Νεα για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

Φαίνεται πως το θέμα που αφορά την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό πλησιάζει στην λήξη του.

Χωρίς πολλά λόγια και “περικοκλάδες”, η πληροφορία που διαθέτει η “Προέλαση”, αναφέρει ότι το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, θα ολοκληρωθεί απο τον αμυντικό εργολάβο των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής Lockheed Martin.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του proelasi.com το πρόγραμμα των φρεγατών κατόπιν “εντολής που ήρθε από πολύ ψηλά” θα ανατεθεί -όπως και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ- στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Η Lockheed Martin συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΠΝ προφέροντας το πλοίο Multi-Mission Surface Combatant (MMSC).

Δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορείς σχετικά με τα πλοία που θα περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση λύση καθώς η πληροφορία αφορά μόνο την επιλογή της χώρας που θα αναλάβει το πρόγραμμα νέων φρεγατών του ΠΝ.

Για την ιστορία, για ένα χρονικό διάστημα, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για δύο φρεγάτες τύπου FDI. Ωστόσο, παρά την υπογραφή της LOI τον Οκτώβριο 2019 η Ελλάδα αποφάσισε να διατηρήσει την επιλογή ανοιχτή και πλέον εξετάζει διάφορες σχεδιάσεις. Οι σχεδιάσεις που εξετάζονται σήμερα είναι:

· Lockheed Martin με MMSC

· Naval Group με FDI/Belharra

· Damen με SIGMA 11515

· TKMS με MEKO A200NG (ή MEKO A300)

· Babcock με Type 31/Arrowhead

· Navantia (πιθανόν με την F-110)

· Fincantieri (πιθανόν με την FREMM)

Η διαδικασία προμήθειας δεν φαίνεται να είναι ένας «κλασικός ανοιχτός διαγωνισμός» αλλά διαπραγματεύσεις σε επίπεδο διακυβερνητικών συνομιλιών με κάθε πλευρά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Αν ο μη γενοιτω συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι πραγματικό σκάνδαλο που θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στην άμυνα της χώρας.

 2. Eτσι και την πάρουν χαμπάρι την είδηση, οι συμμετέχοντες ανά τον site στην «φρεγατιάδα» και τι δεν θα γράψουνε εδώ μέσα !!

  1. Μακάρι να αποδειχθούν αβάσιμες. Αυτές είναι οι πιο σωστές πληροφορίες που υπάρχουν αυτήν την στιγμή.
   Φυσικά, όλα αλλάζουν, όχι όμως ριζικά.
   Πάντως, χωρίς διάθεση να υπερασπίσω την αμερικανική πρόταση, οι [email protected] δεν είναι αυτό που ικανοποιεί το ΠΝ. Είναι “λίγες”.
   Να θυμίσω οτι όταν το ΠΝ απέκτησε τις “S”, την δεκαετία του ’80’, επρόκειτο για μια ρηξικέλευθη απόφαση που όμως απέδωσε τα καλύτερα και αυτά τα πλοία προβάλλουν επάξια την ισχύ του ΠΝ.

   1. Γειά σου Δούκα,
    δεν ξέρω τιμές για να πω, αλλά και να ήξερα δεν έχω τις γνώσεις 🙂

    Οπότε αφού προειδοποίησα για τις γνώσεις μου, θα αναπτύξω και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει χώρα 🙂

    Που σκοπεύει ο εχθρός. (Γιατί εχθρός είναι)
    Σκοπεύει να αδρανοποιήσει το Ελληνισμό. Δλδ σκοπεύει να αποκόψει Ελλάδα απο Κύπρο που πρακτικά αυτό το έχει καταφέρει χωρίς πολύ προσπάθεια, να συντηρεί εν δυνάμει εστίες κρίσεως στην Θράκη, να δημιουργήσει εστίες κρίσεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, να αναπτύξει δυνατότητες άρνησης πρόσβασης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (δες τι όπλα αναπτύσσουν κι αναρωτήσου για ποιόν λόγο), και να εξαφανίσει γεωπολιτικά το Καστελόριζο, το οποίο σχεδόν το έχει καταφέρει με την αδυναμία μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας για θαλάσσιες ζώνες λόγω του “κάζου μπέλλου”.
    Κι αν τα πετύχουν αυτά, σιγά σιγά θα πάψει να υπάρχει Ελλάδα κι Ελληνικό έθνος.

    Η γνώμη μου είναι πως πλησιάζουμε στο σημείο όπου η στατική άμυνα θα είναι αδύνατη, όπως θα είναι κι άκαρπη η προσπάθεια να μην αλλάξουν τα πράγματα. Όταν έρχεται παγκόσμιο τσουνάμι είναι ευσεβοποθισμός να λες πως θες να συντηρήσεις το στάτους κβό κρυβόμενος κάτω απ την φούστα των Ουσαίων, δεν θα τα καταφέρεις, οπότε πρέπει να έχεις πλάνα πως θα επηρεάσεις την νέα διαμόρφωση,γιατί αλλιώς θα την διαμορφώσουν άλλοι για σένα χωρίς εσένα…

    Ωραία η εισαγωγή ε? : )

    Λοιπόν, εμείς αυτό που θέλουμε είναι
    (α) να ξανασυνδέσουμε την Eλλάδα με την Κύπρο. Που σημαίνει αεροπορία, ιπτάμενα τάνκερ, ραντάρ στην Κρήτη, κλπ κλπ και φυσικά σημαίνει και κάποιες φρεγάτες με αεράμυνα περιοχής ωστε να δίνουν χώρο στην αεροπορία να δράσει. Και καλύτεροι πύραυλοι απ τους Aster-30 γι αυτή την δουλειά δεν υπάρχουν, με εξαιρετικό IFF (Thales BlueGate IFF), κι έχει ικανοποιητικές δυνατότητες διοίκησης κι ελέγχου με δορυφορικές επικοινωνίες κλπ.
    (β) οτιδήποτε βρίσκεται οπουδήποτε στην απέναντι ακτή να μπορούμε να το εντοπίσουμε, να το στοχοποιήσουμε και να το καταστρέψουμε.

    Να τα εντοπίσουμε: Composante Spatiale Optique (CSO)

    Επικοινωνίες: Syracuse IV

    Η καταστροφή είναι ένα θέμα, καθώς τα F-16 μας ούτε με κατάλληλα όπλα έχουν εφοδιαστεί, ούτε ατρακτίδια κατάλληλα έχουν, και τα Ραφάλ το ίδιο.. Όπως λένε κι οι Αμερικάνοι “είναι το δόγμα ηλίθιε”.

    Τέλος πάντων, αυτό που θέλω να πω είναι πως χρειαζόμαστε κατ αρχάς στενότατη στρατιωτική συνεργασία με την Γαλλία. Δεν πρόκειται να έρθουν να σκοτωθούν για μας αλλά τουλάχιστον δεν θα ρωτήσουν “κι έτσι και χάσετε”, ε? Και δεδομένα απο δορυφόρους τους κι άλλες πηγές τους θα χρειαστούμε όπως και δήποτε. Αλλιώς ακόμα κι οι scalp της αεροπορίας είναι για πέταμα.

    Κι ένα άλλο πολύ σημαντικό κατα την γνώμη μου. Οι FDI (όπως κι οι MMSC και νομίζω κι οι ισπανικές οι F-110) έχουν την ικανότητα συνεργατικής εμπλοκής. Την συνεργατική εμπλοκή την θέλουμε οπωσδήποτε και πρέπει να την παντρέψουμε στο κοντινό μέλλον με έξυπνες φθηνές λύσεις πχ πυραύλων που μπορεί να βρίσκονται σε κάποιο εμπορικού τύπου μικρότερο και φθηνότερο και με πολύ μικρό πλήρωμα πλοίο.

    Γι να το κλείσω, ναι, στην Γαλλική διαμόρφωση οι FDI δεν μας κάνουν. Χρειάζονται RAM, ECM, και 32 αντί 16 κελιά, αυτό είναι αλήθεια. Και δεν νομίζω πως στην κατάσταση που είμαστε αξίζει να δώσουμε 4 δις για τέσσερα πλοία τέτοιου τύπου που μας προτείνονται απ όλους. Μήπως είναι καλύτερα να πάρουμε δύο και τα υπόλοιπα λεφτά να πάνε σε αεροπορία. Και το ναυτικό να βολευτεί με κορβέτες.

    Τέλος πάντων, πρέπει να ετοιμαζόμαστε να τους χτυπήσουμε, γιατί αυτοί ετοιμάζονται να μας χτυπήσουν. Και η 100% σύμπλευση με – κι εξάρτηση απο τους Ουσαίους απλά θα μας οδηγήσει σε πιθανώς θανάσιμες υποχωρήσεις.

    Δεν λέω να τα σπάσουμε με τους Ουσαίους, κάθε άλλο, απλά λέω να μην προσπαθούμε να κρυφτούμε κάτω απ την φούστα τους.

 3. Με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας επιλογής των νέων φρεγατών σε διακλαδικό επίπεδο, αντιγράφω ένα σχόλιο που έκανα στο linkedin επί του συναφούς άρθρου «Νέα φρεγάτα: ένας αντίλογος για την επιχειρησιακή διάσταση» του Σάββα Βλάσση ( https://doureios.com/nea-fregata-enas-antilogos-gia-tin-epiheirisiaki-diastasi/ ) :

  Εις επίρρωσιν του αντεπιχειρήματος για την αξία του ραντάρ μεγάλης εμβελείας, αναφέρεται ότι ένα τέτοιο ικανό ραντάρ θα συνεισέφερε σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση και στοχοποίηση, όχι μόνο στη φέρουσα φρεγάτα ή στα παραπλέοντα πλοία αλλά σε όλους τους Κλάδους. Με άλλα λόγια, συχνά παραβλέπεται η διακλαδική διάσταση του θέματος: ένα ισχυρό ραντάρ θα ήταν σε θέση να παράσχει αεροπορική εικόνα και στην ΠΑ, μέσω δικτύωσης (με κάποιο link). Βεβαίως, τα ραντάρ επιτήρησης που διαθέτουμε καλύπτουν πλήρως τον χώρο, σε μεγάλα ύψη και έναντι συμβατικών, αεροδυναμικών στόχων. Τι γίνεται όμως έναντι βαλλιστικών πυραύλων ή χαμηλά ιπτάμενων στόχων, όπως οι πύραυλοι πλεύσης, ή έναντι στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας; Η κάλυψη από ικανά ραντάρ πλοίων, τα οποία μάλιστα μπορούν να κινηθούν προς μία περιοχή ενδιαφέροντος, αποτελεί μία εξαιρετική λύση. Αρκεί αυτά να είναι ικανά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.