Η Ολλανδία πρόκειται να αγοράσει εννιά επιπλέον F-35

©Lockheed Martin Corporation

Το ολλανδικό υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) θα αγοράσει εννιά επιπλέον F-35, όπως πληροφόρησε το κοινοβούλιο την 8η Οκτωβρίου η υφυπουργός άμυνας Μπάρμπαρα Φίσερ. Αυτό θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των F-35 της ολλανδικής Βασιλικής Αεροπορίας (RNLAF) στα 46, επιτρέποντας τη δημιουργία της τρίτης Μοίρας Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο στον ιστότοπο του την 8η Οκτωβρίου.

Η RNLAF προστατεύει τον ολλανδικό εναέριο χώρο και, την ίδια στιγμή, πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να στείλει τέσσερα αεροσκάφη σε μεγαλύτερες αποστολές, όπως επεσήμανε το Υπ.Αμ., προσθέτοντας ότι τα επιπλέον εννιά αεροπλάνα θα μειώσουν σημαντικά το φόρτο του προσωπικού κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Αυτό θα μειώσει επίσης τον αριθμό των ωρών πτήσεως που καταγράφει το καθένα αεροπλάνο και σύμφωνα με το υπουργείο επιτρέπει στην Ολλανδία να εκστρατεύσει ακόμα πιο γρήγορα κατά τις κρίσεις.

Το Υπ.Αμ. δήλωσε ότι για τα εννιά επιπλέον αεροσκάφη δεν θα χρειαστούν εξομοιωτές, συστήματα πληροφοριών, ειδικά εργαλεία, εξοπλισμός μετρήσεων και ελέγχου και ανταλλακτικά όπως είχε αρχικά προβλεφθεί για τα 37 F-35, αλλά θα απαιτηθεί η κατασκευή νέων ή η προσαρμογή των υφιστάμενων υποδομών. Αυτό περιλαμβάνει κινητές υποδομές για εκστρατείες και εκπαίδευση.

Nicholas Fiorenza

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

 1. Παραγγελία χωρίς παρελκόμενα και υπηρεσίες για εκπαίδευση δεν υπάρχει προφανώς, άσχετα αν είναι η πρώτη η μια ακολουθούμενη παρτίδα.
  Εγώ άλλους λόγους υποψιάζομαι, αλλά ας μην τους το χαλάσω πάλι. 🤫😉

  1. Προφανώς για αυτό είναι και πλέον ασύμφορο να προβείς σε αγορά λίγων μαχητικών. Τέτοια εκτεταμένη δαπάνη υποδομής δεν δικαιολογείται κάτω από 40 αεροσκάφη. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνουμε αποσπασματική επιλογή τύπου 2 Belharra και με τα F-35. Γιατί κάτι ακούγεται κατά καιρούς για 20 κάτι F-35..

   1. Εγώ ελπίζω να το αποφύγουμε εντελώς, εφόσον δεν υπάρχει το χρήμα για εξοπλιστικές περιπέτειες με αμφίβολη αξία για το καθημερινό έργο της ΠΑ.

  2. Είναι καλοί στα μαθηματικά οι Ολλανδοί. Σκέφτηκαν: Τα 23 πιο «ενημερωμένα» και «ώριμα» F35 που υπάρχουν και συμμετέχουν στις δοκιμές ΙΟΤ&Ε (με όλη την LM για support από πίσω) είχαν κατά μέσο όρο Fully Mission Capable rate (FMC) μόλις… 11% τους πρώτους 6 μήνες του 2019. Άρα αν είχαν ήδη παραλάβει και τα 35 μαχητικά της αρχικής παραγγελίας F-35, με FMC 11% μας κάνει μόλις 3,85 διαθέσιμα. Δεν βγαίνουν ούτε δύο ζεύγη. Με 46 μαχητικά όμως? Τότε με 11% διαθεσιμότητα θα είχαν 5,06 F-35 έτοιμα για κάθε αποστολή, δύο ζεύγη, ένα εφεδρικό και 0,6 καβάτζα. Μιλάμε για μικρή αλλά σημαντική διαφορά. Άλλωστε με 20:1 kill ratio τα 5 Ολλανδικά F-35 θα παίζουν στα ίσια 8 αντίπαλες μοίρες με 100 μαχητικά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Μια χαρά είναι. 😛

   https://www.pogo.org/investigation/2019/08/f-35-test-fleet-struggling-with-low-readiness-rates/

   1. Από διαπραγμάτευση πολωνο- L-M υπάρχουν διαρροές για δύο περιπτώσεις τιμής, οποίες συζητιούνται. Η μία περίπτωση είναι η 30% ετοιμότητα των μαχητικών για μάχη. Και η άλλη είναι η 60%. Που θα κρίνεται σε σχέση με αποστολές ανταλλακτικών. Άρα και σε καμία περίπτωση «11%», όταν μιλάμε για τέταρτη παραγωγική σειρά. Την οποία θα μπορούσατε να λάβετε, εάν θα τα παραγγείλετε μαζί με Πολωνούς και τώρα. Τα πρώτα 4 μαχητικά, για εκπαιδευτική χρήση, θα έρθουν το 2024, τα 16 άλλα το 2026 και τα υπόλοιπα 16 το 2030 – λέγεται σήμερα από την L-M.

   2. @Σπυρίδωνας. Re: 11%.

    OXI ! – διαρροές από διαπραγματεύσεις τημής, ΠΣ με την L-M ξεκάθαρα λένε για δύο προτάσεις στο τραπέζι. Μια αφορά την ετοιμότητα 30%, και η άλλη 60%. Η διανομή για τους Πολωνούς θα γινόταν ως εξής:

    4 τεμ για εκπαίδευση, το 2024
    16 τεμ το 2026
    16 τεμ το 2030.

    Αναμενόμενο κόστος είναι τα 120-125 εκ. USD /το ένα
    όταν με υποδομές και εκπαίδευση, ακόμα χωρίς το οπλοστάσιο του. Το οποίο Πολωνοί αγοράζουν όμως και για τα F-16, το παρόμοιο.

   3. Πάλι προδόθηκα, χωρίς να γράψω πολλά. 😉

    Με αυτά τα ποσοστά διαθεσιμότητας, το αεροσκάφος είναι πρακτικά αόρατο, αφού απλά δεν υπάρχει στους ουρανούς.
    Φαντάσου οι Ιάπωνες πόσο θα φοβίσουν τους κινέζους με αυτό το σύστημα. Ειδικά η αναλογίες από εικονικές αερομαχίες προκαλούν ακόμα και σε έναν έμπειρο «Ράπτορ ντράιβερ» κατάθλιψη, αφού μετά από μια εμφάνιση του υπερόπλου JSF στον ουρανό(που είναι σπάνια), δεν περισσεύει αντίπαλος για το μεγάλο αρπακτικό της USAF. 😜

 2. @ Σπυρίδωνας re:
  με 20:1 kill ratio τα 5 Ολλανδικά F-35 θα παίζουν στα ίσια 8 αντίπαλες μοίρες με 100 μαχητικά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

  Για τον ουρανό πάνω από την Ολλανδία – ναι !
  πάνω από την Πολωνία η την Ελλάδα – ΟΧΙ ! ΌΧΙ και ΌΧΙ.

  Κρίνουμε πως οι Ρώσοι, όπως και παλιά, είναι καθυστερημένοι περίπου 20 χρόνια, πίσω από εμάς, όσων αφορά τα αντί-στελθ ραντάρς. Κατανοητό πως δεν εξηγώ περαιτέρω.

  Αυτό σημαίνει όμως πως ήδη έχουν φθάσει στο σημείο να βλέπουν τα στελθ, από τα ραντάρ εδάφους.
  Πολλά από τα ραντάρ είναι τοποθετημένα πάνω σε φορτηγά, άρα και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ήμαστε σίγουροι, πως τα καταστρέψαμε όλα.

  Ούτε δεν θα το ξέρουμε ποτέ, εάν η παρεμβολές μας ήταν αρκετά αποτελεσματικές.
  Αφού η δική μας επιστήμονες – μηχανικοί λένε «δεν φοβόμαστε» – στο ίδιο στάδιο κάποια στιγμή θα φτάσουν και οι Ρώσοι.

  Άρα ευ όσων θα τα έχουν Ρώσοι, θα τα πουλήσουν και στην Τουρκία.
  Θεωρητικώς θα μπορούσε – ως μέλος ΝΑΤΟ – να τα αγοράσει η Τουρκία και από την Πολωνία.

  Άρα και πάνω από την Πολωνία, και πάνω από την Τουρκία, η αποτελεσματικότητα των F-35 δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτήν πάνω από την Ολλανδία. Όπου δεν θα υπάρχουν ρωσικά αντί-στελθ ραντάρς εδάφους, να υποστηρίζουν τα μαχητικά τους.

   1. @Gun… – σας βλέπω προβληματισμένο με θέσεις και πληροφορίες μου. Σαν να ήσασταν ένας Ρώσος, όχι ένας Έλληνας ? Μα δεν είναι δικό μου το δικό σας πρόβλημα.

    bi bi.

    1. Όσον αφορά τις «πληροφορίες» σας, με αφήνουν πραγματικά «άφωνο» (παραλίγο να πέσω από τα σύννεφα).

     Όσον αφορά το θέμα (αναζήτησης) εθνικής ταυτότητας που φέρατε στη συζήτηση, είναι σίγουρα ένα πρόβλημα που αφορά εσάς σαν πολωνόελληνικό(;) υβρίδιο που θέλει να έχει και σχέση με Ελληνισμό.

     Έλληνας δεν σημαίνει σκλάβος μιας ΛΜ, αλλά αυτό μπορεί να το αντιληφθεί μόνο ένας γνήσιος/πραγματικός Έλληνας(πράγμα που πτοφανώς δεν ισχύει για εσάς, όπως λέτε ο ίδιος). 😉

     Εγώ η οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας, εδώ μέσα δεν νομίζω ότι είναι υποχρεωμένος να ασχολείται συνέχεια με τα Ρώσο πολωνικά προβλήματα που φέρνετε συνέχεια στην συζήτηση(τινάζοντας τα άρθρα στον αέρα με τις προπαγανδιστικές μπούρδες σας), όποτε αν θέλετε να πάρετε «εκδίκηση» επειδή σας έχουν «φιστικώσει» οι Σοβιετικοί, θα σας συμβούλευα να το κάνετε μοναχοί σας και να μην ζητιανεύετε συνέχεια στα ελληνικά φορούμ για υποστήριξη.

  1. 20 προς 1 όχι μονο δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο είναι επιστημονική φαντασία.
   Το σενάριο κατασκευάστηκε έτσι ώστε να πουσάρει το F-35 με σενάρια που ήταν βολικά…
   Δεν θέλω ότι ειναι κουβάς και λοιπες σαχλαμάρες, σίγουρα μιλάμε για αιχμή της τεχνολογίας, αλλά τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Όπως για παράδειγμα ότι ο οπλισμός που φέρνει το αεροσκάφος είναι συγκεκριμένος, επίσης ξέρουμε ότι πολύ “ευπαθές” στην IR ακτινοβολία.
   Ακόμα και τα Mirage 2000 με ένα καλό ατρακτήδιο ΙIR, MICA NG, ICMS.Μk.4, Link 16 και τακτικές και καθοδήγησης από σύγχρονα ΣΑΕ και σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης τα πράγματα δεν θα ειναι εύκολα για το F-35.
   Ας λένε και ας γράφουν ότι θέλουν… το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένος θα είσαι.

   1. @SAS “20 προς 1 όχι μονο δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο είναι επιστημονική φαντασία.”
    – έιναι ακραίο σενάριο. Μα όχι και αδύνατο.

    “..… το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένος θα είσαι….” – ακριβώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.