Νότιο Σουδάν: Ορκίστηκαν οι πρώτοι απόφοιτοι των ενοποιημένων δυνάμεων

Οι αντάρτες του Νότιου Σουδάν εντάχθηκαν στον ενοποιημένο Στρατό. (Στιγμιότυπο από το Youtube/ africanews)

Το Νότιο Σουδάν πραγματοποίησε στις 30 Αυγούστου την πρώτη τελετή αποφοίτησης για τις Απαραίτητα Ενοποιημένες Δυνάμεις (NUF) που δημιουργούνται με την επανεκπαίδευση ανταρτών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων σε στρατιωτικό, αστυνομικό και προσωπικό ασφαλείας.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Σάλβα Κιίρ δήλωσε ότι το πρόγραμμα NUF είναι το «πιο δύσκολο και συνάμα πιο σημαντικό» μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Είπε ότι τελικά 52000 στελέχη θα αποφοιτήσουν σταδιακά από τα εκπαιδευτικά κέντρα που είναι διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα, με το πρώτο να προέρχεται από την επαρχία Greater Equatoria.

Μέλη των Απαραίτητα Ενοποιημένων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στις 30 Αυγούστου 2022. (Φωτ: UNMISS)

Αναφέρθηκε ότι κατά στην αποφοίτηση συμμετείχαν συνολικά 21973 άτομα προσωπικού: 3308 από τη δύναμη προστασία VIP των Λαϊκών Δυνάμεων Άμυνας του Νοτίου Σουδάν (SSPDF), 4366 για την εθνική αστυνομία, 6315 για την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, 1120 για τη Σωφρονιστική Υπηρεσία, 3575 για την Υπηρεσία Άγριας Ζωής και 3289 για την Δύναμη Πολιτικής Άμυνας.

Η ανανεωμένη ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2018 απαιτεί από τα μέρη να εκπαιδεύσουν και δώσουν δίπλωμα σε μια ενιαία δύναμη 83000 ατόμων που θα αναλάβει την ασφάλεια κατά την μεταβατική περίοδο.

Το Σουδάν και η Ουγκάντα είναι οι εγγυητές της ανανεωμένης ειρηνευτικής συμφωνίας του Νοτίου Σουδάν.

Πηγές: janes.com και UNMISS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.