Νιγηρία: Το Ναυτικό εξετάζει την αγορά φρεγάτας

Φρεγάτα Type 26 | Η εικόνα χρησιμοποιείται μόνο για τον σκοπό της εικονογράφησης του κειμένου.

Με την ολοκλήρωση της διημερίδας «Retreat 2021» του Ναυτικού Νιγηρίας (ΝΝ) που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ναυτικού αρχηγείου, στην Αμπούτζα και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 20 Απρίλιου 2021, το Ναυτικό της χώρας έλαβε εντολή να ξεκινήσει την αναζήτηση μιας νέας φρεγάτας που θα γίνει η νέα ναυαρχίδα του Ναυτικού.

Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων αποσκοπεί στην αντικατάσταση της παλιάς ναυαρχίδας NNS ARADU του νιγηριανού Ναυτικού.

Στην διημερίδα με τίτλο «Αποτελεσματική Διαχείριση της Επιχειρησιακής Απόδοσης του Νιγηριανού Ναυτικού» παρευρέθηκε ο Αρχηγός Επιτελείου Ναυτικού, Ανώτεροι Επιτελικοί Αξιωματικοί, Ανώτατοι Αξιωματικοί και Διοικητές των μάχιμων σχηματισμών, καθώς και οι υπόλοιποι διοικητές μονάδων, πλοίων και εγκαταστάσεων του ΝΝ που συμμετείχαν στη διημερίδα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η διημερίδα ανέθεσε επίσης στο Ναυτικό την εντολή να επωφεληθεί από τα υφιστάμενα μνημόνια συμφωνιών (MOU) με τους κατασκευαστές εξοπλισμών όπως η MTU της Γερμανίας και η Yamaha της Ιαπωνίας ώστε να βελτιώσει την διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών με στόχο την αυξημένη διαθεσιμότητα των ναυτικών πλατφορμών.

Επιπλέον, η διημερίδα υποστήριξε τη δημιουργία μιας νέας εκπαιδευτικής κλάσης κατωτέρων Αξιωματικών με αντικείμενα στην «Βασική Εκπαίδευση Ναυτικών Επιχειρήσεων» και την αξιολόγηση του ΝΝ για βελτίωση του ανθρωπίνου δυναμικού και την εκτέλεση αποτελεσματικών ναυτικών επιχειρήσεων.

Το στρατηγικό σχέδιο εκσυγχρονισμού του νιγηριανού Ναυτικού

Το νιγηριανό Ναυτικό, στα μέσα του 2009, παρουσίασε τα σχέδια του με τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους του.

Ο τότε Αρχηγός Ναυτικού Επιτελείου, Ετε Ίμπας, σε δήλωση του αποκάλυψε ότι «αυτή η στρατηγική οδηγία πρόκειται να καθορίσει τις παραμέτρους για την επίτευξη των στόχων του νιγηριανού Ναυτικού στους σημαντικούς τομείς των επιχειρησιακών, υποστηρικτικών και διοικητικών διαδικασιών και τεχνικών ώστε το ΝΝ να καταστεί αποτελεσματικό».

Ο Αρχηγός Επιτελείου τόνισε ότι, «έχοντας αναγνωρίσει ποιες είναι οι δυσκολίες, σκέφτηκα ότι πρέπει να εκδώσω μια διαταγή η οποία θα καθοδηγεί όλους τους διοικητές να διασφαλίσουν ότι αν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι του ΝΝ, τότε θα πρέπει να διαθέτουμε συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Βραχυπρόθεσμα, το Ναυτικό ζητούσε δύο ελαφριές φρεγάτες, δυο περιπολικά ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) 85 μέτρων, έξι παράκτια περιπολικά (ΠΠ) κλάσης Manta 17 μέτρων, έξι περιπολικά σκάφη Shaldag Mk II, δύο άκατους περιπολίας (FPB) 38 μέτρων, δυο στρατιωτικά ελικόπτερα AgustaWestland AW139, ένα πλοίο διοίκησης αποβάσεων (LPD) και δυο πλοία υποστήριξης.

Ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος διάρκειας δυο έως πέντε ετών απαιτούσε δέκα ΠΑΘ, 20 ελικόπτερα, ένα ωκεανογραφικό πλοίο, δυο εκπαιδευτικά πλοία, δύο πλοία γενικής υποστήριξης και δύο ναρκοθηρευτικά πλοία.

Στον μακροπρόθεσμο στόχο που εκτεινόταν από πέντε ως δέκα χρόνια, το νιγηριανό Ναυτικό ζητούσε τρία συμβατικά υποβρύχια, δυο κορβέτες, δυο LPD, 20 ελικόπτερα ναυτικών περιπολίων μεγάλης εμβέλειας, δυο εκπαιδευτικά πλοία και δυο Ν/Θ.

Πρώην νιγηριανή ναυαρχίδα NNS ARADU

Η πρώην ναυαρχίδα του ΝΝ, NNS ARADU F-89, («Βροντή») είναι μια φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων κλάσης MEKO 360H1 που βασίζεται στο σχέδιο MEKO 360 της γερμανικής Blohm+Voss.

Η κοπή μετάλλου τρόπιδας του NNS ARADU έλαβε χώρα στο ναυπηγείο Blohm+Voss στο Αμβούργο την 1η Δεκέμβριου 1978 και καθελκύστηκε δυο χρόνια αργότερα, την 25η Ιανουαρίου 1980. Το πλοίο αντικατέστησε, ως ναυαρχίδα του ΝΝ, μια μικρότερη, παλιότερη φρεγάτα, την NNS OBUMA.

Η φρεγάτα NNS ARADU ρυμουλκείται στην ναυτική βάση NNS Beecroft για εν πλω δοκιμές και τοποθέτηση επιπρόσθετων εξοπλισμών

Μέχρι το 2010, το NNS ARABU ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της ελλιπούς εκπαίδευσης και συντήρησης στο Ναυτικό τα οποία επιδεινώθηκαν με τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Στις αρχές του περασμένου έτους, το NNS ARABU υποβλήθηκε σε πλήρη ανακατασκευή στο ναυπηγείο Naval Dockyard στο Victoria Island στο Λάγος από την νιγηριανή Habtop σε συνεργασία με την κινεζική Dorman Long.

Όμως εκείνη την εποχή υπήρχε η πληροφορία πως λόγω της ηλικίας και της απαξίωσης των όπλων, του συστήματος ελέγχου πυρός και των συστημάτων πλοήγησης που διέθετε, το ARADU θα λάμβανε νέα αποστολή ως εκπαιδευτικό πλοίο για τις νέες φρεγάτες γενικής χρήσης που κοστολογήθηκαν στα $350 εκατομμύρια και αναμένονταν να παραληφθούν τα επόμενα χρόνια.

Τελικά, τον Ιούλιο του 2020, το ARADU ολοκλήρωσε τις επισκευές του και αργότερα ρυμουλκήθηκε στην ναυτική βάση NNS Beecroft στην Απάπα για εν πλω δοκιμές και την τοποθέτηση επιπρόσθετων εξοπλισμών.

Πηγή: africanmilitaryblog.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Ούτε αυτή τα έχουν πάει καλά με την στοχοθέτηση γιατί βραχυπρόθεσμό στόχος σημαίνει εώς τρία χρόνια, δηλαδή 2009 + 3= 2012
  Εδώ και ενέα χρόνια έπρεπε να έχουν ξεκινήσει την ναυπήγηση φρεγατών! Τώρα ότι έπεσαν οι τιμές του πετρελαίου είναι λεπτομέρεια.

  Δεύτερο δεν θέσαν σαν βασική προυπόθεση των γεωπολοτικό παράγοντα! Δεν μας συμβουλεύονται, στο τέλος θα φάνε το κεφάλι τους !

  Η παρακάτω πρόταση που διάβασα με έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

  να καθορίσει τις παραμέτρους για την επίτευξη των στόχων του νιγηριανού Ναυτικού στους σημαντικούς τομείς των επιχειρησιακών, υποστηρικτικών και διοικητικών διαδικασιών και τεχνικών ώστε το ΝΝ να καταστεί αποτελεσματικό».

  Δεν γίνεται λέω η Νηγηρία να θέτει τέτοιους στόχους παγκοσμίως άγνωστη για το Ναυτικό της!

  Αυτό που δεν με αρέσει σαν έκφραση είναι το κατώτεροι αξιωματικοί . Η λέξη κατώτερη έχει αρνητική έννοια και διαχωρίζει ένα πλήρωμα σε ανώτερο και κατώτερο. Ποιος είναι ο ανώτερος και σε τί και ποιος ο κατώτερος.

  Σίγουρα ο κυβερνήτης και οι άλλοι αξιωματικοί επιφορτισμένοι με την διοίκηση θα δώσουν τις κατευθύνσεις, την ανάθεση καθηκόντων και έλεγχο τους, αλλά δεν είναι κανένας σε ένα πλοίο κατώτερος μόνο και μόνο γιατί εκτελεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Ολο έχουν ένα ρόλο πάνω στο πλοίο και όλοι είναι μέρος της σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.