την εβδομάδα το ερευνητικό πλοίο Kaimei της Ιαπωνικής Υπηρεσία Θαλασσίων-Επίγειων Επιστημών και Τεχνολογιών συμμετείχε στις έρευνες.

“Το Kaimei ειναι εξοπλισμένο με ηχητικούς βυθομετρητές, μαγνητόμετρα και ανεπάνδρωτα υποβρύχια με ικανότητα βύθισης σε βάθος 3000 μέτρων για την επισκόπηση του θαλασσίου βυθού,” μετέδωσε ο Financial Times την Τετάρτη. “To F-35 που κατέπεσε πιστεύεται οτι βρίσκεται σε βάθος 1500 μέτρων: πολύ κάτω από το βάθος λειτουργίας ενός κανονικού υποβρυχίου.”

Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι Ιάπωνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν οτι η τεχνολογία που ειναι ενσωματωμένη στο F-35A μπορεί να δεσμευθεί και να αντιγραφτεί μέσω της αντίστροφη μηχανικής από τους αντιπάλους. Ωστόσο, αμυντικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο USNI News οτι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως Κινέζοι ή Ρώσοι ερευνούν επίσης για το αγνοούμενο F-35A.

Τα TLP-25, τα ανεπάνδρωτα υποβρύχια οχήματα της ομάδας ανάσυρσης του Ναυτικού των ΗΠΑ εξοπλισμένα με ηχοβολιστικά χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα στην αποτυχημένη έρευνα για το Boeing 777-200ER των μαλαοσιανών αερογραμμών που αγνοείται απο το 2014.

©Ναυτικό ΗΠΑ | Το σύστημα TPL-25 χρησιμοποιήθηκε για τον επανεντοπισμό των σηματοδοτών υποβρύχιων ηχοκυμάτων των πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκάφος που έχουν καταπέσει σε βάθος μέχρι 20000 πόδια σε όλον τον κόσμο.

Παρακάτω ειναι ολόκληρη η ανακοίνωση το 7ου Στόλου των ΗΠΑ της 24ης Απριλίου.

“Το Ναυτικό των ΗΠΑ θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης του JASDF F-35A.

Οκινάουα, Ιαπωνία – Ομάδα ανάσυρσης του Ναυτικού των ΗΠΑ επιβιβάστηκε σε ένα μισθωμένο πλοίο και απέπλευσε την 24η Απριλίου απο την Οκινάουα για να συνεισφέρει στις επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης της Ιαπωνίας για το JASDF F-35A που κατέπεσε στην θάλασσα.

Το DSCV Van Gogh ειναι ένα πολλαπλών χρήσεων πλοίο υποστήριξης καταδύσεων και κατασκευών εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα οχήματα και το σύστημα συρόμενου σηματοδότη εντοπισμού (TPL-25) του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το αεροσκάφος F-35A χάθηκε περίπου 85 μίλια ανατολικά της αεροπορικής βάσης Μισάουα από την 9η Απριλίου. Απο 9-17 Απριλίου το αντιτορπιλικό καθοδηγούμενων πυραύλων, USS Stethem (DDG 63) και ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon του Ναυτικού των ΗΠΑ εντάχθηκαν στις δυνάμεις των JSDF ερευνώντας μια περιοχή που εκτείνεται περίπου σε 5000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια. Το αεροσκάφος ναυτικών περιπολιών P-8A Poseidon πέταξε συνολικά 182 ώρες. Οι σκέψεις μας συνεχίζουν να ειναι με την οικογένεια, τους φίλους και συναδέλφους του πιλότου.

Η απρόσκοπτη συνεργασία ανάμεσα στον Στρατό των ΗΠΑ και τις JSDF κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης ειναι ακόμα μία απόδειξη της ισχυρής συμμαχίας, σφυρηλατημένης έπειτα από δεκαετίες αμοιβαίας υποστήριξης και φιλίας.

Ο 7ος Στόλος των ΗΠΑ παρέχει ασφάλεια παράλληλα με τους συμμάχους και εταίρους σε όλη την ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Ως ο μεγαλύτερος προκεχωρημένος εκστρατευτικός στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ, ο 7ος Στόλος λειτουργεί περίπου 50-70 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια και 140 αεροσκάφη με περίπου 20000 ναύτες.”

Το αεροπλάνο της Lockheed Martin, ηλικίας κάτω του ενός έτους, ήταν το πρώτο F-35 που συναρμολογήθηκε στην Ιαπωνία από τη Mitsubishi Heavy Industries. Ήταν στον αέρα μόλις για 28 λεπτά πριν εξαφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, και είχε καταγράφει συνολικά 280 ώρες πτήσης.

Sam LaGrone

Απόδοση/Μετάφραση απο το usni.org για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.