Νέα εξάρτυση ΕΣ: Κρίσιμες παρατηρήσεις σε ενα νέο υλικό

@isozygio/twitter | Το προσωπικό των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων του ΕΣ, πλην Ειδικών Δυνάμεων, εμφανίστηκε με τις νέες ελληνικής κατασκευής εξαρτύσεις και βελτιωμένα τυφέκια G3 στην Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης

Ο ΕΣ μετά από δεκαετίες αποφάσισε να αλλάξει την εξάρτυση τύπου “Η” που διαθέτει. Ήδη μονάδες των νήσων έχουν κατά καιρούς παραλάβει εξελιγμένες εξαρτήσεις “τύπου ΕΤΑ”, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της μαχητικότητας του τυφεκιοφόρου σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Πρόσφατα, ο ΕΣ αποφάσισε να υιοθετήσει μια εξάρτυση τύπου γιλέκου μάχης/ φορέα αντιβαλλιστικών πλακών. Η νέα εξάρτυση έκανε το ντεμπούτο της στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα. Η πρώτη επαφή των χρηστών με την εξάρτυση οδήγησε σε κάποιες παρατηρήσεις, η οποίες αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση ενός νέου υλικού.

Οι εξαρτύσεις Πεζικού μπορεί να είναι ένα “ταπεινό” υλικό εν συγκρίσει με φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δεν παύει να αφορά το μεγαλύτερο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το Πεζικό υπερέχει αριθμητικά αλλά και είναι αυτό που θα δώσει την τελική μάχη για επικράτηση στο πεδίο και την εξασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο και τον Έβρο, και όπου αλλού χρειαστεί. Στο πνεύμα, λοιπόν, της θετικής και εποικοδομητικής κριτικής παρουσιάζουμε τις παρατηρήσεις των χρηστών της νέας εξάρτυσης με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε αναγκαίες διορθώσεις και βελτίωση κάποιων μειονεκτημάτων, ώστε τελικά ο ΕΣ να έχει στην διάθεσή του ένα ικανοποιητικό υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρήστες σε μονάδες του ΕΣ που παρέλαβαν την νέα εξάρτυσης τύπου φορέα πλακών θωράκισης υπάρχουν κάποια σημαντικά προβλήματα στην σχεδίαση και την κατασκευή που επηρεάζουν την χρηστικότητα του υλικού. Οι κυριότερες παρατηρήσεις που έγιναν από το προσωπικό το οποίο χρησιμοποίησε τις νέες εξαρτύσεις είναι οι εξής:

1.        Η Zώνη Mάχης (Battle Belt) είναι ένα μέγεθος με αποτέλεσμα να μην προσαρμόζεται σωστά σε άτομα με μεγάλες σωματικές διαστάσεις.

2.        Σε κάθε πλευρά της Ζώνης Μάχης οι στήλες MOLLE που βρίσκονται στις άκρες κάθε πλευράς έχουν κατασκευαστεί πιο στενές από τα 40 χιλιοστά από το πρότυπο MOLLE, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές ιμάντες θηκών και να χάνονται συνολικά έξι στήλες σε ολόκληρη την ζώνη. Αυτό συνεπάγεται μείωση της μεταφορικής ικανότητας  της θήκης κατά τρείς γεμιστήρες τυφεκίου.

Η Ζώνη Μάχης δεν έχει εσωτερικά κάποιο φύλλο σκληρού πλαστικού χαμηλού βάρους, ώστε να υπάρχει ακαμψία και να μην υποχωρεί η δομή της κατά την προσθήκη φορτίου.

3.        Η Ζώνη Μάχης δεν έχει εσωτερικά κάποιο φύλλο σκληρού πλαστικού χαμηλού βάρους, ώστε να υπάρχει ακαμψία και να μην υποχωρεί η δομή της κατά την προσθήκη φορτίου.

Η αγκράφα της ζώνης είναι κακής ποιότητας και όχι εφάμιλη με αντίστοιχα προιόντα στρατιωτικών προδιαγραφών της ITW NEXUS, 2M, και δεν ασφαλίζει σταθερά τους ιμάντες με συνέπεια ο χρήστης να αναγκάζεται να δένει τους ιμάντες ώστε να διατηρήσει την ρύθμιση μήκους με αυτοσχέδια μέσα.

4.        Η αγκράφα της ζώνης είναι κακής ποιότητας και όχι εφάμιλλη με αντίστοιχα προϊόντα στρατιωτικών προδιαγραφών της ITW NEXUS, 2M, και δεν ασφαλίζει σταθερά τους ιμάντες με συνέπεια ο χρήστης να αναγκάζεται να δένει τους ιμάντες ώστε να διατηρήσει την ρύθμιση μήκους με αυτοσχέδια μέσα.

5.        Διαπιστώθηκε ότι τα πρόσθια και οπίσθια πάνελ του γιλέκου είναι κατασκευασμένα από μονή στρώση υφάσματος, η οποία αποτελεί παράλληλα την θήκη της αντιβαλλιστικής πλάκας. Η χρήση μονής στρώσης υφάσματος στην εξωτερική επιφάνεια αναπόφευκτα σημαίνει ότι οποιαδήποτε εκδορά θα εκθέτει την πλάκα όλο και περισσότερο και θα καταστρέφει σημαντικά την δομή του φορέα.

6.        Η προσαρμογή των πλευρικών μερών γίνεται επί των θυλακίων της πλάτης στο εξωτερικό τμήμα του γιλέκου με ελαστικό κορδόνι διατομής τριών χιλιοστών. Η παραπάνω σχεδίαση εκθέτει βασικό δομικό τμήμα του γιλέκου και έχει ως αποτέλεσμα την γρηγορότερη φθορά του ελαστικού κορδονίου.

7.        Οι θήκες πλαϊνών αντιθραυσματικών πάνελ δεν είναι προσθαφαιρούμενες ώστε να προσαρμόζουν στους εσωτερικούς ιμάντες των πλευρικών τμημάτων δίνοντας την ευελιξία μετάπτωσης από  βαριά σε ελαφριά διαμόρφωση.

8.        Παρατηρείται ότι στα άκρα των υφιστάμενων πάνελ τα θυλάκια παρουσιάζουν, ομοίως με την Ζώνη Μάχης, μειωμένη διάσταση κατά παράβαση του προτύπου MOLLE με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προσαρμογή θηκών, με συνέπεια την συνολική απώλεια μίας θέσης γεμιστήρα τυφεκίου ανά πλευρά.

9.        Παρατηρήθηκε ότι το κομμάτι βέλκρο των πλευρικών πάνελ με το οποίο υλοποιείται η πρόσθια σύνδεση του γιλέκου είναι πιο μικρό και δεν εκμεταλλεύεται το πλήρες πλάτος του πρόσθιου τμήματος για καλύτερη κα ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ τους.

10.     Οι ιμάντες ταχείας απελευθέρωσης των πλευρικών πάνελ θα έπρεπε να αγκιστρώνουν στις γωνίες του τμήματος βέλκρο με ιμάντα σχήματος ύψιλον (Υ) χωρίς επιπλέον ιμάντες υποβοήθησης για την απελευθέρωσή τους.

Το κάτω τμήμα του γιλέκου με αρσενικό βέλκρο που ασφαλίζει την αντιβαλλιστική πλάκα είναι κοντό με αποτέλεσμα να μην φτάνει να καλύψει το θηλυκό τμήμα και να υπάρχει περίπτωση εξόδου της πλάκας με την πάροδο των ετών και την καταπόνηση του υλικού.

11.    Το κάτω τμήμα του γιλέκου με αρσενικό βέλκρο που ασφαλίζει την αντιβαλλιστική πλάκα είναι κοντό με αποτέλεσμα να μην φτάνει να καλύψει το θηλυκό τμήμα και να υπάρχει περίπτωση εξόδου της πλάκας με την πάροδο των ετών και την καταπόνηση του υλικού. Η ασφαλέστερη μέθοδος είναι η αναδίπλωση του υφάσματος και η τοποθέτηση των τμημάτων βέλκρο να γίνεται προς το εσωτερικό της θήκης της πλάκας και προς τον χρήστη ώστε να ασφαλίζει από το ίδιο το βάρος της πλάκας και την πίεση προς το σώμα του χρήστη.

12.    Οι λαβές ταχείας λύσης του γιλέκου θα έπρεπε να είναι απλές λαβές έλξεως σχήματος «Τ» με ιμάντα και πλαστική λαβή και όχι δακτύλιοι, ώστε να αποφεύγεται η ακούσια λύση του από αγκίστρωση του δακτυλίου σε εμπόδια.

Οι θήκες γενικής χρήσης παρατηρήθηκε ότι το μέγεθος τους είναι μικρό με συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωμένο φαρμακείο (IFAK) με τα απαραίτητα υλικά, ούτε για την μεταφορά μονόκυαλης διόπτρας νυκτερινής παρατήρησης.

13.    Κατά την επιθεώρηση των θηκών γενικής χρήσης παρατηρήθηκε ότι το μέγεθος τους είναι μικρό με συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωμένο φαρμακείο (IFAK) με τα απαραίτητα υλικά, ούτε για την μεταφορά μονόκυαλης διόπτρας νυκτερινής παρατήρησης. Επιπλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλό ρόλο όπως για παράδειγμα την μεταφορά κυτίου πυρομαχικών για πολυβόλο Minimi.

14.    Οι θήκες αποτελούνται από μονό φύλλο υφάσματος χωρίς ενισχυτικά φύλλα πλαστικού για την διατήρηση της δομής του σχήματός τους και την εύκολη εισαγωγή γεμιστήρα με το ένα χέρι.

15.    Οι θήκες αυτές, ενώ είναι διπλές και καταλαμβάνουν τέσσερις στήλες θυλακίων κατά πλάτος, φέρουν μόνο δύο ιμάντες προσαρμογής επί θυλακίων συστήματος MOLLE με αποτέλεσμα την επισφαλή διασύνδεσή τους.

Οι θήκες έχουν αρκετά μεγαλύτερη διάσταση από τους γεμιστήρες G3 με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετά μεγάλη κίνηση των γεμιστήρων, πρόκληση θορύβου από την μεταξύ τους κρούση και πιθανότητα εξόδου τους από την θήκη.

16.    Οι θήκες έχουν αρκετά μεγαλύτερη διάσταση από τους γεμιστήρες G3 με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετά μεγάλη κίνηση των γεμιστήρων, πρόκληση θορύβου από την μεταξύ τους κρούση και πιθανότητα εξόδου τους από την θήκη.

Το ελαστικό κορδόνι ασφάλισης των γεμιστήρων είναι υπερβολικά μικρής διατομής και τάσης για την συγκράτηση ενός πλήρους γεμιστήρα και εκτιμάται ότι θα έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

17.    Το ελαστικό κορδόνι ασφάλισης των γεμιστήρων είναι υπερβολικά μικρής διατομής και τάσης για την συγκράτηση ενός πλήρους γεμιστήρα και εκτιμάται ότι θα έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής.

Το πάνελ διπλής γεμιστηροθήκης. Οι θήκες, ενώ είναι διπλές και καταλαμβάνουν τέσσερις στήλες θυλακίων κατά πλάτος, φέρουν μόνο δύο ιμάντες προσαρμογής επί θυλακίων συστήματος MOLLE με αποτέλεσμα την επισφαλή διασύνδεσή τους.

18.     Η προμήθεια δύο διπλών θηκών δεν βοηθάει την ορθή κατανομή του φόρτου επί του φορέα καθώς στο πρόσθιο τμήμα του μπορούν να προσαρμοστούν κατά πλάτος τρεις γεμιστήρες.

19.    Οι ιμάντες πρόσδεσης είναι κατασκευασμένοι κατά αντιγραφή του συστήματος 6/9 Μodular Pocket Technology της First Spear, άλλα όχι επακριβώς με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ασφαλής προσαρμογή των θηκών επί φορέων

20.    Διαπιστώνεται ότι ακόμα και στον νέο φόρτο διατηρείται η νοοτροπία της μεταφοράς των πυρομαχικών κατά 50% εντός γεμιστήρων και των λοιπών εντός χάρτινων κυτίων. Ο μαχητής θα πρέπει να φέρει τουλάχιστον 200 φυσίγγια εντός γεμιστήρων άμεσα προσβάσιμα και έτοιμα για χρήση.

Η νέα εξάρτυση-φορέας του ΕΣ που εμφανίστηκε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα κακοτεχνίας, κακής σχεδίασης και κακής εργονομίας. Στους ιμάντες ανάρτησης από ώμους διακρίνονται οι δύο κρίκοι λύσης-απελευθέρωσης της εξάρτυσης. Θα έπρεπε να είναι λαβές σχήματος Τ. Οι κρίνοι μπορεί να μπλεχτούν σε κλαδιά και άλλα εμπόδια και να υπάρξει ακούσια λύση της εξάρτυσης.

21.    Οι ιμάντες των ώμων είναι πολύ κοντά και παράλληλα ραμμένοι στο σακίδιο με αποτέλεσμα να μην γίνεται ορθός καταμερισμός του βάρους πέριξ του αυχένα και κάθετα στους ώμους. Αυτό εξαναγκάζει στην προσαρμογή του σακιδίου σε χαμηλότερο ύψος, γεγονός που μετατοπίζει την τάση του φορτίου από τους ώμους στην μέση.

22.    Το σακίδιο όταν είναι τελείως γεμάτο εκτείνεται σε απόσταση έως και μισό μέτρο από το σώμα του χρήστη, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται ο άξονας εφαρμογής του βάρους μακριά από το σώμα και να εντείνεται το φορτίο της μέσης.

Τα υλικά που κατασκευάστηκε η εξάρτυση σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι στρατιωτικών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιη η αστοχία του υλικού με την πάροδο του χρόνου και την φθορά από την συνεχή χρήση.

23.    Γενικά παρατηρήθηκε ότι κατά την κατασκευή δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στην επιμελή κατασκευή και ραφή των απαρτίων. Χαρακτηριστικά φαίνεται η τεχνική της ραφή των ιμάντων του συστήματος MOLLE, η οποία δεν ακολουθεί συνεχή γραμμή από την κορυφή μέχρι το τέλος κάθε στήλης με ευθεία διπλή προοδευτική και μονή αναδρομική ραφή για την ασφάλιση της αρχής και του τέλους των τεθλασμένων ραφών, που γίνονται πάνω από  τις ευθείες και οι οποίες δεν ξεκινούν ούτε τελειώνουν εκτός του πλάτους του ιμάντα. Αποτέλεσμα είναι σταδιακά με κάθε τράβηγμα να υλοποιείται λύσιμο των ραφών και σε περίπτωση απότομου εφελκυσμού η θραύση αυτών ή το σκίσιμο της μονής στρώσης υφάσματος.

Από την ανωτέρω κατάσταση προκύπτουν μερικά εύλογα ερωτήματα. Η εξάρτυση αναπτύχθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία  με βάση προδιαγραφές που δόθηκαν από τον ΕΣ; Αν αυτό ισχύει, η εταιρεία καλώς παρέδωσε αυτό που της ζητήθηκε. Αν ο ΕΣ έδωσε σωστές προδιαγραφές, αλλά η εταιρεία παρέδωσε ένα προϊόν που παραβιάζει αυτές τις προδιαγραφές, γιατί ο ΕΣ παρέλαβε το υλικό; Γιατί δεν υπήρξε διαγωνισμός για την νέα εξάρτυση; Οι φήμες λένε ότι η νέα εξάρτυση συγκρίθηκε με την Warrior Assault System (WAS), που χρησιμοποιεί εδώ και μερικά έτη η ΔΥΚ, το ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και στελέχη σε διάφορες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων με πολύ καλά αποτελέσματα. Από την σύγκριση ωστόσο προκρίθηκε η νέα εξάρτυση. Μάλιστα λέγεται ότι κατά την δοκιμή αντοχής της χειρολαβής μεταφοράς τραυματία της νέας εξάρτυσης, αυτή ξηλώθηκε! Κατά πιο τρόπο λοιπόν ενεκρίθη η αγορά της νέας εξάρτυσης, η οποία θα εφοδιάσει και τις Ειδικές Δυνάμεις σε χρώμα παραλλαγής. Αυτή του Πεζικού είναι περιέργως μονόχρωμη (πράσινη) δημιουργώντας μαζί με την πρασινωπή παραλλαγή του ΕΣ έναν ευδιάκριτο πράσινο όγκο. Η επιλογή της μονοχρωμίας είναι παράξενη, εκτός και άν έχει σχέση με το χαμηλότερο κόστος.

Και μερικά άλλα ζητήματα από την απόφαση υιοθέτησης εξάρτυσης-φορέα πλακών από το Πεζικό. Πρώτον, έχει ληφθεί υπόψιν η ανάγκη χρήσης ειδικού αντιϊδρωτικού χιτωνίου που μειώνει την εφίδρωση και αποβάλλει την υγρασία, ώστε ο στρατιώτης να μην κινδυνεύει από θερμοπληξία σε θερμό καιρό και από αρρώστιες τον ψυχρό καιρό; Θα αγοραστεί και τέτοιο υλικό; Δεύτερον, έχει υπολογιστεί το κόστος της αγοράς μερικών δεκάδων χιλιάδων αντιβαλλιστικών πλακών, διότι χωρίς αυτές η νέα εξάρτυση δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά μόνον προβλήματα εφίδρωσης και ευκινησίας προκαλεί; Τρίτον, έχει υπολογιστεί το γεγονός ότι το επιπλέον βάρος των αντιβαλλιστικών πλακών πρέπει να επιβάλλει μια νέα είδους φυσική στρατιωτική αγωγή για τους πεζικάριους, των οποίων η φυσική κατάσταση δεν φημίζεται για τα υψηλά στάνταρ της;

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. Να το πω απλά και ξεκάθαρα διαβάζοντας το άρθρο. Η εξάρτηση είναι για τα σκουπίδια !

  Αφού τέτοια στάνταρ θέτουν για το πεζικό τέτοια φυσική κατάσταση θα έχει!

  Υπήρχε πάντα χασμα μεταξύ των Σωμάτων, γιατί λογικό είναι, η από αέρος υπεροχή με παρουσία στην ξήρα και θάλασσα, και η θαλάσια κυριαρχία που μπορεί να δράσει υποστηρικτικά και στην κυριαρχία στην ξηρά, αλλά αντί να μαζεύεται με τα χρόνια η διαφορά μεταξύ Σ.Ξ και Αεροπορίας και Ναυτικού, βλέπω το αντίθετο, να μεγαλώνει.

 2. Το άρθρο, λόγω και της ημέρας μπορεί να εκληφθεί μόνον ως πρωταπριλιάτικο αστείο. Οι εξαρτύσεις νέου τύπου είναι ότι καλύτερο έχει παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός εδώ και δεκαετίες κατασκευασμένες εξ’ ολοκλήρου από στρατιωτικών προδιαγραφών υλικά χωρίς μεταλλικά μέρη, με τη μέγιστη δυνατή χρηστικότητα. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό της εισηγήθηκαν οι ίδιοι τελικοί χρήστες των Ειδικών Δυνάμεων ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Η ζώνη μάχης έχει μήκος 1,6 m, με εσωτερική δεύτερη ζώνη προσαρμογής σωματότυπων από XS μέχρι XXXL. Άτομα με μεγαλύτερες σωματικές διαστάσεις παχύσαρκων δεν έχουν προβλεφθεί για επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης και προφανώς μπορούν να γίνουν ειδικές παραγγελίες. Ο σχεδιασμός της ζώνης είναι εργονομικός με καμπύλη στη μέση για καλύτερη σταθερότητα ενώ διαθέτει εσωτερικά σκληρό memory foam για καλύτερη προσαρμογή – σύσφιξη στη μέση έναντι σκληρού πλαστικού το οποίο θα φθείρει τη ζώνη σε βάθος χρόνου και θα δημιουργήσει δυσφορία στο χρήστη. Η αγκράφα είναι Πολυαμιδική (και όχι πολυεστέρας) , κατασκευασμένη από την Ιταλική Due Emme, μάλιστα είναι τόσο ανθεκτική που μπορεί να χοροπηδήσει κάποιος επάνω της χωρίς να σπάσει η να παραμορφωθεί ! Διαθέτει διπλή ασφάλιση για αποφυγή ανοίγματος από λάθος και για την προσαρμογή της διαθέτει δύο σειρές απ’ όπου μπορούν να διέλθουν οι ιμάντες ώστε να επιτευχθεί άριστη στήριξη τους. Το ύφασμα της εξάρτυσης είναι Cordura 1000 Denier με διπλή επίστρωση πολυουρεθάνης για αδιαβροχία. Το συγκεκριμένο ύφασμα αντέχει σε 200.000 κύκλους τριβής κατά ISO 12947-2 με ελάχιστη αντοχή στη διάσχιση 280 Ν . Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αντοχή με μικρότερο βάρος , δίχως να χρειάζεται να μπει διπλό καραβόπανο ή άλλου είδους βαρύτερα υφάσματα για να επιτευχθεί το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και με το κορδόνι, το οποίο δεν χρειάζεται να είναι χοντρό για να επιτύχει τις ίδιες και ανώτερες φυσικοχημικές ιδιότητες μιας και είναι ανωτέρας ποιότητας. Με άλλα λόγια επιτυγχάνεται χαμηλότερο προφιλ με μεγαλύτερη αντοχή. Η προσαρμογή των πλευρικών μερών γίνεται με κορδόνι ώστε να μπορεί να αυξομειώνεται εύκολα η εξάρτυση σε κάθε μέγεθος θώρακα του χρήστη. Η ίδια ιδιότητα προσδίδει και την δυνατότητα προσθαφαίρεσης των πλαινών πάνελ σε αντίθεση στα όσα αναφέρονται. Όσον αφορά τις διαστάσεις του προτύπου Molle, αυτές έχουν τηρηθεί απαρεγκλίτως καθόσον οι εξαρτύσεις έχουν ραφεί σε μηχανές πεδίου και αλλιώς δεν θα ήταν δυνατόν να προσαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες θήκες. Οι δε ραφές γίνονται με κλωστή από πολυαμίδιο πολύ υψηλής αντοχής και όλη η εξάρτυση έχει γίνει με διπλά γαζιά για τη μέγιστη αντοχή της. Σχετικά με το Βέλκρο το θηλυκό μέρος είναι πάντοτε μεγαλύτερο από το αρσενικό ώστε να μπορεί να σφίγγει ο χρήστης όσο ισχυρά επιθυμεί την θήκη της πλάκας (το τραβώντας το αρσενικό βέλκρο πάνω στο θηλυκό) . Το σύστημα ταχείας απελευθέρωσης είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την εύκολη χρήση από τον φέροντα όπου σε περίπτωση πανικού να μπορεί να αφαιρέσει εύκολα την εξάρτυση από το σώμα του. Οι θήκες γενικής χρήσης είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη και όχι IFAK το οποίο έχει προβλεφθεί ως ξεχωριστή θήκη για συγκεκριμένες μονάδες. Γενικά, το άρθρο βρίθει ανακριβειών και μόνον ως εποικοδομητική κριτική δεν μπορεί να ληφθεί αφού « …Φήμες λένε ότι η νέα εξάρτυση συγκρίθηκε… και ότι η λαβή της εξάρτυσης ξηλώθηκε…!». Η πραγματικότητα όμως απέχει χιλιόμετρα από τις φήμες, αφού η νέα εξάρτυση ελέγθηκε σε ακραίες συνθήκες όπως ενδεικτικά εμβάπτιστη και συνεχή παραμονή εντός θαλάσσιου ύδατος για διάρκεια 24 ώρες, αμέσως, μετά την εξαγωγή από το θαλάσσιο νερό, φορέθηκε από άτομο βάρους 80 κιλών και σύρθηκε (μαζί με τον φέροντα) από τους ώμους, «συνεχόμενα» για τουλάχιστον 400 μέτρα, στη συνέχεια τοποθετήθηκε σάκος μακράς διαβίωσης (μπρέγκιν) πάνω από την εξάρτυση και εκτέλεση πεζοπορίας τουλάχιστον 7 χιλιομέτρων. Αμέσως μετά επιστροφή, επιπλέον 7 χιλιόμετρα πάλι με μπεργκιν πάνω από την εξάρτυση Τα ανωτέρω, επαναλήφθηκαν συνεχόμενα επί μία εβδομάδα (Δευτέρα – Παρασκευή) και έγινε δοκιμή της ταχείας απελευθέρωσης, χωρίς να αποσπάται κανέναν μέρος της εξάρτυσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν τις επίσημες πληροφορίες από τις εν λόγω μονάδες που αναφέρονται στο άρθρο (Ζ-ΜΑΚ & ΕΤΑ) και από εκεί να λάβουν τα αποτελέσματα. Τέλος, οι εξαρτύσεις επιλέχθηκαν με ανταγωνιστική διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχε και η εταιρεία Defcon5 η οποία κατασκευάζει τις εξαρτύσεις της στο Πακιστάν με υλικά υποδεέστερης ποιότητας και η προσφορά της δεν κρίθηκε προτιμητέα. Για όσους επιθυμούν να δουν τα πλεονεκτήματα της εξάρτυσης, μπορούν να πατήσουν στον ακόλουθο σύνδεσμο της κατασκευάστριας εταιρείας: https://www.youtube.com/watch?v=e6lYw_py2Dg

  1. Καλησπέρα σε όλους, ονομάζομαι ing. Alessandro Pardali Maofi, είμαι ο Supervisor sales manager – Greece της DEFCON5 Italy.
   Επιτρέψτε μου λοιπόν να διαφωτίσω την κατάσταση:
   Το εξής προϊόν για το οποίο μιλάtε πρώτα απ’ όλα δεν παράγεται στο Πακιστάν άρα είστε κακώς ενημερωμένοι. Πιθανόν έχετε μπερδέψει το Brand DEFCON5 με κάποιο άλλο. Τα προϊόντα μας είναι διεθνώς γνωστά σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα τους και δεν είμαστε τυχαία οι επίσημοι παραγωγοί για τον Iταλικό στρατό και όχι μόνο! Επιπλέον τροφοδοτούμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο και παγκοσμίως δεν είχαμε ποτέ επιστροφές άνωθεν του 1% στατιστικό που σίγουρα κάτι σημαίνει και κάτι αποδεικνύει !!!

   1. Κε Ing Alessandro Pardali Maofi, πολύ προσεκτική η απάντηση σας αλλά δεν χρειάζεται να κοροιδευόμαστε… ενδεχομένως να μεταφέρατε την παραγωγή από το Πακιστάν σε άλλη τρίτη χώρα, αλλά σίγουρα όχι στην Ιταλία αφού θα ήτο αδύνατον η παγκόσμια τροφοδοσία των προιόντων σας που επικαλείστε με μόλις 10 άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι 3 διαχειριστές (επίσημα στοιχεία από το Ιταλικό εμπορικό Επιμελητήριο που είναι εγγεγραμμένη η Decon5) και να πουλάτε στο επίσημο Dealer Price list για το έτος 2020 την εξάρτυση μαζί με τη ζώνη μάχης Κωδ: D5-BAV13-OD στα 76 Ευρώ ! Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ύφασμα που χρησιμοποιεί η Defcon5 δεν είναι αυθεντικό Cordura Brand, μειώνοντας έτσι αισθητά το κόστος κατασκευής της.

  2. Κρατάω το τελευταίο που είναι και το ρεζουμέ την Συγκριναν με την Defcon γιατί για μέχρι εκεί είναι. Καμία σχέση με την Dcs της Warrior και σε ποιότητα και σε χρηστικότητα. Όσοι επένδυσαμε στο να πάρουμε ένα μοντέλο της Warrior ή της Crye έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι τουλάχιστον δεν θα προδοθουμε από εξάρτηση. Ελπιζω να γίνουν τροποποίησεις γιατί αλλιώς αυτή η εξάρτηση μόνο για παρελάσεις κάνει και στατικές επίδειξης.

 3. Η εξάρτηση ακολουθεί το πρότυπο PALS (Pouch Attachment Ladder System), ναι είναι αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουνε MOLLE. To MOLLE (MOdular Lightweight Load Equipment) αναφέρεται σε συγκεκριμένη εξάρτηση του Α.Σ (που ακολουθεί τις προδιαγραφές του συστήματος PALS) αποτελείται απο συγκεκριμμένα απάρτια με συγκεκριμένη διάταξη! Για αυτό, εκτός και αν πρόκειται για αντιγραφή της εξάρτησης του Α.Σ. σταματήστε να χρησιμοποιείτε λάθος όρο! Ειδικότερα το σύστημα PALS ορίζει την απόσταση μεταξύ των ραφών του οριζόντιου ιμάντα από 3.5 μέχρι 4.0 εκατοστά… Καλό είναι λοιπόν να μελετάμε πρώτα πριν γράφουμε απόψεις. Για τα υπόλοιπα σχόλια περί ποιότητας κατασκευής δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν την έχω δει από κοντά.

 4. Καλησπέρα σε όλους, ονομάζομαι ing. Alessandro Pardalis Maofi και είμαι ο επίσημος supervisor sales manager της DEFCON5 Italy στην Ελλάδα.
  Το εξής προϊόν για το οποίο μιλάτε δεν παράγεται πρώτα απ’ όλα στο Πακιστάν, άρα πως υποστηρίζεται αυτό πρέπει να σας πω ότι είστε κακώς ενημερωμένοι. Πιθανόν έχετε μπερδέψει το Brand DEFCON5 Italy με κάποιο άλλο. Τα προϊόντα μας είναι διεθνώς γνωστά σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα τους και δεν είμαστε τυχαία οι επίσημοι παραγωγοί για όλο τον Iταλικό στρατό και όχι μόνο! Επιπλέον τροφοδοτούμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο και παγκοσμίως δεν είχαμε ποτέ επιστροφές άνωθεν του 1% , αυτό και μόνο είναι ένα στατιστικό που σίγουρα κάτι σημαίνει και κάτι αποδεικνύει !!!

  Ευχαριστώ πολύ.
  ing. Alessandro Pardalis Maofi
  supervisor sales manager – greece

  1. Κε Ing Alessandro Pardali Maofi, πολύ προσεκτική η απάντηση σας αλλά δεν χρειάζεται να κοροιδευόμαστε… ενδεχομένως να μεταφέρατε την παραγωγή από το Πακιστάν σε άλλη τρίτη χώρα, αλλά σίγουρα όχι στην Ιταλία αφού θα ήτο αδύνατον η παγκόσμια τροφοδοσία των προιόντων σας που επικαλείστε με μόλις 10 άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι 3 διαχειριστές (επίσημα στοιχεία από το Ιταλικό εμπορικό Επιμελητήριο που είναι εγγεγραμμένη η Decon5) και να πουλάτε στο επίσημο Dealer Price list για το έτος 2020 την εξάρτυση μαζί με τη ζώνη μάχης Κωδ: D5-BAV13-OD στα 76 Ευρώ ! Είναι άλλωστε γνωστό ότι το ύφασμα που χρησιμοποιεί η Defcon5 δεν είναι αυθεντικό Cordura Brand, μειώνοντας έτσι αισθητά το κόστος κατασκευής της.

  1. Και εγώ καμιά φορά θέλω με χιουμοριστική διάθεση να σχολιάσω,αλλά θέλω να υπάρχει ένα Forum στο διαδίκτυο όπου καταθέτουν οι συμμετέχοντες ανάλογα με τις γνώσεις που έχει ο καθένας, απόψεις που συνεισφέρουν σε παραπέρω συζήτηση και προβληματισμούς σε ένα θέμα.

   Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε χρόνο να το κάνουμε !

   Εδώ που βρίσκεται η αλήθεια; Μέχρι και εκπρόσωποι ενδιαφέρθηκαν να γράψουνε! Τι συμβαίνει; θα έχουμε μία επανάληψη όπως με τα άρβυλα που χορηγούνται;

 5. Κλασικά …με τιποτα δεν θα μαστε ευχαριστημένοι. Ειδικα το προβλημα με τις θήκες δεν ειναι και ιδιατετο προβλημα. Παρτε αλλες αμα δεν σας αρέσουν. Δεν εχω δοκιμασει την εξάρτυση αλλα ειναι μια φανταστικη αρχη. Τοσα χρονια Μ71 και ομως, τετοιο κραξιμο δεν εφαγε. Την παρουσιάσατε ως την χειροτερξ εξαρτυση του κοσμου. Χαλαρωστε, ο ΕΣ μπηκε επιτελους στον σωστο δρομο και μεις παλι βρηκαμε κατι για να γκρινιαξουμε.

  1. Ευχαριστώ για το σχόλιο, αλλά δεν μπορείτε να μας απαγορεύσετε τι να δημοσιεύουμε.
   Σας παρακαλώ να δέχεσθε τον αντίλογο ή αλλιώς γράψτε ένα άρθρο για την νεα εξάρτυση του ΕΣ και υπόσχομαι οτι θα το δημοσιεύσω άμεσα.
   Ναι, όντως γίνεται μια πολλή καλή αλλαγή ανανέωσης των ατομικών υλικών, αυτό όμως δε σημαίνει πως αυτή η προσπάθεια είναι εκτός κριτικής.
   Αυτό που θέλει να τονίσει ο συγγραφέας είναι πως η εξάρτυση μπορούσε να γίνει πολλή καλύτερη και οχι να θίξει την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία σαφώς ακολουθεί τις συμβατικές υποχρεώσεις και προδιαγραφές που θέτει ο αγοραστής.
   Δηλαδή δεν πρέπει να ζητάμε το καλύτερο;
   Αν είναι έτσι τότε, κακώς η υπηρεσία αγοράζει εξαρτύσεις για το προσωπικό της. Ας δώσει επισήμως το ελεύθερο ωστε ο κάθε ένας να αγοράσει όποια εξάρτυση πιστεύει οτι είναι η καλύτερη για αυτόν ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει.

   Αυτές είναι οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις που οραματιζόμαστε; Εφάμιλλες ενός συλλόγου κυνηγών; Ο καθένας να φοράει ο,τι τον βολεύει ή είχε την οικονομική δύναμη να αγοράσει;

   1. Μα δεν σας απαγόρευσε κανεις τιποτα. Με ολο τον σεβασμο ο αντιλογος ειμαι εγω οποτε εσεις πρεπει να τον δεχθειτε. Σύμφωνοι δεν ειναι ο καλυτερος φορεας που εχει υπαρξει, οι γεμιστηροθηκες ειναι σαν σακουλες αλλα μην τα ισοπεδωνουμε ολα. Επιτελους μπηκε η φιλοσοφια του φορεα αντιβαλλιστικων πλακων στον ΕΣ με ενα αρκετα αξιολογο κομματι και μεις παλι βρηκαμε κατι να κραξουμε. Δεν πειραζει συμφωνουμε οτι διαφωνούμε τουλαχιστον. Κλεινοντας θα ηταν μια ωραια ιδεα να βγει και επομενο αρθρο μετα την χρηση του φορεα και παρατηρήσεις σχετικα με την χρηση του/αντοχη του.

  1. Υπερεβαλα λιγο οτι δεν εχει φαει κραξιμο, εχετε δικιο σε αυτο. Αλλα επιτέλους το κραξιμο…επιασε τοπο. Τοσο καιρο παρακαλαμε για νεα εξαρτυση με την φιλοσοφια του plate carrier, την είδαμε και…παλι δεν μας αρεσει. Εχει προβληματα και αυτο το δέχομαι αλλα δεν εχει καν δοκιμαστεί σε εκπαιδευσεις κτλ κτλ. Οι παρτιδες ειναι λιγες και αντι να χαρούμε που επιτέλους εγινε το επομενο σημαντικο βημα εμεις παλι γκρινιαζουμε.

   1. Καλύτερα να το προλάβεις στην αρχή, όπου μπορείς να κάνεις διορθώσεις για να έχεις στη συνέχεια κάτι που ανταποκρίνεται καλύτερα, παρά να ανακαλύπτεις στην διάρκεια χρήσης ότι αυτό δεν είναι καλό εκείνο θα μπορούσε να γίνει αλλιώς κλπ κλπ. Δες το παράδειγμα με τις αρβύλες!
    Δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα,για να πεις δε βαριέσαι θα πάρω τώρα μερικές χιλιάδες από την τάδε, την καλή την δοκιμασμένη, την battle proved.

    Ολίγον κουτό θα ήταν!

 6. Θα ήθελα να αναφέρω, ένα δεδομένο. Ο ΕΣ διαθέτει πανσπερμία εξαρτήσεων, με 2 πολυπληθέστερες Μ71 για ΠΖ και τύπου ΕΤΑ για ΕΔ. Τελευταία έχουν προμηθευτεί Warrior Assualt τμήματα των ΔΕΕ, Defcon 5 η 71 Α/Μ (ή τουλάχιστον αριθμό αυτών) και Defcon 5 σε κάποια τμήματα Καταδρομών. Επίσης μετά τον Μαρ 20 τμήματα ΠΖ στο νότιο Έβρο έχουν προμηθευτεί εξάρτηση τύπου γιλέκου (Miltec) σε μεγάλο ποσοστό ανά Μονάδα. Μονάδες ΤΘ στο νότιο έρβο έχουν προμηθευτεί με ιδίους πόρους εξάρτηση τύπου γιλέκο. Επίσης Μονάδα της Κομοτηνής ράβει μόνη της εξαρτήσεις plate carrier με κόστος 40 ευρώ ανά εξάρτηση. Φυσικά η ποιότητα είναι ανάλογη των χρημάτων.

  και μερικές απόψεις:
  1. Οποιαδήποτε εξάρτηση και να παραλάβουμε, είναι καλύτερη από τη Μ71. Η οποία για να λέμε αλήθεια, το πρόβλημα της είναι η ζώνη και κατ επέκταση η κατανομή βάρους. Εάν αντικατασταθεί η ζώνη με νέα, με “σφουγγαράκια” και το σακίδιο με σακίδιο πλάτης και φτιάχνεις καλό αποτέλεσμα.

  Από το 2010 και μετά η υπηρεσία επιτρέπει στα στελέχη σε όσους οπλίτες θητείας επιθυμούν (αντέχουν οικονομικά), να αγοράσουν εξαρτήσεις και να τις χρησιμοποιούν σε ασκήσεις και υπηρεσίες.
  Είμαι πολύ σκεπτικός για την επιλογή της ELMON, από την ηγεσία. Καθώς με βάση τις προδιαγραφές της, υπολογίζω το κόστος της, μαζί με θήκες, γύρω στα 200 ευρώ. Θα προτιμούσα φυσικά, υλικό το οποίο να αντικαθίσταστε εύκολα και πιο οικονομικά από της ELMON.
  Πλάκες; Το σημαντικότερο όπως αναφέρει και το άρθρο όπως και νέα υλικά ιματισμού, δεν είδα πουθενά. Επίσης κάπου είδα ότι η ELMON διατίθεται με μαλακή θωράκιση. Ούτε αυτό το είδα. Άρα τί μόνο φορέας; Από μένα όχι έτσι.
  Άποψη μου είναι το ΠΖ ανάλογα της αποστολής του, να προμηθευτεί τις εξαρτήσεις. Δεν κάνουν όλες για όλα. Δηλαδή :
  α. ΠΖ και Μ/Κ ΠΖ που αμύνεται ( δηλαδή κρατάει τομέα), εξάρτηση τύπου γιλέκου ΚΑΙ αλεξίσφαιρο. Ή plate carrier με μαλακή θωράκιση, αλλά περιμετρικά του κορμού.
  β. Μ/Κ ΠΖ που έχει ως αποστολή αντεπιθέσεις, τύπου plate carrier ΚΑΙ πλάκες (οπωσδήποτε)
  γ. Εθνοφυλακή και Μονάδες επιστρατεύσεως. Εξάρτηση Μ71 (όπως 2) και αλεξίσφαιρο αν απαιτείται.

  Προσωπικά η εξάρτηση που χρησιμοποιώ είναι η chameleon (ισραηλινή) με 2 πλάκες. Ωστόσο επειδή την έχω δοκιμάσει απλά δεν μπόρεσα να αγοράσω, η κορυφαία για μένα είναι η maroom dolphin BA8082. Κυρίως λόγω του τρόπου που δένεται πάνω στο σώμα. Φυσικά θέλει και διαφορετικό ιματισμό.

  Όλα τα οποία γίνονται ΠΡΕΠΕΙ να κρίνονται, για να διορθώνονται ατέλειες και να φτάνουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Φυσικά καταλαβαίνω και το φίλο που απάντησε στο άρθρο για να υπερασπιστεί την ELMON. Με τον ίδιο τρόπο όμως σέβομαι και την proelasi. Άρθρα για τις εξαρτήσεις και γενικά για τον εξοπλισμό του ΠΖ, δεν έχει βγάλει άλλος σε τέτοια έκταση

 7. Fylax1970
  Ως συνήθως και ανάποδα θα τα κάνουμε και λάθος.
  Πρώτα απολα φτιάχνεις νέο επειχηρισιακα δόγμα μετά νέο εκπαιδευτικό σύστημα και μετά βλέπεις τι χρειάζεται να αγοράσεις η να φτιάξεις.
  Η τωρινή εξάρτυση δεν κάνει για τίποτα.
  Είχα και έχω και φορείς (warrior,cry precision) και εξάρτηση με battle belt της condor.
  Ο φορέας είναι πολύ βαρύς με πλάκες και πλήρη εξοπλισμό για τον περισσότερο κόσμο,έχεις τρομερή εφίδρωση ειδικά με λάθος ιματισμό.Ειναι προτιμητέος με όχημα και για εντός πόλης.
  Δεν βοηθάει για μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια,περιορίζει την κίνηση απαιτεί πόλυ καλή φυσική κατάσταση ειδικά για παρατεταμένη χρήση όπως είναι άλλωστε οι συνθήκες σε πόλεμο.
  Οι πλάκες έχουν συγκεκριμένες συνθήκες φύλαξης,χρήσης και φυσικά ημερομηνία λήξης συνηθως δέκα χρόνια οι περισσότερες πλην τις πολύ βαριές AR-500.Και πολύ ακριβές για μεγάλο μέρος του στρατεύματος.
  Η εξάρτυση με ζώνη μάχης όταν είναι καλής ποιότητας όχι φυσικά αυτή που είδαμε που δεν έχει την επαρκή στήριξη για την μέση ούτε σωστές θηλιές ούτε φυσικά σωστά pouch για τους γεμιστήρες,είναι ιδανική για ανοικτό πεδίο σε ζεστά κλίματα σαν τα δικά μας ειδικά το καλοκαίρι.Προσφερει καλύτερη κίνηση και εξαερισμό στο σώμα,και φυσικά όταν ξέρεις τι σου γίνεται σχεδόν τα πάντα σε συνδυασμό με το σακιδιο εφόδου.Φυσικα μπορεί να φορεθεί και πάνω από μαλακό γιλέκο κεβλαρ για αντιθραυσματικη προστασία η και πάνω από ειδικό λεπτή θήκη για αντιβαλλιστικη πλακα της WPC weightless plate carrier.
  Αποτι ξέρω η ΕΛΜΟΝ είπε τι είναι το σωστο αλλά προηγούνται τα σαΐνια…
  Έχω φορέσει του συγκεκριμένου ,φορέα που ήταν φτιαγμένος ειδικά για τεράστιο άνθρωπο και είχε τέτοια εφαρμογή που έκλεινε και σε εμενα σαν καλτσα,όποτε υποθέτω ότι ήταν των φωστήρων ιδέα ο συγκεκριμένος φορέας.
  Να στρωθούν και να κάτσουν να δουν που κάνει τι και να αφήσουν τις αηδίες γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον.
  Για ιματισμό και αρβύλα δεν μπαίνω καν στον κόπο να αναφερθώ.
  Με εκτίμηση.

 8. I’d like to respond to mister John: this item has never been produced in Pakistan and to prove it just read the label hanging on the product, the material of course is not original cordura but is is 1000 nylon denarii, and this is what is correctly reported on our site and in the Defcon 5 catalogue. We are 10 employees but we are part of the ”Fox group” that has a total of 70 employees. As for our products, of course not all our productions are made in Italy, but this is due to the fact that we have to respect market prices!!

  Best Regards
  supervisor export sales

 9. Εχουμε καποιο νεοτερο για τις εξαρτησεις; καλυφθηκαν τα κενα; επισης θα δωθουν σε ολοκληρο το πεζικο(και φανταρους) ή μονο σε συγκεκριμενα τμηματα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.