Νέο τυφέκιο και πιστόλι εξετάζει το ΓΕΣ εδώ και 6 μήνες

Φωτογραφία αρχείου ΓΕΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Ενδιαφέρον για νέο τυφέκιο και νέο πιστόλι επιδεικνύει από τα τέλη του περασμένου έτους το ΓΕΣ, με σκοπό την διερεύνηση των υφισταμένων επιλογών με βάση τεχνικά – τεχνολογικά – εφοδιαστικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και το θέμα έχει ανατεθεί στον Γ΄ Κλάδο (αρμοδιότητος Διοικητικής Μερίμνης).

Από τον Οκτώβριο του 2019 συγκεκριμένα, εστάλη Επιστολή Ενδιαφέροντος (RFI) σε τέσσερις κύριους κατασκευαστές τυφεκίων: την βελγική FN Herstal, την ελβετική SIG, την ισραηλινή IWI και την αμερικανική Barrett Firearms.

Ταυτοχρόνως, έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα μέσω των ΑΚΑΜ στον Στρατό των ΗΠΑ και τον Γερμανικό Στρατό, για ενημέρωση επί εξελίξεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Το ενδιαφέρον του ΓΕΣ εστιάζεται στις επιλογές τυφεκίου στα διαμετρήματα 5,56 mm x 45 NATO και 7,62 mm x 51 NATO, που βρίσκονται ήδη σε ελληνική υπηρεσία. Ως γνωστόν στις Ειδικές Δυνάμεις από το 2000 χορηγήθηκε η σειρά οπλισμού Μ16Α2 των 5,56 mm που σταδιακώς επεκτάθηκε και στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Στις υπόλοιπες μονάδες χρησιμοποιείται το G3 των 7,62 mm που έχει παραχθεί σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Σημειώνεται ότι μετά την χορήγηση της σειράς Μ16Α2, τα τυφέκια FN FAL και τα οπλοπολυβόλα FALO απεσύρθησαν και 50.000 αποθηκεύτηκαν, πολλά εξ αυτών εντελώς αχρησιμοποίητα. Σε πολλές δεκάδες χιλιάδες, ανέρχονται και τα G3 που βρίσκονται σε αποθήκευση χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου.

Εκ των ανωτέρω κατασκευαστών, παράγονται τύποι τυφεκίων που προσφέρονται και στα δύο διαμετρήματα που ενδιαφέρουν το ΓΕΣ. Από τους ίδιους κατασκευαστές, έχει ζητηθεί ενημέρωση και για σύγχρονο πιστόλι διαμετρήματος 9 mm x 19, με στόχο την αντικατάσταση του Μ1911Α1 των 0,45 ιντσών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε δρομολογηθεί πρόγραμμα νέου τυφεκίου 5,56 mm προς αντικατάσταση του G3 στον Ελληνικό Στρατό. Οι απαιτήσεις τότε, ανήρχοντο σε 117.000 νέα τυφέκια. Κατόπιν εκτενούς φάσεως δοκιμαστικών βολών μεγάλου αριθμού όπλων, φάση που πραγματοποιήθηκε στο Συγκρότημα Εργοστασίου Αιγίου της ΕΑΣ, το 2005 το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω των περικοπών που άρχιζαν εκείνη την περίοδο στις αμυντικές δαπάνες.

Το “ξαφνικό” ενδιαφέρον του ΓΕΣ για νέο τυφέκιο και πιστόλι, δεν προέκυψε από κάποια συνήθη διαδικασία ωριμάνσεως επιτελικών μελετών αλλά από το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας μετά την αλλαγή κυβερνήσεως, να διερευνηθούν οι δυνατότητες δρομολογήσεως κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία μπορεί να τεθεί η σφραγίδα του “εθνικού” προϊόντος. Η πρωτοβουλία δεν μπορεί παρά να κριθεί ως θετική επί της αρχής, είναι σαφές όμως ότι μία σύμβαση με ξένο κατασκευαστή για την συμπαραγωγή ενός προϊόντος όπως ένα τυφέκιο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το καθιστά “εθνικό” καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Το σχέδιο του τυφεκίου παραμένει ξένο. Το G3 είναι σχέδιο της γερμανικής Heckler & Koch και παρά την παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων από την ΕΒΟ (νυν ΕΑΣ) δεν τόλμησε ποτέ κανείς στο εσωτερικό να το αποκαλέσει “εθνικό τυφέκιο”, για αυτονόητους λόγους.

Από στρατιωτικής απόψεως, μπορεί να παρατηρηθεί ότι ορθώς το ΓΕΣ δεν παρασύρεται από αναδυόμενες τεχνολογικές καινοτομίες και τάσεις που παραπέμπουν σε “αστρικούς πολέμους” του μέλλοντος, οι οποίες συνοδεύονται από υψηλό κόστος και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν για στρατιωτική υπηρεσία. Το 5,56 mm θα εξακολουθήσει να αποτελεί για δεκαετίες το κύριο διαμέτρημα ατομικού οπλισμού των στρατών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης γενικότερα. Το ότι εξετάζεται η επιλογή μεταξύ των δύο τυποποιημένων διαμετρημάτων του ΝΑΤΟ, αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να εξετασθεί στην πραγματική του διάσταση το θέμα, καταρρίπτοντας επιδερμικές και ανόητες θεωρίες περί “ϊσχυρότερου” 7,62 και “ανεμικού” 5,56 που δεν έχουν καμμία επαφή με την πραγματικότητα της φυσιογνωμίας του πεδίου της μάχης και φανερώνουν άγνοια. Εξάλλου ορθώς στο πρόγραμμα των αρχών της δεκαετίας του 2000, είχε αποφασισθεί η επιλογή τυφεκίου 5,56 mm.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Στην Barrett για τυφέκιο εφόδου; Για τα REC;

  Σε κάθε περίπτωση, όπου κι αν οδηγήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η προμήθεια του οποιουδήποτε όπλου δεν συνοδεύεται από ταυτόχρονη προμήθεια και πλήρους σειράς παρελκομένων (με προτεραιότητα όχι στις …ξιφολόγχες για τα αγήματα, αλλά στα σύγχρονα οπτικά σκοπευτικά ημέρας και νύκτας για ΟΛΑ τα όπλα….) θα πρόκειται για μέγα σφάλμα.

  Επίσης, πέραν του όποιου νέου προγράμματος (εάν κι όποτε αυτό προχωρήσει), οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν και τη λύση ενός προγράμματος γενικής αναβάθμισης των όπλων της σειράς M-4/M-16 που βρίσκονται σε υπηρεσία στην Ελλάδα και, εν συνεχεία, την ανακατανομή τους με ορθολογικότερο τρόπο.

 2. Μου κάνει εντύπωση η μη αναφορά παραδοσιακών παραγωγών όπως Heckler&Koch (HK433), Steyr (RS556), CZ (BREN), Glock κλπ. Πάντως ενδιαφέρον θα έχει εάν εκτός από Tavor δοκιμαστούν και Carmel.

  Επίσης όσον αναφορά τα πιστόλια, γιατί απλά δεν παράγουμε το USP όπως κάνουν και οι Γερμανοί (νομίζω έχουμε και την άδεια);

 3. Πραγματικά νευριάζω !!!!
  Το γνωρίζετε ότι χώρες όπως η Αιθιοπία και η Νιγηρία έχουν εθνικό τυφέκιο !!! και εθνικό όχημα.
  Μαύρες μαιμούδες που δεν ξέρουν που παν τα πέντε και που παν τα δέκα.
  Όποιος το ψάξει ξέρει πολύ καλά ότι υπάρχουνε πάνω από 100 εταιρίες στον κόσμο που μπορούνε να πουλήσουνε στην Ελλάδα τα πνευματικά δικαιώματα για ένα σύγχρονο τυφέκιο και πιστόλι που θα κατασκευάζετε στην Ελλάδα με πλήρες γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα ! Και παράδοση όλων των δικαιωμάτων στην Ελλάδα θα ανήκει στην Ελλάδα το τυφέκιο θα μπορούμε εμείς να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες και να κάνουμε εκεί εργοστάσια.

  Δεν ντρεπόμαστε να βάζουμε καν στην συζήτηση να μην γίνει πλήρες γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα ?
  Η να αγοράσουμε τα όπλα με εισαγωγή ή να τα κατασκευάσουμε στη Ελλάδα απόλυτα με όλα τα δικαιώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.