Το νέο ρωσικό σύστημα διοίκησης δημιουργεί άμεσα συνδυασμένες δυνάμεις

©РИА Новости

Πριν από πέντε χρόνια, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν στην Κριμαία μια μοναδική στρατιωτική επιχείρηση. Οι ξένοι παρατηρητές επικεντρώθηκαν στην εμφάνιση των εμπλεκόμενων ρωσικών δυνάμεων. Παρατήρησαν την πειθαρχία, τις στολές και τα νέα υλικά. Αλλά εκείνη την στιγμή οι μεγάλες αλλαγές παρέμειναν απαρατήρητες, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Μόνο μετά την επιχείρηση στην Συρία, οι Δυτικοί παρατηρητές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι αλλαγές δεν αφορούσαν τις στολές, αλλά ένα νέο σύστημα διοίκησης και επιχειρησιακής οργάνωσης. Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα και μια τροποποιημένη δομή διοίκησης παρείχαν την νέα ικανότητα της αμεσης δημιουργίας συγκροτημάτων συνδυασμένων όπλων για την εύκαμπτη και ευέλικτη συμμετοχή σε οποιαδήποτε αποστολή.

Ειναι αρκετά δύσκολο να παρατηρηθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές από τις παραλαβές νέων αρμάτων μάχης και αεροσκαφών. Ακόμα και οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις δεν παρέχουν την ενδελεχή κατανόηση τους. Το σύστημα διοίκησης μπορεί να δοκιμαστεί μόνο στον πραγματικό πόλεμο. Η Κριμαία έδειξε ότι αρκετές αλλαγές δεν ήταν μάταιες. Όταν απαιτήθηκε, ο ρωσικός Στρατός είχε την ικανότητα της αμεσης ανάπτυξης και ανάληψης δράσης.

Στον Πόλεμο των Πέντε ημερών στην Νότια Οσετία το 2008 με την Γεωργία, κάθε κλάδος πολεμούσε στις δικές του επιχειρήσεις. Το 2014 στην Κριμαία, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό και συνεκτικό, αν και ετερογενές, συγκρότημα. Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, οι Χερσαίες Δυνάμεις, οι κομάντος και αλεξιπτωτιστές αλληλεπίδρασαν σωστά λόγω της νέας ιδέας του αυτοματοποιημένου συστήματος διοίκησης.

Το NATO εντυπωσιάστηκε από την ταχεία και οργανωμένη ανάπτυξη στην Κριμαία και την ενίσχυση των ρωσικών συγκροτημάτων από θαλάσσης και αέρος, καθώς δεν υπήρχε χερσαίος διάδρομος για την Ρωσία. Οι μεταφορικές δυσκολίες δεν δημιούργησαν προβλήματα στην αναδιοργανωμένη στρατιωτική διοικητική υποστήριξη.

Το ίδιο συνέβη και στην Συρία. Χρειάστηκε λιγότερο από έναν μήνα για να προετοιμαστεί μια βάση χιλιόμετρα μακρυά από την Ρωσία και να ανακατανεμηθούν αεροσκάφη και οτιδήποτε ήταν αναγκαίο. Όλοι οι περιφερειακοί παίχτες αιφνιδιάστηκαν από την αστραπιαία άφιξη της ρωσικής αεροπορικής δύναμης στο θέατρο των επιχειρήσεων. Απο την ανάπτυξη και μέχρι σήμερα, η Ρωσία υποστηρίζει τις δυνάμεις στην Συρία με οτιδήποτε ειναι αναγκαίο.

Στην Κριμαία δοκιμάστηκαν τα πρώτα στοιχεία της νέας ιδέας. Ακόμα και τα τακτικά ντρόουνς ήταν κάτι νέο και δεν διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αναπτύχθηκαν μέσα σε ένα σημαντικό στοιχείο της ρωσικής τακτικής μετά την συριακή επιχείρηση. Ο αριθμός και οι ρόλοι των στρατευμάτων αυξήθηκαν πολλές φορές.

Η διοίκηση των στρατευμάτων ακολούθησε την ίδια πορεία. Τρία χρόνια ενεργών πολεμικών επιχειρήσεων στην Συρία την βελτίωσαν. Σήμερα αυτό συμβαίνει συχνά, όταν κομάντος στο έδαφος εντοπίζουν στόχους και στοχοποιούν πάνω τους την αεροπορία ενώ τα ντρόουνς ελέγχουν τα αποτελέσματα των επιδρομών. Νέα συστήματα επικοινωνίας και διοίκησης επέτρεψαν την προσωρινή μετάβαση της διοίκησης της αεροπορικής ισχύος στην Συρία στο αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις αντίπαλες και φίλιες δυνάμεις διαβιβάζονταν στα ρωσικά αρχηγεία στην αεροπορική βάση Χμειμίν και το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης Άμυνας στην Μόσχα για την ανωτάτη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Δέκα χρόνια πριν, μια παρόμοια προοπτική θα ήταν αδιανόητη για τον ρωσικό Στρατό.

Το σύστημα διοίκησης, οι δυνάμεις αναγνώρισης-κρούσεων και διαλειτουργικότητας μεταξύ των κλάδων και οι τύποι στρατευμάτων τα οποία δοκιμάστηκαν στην Κριμαία και την Συρία έχουν ενταχθεί στην επιχειρησιακή εκπαίδευση σε όλη την Ρωσία. Η εκπαίδευση έχει ενταθεί από το 2018. Οι βαθιές αλλαγές στο σύστημα διοίκησης επιτρέπουν την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ρωσικού Στρατού στις ασκήσεις και στις πολεμικές επιχειρήσεις χωρίς αύξηση της ισχύος. Πριν από πέντε χρόνια, ο εκσυγχρονισμένος ρωσικός Στρατός εντυπωσίασε τους ξένους αναλυτές. Απο τότε δεν έχει χαθεί χρόνος και οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2014, γράφει η εφημερίδα Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προελαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Για να προλάβω τον φίλο tsimuha που ετοιμάζεται να ρίξει ⚡️💥 η όρθιες και πλάγιες 🖐🏼👋🏼 θα τα πω σύντομα με λίγα λόγια.

  Ενώ αρκετοί ειδικοί αναλυτές(γραφιάδες) εξειδικευμένων μέσων ενημέρωσης(;) αφοσιώνονταν στην παραγωγή άρθρων, στα οποία γινόταν «αναλύσεις» των ανεπαρκειών που εμφάνιζαν οπτικά στα εξωτερικά μέρη τα «απαρχαιωμένα» ρωσικά πλοία(π.χ. αεροπλανοφόρο, καταδρομικό η ένα Kirov-class) και αεροσκάφη(π.χ. εκσυγχρονισμένα Su-27 η 24/25) στην Συρία, τους διέφευγαν εντελώς αυτά που λέγονται εσωτερικές αξίες οι οποίες μετράνε επίσης(όπως λένε οι «φίλοι» Άγγλοι the inner values ​​count). 😉

 2. Υπαρχουν τετοιοι αναλυτες;
  Εγω οσο αφορα τα ρωσικα εχω δει μονο υψηλου επιπεδου αναλυτες στα «εγκυρα» φορουμ, ειδικα τωρα με τις νεες γοβες (κοκκινες ) ειναι πραγματι σε «υψηλο» επιπεδο.

  1. Έτσι λέγεται, έτυχε να παρακολουθήσω και μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις, όπου εκφράστηκαν μερικές αμφιβολίες για την περίεργη(υπερβολική/απλουστευμένη η ας πούμε μονόπλευρη με μπόλικη δόση προκατάληψης) παρουσίαση των πραγμάτων.
   Όπως θα έχεις παρατηρήσει ο ίδιος, υπάρχουν αρκετοί που χαρακτηρίζουν οτιδήποτε μη αμερικανικό ως «σαπάκι», προσπερνώντας μερικές «λεπτομέρειες» για ρωγμές σε υπερκατασκευές αμερικανικών πολεμικών πλοίων(γνωστά και ως υπέροπλα στην παρέα των «εμπειρογνωμόνων»), που δεν προβληματίζουν αφού είναι αμερικάνικα.
   Όσον αφορά το νέο στιλάτο/στιλέτο πατούμενο, με γεια στο παλικάρι που θα τα φορέσει. 😉

   Χρονιάρα μέρα σήμερα, για αυτό θα περιοριστώ στα λίγα που παρατήρησα για το θέμα με την εγκυρότητα στην ενημέρωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.