Νέες ρωγμές στα F-35A μετά την χρήση του πυροβόλου

Μετά την χρήση του πυροβόλου, τα αεροσκάφη F-35A Lot 9 και μετέπειτα εμφάνισαν ρωγμές. Η κακή ευστοχία του αεροπορικού πυροβόλου ταλανίζει για αρκετά χρόνια το πρόγραμμα του F-35.

Μετά τη διαπίστωση των ρωγμών στο αεροσκάφος μετά την χρήση του πυροβόλου, το Πεντάγωνο περιόρισε την χρήση του πυροβόλου στις νεότερες και Lot 9 συμβατικές εκδόσεις του μαχητικού διακλαδικού αεροσκάφους κρούσης Lockheed Martin F-35A Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) μόνο για πολεμική χρήση.

Ο Ρόμπερτ Μπέχλερ, διευθυντής επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης (DOT&E), ανέφερε στην έκθεση οικονομικού έτους 2019 (FY 2019), που αποδεσμεύθηκε την 30η Ιανουαρίου, ότι μετά την χρήση του πυροβόλου οι μονάδες που πετάνε με τα νέα F-35A ανακάλυψαν ρωγμές στις εξωτερικές χυτευτές επενδύσεις και στις ριναίες εξοχές των διαμήκων δοκίδων, κοντά στο πυροβόλο της μύτης. Τα αεροσκάφη F-35A Lot 9 παραδόθηκαν το 2017.

Και οι τρεις εκδόσεις του F-35 διαθέτουν ένα πυροβόλο 25 χλστ. Το πυροβόλο του F-35A είναι εσωτερικό ενώ το μοντέλο κάθετης/βραχείας απογείωσης και προσγείωσης (STOVL) F-35B και το αεροσκάφος έκδοσης αεροπλανοφόρου F-35C χρησιμοποιούν εξωτερικό ατρακτίδιο πυροβόλου.

Οι διαφορές στα εξωτερικά χυτευτά αεροδυναμικά καλύμματα ατρακτιδίων πυροβόλων τα καθιστούν μοναδικά για κάθε συγκεκριμένη έκδοση. Για παράδειγμα, το ατρακτίδιο πυροβόλου F-35B δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα αεροσκάφος F-35C. Ο εκπρόσωπος τύπου της Lockheed Martin, Μπρέτ Άσουορθ, δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου οτι τα μοντέλα B και C διαθέτουν ατρακτίδια πυροβόλου με μειωμένα παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά τοποθετημένα κατά το διαμήκη άξονα του αεροσκάφους.

Οι περισσότερες αναφορές του FY 2019 επαναλαμβάνουν τις ίδιες ανησυχίες για το πυροβόλο του F-35A με τις εκθέσεις του προηγούμενου έτους – ότι η ευστοχία του όπλου είναι απαράδεκτη. Απο την άλλη πλευρά, ως στιγμής τα αποτελέσματα της ευστοχίας των βολών αέρος-εδάφους των μοντέλων F-35B και C ήταν τα επιθυμητά και πληρούν τις προδιαγραφές της σύμβασης. Το DOT&E ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δεν δείχνουν και τα λάθη ευστοχίας του εσωτερικού πυροβόλου στο F-35A.

Ο Άσουορθ δήλωσε ότι το πρόγραμμα F-35 έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο πάνω στο πυροβόλο του F-35A από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία απο την έκθεση του DOT&E. Το πρόγραμμα πραγματοποίησε ενημερώσεις λογισμικού και εγκατέστησε ενα βοήθημα ευθυγράμμισης του πυροβόλου για να διασφαλιστεί η ορθή θέση της κάννης του πυροβόλου.

Pat Host

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.