H Νιγηρία αγόρασε άρματα, MRAP, οχήματα διάσπασης-άρσης ναρκών και άλλα

©Army Recognition | Typhoon MRAP

Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει των αυξανόμενων εξεγέρσεων και των διαδεδομένων απαγωγών σε όλη την χώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας δήλωσε ότι αγόρασε τέσσερα πλοία, τριάντα εφτά αεροσκάφη και τριάντα πέντε άρματα μάχης μεταξύ των άλλων όπλων κατά τα τελευταία τρία χρόνια, όμως μετέδωσε ο Kingsley Nwezeh στον ιστότοπο allAfrica.

Η νιγηριανή κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι οι περισσότερες στρατιωτικές πλατφόρμες και υλικά είχαν παλιώσει και ήταν τελείως καταπονημένα καθώς στρατολόγησε 30000 άτομα εντός της προαναφερθείσας περιόδου. Ως μια στρατηγική ειδικά σχεδιασμένη για τον περιορισμό των ενόπλων ληστειών και της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση μελετά επίσης να εντείνει την στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών και ληστών, επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την εξάπλωση των μικρών όπλων στην Νιγηρία που αναφέρουν ότι τρία εκατομμύρια τυφέκια βρίσκονται στα χέρια μη κυβερνητικών φορέων.

Παρουσιάζοντας το έγγραφο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Βορείων Παραδοσιακών Ηγετών στην Arewa House στην Καντούνα, ο υπουργός άμυνας, Στρατηγός Μανσούρ Νταν-Αλι, δήλωσε οτι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να προσφέρει την χρηματοδότηση για την αγορά σύγχρονων εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο υπουργός είπε ότι κάποιοι απο τους εξοπλισμούς ειναι ήδη σε υπηρεσία, ενώ οι νέες αγορές βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής ενώ κάποιοι εξοπλισμοί ήταν υπό αναμονή για να παραληφθούν.

Δήλωσε ότι αγοράστηκαν σύγχρονες πλατφόρμες και εξοπλισμοί που απαιτούνταν για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων ασφαλείας επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του αποθέματος όπλων της χώρας είχε καταναλωθεί στην μάχη κατά της τρομοκρατίας στα βορειοανατολικά της χώρας. “Αξίζει να σημειωθεί οτι από τότε που ξέσπασαν οι εξεγέρσεις στα βορειοανατολικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις κατανάλωσαν ένα μεγάλο ποσοστό των αποθεμάτων όπλων στην μάχη κατά των ανταρτών. Επομένως, το απόθεμα όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων εξαντλήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να επισημανθεί οτι οι πιστώσεις του προϋπολογισμού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν επαρκούσαν για την αγορά των απαιτούμενων όπλων, πυρομαχικών, πλατφορμών και εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να εδραιωθούν τα καταγεγραμμένα κέρδη. Έτσι, προέκυψε η ανάγκη της δημιουργίας ειδικών ταμείων παρέμβασης ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα των επειγουσών αναγκών στις αγορές όπλων κατά τα τελευταία τρία έτη,” δήλωσε.

Ο Ντάν-Αλί δήλωσε “η κατάσταση του εξοπλισμού ασφαλείας της χώρας αποτέλεσε θέμα μεγάλης ανησυχίας καθώς οι περισσότερες πλατφόρμες και υλικά των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν καταπονηθεί και είχαν παλιώσει. Ως στιγμής, έχει καταβληθεί από την κυβέρνηση τεράστια προσπάθεια για την εύρεση χρηματοδότησης για την αγορά σύγχρονων εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες προκλήσεις ασφαλείας.”

“Οι εξοπλισμοί και πλατφόρμες που αποκτήθηκαν περιλαμβάνουν τριάντα πέντε άρματα μάχης, είκοσι πέντε οχήματα Typhoon MRAP, δέκα ΤΟΜΠ Spartan, είκοσι θωρακισμένες σκοπιές, πέντε θωρακισμένα οχήματα διάσπασης-άρσης ναρκών, πενήντα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (TCV) και σαράντα Buffalo για τον Στρατό της Νιγηρίας. Επίσης, τέσσερα πλοία, 182 φουσκωτά σκάφη με ενισχυμένη γάστρα (RHIB) και σκάφη Epenal, τέσσερα παράκτια περιπολικά σκάφη, δύο περιπολικά σκάφη STAN και ένα ελικόπτερο αποκτήθηκαν για το Ναυτικό της Νιγηρίας. Επιπλέον, η νιγηριανή Πολεμική Αεροπορία επωφελήθηκε με την αγορά σύγχρονων πλατφορμών με είκοσι πέντε αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και δώδεκα ελικοπτέρων. Αρκετοί απο τους τους εξοπλισμούς ειναι ήδη σε υπηρεσία ενώ οι νέοι που ειναι υπό απόκτηση βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής με κάποιους να αναμένεται η παραλαβή τους,” δήλωσε.

Ο υπουργός άμυνας επικαλέστηκε τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα οποία τρία εκατομμύρια τυφέκια ήταν στα χέρια μη κυβερνητικών φορέων: “Μέχρι σήμερα o OHE υποθέτει οτι υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια μικρά όπλα στα χεριά μη κυβερνητικών φορέων στην Νιγηρία. Τα τρία εκατομμύρια τυφέκια στα χέρια των ανταρτών σε όλη την χωρά μεταφράζονται περίπου σε 3866 μονάδες σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ των 776 ατόμων σε ένα τυπικό στρατιωτικό τάγμα. Το πιο ανησυχητικό ειναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα όπλα ειναι πιθανόν πιο φονικά από αυτά που ειναι στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας. Ωστόσο, η ακούραστη και συνεχόμενη προσπάθεια του κου προέδρου στην εύρεση μονίμων λύσεων για τις προκλήσεις ασφαλείας χαίρει μεγάλης εκτίμησης.”

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.